Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 130g masła 250ml mleka 1/3 szklanki cukru 3 jajka + 1 jajko do posmarowania rogali Biały mak (można użyć gotowej masy makowej z puszki): 300g białego maku 100g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru pudru 100g orzechów włoskich 100g zblanszowanych migdałów ok 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 4 podłużne biszkopty Dodatkowo: lukier do polania(...)przez około 10 minut, najlepiej to robić za pomocą robota z hakiem *** *** Ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** W międzyczasie przygotowujemy masę makową. Mak i orzechy zalewamy wrzącą wodą, po 15 minutach odsączamy i mielimy dwukrotnie razem z migdałami. Masę marcepanową rozcieramy mikserem razem z cukrem pudrem, dodajemy zmielony mak i pokruszone
Blog z ApetytemTradycyjna, domowa masa makowa. Sprawdzony i uniwersalny przepis na słodką masę makową, którą możesz użyć do makowców, bułeczek, serników z makiem i wszelkich drożdżowych wypieków. Seromakowiec tradycyjny - przepis! Czas przygotowywania: do 30 minut Ilość masy: 500 g Składniki: • 500 g niebieskiego maku • 100 g rodzynków • 50 g orzechów włoskich • 100 g kandyzowanej skórki
AniaGotuje.plwyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 25 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed nałożeniem mas. składniki na masę makową: 250 g maku mielonego 250 ml mleka 100 g cukru 2 łyżki miodu 3 białka 200 g bakali (posiekane orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki) olejek migdałowy do smaku wykonanie: Mak gotujemy z mlekiem(...)cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny ok. 60 ml gorące wody wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietankę ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i wykładamy na masę makową. Całość wstawiamy do lodówki aby masa stężała. składniki na masę orzechową: 150 g orzechów włoskich, zmielonych 3 żółtka 125 ml mleka 100 g cukru pudru 200 g masła spirytus
Domowy Smak JedzeniaSerniki, serniki... Któż ich nie lubi? Często przygotowujemy je z masą makową. Są pyszne. A może dzisiaj masę makową zastąpimy kutią? Warto spróbować! Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pół kostki margaryny "Kasi" 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka Do przesianej mąki dodajemy margarynę i siekamy. Następnie dodajemy(...)cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka. Wszystko razem zagniatamy. Gotowym ciastem wykładamy dno przygotowanej blaszki (25x36cm) i w kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Masa z kutii: 1,2 kg gotowej kutii 3 małe jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kaszy manny olejek migdałowy bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa) Kutię przekładamy do miski, dodajemy jajka, proszek do pieczenia
Pyszności Słodkościtortowej 50 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 1 jajko 100 ml oleju 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy DODATKOWO : 1 puszka masy makowej, gotowej ( lub robimy sami ) lukier do dekoracji(...)całkowicie wyrośnie. Tortownicę o średnicy 24 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na cienki, prostokątny placek. Na ciasto rozkładamy całą masę makową, równo ją rozprowadzając. Ciasto z masą tniemy na 5 cm. paski. Pierwszy pasek zwijamy w rulon i zwijamy z następnym. Jak już rulon będzie duży przekładamy go do tortownicy
Kulinarne Fantazje Mariolirazu na papierze do pieczenia w który potem będziemy zawijać roladę ! następnie smaruje ciasto białkiem aby ciasto nie odstawało od maku i nie tworzył się zakalec. 6. Następnie wykładam masę makową zostawiając wolne brzegi ( 3cm ) 7. Boki zawijam na masę makową, następnie zawijam całe ciasto w roladę. W ten sposób z początka i końca rolady masa nie będzie wychodzić
Gotowanie...to proste !makówce tysiące nasion, stanowił też symbol płodności - ponoć tarcie maku miało zapewnić pannom szybkie zamążpójście. Tradycyjny makowiec większości z nas kojarzy się z roladą z ciasta drożdżowego z nadzieniem makowym. Ja postanowiłam zrobić wersję uproszczoną - bez ciasta 😉 Wegański makowiec - przepis Do przygotowania makowca będziesz potrzebować: 200g mielonego maku, 100g nieobłuszczonego sezamu, szklankę mleczka kokosowego, 2 banany, 50g rodzynek, 50g płatków(...)mieszając, żeby zawartość nie przywarła do dna. Po tym czasie odstaw ją do przestudzenia. 2. Banany i daktyle zblenduj z sokiem pomarańczowym. 3. Do zblendowanej masy dodaj rodzynki, płatki migdałowe, wiórki kokosowe i masę makową - wszystko dokładnie wymieszaj. 4. Gotową masę makową przełóż do foremki (ja użyłam 25cm x 25cm) i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez
Z notatnika dietetykaRogaliki sprawdzają się chyba zawsze i wszędzie;)) Do tego są naprawdę łatwe w wykonaniu. Co prawda te, które dziś Wam zaprezentuję są nadziane domową masą makową, której wykonanie jest nieco pracochłonne, jednak możemy masę zrobić dzień wcześniej:) W ekspresowej wersji możecie również użyć gotowej masy makowej, jednak koniecznie wzbogaćcie ją o ubite białko! Ciasto: 2 i 1/4 szklanki(...)folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.Następnie podzielić na kilka 4 części, każde z nich rozwałkować ma kształt koła. Każde koło podzielić na 8 trójkątów.Nadzienie makowe:150g zmielonego maku, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1/2 szklanki mielonych migdałów, łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, łyżka rodzynek, 100g cukru, łyżka miodu, łyżeczka
