Puszysta drożdżówka w kształcie gwiazdy, nadziewana kremem czekoladowym, masą makową lub innym ulubionym słodkim nadzieniem, na które aktualnie mamy ochotę. Wbrew pozorom jest to wypiek prosty do zrobienia, a na świątecznym stole prezentuje się bardzo efektownie. Składniki: 500 g mąki pszennej paczuszka drożdży suchych 50 g masła 1 jajko 3 łyżki cukru szklanka mleka szczypta soli dodatkowo: jajko kilka łyżek(...)nadzienia np. masy makowej, kremu czekoladowego, dżemu W dużej misce wymieszać przesiana mąkę, drożdże, sól i cukier. Masło rozpuścić i przestudzić. Do suchych składników dodać mleko, masło i wbić jajko. Zagnieść całość na gładkie i elastyczne ciasto, które uformować w kulę i odstawić w misce pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około
wyzwania kuchenneodmianie)Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki cukru - 190g masła - 6 jajek - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia- sok z jednej dużej cytryny- puszka masy makowej Sposób przygotowania:1.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wrzucamy masło, cukier, żółta i ucieramy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy(...)odrobinę olejku zapachowego - cytrynowego), mąkę i proszek do pieczenia dalej miksując. Na sam koniec ubijamy białka i dodajemy do masy.2.Na przygotowaną blachę wylewamy połowę ciasta. Następnie układamy warstwę masy makowej, a na nią druga część ciasta.3.Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem. Dzisiejszy utwór należy do świetnego szwedzkiego zespołu
Gotuj Z Muzykąszkl wody 1,5 łyżki kakao masa czekoladowa ze śliwkami: 150 g śliwek suszonych 1/2 szkl śliwowicy lub nalewki ze śliwek 1/2 szkl wody masa: 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 2 szkl mleka 200 g masła dodatkowo: puszka gotowej masy makowej Przygotowanie: biszkopt: Wodę, cukier(...)niskich obrotach, dodając po jednej łyżce ostudzonego budyniu. Gotowy krem łączymy z odciśniętymi śliwkami. Złożenie: Biszkopt nasączamy lekko płynem pozostałym z moczenia śliwek. Na nim rozsmarowujemy ok. 600 g masy makowej z puszki. Na maku układamy krem czekoladowy ze śliwkami. Odstawiamy do lodówki. opcja nr.2 Krem czekoladowy można zastąpić musem śliwkowym. 200 g mrożonych śliwek gotujemy, aż zmiękną
Bon appetit mon amiebakaliami i cały czas miksować na średnich obrotach. Dodać pokruszone biszkopty, posiekaną skórkę pomarańczową i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65 x 40 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić(...)albo 8) trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta – na podstawie trójkąta zostawić około 1,5 cm. Brzeg trójkąta założyć na masę makową, na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki a następnie zwinąć rogaliki zawijając rogi pod spód. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia
Ala piecze i gotujeproszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru masa serowa: 1 kg białego twarogu (zmielonego) 4 żółtka 4 białka szklanka cukru torebeczka cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 800 g masy makowej (gotowej z puszki lub domowej --- klik) Mąkę wraz z proszkiem i cukrem rozcieram w palcach do konsystencji wilgotnego piasku. Dodaję jajko, żółtko i zagniatam gładkie ciasto. Formę(...)Białka ubijam na pianę, dodając pod koniec ubijania cukier tak, by piana była sztywna i lśniąca. Białka delikatnie łączę z masą serową. Następnie wykładam na podpieczony spód. Porcje masy makowej wrzucam na powierzchnię ciasta. Całość piekę w 180 stopniach prze godzinę. Po upieczeniu zostawiam w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Kiedy ciasto jest już chłodne, dekoruję lukrem. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiłyżki zimnej wody (lub tyle, aby składniki połączyły się). Ciasto można zagnieść też w malakserze. Kulę z ciasta wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę makową. Mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie dokładnie odciskamy (najlepiej za pomocą bawełnianej ściereczki lub pieluchy) – jeśli mamy niemielony mak, przekręcamy go przez maszynkę (warto kupować(...)już zmielony). Do maku dodajemy syrop z agawy, mielone migdały/orzechy, skórkę pomarańczową i aromat migdałowy (u mnie wystarczyło kilka kropel naturalnego ekstraktu). Mieszamy. Do masy makowej możemy dodać garść ulubionych bakalii – rodzynków, żurawiny czy posiekanych orzechów. Z lodówki wyjmujemy ciasto i dzielimy na pięć równych części. Każdą część rozwałkowujemy (podsypując mąką) na okrągły placek o grubości
