masa makowa - 2519 przepisów (strona:67/168)

MAKOWE ŚLIMACZKI 146

Robicie ze mną?  Składniki: 25 dag mąki pszennej tortowej  MŁYNOMAG 1/2 szklanki ciepłego mleka 5 dag cukru 1/3 szklanki oleju 3 dag drożdży 2 żółtka pół puszki masy makowej Wykonanie: *Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy pół szklanki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. * Żółtka ubijamy z cukrem na puch. Kiedy podrośnie zaczyn dodajemy do żółtek. Stopniowo dodajemy tez olej(...)mąkę, miksujemy. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę, aby podrosło. Po tym czasie rozwałkowujemy, smarujemy masą makową, zwijemy ciasno roladę. Następnie kroimy ją w dość grube plastry, układamy w naczyniu do pieczenie/ blasze zostawiając niewielkie odstępy pomiędzy plastrami. Pieczemy ok 20 minut

Z Majeczką w kuchni
Makowiec japoński 220

się nie przypalił, odstawić aż napęcznieje i wchłonie mleko. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, mak, olejek i zmiksować. Kaszę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy makowej, zmiksować. Dodać bakalie oraz starte jabłka, wymieszać łyżką drewnianą. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy makowej i wymieszać delikatnie. Ciasto wylać na blachę

Wasze Przepisy
Drożdżówka z masą makową 161

był tradycyjny tylko w innej formie. 75 dkg mąki  300 ml mleka 90 g cukru 2 jajka 10 dkg masła 1 łyżeczka soli 25 g drożdży świeżych masa makowa kruszonka: 50 g mąki  25 g cukru  35 g masła  Wszystkie składniki kruszonki zagnieść w miseczce na jednolitą masę, włożyć do lodówki. Mąkę wsypać(...)łyżką cukru.Odstawić,aż drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać masło, jajka oraz sól.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć masę makową i zwinąć roladę.Roladę troszkę rozpłaszczyć i przeciąć nożem wzdłuż na kilka pasków.Pocięte paski ułożyć w dowolny sposób na blachę i odstawić do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posypać kruszonką

Moje domowe kucharzenie
ucieraniec z makiem... 138

Składniki: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa makowa 1/2 puszki, cukier puder - ile potrzeba całe jajka "L", miękka palma, cukier utrzeć w robocie z 5 minut - masa będzie grudkowata ale to mat być wsypać make z proszkiem(...)utrzeć ze 2 minuty na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować palmą i dać do blaszki połowę ciasta na ciasto rozsmarować połowę z puszki masy makowej, na mak dać resztę ciasta piec w 200C około 40-45 minut i ciasto wyjąć z blaszki jak będzie wystudzone - posypać pudrem cukrem ciasto jest wilgotne i smacznie makowe

W Mojej Kuchni Lubię
Rogaliki makowe 136

odrobinę śmietany.Schłodzić ok pół godziny w lodówce.Po tym czasie odkrawać z ciasta niewielkie porcje , rozwałkować na kształt koła.Podzielić je na 8 trójkątów. Każdy z nich smarować masą makową i zawinąć  rogaliki.Ułożone na blasze posmarować rozmąconym jajkiem.Piec ok 12-15 min. w 180'CSmacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 307

składniki na jedną, dorodną struclę ciasto: 3 szklanki mąki szklanka cukru 170g masła 2 łyżki oleju jajko 2 żółtka szklanka mleka aromat waniliowy 50g świeżych drożdży Masa makowa: 300g maku 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu' 2 białka szczypta soli 50g rodzynków  50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 50g mielonych migdałów Ciasto: Drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, mieszam(...)zagłębienie, gdzie dodaję utarte i wyrośnięte  drożdże. Wyrabiam ciasto, dodaję rozpuszczone i wystudzone masło, kilka kropel aromatu. Dokładnie wyrabiam ciasto, po czym zostawiam je do wyrośnięcia pod ściereczką. Masa makowa: Mak sparzam, osączam i mielę 3 razy. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, rodzynki sparzam. Mak ucieram z cukrem, modem, migdałami. Dodaję rodzynki, skórkę pomarańczową

W kuchni Karmel-itki
Makowe grzebienie 140

Makowe grzebienie w/g Siostry Anastazji Pyszne bułeczki z nadzieniem makowym.  składniki na ciasto; 0,5 kg mąki 1 cukier waniliowy 5 żółtek 5 łyżek cukru 1 szkl mleka , nie pełna 5 dag drożdży 150 g margaryny Gotowa masa makowa ( ja użyłam Bakalland ) Margarynę rozpuścić , żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do letniego mleka pokruszyć(...)mleko z drożdżami , na koniec dodać roztopioną margarynę. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Stolnice podsypać mąką , ciasto rozwałkować nie za grubo , na końcu ciasta nałożyć po długości masę makową , zwinąć na 3 w rulonik . Wycinać około 8 cm prostokąty , w każdym zrobić po 4 nacięcia ale nie do końca , lekko wywinąć w łuk . Piec w temp

Sama słodycz i szczypta chili
Makowiec z jabłkami i wiśniami 261

wycięte gwiazdki z kruchego ciasta :) CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/2 łyżeczki proszku od pieczenia 1/3 szklanki cukru 150g masła 2 żółtka MASA MAKOWA: 400g maku mielonego 2 szklanki wody 1 szklanka mleka 1/2 szklanki miodu skórka otarta z 1 pomarańczy 2 jajka 2 białka szczypta soli 1/4 szklanki cukru 50g masła(...)wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem dodając zmielony mak, stopione masło i kaszę manną. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do masy makowej. Wszystkie białka (4szt) ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać. Wyłożyć na podpieczony kruchy spód i wyłożyć wiśnie wciskając je w masę. Ułożyć na wierzchu gwiazdki i wstawić do piekarnika

https:KKuchniaMniam
Drożdżowy warkocz makowy 159

świeżych drożdży 25 g roztopionego masła 1 całe jajko (małe) 2 żółtka 3 łyżki cukru Kruszonka: 50 g zimnego masła 40 g cukru 80 g mąki Dodatkowo: 450 g masy makowej (u mnie Helio ) 1 białko Na początku drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru, dodajemy 3-4 łyżki mleka i odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. W misce(...)najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blat, chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na cienki prostokątny placek. Później ciasto dzielimy na 3 długie paski, każdy z nich smarujemy masą makową i zwijamy. Następnie zaplatamy warkocz i łączymy z obu stron końce. Warkocz smarujemy białkiem. Zimne masło zagniatamy z cukrem i mąką do uzyskania kruszonki, którą później posypujemy warkocz. Ciasto przekładamy

PatiGotuje
Świąteczna babka makowa 105

      Składniki na dwa makowce: Ciasto: 500g mąki 7g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: ok. 800g masy makowej z puszki Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania foremek (masło lub margaryna) bułka tarta do posypania foremek lukier do polania makowców     *** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi(...)wyrośnięcia *** *** Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na 2 części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta *** *** Na każdym cieście rozsmarowujemy równomiernie po połowie masy makowej *** *** Tak przygotowane ciasta zwijamy w rulony *** *** Foremkę do babki lub keksówki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Zwinięte rulony układamy w foremkach i zostawiamy w ciepłym miejscu na około

Blog z Apetytem
Domowa masa makowa 160

zwaną łatwiznę i używałam gotowej masy makowej dodając różne składniki takie jak bakalie czy tarte jabłka. Ale w tym roku piekąc dla siebie i znajomej zrobiłam masę z maku mielonego i wiem jedno - już nigdy nie użyję masy gotowej. Makowiec jest o niebo lepszy a teraz mogąc kupić mak mielony przygotowanie masy jest mniej pracochłonne. A makowca możecie upiec(...)tylko na święta więc wrzucam przepis na masę a niebawem na makowca. domowa masa makowa

Ewa w kuchni
Makowiec gotowany z bitą śmietaną 190

był za makowiec !!! Mój faworyt wśród makowców Na spód biszkopt lub ciastka biszkoptowe (ja miałam ciastka) masa makowa: 2 szklanki maku 1 1/2 kostki masła 8 jajek 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru olejek migdałowy masa śmietanowa 1/2 litra kremówki 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Na dno tortownicy lub blaszki wyłożyć biszkopt lub biszkopciki(...)cukrem pudrem. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance wrzątku. Dodawana żelatyna powinna być jeszcze ciepła, gdyż masa zbyt szybko by nam się ścięła i równomiernie jej rozprowadzenie na masie makowej byłoby niemożliwe. Wierzch ciasta posypać makiem lub gorzką czekoladą

Jadło i czytadło
T/C*- ry baby - sezon na baby czas zacząć 161

Dzielę na 12 zbliżonej wielkości kawałków.    Na początek wałkuję tylko 2.   Smaruję 1/8 częścią masy serowej. Rozprowadzam równomiernie do placku. Na nią kładę 1/8 część masy makowej. Rozsmarowuję. Delikatnie zawijam rulonik zamykając nadzienia w środku, jak w naleśniku.    Oba placuszki przygotowane tak samo umieszczam na spód formy.    Teraz rozwałkowuję 4 kolejne kawałki(...)więc ich nie miażdżyłam. Zawijam jak naleśniki i układam w formie na wcześniejszych rolkach.      Pozostały ostatnie placuszki. Postępuję z nimi, jak z pierwszymi dwoma. 6 rolek makowo-serowych ląduje w formie. Przykrywam ją ściereczką i odstawiam na około 40 minut, całość musi wyraźnie podrosnąć, ale pozostawać jeszcze sporo od krawędzi formy. Jak każde ciasto drożdżowe, babka musi

I tu będę miała takie te
makowiec kakaowy z orzechami 148

lubią makowców. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki gorzkiego kakao 2 łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia na masę makową: 1,5 szklanki maku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej kostka masła szklanka posiekanych orzechów 1/2 szklanki rodzynek szklanka cukru na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru(...)wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.  Przygotować masę makową: Mak zaparzyć wrzątkiem, odcedzić i zmielić. W rondelku rozpuścić masło, dodać mak, jajka, mąkę ziemniaczaną i bakalie.Dokładnie wymieszać żeby jajka połączyły się z makiem. Mieszając gotować kilka minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ZAKRĘCONE BUŁECZKI Z MAKIEM 163

dobre. Wypróbujecie?    Składniki: 1 kg mąki pszennej 220 g cukru 500 ml mleka pół kostki drożdży ( 50 g) 2 żółtka pół kostki margaryny szczypta soli 2 puszki masy makowej z bakaliami Helio lukier lub biała czekolada do polania na wierzch Wykonanie: Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i pól szklanki ciepłego mleka robimy zaczyn. W reszcie ciepłego mleka(...)żółtka, sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy wystudzoną margarynę, dokończamy wyrabianie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto dzielimy na dwa kawałki, rozwałkowujemy, smarujemy masą makową, zwijamy w ciasną roladę. Gotową kroimy w plastry ok 5 cm grubości, układamy na blasze zostawiając odstępy ( ciasto rosnąc i tak się poskleja). Pieczemy ok 15 minut

Z Majeczką w kuchni