masa makowa - 2519 przepisów (strona:66/168)

Pyszne ciasto makowe 600

Dzisiaj w sobotnie przedpołudnie ciasto makowe. Znika w oczach. Robiłam po raz pierwszy. Przepis , gdzieś z internetu, jednak warte polecenia. Szybkie i smaczne. Czego potrzebujemy: 500g-gotowa masa makowa lub wykonana samodzielnie 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny ok 3/4 szklanki cukru Wykonanie: Cukier(...)ucieramy z margaryną, dodajemy po jednym jajku i trochę połączonej mąki z proszkiem do pieczenia. Ucieramy wszystko na pulchną masę. Na spód prostokątnej formy wylewamy część ciasta. Wykładamy masę makową i na wierzch pozostałe ciasto. Pieczemy ok 50 min w 180 C SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Makowiec zawijany 838

Opis: Makowiec zawijany znany jest również jako strucla makowa. Jest to typowe danie wigilijne w Polsce. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście. Jest to ciasto mięciutkie, wilgotne w środku i długo zachowujące świeżość. Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego masła(...)wcześniej zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, miód, olejek migdałowy oraz miękkie masło. Białka wraz z cukrem ubić na sztywną masę i następnie dodać do masy makowej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypana mąką stolnicę i wyrabiamy. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką papierze do pieczenia i przenieść na blachę do pieczenia. Całość pokryć masą

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Drożdżowe zawijaki makowe 191

się zjechała i coś słodkiego by posmakowała. Drożdżowe zawijaki makowe, na taką okazję będą wyjątkowe. Może wydawać się, że dużo składników i czasu ich przygotowanie zajmuje,  jednak taka ilość i prostota przygotowania zapewniam, zaskakuje. Składniki na ciasto praktycznie jest miksowane, tylko pod koniec ręcznie jest zagniatane. Masa makowa jest już gotowa, więc tylko trzeba ją na cieście(...)Składniki: ciasto: 100 g masła, 30 g świeżych drożdży, 400 ml mleka, 3 jajka, 60 g cukru pudru, ok. 900 g mąki - typ 480, szczypta soli, ponadto: 850 g masy makowej z bakaliami, 1 duża puszka Bakalland, jajko do posmarowania, mąka do podsypania, cukier puder. Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do momentu, aż się rozpuści.  Do przestudzonego

Moniki Smakołyki
MAKIEŁKI Z MAKARONEM 95

włoskie: 100 g skórka pomarańczowa: 3 łyżki miód mleko masło: 1 łyżka MAKIEŁKI Z MAKARONEM Wykonanie: 1. Zmielony mak zalewamy gorącym mlekiem. Zostawiamy na ok 1 godzinę. 2. Do masy makowej dodajemy pokrojone orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową i masło(...)Gotujemy razem ok 5 minut, pilnując, aby masa się nie przypaliła. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. 3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 4. Do przestudzonej, ale jeszcze ciepłej masy dodajemy miód do smaku. Potrawa powinna być słodka, ale nie mdła. Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy, aby makaron pokrył się równomiernie masą makową. Smacznego! Artykuł MAKIEŁKI Z MAKARONEM pochodzi

Kuchnia Na Wypasie
Przepis #195 🎉 Serowe babeczki z makiem - bez glutenu 227

mąki kokosowej  - 1 łyżka mąki kukurydzianej  - 1 łyżka mąki ziemniaczanej  - 2 jajka  - ½ łyżeczki sody oczyszczonej  - 2- 3 łyżki jogurtu greckiego  - 2 – 3 łyżki masy makowej gotowej lub domowej Wykonanie Jajka miksujemy z jogurtem oraz miodem/ksylitolem. Dodajemy ser i miksujemy aż masa stanie się gładka. Dodajemy wszystkie rodzaje mąki, sodę oczyszczoną  oraz budyń(...)przygotowaną masę przelewamy do foremek babeczek (około ¾ wysokości foremki). Na wierzch układamy po łyżeczce masy makowej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Babeczki można udekorować w dowolny sposób. Najlepiej przechowywać w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu.  Smacznego

