masa makowa - 2519 przepisów (strona:52/168)

Makowiec na kruchym spodzie 198

dotąd nie odważyłam się na jego samodzielne przygotowanie z góry zakładając, że to zadanie przerośnie moje ograniczone, "wypiekowe" możliwości. Jednak na ostatnich zakupach wrzuciłam do koszyka puszkę gotowej, makowej masy planując rozpoczęcie od uproszczonej wersji. Jakby nie było, to jednak jakiś progres;) Jednak już w domu, podczas wertowania propozycji przepisowych na tradycyjny makowiec z "prawdziwego zdarzenia", znowu pojawiły się wątpliwości(...)miękką margarynę i kakao. Całość wyrobić na jednolitą masę, podzielić na 2 nierówne części, mniejszą włożyć do zamrażarki, większą wyłożyć na przygotowaną dużą blachę (25x35). Na ciasto wyłożyć masę makową, na nią pianę z białek, na którą zetrzeć na grubych oczkach tarki schłodzoną porcję ciasta (nie mogłam się doczekaż, aż dobrze mi się schłodzi, dlatego zamiast zetrzeć podrobiłam

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Drożdżowa zebra z makiem 94

Klasyczne, domowe ciasto drożdżowe z masą makową, słodkim lukrem i cytrusową, orzeźwiającą skórką to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej czarnej. Składniki: 360g mąki pszennej 65g masła extra 36g świeżych drożdży 100g cukru 2 jajka 130ml mleka 850g masy makowej szczypta soli Lukier: 100g cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny(...)jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 45 x 30 cm i posmarować masą makową. Pociąć na paski o szerokości odpowiadającej wysokości tortownicy. Jeden pasek zwinąć w ślimaka i ułożyć na środku tortownicy o średnicy 26 cm. Pozostałymi paskami owinąć wokół pierwszego aż do wyczerpania

Szalona Kuchnia Eweliny
Orkiszowe rogale z makiem i migdałami 205

małego jajka mleko Sposób przygotowania: ciasto: Drożdże i ksylitol zalewamy mlekiem, dodajemy mąkę i rozpuszczony olej, wyrabiamy ciasto odstawiamy ciasto w cieple ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość masa makowa: Mak zalewamy mlekiem i gotujmy na bardzo małym ogniu, często mieszając, aż mak spęcznieje (około 20minut) na sam koniec gotowania dodajemy rodzynki, pokrojone migdały, erytrol i miód(...)dodajemy białko, mieszamy ciastko przekładamy na stolnicę wyłożona folią spożywcza (dzięki temu nam się nie przyklei) i rozwałkowujemy wałkiem również owiniętym folią :) z ciasta wycinamy trójkąty na których rozsmarowujemy masę makową i zwijamy rogale tak przygotowane rogaliki wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i odkładamy w cieple miejsce jeszcze na kilka minut opcjonalnie smarujemy wierzch rogalików roztrzepanym jajkiem pieczemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
PRZEPYSZNY MAKOWNIK 195

pszennej 120 ml.ciepłego mleka 120 ml.jogurtu naturalnego gęstego (5łyżek) 3żółtka L 25g.drożdży 5 łyżek oleju 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią szczypta soli **************************  Masa Makowa : ******************* 25 dag.maku 12,5 dag.cukru 2 białka 5 dag.masła 0.5 łyżeczki płaskiej cukru waniliowego otarta skórką z 0.5 cytryny 2.5 dag.rodzynek ***************************  Lukier: ***************** 1 szklanki.cukru pudru(...)Ciasto rozwałkować na placek i wycinać szklanką kółka takie jak na pierogi. 5.Kółka nadziewać masą makową i sklejać na wysokości 3/4 placuszka ,mocno ściskając dół ,układać w formie koła w tortownicy o średnicy 26 cm.Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach.  Masa makowa --- dzień wcześniej mak sparzyć wrzątkiem.Utrzeć lub zmielić trzykrotnie. Mak uucieramy na drugi