Poezja smakuSkładniki: -1 kg. mąki -100 g. drożdży -2 łyżki cukru -250 ml. śmietanki 18% -kostka margaryny Kasi -2 jajka -masa makowa Sposób przygotowania: Śmietankę delikatnie podgrzewamy na gazie lub w mikrofalówce. Dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy(...)pokrojoną w kostkę margarynę, jajka i wyrośnięty rozczyn. Ugniatamy ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wykrawamy trójkąty ok. 15 cm. długości. Nakładamy masę makową i zwijamy rogala. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż się zarumienią. Kiedy rogale nieco wystygną polewamy je lukrem. Smacznego
Magia jedzenia.Bardzo prosta i pyszna baba drożdżowa zawijana z masą makową. Pyszna propozycja na co dzień i na Świąteczny stół :-) Czas przygotowywania: 15 minut Wyrastanie: 90 minut Czas pieczenia: 50 minut Babka: średniej wielkości forma na babę Składniki: • 300 g mąki pszennej tortowej • jedna saszetka suszonych drożdży - 7 g • 1 całe jajko(...)żółtko • 2 łyżki cukru • pół szklanki ciepłego mleka • 70 g masła • 300 g masy makowej
AniaGotuje.pldrożdże i masło .Ciasto wyrabiać ok.15min. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie wyłożyć na stolnice posypaną mąką i chwile wyrabiać. Masa makowa: 130 g mielonego maku 1,5 szklanki mleka 1 łyżka miodu garść posiekanych orzechów włoskich 40 g masła 2 łyżeczki cukru pudru Mak zagotowujemy z mlekiem(...)gazę i odsączamy (najlepiej zostawić na noc).Masło rozpuszczamy i studzimy.Wszystkie składniki łączymy razem i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkować na placek o wymiarach ok. 70x24 cm.Ciasto posmarować masą makową i zwinąć w roladę.Pokroić na kawałki o grubości 3,5 cm i poukładać na blaszce wyłożonej papierem.Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego kawałka.Przykryć ściereczką i odstawić
Anielskie wypiekiprzepisu są spokojnie wystarczające dla kilku łasuchów. 350 g mąki pszennej1 paczka suszonych drożdży (7 g)100 g cukru125 ml letniego mleka25 g roztopionego masła1 jajko1/2 dużej puszki masy makowej (lub ok 400g domowej) Sok z cytrynyCukier puder.Wszystkie składniki oprócz masła łączymy i wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach dodajemy roztopione, przestudzone masło i ponownie wyrabiamy. Gdy ciasto jest(...)dobrze wyrobione i odchodzi od ręki lub ścianek naczynia odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.Następnie wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokątny placek, którego całą powierzchnię smarujemy masą makową. Zwijamy w rulon, przecinamy wzdłuż na dwa pasy, które następnie przeplatamy i tworzymy rozetę lub wieniec.Pieczemy w temperaturze 170 C przez ok. 45 min.Z soku z cytryny i cukru pudru
Z butelką mleczka w tleWszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Składniki na masę makową: 500 g maku 1 szkl. drobnego cukru do wypieków 40 g suszonej żurawiny - można pominąć 3/4szkl. orzechów włoskich lub migdałów bez skórki drobno pokrojonych 1 łyżka(...)grubość około 2 -3 mm, szerokim kubkiem lub foremką do wycinania ciastek wycinać koła, umieszczać je formie na muffinki, wylepić dokładnie dno i boki, dociskając. Do środka nałożyć masy makowej, do wysokości babeczek. Kruszonka: Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze
Kubki smakuformie prostokąta, nakładać mak i ciasno zwijać. Uformowaną struclę wkładamy do foremki, smarujemy rozmąconym białkiem i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Piec ok 50 minut w tem 180C. Masa makowa: 50 dag suchego maku 10 dag masła 3/4 szklanki cukru kryształu 1/2 płynnego miodu 3 jajka bakalie skórka cytrynowa kandyzowana olejek migdałowy Różne wzory marmurowych pater(...)wymieszać i chwilkę podsmażyć. Jeżeli masa jest zbyt sucha można dodać odrobinę słodkiego mleka. Białka ubić na sztywno i dodać do przestudzonego maku. Na każdą rozwałkowaną część ciasta nałożyć masę makową i dokładnie zwinąć w rulon
Apetyczna babeczkagram świeżych drożdży łyżeczka cukru 500 gram mąki 100 gram masła 2 całe jajka 1 żółtko, białko przyda się do posmarowania wierzchu 60 gram cukru szczypta soli masa makowa: 500 g niebieskiego maku 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 4 łyżki miodu 100 g cukru łyżka masła dodatkowo: dużo cukru(...)wystudzone masło, jajka, sól i cukier. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy na blat posypany mąką. Wałkujemy wąski ale długi prostokąt, smarujemy przygotowaną masą makową. Ciasto zwijamy jak na klasyczną roladę. Następnie układamy zwiniętą roladę w koło, łącząc dwa brzegi razem. Przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Nacinamy
Życie zaczyna się w kuchni