Health-Fit-Life
TARTA A'LA MAZUREK 238

przepada, ale tradycji musi stać się zadość więc wymyśliłam tartę pół na pół  z kajmakiem, każdy znajdzie kawałek dla siebie. Zrobiłam ją a'la mazurek!Składniki:puszka masy makowej Bakallandmorele suszone Bakallandżurawina suszona Bakallandmigdały Bakallandpiana z 3 jajekpól puszki masy kajmakowejspód:25 dag mąki15 dag masła3 łyżki cukrujajkosól morska młynek KamisWykonanie:Masło posiekać z mąką, dodać cukier, szczyptę soli(...)ciasta do dekoracji,a resztą ciasta wyłożyć  formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 10 min w 180 st. Masę makową wymieszać z pianą,wyłożyć na ostudzony spód. Zapiekać ok 15 minut, po tym czasie wyjąć tartę, z odłożonego ciasta zrobić kwiatuszki wyłożyć na połówce ciasta, oraz przedzielić ciasto

Z Majeczką w kuchni
Tarta makowa 136

Kiedy nie jest już gorący odciskamy przez gazę. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki, masło roztapiamy, pomarańczę ocieramy ze skórki i wyciskamy sok z połowy. Jabłko ścieramy na tarce. Do masy makowej dodajemy wszystkie składniki: bakalie, skórkę pomarańczową, roztopione masło,jabłko, miód, sok z połówki pomarańczy. Mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masymakowej. Mieszamy delikatnie pianę(...)piekarniku nagrzanym na 180 stopni Po wyciągnięciu z pieca dekorujemy tartę prostym lukrem z cukru pudru i soku z pomarańczy. Odstawiamy na kratkę do przestudzenia.  Artykuł Tarta makowa pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Słodko - makowo i bakaliowo :) 224

głównie jako lek na bezsenność, a w kuchni staropolskiej zapisał się jako symbol szczęścia i dobrobytu. Mało kto wyobraża sobie święta bez tradycyjnej strucli drożdżowej, w którą zawija się masę makową pełną słodkich bakalii. Zwyczaj jadania maku jest jednak nie tylko powiązany ze świętami Bożego Narodzenia. Makowiec jest idealnym wypiekiem na wszelkie rodzinne spotkania. I choć wiele osób czasem krępuje(...)masę. Na koniec dorzucamy miód i ponownie miksujemy. Bakalie parzymy wrzątkiem, po czym studzimy. Kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie prażymy na patelni i obieramy z łusek.  Do masy makowej rzucamy bakalie, po czym dodajemy żółtka z miodem oraz 2 łyżki kaszy manny.   Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z makiem, najlepiej drewnianą łyżką

Sajkofanka smaku
Makowiec świąteczny 789

makowe, makowce z pianką, ale żaden nie przypadł nam do gustu tak jak ten. Jest bardzo prosty i chyba o to chodzi - proste połączenia smakują najlepiej. Moja mama do masy makowej dodaje zawsze miód, powidła śliwkowe i sok z cytryny. Ja od siebie dodałam więcej bakalii - skórkę pomarańczową, rodzynki, garść orzechów. Wiem, że nie wszyscy lubią rodzynki w cieście(...)mnie są obowiązkowe! Składniki : 4 jajka 250 g masła roślinnego 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej olejek migdałowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę makową: 300 g maku 2 białka 1 łyżka powideł 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu sok z połowy cytryny garść rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów Mak opłukać na sicie

Kulinarne Inspiracje
Gwiazda drożdżowa z makiem 306

wcale taka nie jest. Przekonajcie się sami :) Ciasto drożdżowe: 1 szkl mleka 7g drożdży instant 1/4 szkl cukru 500 g mąki szczypta soli 70g masła 1 jajko 300 g masy makowej np. z tego przepisu jajko do posmarowania Lukier:  2 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Ciasto drożdżowe: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól(...)elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na cztery części. Każdą rozwałkować na koło o średnicy ok. 25 cm. Masę makową podzielić na 3 części. Na dużej blaszce piekarnikowej rozłożyć papier do pieczenia. Na nim układać kolejno rozwałkowane ciasto, smarować 1/3 masy. Ostatnią warstwą jest ciasto. Brzegi lekko docisnąć

Smakołyki Asi
"makowa panienka" z jabłkowym błonnikiem i śmietaną buraczkową... 202

Składniki: 4 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 200 gram masa makowa, 1/2 kostki masło lub margaryna, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 8 sztuk jabłka, 1 łyżeczka kardamon, 2 łyżki(...)cukier, 4 saszetki błonnik Jeliton, 250 ml śmietana kremówka, 2 łyżki cukier puder, 1/2 szklanki sok z buraków, 1 łyżeczka żelatyna, - ile potrzeba owoce kandyzowane masło miękkie, jajka, cukier, masa makowa utrzeć dobrze mikseremdodać przesianą mąkę z proszkiem i utrzeć gęste ciasto obrane jabłka szara reneta obrana ze skórkizetrzeć jabłka na grubszych oczkach tarki i wymieszać z cukrem

W Mojej Kuchni Lubię
Piernikowe rogaliki z makiem. 196

śmietany 1 łyżka kakao  Skworcu 1 łyżka przyprawy do piernika  Skworcu   Polewa; pół tabliczki mlecznej czekolady 2 łyżki śmietany 30% (lub mleka) 1 łyżka masła Masa makowa; 20   dag niebieskiego maku  Skworcu ok 5 dag cukru trzcinowego  Skworcu  ( lub więcej(...)rodzynków  Skworcu 5 dag orzechów  włoskich lub nerkowych Skworcu 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego 1 łyżeczka  cynamonu Skworcu 1 łyżka masła Przygotowanie; Zaczynamy od masy makowej.  Mak zalewamy wrzątkiem ,tak aby był pokryty i gotujemy około 20 min. Studzimy i odcedzamy na sitku. Następnie należy go  dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa na najdrobniejszym

Radość kipiąca uśmiechem.
.839. domowe = najlepsze 165

omlet z białek z domową masą makową ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Przygotowania do Świąt pełną parą! Wczoraj piekłam drożdżową gwiazdę makową (wygląda cudnie! :), to właśnie z niej zostały mi białka dzięki którym jem dziś tego omleta) z domową masą makową, którą zrobiłam po raz pierwszy. Zgodnie z mamą stwierdziłyśmy, że jest o niebo lepsza od sklepowej! Pełnaaaa bakalii! Aż trudno

breakfast of dreams
ekspresowe ciastka francuskie z nadzieniem makowym 213

składniki: 320 g ciasta francuskiego na maśle (1 płat) 300 g gotowej masy makowej 8 kandyzowanych żurawin 8 łyżeczek dżemu żurawinowego dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania cukier puder, do oprószenia wykonanie: Na oprószoną mąką stolnicę wykładamy ciasto francuskie. Odstawiamy na chwilę aby „nabrało” temperatury temperatury pokojowej, wtedy nie skurczy się podczas pieczenia. Przy(...)pomocy noża kroimy na na 8 kwadratów. Na sam środek każdego wyciętego kawałka wykładamy po 1 łyżce masy makowej i po 1 łyżeczce dżemu żurawinowego. Przeciwległe rogi ciastek złączamy, sklejamy na środku. Na samym środku przyklejamy żurawinę. Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Czekośliwka z makiem i kremem 148

miękkiego masła, 4 jajka, 60 g kakao, 50 g gorzkiej czekolady, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 - 15 śliwek (ilość zależy od wielkości owoców), puszka gotowej masy makowej (850 g), opakowanie herbatników (można pominąć), Na krem: 250 ml śmietanki 30%, 250 g serka mascarpone, 1/3 szklanki cukru pudru, Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło(...)ciasto wyłożyć połówki śliwek i zalać resztą masy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut (do suchego patyczka).Wystudzić. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę makową (gdyby była zbyt sucha można dodać do niej płynnego miodu) i równomiernie rozsmarować. Następnie ułożyć na niej herbatniki.  Przygotować krem.  Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na puch. Dodać

Nie tylko w kuchni