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Makowiec na kruchym spodzie 215

praca z gotowaniem i mieleniem maku. Zapraszam do przepisu! Składniki na spód: 300 g mąki pszennej krupczatki 200 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko wanilia Składniki na masę makową: 280-300 g mielonego maku 50 g masła 100 g miodu 200 ml mleka 100 g rodzynków cynamon 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych(...)napęcznienia. Dodać skórkę pomarańczową, rodzynki (uprzednio namoczone w gorącej wodzie i osączone), mielone orzechy, Amaretto i cynamon białka ubić na sztywną pianę i delikatnie przy pomocy szpatułki wymieszać z masą makową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, bok posmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie części. Ciasto poszarpać i małymi kawałeczkami wyłożyć dno foremki i lekko docisnąć na ciasto wyłożyć masę makową

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowiec zawijany wg Magdy Gessler 164

wyszedł przepyszny.  Składniki: 50 dag mąki 50 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 150 g masła 4 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego Masa makowa: 50 dag maku 1 litr mleka 1/2 kostki masła 5 jajek 1 szklanka cukru lub 4-5 łyżek miodu orzechy rodzynki skórka pomarańczowa Wykonanie: Drożdże rozcieram z letnim mlekiem(...)odstawiam by mak wystygł. Zimny mak mielę dwu- lub trzykrotnie. Białka ubijam na pianę dodaję żółtka i cukier. Do masy żółtkowej dodaję porcjami zmielony mak Do masy makowej dodaję rozpuszczone i przestudzone masło oraz posiekane bakalie. Ciasto wykładam na stolnicę i wałkuje na cieniutki placek. Kroję na dwie części i na każdą wykładam połowę masy makowej. Zwijam, zaczynając

Ciasteczkowy Potwór
Drożdżowe zawijańce z makiem 150

przepis na najsmaczniejsze i najłatwiejsze zawijańce z makiem, obowiązkową pozycję na świątecznym stole. :-) Jeśli wykorzystamy gotową masę makową z puszki, zrobienie ich jest bardzo szybkie, bo pomimo drożdży w składzie, ciasto nie musi rosnąć. Są miękkie, odpowiednio słodkie, niedrogie i po prostu pyszne. 2,5 szklanki mąki1 jajko250g margaryny w temperaturze pokojowej1/2 szklanki śmietany1,5 łyżki cukru pudru50g drożdży400g masy(...)mieszamy śmietanę z jajkiem, cukrem pudrem i drożdżami. Zagniatamy na gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.2. Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na cienki prostokąt, nakładamy masę makową i zwijamy ciasno w rulon. Kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm. 3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez około 25-30 minut. Lukrujemy

Szefowa kuchni
Makowy pleśniak 367

idealnie nada się na wielkanocny stół. Ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła (lub margaryny) 5 żółtek 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao puszka masy makowej Helio Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 części. Jedną chowamy do zamrażarki, drugą do lodówki, a do trzeciej części dodajemy kakao i zagniatamy aż uzyskamy(...)następnie chłodzimy w lodówce ok godziny. Jasne ciasto z lodówki wykładamy na blaszkę do pieczenia (moja ma 23,5x35,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, na nie wykładamy masę makową, a na nią brązowe ciasto (można je zetrzeć na tartce, lub rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć na mak).   Beza: 5 białek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka

Cynamonowe szczęście
Drożdżowy wieniec z makiem 165

już klasyka.  Natomiast wieniec z makiem to trochę inna jego wersja, która na pewno zachwyci każdego i będzie stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu. Drożdżowe maślane ciasto wypełnione pyszną masą makową, udekorowane lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową - to musi być pyszne! Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży szkl. mleka 50 g masła 3 łyżki cukru jajko szczypta(...)soli 400 g masy makowej kandyzowana skórka pomarańczowa na lukier: 1/2 szkl. cukru pudru                  łyżka wrzątku W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, sól, drożdże i cukier. Masło rozpuścić i przestudzić.  Dodać masło do suchych składników. Wlać również mleko i wbić jajko. Całość zagnieść ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast

wyzwania kuchenne
Wieniec drożdżowy z makiem 141

: 100 g zmielonego suchego maku 5 łyżek płynnego miodu 50 g masła 150 g mieszanki bakalii (orzechów laskowych, nerkowców, migdałów, rodzynek, suszonych śliwek) 4 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: Masa makowa:  mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy bakalie. Następnie odcedzamy. Mak razem z bakaliami rozdrabniamy blenderem, dodajemy miód, roztopione masło(...)Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C. Ciasto ponownie zagniatamy, a następnie wałkujemy na prostokąt o wymiarach 50x30 cm. Ciasto smarujemy przygotowaną masą makową i zwijamy wzdłuż dłuższego boku w roladę. Ostrym nożem rozcinamy ją wzdłuż, zostawiamy około 2 cm nierozciętego ciasta. Przeplatamy kawałki ciasta rozcięciem do góry, łączymy końce formując wieniec. Układamy

Smakowity Blog Kulinarny
Makowiec 661

pomarańczowej 6 białek Mak zalewamy wrzącą wodą (do pokrycia), odstawiay do wystygnięcia, odsączamy z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.  Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić(...)końcu delikatnie mieszamy z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta. Ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nakładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy (jak roladę), a końce makowców podkładamy pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie

Pudełko rozmaitości
Domowa masa makowa z bakaliami 92

Przyznam się Wam szczerze, że przez długi czas wstrzymywałam się ze zrobieniem domowej masy makowej, jednakże jak ją zrobiłam i posmakowałam od razu żałowałam tego, że byłam tak oporna. Dzisiaj, z ręką na sercu mogę powiedzieć Wam, że nie ma to jak domowa masa makowa! Cóż więcej mówić? Domowa wersja jest pozbawiona konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego(...)rodzynki, miód, cukier/erytrol i łyżkę miękkiego masła, mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy, dokładnie mieszamy. Wykorzystujemy od razu, przechowujemy w lodówce do 7 dniu lub mrozimy. Smacznego! Artykuł Domowa masa makowa z bakaliami pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
świąteczna makowa strucla 145

zaczyn 25 g drożdży 1/2 szklanki mąki  1/3 szklanki letniej wody 1 łyżka cukru ciasto 3 szklanki mąki  4 łyżki cukru 1/2 kostki masła 4 żółtka jaj masa makowa 1 łyżeczka cynamonu 150 g mielonego maku 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru ( najlepiej waniliowego) 4 łyżki miodu 2 łyżki masła 60 g rodzynek 2 białka(...)waniliowy, cynamon, dodajemy miód, otartą skórkę z cytryny, oraz masło, całość zalewamy mlekiem, podgrzewamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez dziesięć minut. Następnie garnek zdejmujemy z ognia i studzimy makową masę. Do wyrośniętego zaczynu  dodajemy  resztę mąki, cukier, stopione i przestudzone masło, oraz żółtka jaj.  Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy elastyczne ciasto rękami ( jeżeli

Miód i pieprz
Rogaliki z makiem 118

Dzień dobry :) Zapraszam dzisiaj na pyszne i mięciutkie rogaliki z masą makową. Do popołudniowej kawki będą w sam raz :) Składniki: około 500 g mąki tortowej 1 szklanka mleka (200 ml) 80 g cukru 100 ml oleju 2 jajka 25 g drożdży 1 cukier waniliowy  około 500 g gotowej masy makowej np: Helio   Wykonanie: Do miski wlewamy ciepłe mleko(...)wyrośnięcia.Stolnicę podsypujemy odrobiną mąki i jeszcze raz przerabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na 5 mm, od talerza wykrawamy koło i dzielimy je na trójkąty. Na każdym trójkącie układamy łyżeczkę masy makowej, od grubszej strony zwijamy rogalika, następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rogaliki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180/190 stopni, pieczemy

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania