Domowa masa makowa to jest to, co bez czego nie wyobrażam sobie świątecznego makowca czy innych makowych świątecznych wypieków. Aby podzielić się z Wami tym przepisem, czekałam cały rok. Dopiero w zeszłoroczne święta udało mi się zrobić najlepszą masę makową jaką kiedykolwiek udało mi się zrobić (bez kandyzowanej skórki - za którą osobiście nie przepadam). A więc nie zostaje(...)rozpuścić masło, miód i cukier. Dodać do zmielonego maku wraz z bakaliami. Dokładnie wymieszać. Masę można przechowywać w lodówce (bez białek) do 5 dni lub mrozić. Aby wykorzystać całą masę makową wystarczy dodać do niej 3 ubite na sztywno białka. Masa będzie idealna, nie będzie się kruszyć i odstawać od ciasta. Smacznego
CookYourselfmąki 250 ml mleka, letniego 40 g drożdży 60 g cukru 2 jajka 2 żółtka 80 g masła, roztopionego 1 szczypta soli 2 łyżki spirytusu dodatkowo: masa makowa Helio z bakaliami tłuszcz do głębokiego smażenia lukier cytrynowy kandyzowana skórka pomarańczowa mak suchy wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, mlekiem oraz dwiema łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 60-90min.) Następnie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Formujemy prostokąt i wycinamy np. szklanką krążki. Na środek każdego nakładamy ok. 1 łyżeczki masy makowej i i dokładnie sklejamy formując kuleczkę. Odkładamy na oprószoną mąkę stolnicę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 30 min.) Następnie smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu polewamy
Domowy Smak Jedzeniawręcz przepysznym deserem do świątecznej kawy. Ciasto drożdżowe: 1 szkl mleka 7g drożdży instant 1/4 szkl cukru 50 dag mąki szczypta soli 70g masła 1 jajko puszka gotowej masy makowej (ok 800g) 1/3 szkl posiekanych orzechów Lukier: 2 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dekoracja: łyżka maku kolorowe skórki kandyzowane Ciasto drożdżowe: Do dużej miski przesiać mąkę(...)elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na duży prostokąt o grubości 1 cm. Masę makową wymieszać z orzechami. Rozsmarować po połowie masy makowej, zostawiając 2 cm przy jednym dłuższym boku. Zwinąć roladę. Rolady zawinąć w papier do pieczenia, zostawiając ok 1-centymetrowy
Smakołyki AsiDomowa masa makowa to jest to, co bez czego nie wyobrażam sobie świątecznego makowca czy innych makowych świątecznych wypieków. Aby podzielić się z Wami tym przepisem, czekałam cały rok. Dopiero w zeszłoroczne święta udało mi się zrobić najlepszą masę makową jaką kiedykolwiek udało mi się zrobić (bez kandyzowanej skórki – za którą osobiście nie przepadam). A więc(...)wchłonął wodę (nie wlewać więcej wody bo masa będzie za bardzo płynna). Odstawić do wystudzenia Dalsze kroki: W garnuszku rozpuścić masło, miód i cukier. Dodać do zmielonego maku wraz z bakaliami. Dokładnie wymieszać. Masę można przechowywać w lodówce (bez białek) do 5 dni lub mrozić. Aby wykorzystać całą masę makową wystarczy dodać do niej 3 ubite na sztywno białka. Masa
CookYourselfdrożdżowe z makowym nadzieniem – orzechowym, ze skórką pomarańczową, posłodzony ksylitolem, miodem i daktylami, a więc bez dodatku białego cukru. Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru Japoński makowiec w bezglutenowej wersji – z budyniem jaglanym i mąką kukurydzianą. Z dodatkiem słodkich bakalii Domowa masa makowa z bakaliami(...)cukru Baza ciast, kutii i klusek z makiem. Słodka, domowa masa makowa bez dodatku sztucznych aromatów. Serowe kluski z makiem i bakaliami Proste danie wigilijne na słodko – z domową masą makową i dodatkiem słodkich bakalii. Kutia bezglutenowa z kaszą jaglaną Bezglutenowa wersja kutii wigilijnej, czyli zdrowa wersja tego tradycyjnego dania. Kruche
Fitkotzrodził się pod wpływem chwili. Miałam w planach zrobienie naleśników z serem, ale koniecznie chciałam je czymś wzbogacić, aby nie były takie zwykłe… Na dodanie do nich masy makowej wpływ miała niewątpliwie puszka „gotowca” znaleziona w czeluściach spiżarni oraz (a może przede wszystkim?) udzielający mi się klimat nadchodzących świąt :) Tak oto powstały sero-makowe naleśniki, do których postanowiłam zrobić dodatkowo(...)łyżeczka cukru pudru 1 łyżka masła (miękkiego) szczypta soli olej (do smażenia) Nadzienie: ok. 250-300 g twarogu 3-krotnie zmielonego lub sera z wiaderka ok. 300-400 g masy makowej (z puszki lub domowej) cukier (do sera, ilość wedle uznania) Wykonanie: Ciasto: Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, szczyptą soli oraz masłem na gładką masę. Nie przerywając miksowania stopniowo dolewamy
MyCookBook.plRogaliki zero waste. Ciasto z mąki orkiszowej lub innej drożdżowe z ziemniakami ( zostały z obiadu), do nich możecie wykorzystać resztkę masy makowej po przygotowaniu świątecznych makowców. Ja użyłam masę i resztki powideł i konfitur. 500 gram przesianej mąki i ok. 50 gram do podsypywania 100 ml mleka lub roślinnego migdałowego 100 g masła rozpuszczonego i wystudzonego 1 szklanka ziemniaków(...)ugotowanych przepuszczonych przez praskę lub tłuczone 3 żółtka do ciasta drożdże instant - 1/2 torebki 100 gram cukru cukier waniliowy kilka łyżeczek masy makowej lub powidła śliwkowe mak do posypania + żółtko Rogalików wyjdzie ok 32 sztuki. Drożdże przesypać do naczynia, rozpuścić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć
AZgotuj!to pomysł na błyskawiczny i efektowny makowiec, który może być oryginalną dekoracją świątecznego stołu! Dzięki uprzejmości zespołu Helio otrzymałam przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstała pyszna choinka. masa makowa Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego około 130 g gotowej masy makowej Helio 1 białko garść ulubionych orzechów i bakalii ( suszone żurawiny Helio , kandyzowane owoce Helio , orzechy(...)posmarowania Wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy 2 jednakowe równoramienne trójkąty z małym pniem. Jedną z nich przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy na niej masę makową, Przykrywamy drugim płatem, lekko przyciskamy, aby warstwy ładnie się skleiły. Brzegi nacinamy z dwóch stron, tworząc gałązki o grubości około 1 cm. Gałązki choinki chwytamy i okręcamy wokół własnej
Podróż w kulinariateż jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Makowiec jest wilgotny, aromatyczny, stworzony by zagościć na świątecznym stole jako pozycja obowiązkowa. :-) 800-900g gotowej masy makowej 2 5 0g masła 5 łyżek mąki 5 łyżek kaszy mannej 2 lyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek L 1/2 szklanki cukru 3 jabłka 1 tabliczka mlecznej czekolady(...)proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. 2. Miękkie masło i cukier miksujemy do uzyskania puchu. Ciągle miksując dodajemy mąkę, kaszę i proszek do pieczenia a na sam koniec masę makową. 3. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do masy z makiem, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników. 4. Blaszkę o średnicy 20x30cm smarujemy tłuszczem
Szefowa kuchniwiecie co, to był świetny pomysł. Masa jest bardzo smaczna, świetnie zmielona i do tego jeszcze ma w sobie bakalie. Gorąco polecam. Składniki na biszkopt: 1 puszka masy makowej Helio 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych i włoskich 4 jajka 3 łyżki bułki tartej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 300 g masła 3 żółtka(...)Sposób przygotowania: Masę makową przełożyć do dużej miski. Orzechy zmielić w młynku na proszek, dodać do masy. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować, połączyć z masą makową i orzechami, dosypać bułkę tartą i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na koniec ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując łyżką
Gosia gotujenajmniej jedna potrawa powinna była składać się z maku. Miód z kolei podobnie jak bakalie uchodziły za magiczne składniki, w których tkwiły nadprzyrodzone moce. Składniki: 0,5 kg gotowej masy makowej 10 dag bakalii 2 łyżki miodu 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 białko jajka Wykonanie: Gotową masę makową wymieszać z bakaliami i miodem. Ciasto francuskie dokładnie rozłożyć i nałożyć masę
Tradycyjna Kuchniaciasto 1 szkl mąki tortowej 0,5 szkl mąki krupczatki 0,5 szkl cukru 130 g masła 2 żółtka masa makowa z puszki Bakalland (można oczywiście przygotować własną) 1 szkl białek daktyle figi orzechy Zagniatamy ciasto , dzielimy na dwie cześci. wykładamy(...)dnie papier do pieczenia i połowę ciasta cienko rozwałkowanego. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy spód ok 15 min w temp 180 st Białka ubijamy na pianę i mieszamy z masą makową, dodatkowo dodajemy posiekane orzechy , figi i daktyle. Masę makową wykładamy na podpieczonym spodzie, Przykrywamy resztą ciasta również cienko rozwałkowanego. Pieczemy ok 50 min w temp 180 st. Po wystudzeniu polewamy
Gotowanie jest łatwetakże seromakowce, jednak ten różni się od nich tym, że ma w swoim składzie gotowane ziemniaki a masa makowa jest nakładana w kształcie kulek. foremka 23x33cm Masa makowa: 200g zmielonego maku (użyłam BackMit), łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 białka, kilka kropel aromatu migdałowego, 2 łyżki orzechów włoskich, 1/2 szklanki(...)masy serowej. Krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę serową rozprowadzić na blasze. Na wierzchu w równych odstępach kłaść łyżką kulki masy makowej, delikatnie wciskając je w ser. Piec około godziny w temp. 180st. Ostudzić i polukrować. Źródło: Niebo na talerzu
Z miłości do słodkościszkl.letniego mleka 2 jajka Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier, mleko, sól, jajka i rozpuszczone i ostudzone masło.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. nadzienie: 600- 700 g masy makowej 2 białka opcjonalnie: 50 g ulubionych bakalii Białka ubić na sztywną pianę i dodać masę makową, delikatnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać szklaneczką kółka.Wycięte kółeczka posmarować(...)masą makową.Złożyć na połowę i potem jeszcze raz na połowę złączając brzegi.Układać do foremki, odstawić do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym żółtkiem i wstawić do piekarnika .Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Moje domowe kucharzenie