Z miłości do słodkościpuszystą masę. Do masy jajecznej dodałam mak, bułkę tartą, proszek do pieczenia a na koniec ekstrakt migdałowy. Ponownie zmiksowałam. Białka ubiłam na sztywna pianę i dodałam do masy makowej. Wymieszałam delikatnie za pomocą łyżki. Piekarnik włączyłam na 180 °C (termoobieg) Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Brzeg wysmarowałam masłem. Masę makową przelałam do tortownicy, wyrównałam(...)piekarnika ale dopiero na drugi dzień zabrałam się za jego krojenie. Tak upieczony biszkopt jest świetną podstawą... bazą... do tortów. Można przełożyć różnymi masami wg własnego gustu, własnego smaku. Przepis na ten biszkopt makowy polecam, bo idealnie sprawdzi się jako baza do zrobienia pysznych tortów. Tego biszkoptu nie trzeba nawilżać, skrapiać, bo jest wilgotny. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję
Kuchnia u Krysiznów do tego przyznać, wróciło moje uzależnienie od maku! (dokładnie jak w zeszłym roku) Jestem makoholiczką! ;p Składniki (porcja): 50g zmielonych na mąkę płatków owsianych 1 jajko 3 łyżki masy makowej 1,5 szklanki mleka (plus 2 łyżki do klusek) opcjonalnie można dosłodzić mleko miodem szczypta cynamonu Sposób przygotowania: Mąkę (z płatków), jajko, masę makową, 2 łyżki mleka dokładnie mieszamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćUwielbiam ser, lubię mak... Zawsze smakowało mi to ciasto. I nadal smakuje:) Składniki na masę makową: 10 dkg masła; 25 dkg maku (sparzonego i 2-krotnie zmielonego); 20 dkg cukru pudru; 6 jajek; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżka mąki pszennej; kilka kropli olejku migdałowego; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Cały czas mieszając dodawać kolejno(...)proszek do pieczenia, mąkę pszenną i olejek migdałowy. Na końcu delikatnie wmieszać do masy makowej pianę ubitą na sztywno z sześciu białek. Składniki na masę serową: 60 dkg sera białego (zmielonego); 15 dkg masła; 6 jajek; 10 dkg cukru pudru; 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; kilka kropli olejku waniliowego; rodzynki; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem
In my kitchenMakowiec z jabłkami, zwany inaczej makowcem japońskim, to ciasto składające się wyłącznie z masy makowej. Nie zawiera spodu z ciasta kruchego, a masa makowa wzbogacona jest o starte jabłka, co wpływa na wilgotność wypieku. W tym przepisie nie znajdziecie też mąki, zastępuje ją kasza manna, która świetnie pochłania nadmiar soku z jabłek i sprawia, że makowiec jest zwarty(...)drobne kawałki - jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny, odcisnąć z soku - masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę - żółtka oddzielić od białek - do masy maślanej dodawać stopniowo żółtka, po każdym miksując masę do wrobienia się żółtka - dodać skórkę pomarańczową, kaszę mannę, zmielony mak oraz sodę oczyszczoną, składniki dobrze
Smakołyki Berenikiobieram i ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do masy z makiem. Na końcu wsypuję kaszę manną, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Białka ubijam na sztywno, dodaję do masy makowej i mieszam drewnianą łyżką, aż połączą się z masą. Zimne ciasto ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach do blaszki o wym 26x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia(...)Wykładam masę makową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 min. Składniki na lukier ucieram, na gładką masę i smaruję wierzch upieczonego i ostudzonego makowca
Ciasteczkowy Potwórdrożdżowe i podzieliłam je na 3 bo "Makowe zawijańce: wyszły dwa. A i oto przepisy:"Zawijaniec Makowy""Drożdżowiec z jabłkiem i budyniem"Składniki:Ciasto drożdżowe:5 szklanek mąki1/3 szklanka cukru2 jajkażółtko120 g margarynyodrobina kurkumyok.60 g drożdżykubek mlekaszczypta soliDodatkowo:Masa makowa (z tego przepisu starczy na takie cztery zawijaki)1.5 kg jabłek (najlepsza szara reneta)łyżka cynamonu3(...)wyrośnięcia, na jakąś godzinkę, półtorej.Kiedy nasze ciasto podrośnie to dzielimy go na 3 części. Jedną odkładamy."Zawijaniec Makowy" Dwie rozwałkujemy i nakładamy na każdą porcje masy makowej. Następnie z obydwóch strona zaczynamy ścisło zawijać, tak aby oba zawiniątka spotkały się po środku. Kładziemy tymi zawijakami do spodu i ostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie smarujemy rozmąconym białkiem. Piekarnika
Moje pyszne gotowanieprosto z lodówki! Składniki: Spód: herbatniki 200 g 100 g masła dwie łyżki wody Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego u mnie z wiaderka 150 g cukru 5 dużych jaj 100 g masła jedno opakowanie standardowego budyniu waniliowego Dodatkowo: 200 g masy makowej 1 łyżka mąki pszennej 100 g gorzkiej czekolady 100 ml mleka 200 g gotowej masy krówkowej(...)twarogu ,a potem kolejno budyń w proszku i pozostałe roztopione masło. Wszystko razem wymieszaj . Masę serową podziel na 4 równe części najlepiej w miskach. Do jednej dodaj roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę z mlekiem, do drugiej zmiksowana masę kajmakową, do trzeciej masę makową wymieszaną z łyżką mąki, do czwartej 100 g twarogu. Wszystkie masy delikatnie wymieszaj. Na schłodzony spod
Z Kuchni Do Kuchni