Ciasto: margarynę siekamy z mąką, dodajemy proszek, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po godzinie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę.Masa makowa: mak gotujemy, studzimy i mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po żółtku i przekładamy do maku. Dodajemy pianę ubitą z białek, starte na tarce o dużych oczkach(...)minut.Masa orzechowa: orzechy zalewamy taką ilością gorącego mleka, aby powstała gęsta papka. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy masę orzechową. Ucieramy wszystko na gładką masę. Rozsmarowujemy na masie makowej. Schładzamy i przygotowujemy polewę czekoladową. Margarynę roztapiamy, dodajemy cukier, kakao i wodę. Mieszamy, studzimy i polewamy ciasto
Zainspirowana w kuchnimakowców. Spody z kruchego ciasta wypełnia słodka masa makowa z rodzynkami i aromatem migdałowym. Nadzienie można zrobić samodzielnie - wiadomo, będzie najlepsze, albo oszczędzić czas i użyć gotowej masy makowej o przyzwoitym składzie. Odświętnego charakteru nadają babeczkom gwiazdki z cukru pudru. Gotowe ciastka smakują jak porządny makowiec, tyle że w mniejszym i bardziej poręcznym wydaniu. Składniki na 20 babeczek(...)minut. Rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyciąć szklanką 20 krążków. Wylepić ciastem metalowe foremki do babeczek. Nakłuć ciasto w kilku miejscach. Wypełnić po brzegi masą makową i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Gotowe babeczki wystudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem
Kulinarne Inspiracjemnie orkiszowa jasna) 50 g cukru 50 g miękkiego masła 180 ml mleka 1 jajko + 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 30 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki instant Masa makowa: z przepisu tutaj Wykonanie: mleko lekko podgrzać w rondelku, wkruszyć drożdże i zamieszać rózgą do rozpuszczenia do misy robota odważyć kolejne składniki, wlać mleko z drożdżami, wbić(...)koniec wmieszać w porcjach miękkie masło. Zagniatać hakiem do otrzymania gładkiego, lśniącego ciasta.Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości w międzyczsie przygotować masę makową wg tego przepisu wyrośnięte ciasto wyjąć z misy na stolnicę, odgazować. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Rozsmarować mak i zwinąć ciasto w rulon. Przeciąć wzdłuż
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nawiasem mówiąc - taka śmietanka smakuje jak pewne lody na "M", następnym razem spróbuję ją zamrozić...) Do miski układamy kolejno: - warstwę pokrojonej bułki, którą polewamy śmietanką, dobrze ją rozprowadzając - warstwę masy makowej - warstwę bułki - śmietankę - mak - i jeszcze raz tak samo - i na górę kołderka z wiórków kokosowych - i na kilka godzin do lodówki - i nie możemy się doczekać, żeby(...)jakieś aromaty czy cokolwiek innego, ponieważ boskość smaku tkwi w tym szczególe, wierzajcie mi! I jeszcze - nie dodajemy kokosu między warstwami, ani rodzynek ani żadnych innych bakalii do masy makowej itp. bo PRZESADA ZABIJA PRAWDZIWY SMAK a tutaj smakiem jest właśnie mak z migdałami i słodką śmietanką waniliową. Dlatego też są to makówki luksusowe; bo nie na wodzie albo mleku
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEMakowiec na kruchym spodzie, to ciasto, które zawsze co roku pojawia się na świątecznym stole. Bardzo lubię makowca właśnie w tej wersji, idealne kruche ciasto, masa makowa przełamana smakiem cierpkiej konfitury z czarnej porzeczki, całość wieńczy miodowy karmel z orzeszkami. Prawdziwa uczta dla podniebienia, ale co najważniejsze ciasto jest bardzo proste do wykonania. Nie wymaga żadnych nadzwyczajnych(...)cukru, płaska łyżeczka proszku do pieczenia W/w składniki zagniatamy na jednolite ciasto wstawiamy do lodówki i schładzamy przez 25 minut, wylepiamy formę do pieczenia. Ponadto : 1 x opakowanie masy makowej (ja użyłam Bakalland, ale możesz wybrać dowolną) 10 łyżek dżemu/ konfitury z czarnej porzeczki opcjonalnie z wiśni lub jagód Na wylepione ciasto w blaszce do pieczenia, wyłóż dżem, następnie
SMYKWKUCHNIsporo, ale dobranie dodatków tak na prawdę jest indywidualną sprawą. Można dodać rodzynki, żurawinę, daktyle, suszone morele, jagody goji, mnie osobiście starczyły te bakalie które były zawarte w masie makowej, a były w niej rodzynki i skórka pomarańczowa. Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis Składniki: 250 g łuskanej pszenicy 850 g masy makowej z bakaliami 300 g orzechów(...)wodzie, i obieramy ze skórki. 3. Odkładamy około po 10 sztuk z każdego rodzaju orzechów, na dekorację. Resztę orzechów rozdrabniamy na mniejsze kawałki. 4. W misce mieszamy masę makową razem z ugotowaną i ostudzoną pszenicą. 5. Na suchej patelni prażymy orzechy, do czasu aż zacznie unosić się aromat orzechów, (uwaga, żeby nie spalić). 6. Do orzechów
Mój pomysł nasporo, ale dobranie dodatków tak na prawdę jest indywidualną sprawą. Można dodać rodzynki, żurawinę, daktyle, suszone morele, jagody goji, mnie osobiście starczyły te bakalie które były zawarte w masie makowej, a były w niej rodzynki i skórka pomarańczowa. Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis Składniki: 250 g łuskanej pszenicy 850 g masy makowej z bakaliami 200 g orzechów(...)wodzie, i obieramy ze skórki. 3. Odkładamy około po 10 sztuk z każdego rodzaju orzechów, na dekorację. Resztę orzechów rozdrabniamy na mniejsze kawałki. 4. W misce mieszamy masę makową razem z ugotowaną i ostudzoną pszenicą. 5. Na suchej patelni prażymy orzechy, do czasu aż zacznie unosić się aromat orzechów, (uwaga, żeby nie spalić). 6. Do orzechów
Mój pomysł naSkładniki na ciasto: 500g mąki pszennej (u mnie typ 450) + do podsypania ciepła woda Składniki na masę makową: 2 szklanki maku (ok. 280g) 2 łyżki cukru 4 łyżki miodu 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g rodzynek królewskich Do dzieła: Masa makowa: mak wsypujemy do dużego garnka, zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 4 godzin (a jeśli mamy jeszcze więcej(...)nią, PORCJAMI, łazanki. Chodzi o to, aby woda stale się gotowała - inaczej z łazanek zrobi się wielka kluska :) Gotujemy aż ciasto zmięknie i bez odcedzania dodajemy do niego masę makową, zostawiamy na kilka minut na ogniu stale mieszając. Gotowe
Spektrum Smakurównież na niedziele. Przepyszne ciasto do kawy! #ciastojakzobrazka CIASTO DROŻDŻOWE (wyszły mi dwie rolady makowe) 380 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego) 25 g świeżych drożdży 50 cukru szczypta soli 3 jajka 170 g miękkiego masła MASA MAKOWA 200 g maku 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 25 g rodzynek(...)dodaniu ostatniego jajka wlewamy przestudzone i roztopione masło, a następnie zagniatamy na elastyczne i gładkie ciasto będzie gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. MASA MAKOWA - najlepiej zacząć robić 2 dni wcześniej Mak opłukujemy, zalewamy wrzącym mlekiem (na 1 szklankę maku zagotowujemy 1 szklankę mleka). Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej
Gotuj z Mąkątakie makowce pieczone w keksówkach. ciasto: 500 g mąki 50 g masła 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl.letniego mleka 2 jajka nadzienie: 600- 700 g masy makowej 2 białka kruszonka: 50 g mąki 25 g cukru 35 g masła Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier, mleko, sól, jajka i rozpuszczone i ostudzone masło(...)Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Białka ubić na sztywną pianę ,dodać masę makową, delikatnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części.Każdą z tych 2 części podzielić jeszcze na 5. Każdą część rozwałkować na kształt prostokąta o długości pasującej do blaszki keksowej. Na każdą część rozwałkowanego ciasta nałożyć masę makową, zwijać roladki.Układać w 2 blaszkach keksówkach [ na spód
Moje domowe kucharzenieSkładniki: Ciasto: 425g mąki pszennej tortowej plus do podsypywania, 1 jajko - temp. pokojowa, 1/2 łyżeczki soli, 180ml ciepłego mleka, 60g niesolonego masła, 60g cukru, 7g suszonych drożdży. Ponadto: 300g masy makowej z bakaliami ( domowej lub kupnej) - temp. pokojowa, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki - temp. pokojowa, kilka orzechów włoskich, kolorowe cukiereczki do dekoracji, 1/2 szklanki cukru pudru ( szklanka(...)mleko - dodawać powoli i łączyć z mąką. Zagnieść ciasto. Uformować kulę z niego. Miskę oprószyć mąką, włożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Masę makową wymieszać z dżemem z czarnej porzeczki. Gdy ciasto wyrosło, blat oprószyć mąką, ciasto lekko zagnieść i rozwałkować. Rozwałkować na kształt prostokąta. Rozsmarować na nim masę makową i zwinąć w rulon
W kuchni u Monikiniebieskich ziarenek i otrzymaliśmy całą miskę pysznego maku. W pierwszej kolejności w planach mieliśmy przygotowanie masy makowej i upieczenie z niej drożdżowej rolady. Co prawda to nie pora na pieczenie takiego ciasta, ale wyśmienite rolady makowe smakują o każdej porze. Składniki na roladę makową 250 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 50 g cukru 3 żółtka 50 g masła(...)szklanki mleka skórka otarta z jednej pomarańczy 1 1 / 2 łyżki rumu 1 łyżka ekstraktu wanilinowego 1 szczypta soli 250 g masy makowej olej do natłuszczenia papieru do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać połowę lekko podgrzanego mleka (ok. 30 o C), wsypać łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut
niecodziennikparypara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Po świętach została mi połowa puszki z masą makową, postanowiłam coś z nią zrobić. Tym razem upiekłam wieniec z makiem. Już wcześniej piekłam wieniec cynamonowy z tego przepisu. Wyszedł tak pyszny, że mój mąż stwierdził, że to najlepsze(...)drożdży 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki ciepłej wody 170 g masła 3/4 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki cukru 1 jajko Składniki na nadzienie: 1/2 puszki ( około 250 g) masy makowej 2 łyżki kandyzowanych owoców 1 łyżka żurawiny 1 łyżka rodzynek 4 łyżki roztopionego masła Sposób wykonania: Rozpuścić masło na małym ogniu, dodać do rozpuszczonego masa mleko i wodę
Na słodko lub wytrawniecałe jajko 1/2 szkl cukru 3-4 łyżki śmietany 18 % 1/2 kostki masła bądź margaryny 1 płaska łyżeczka prosz. do pieczenia parę kropel esencji migdałowej lub arakowej Masa Makowa : 400 gr gotowego mielonego maku 2 białka 3 żółtka 3/4 szkl cukru 1/4 szkl miodu 2 łyżki masła 4 dag orzechów włoskich 4 dag rodzynek parę kropel esencji migdałowej(...)odsączył) 2. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wylepiamy nim blaszkę wysmarowana masłem i wysypana bułka tartą. 3. W garnuszku rozpuszczamy miód z masłem i łączymy go z odsączoną masą makową. dodajemy także bakalie, aromat migdałowy oraz żółtka i ubite 2 białka. 4. Aby nie tworzył się zakalec, smarujemy spód ciasta białkiem, następnie wykładamy masę makową. Na gorę wykładamy kupkami
Gotowanie...to proste !masła 3/4 szkl cukru bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa ) Na ciasteczka: 50 g masła 120 g mąki 1 łyżka śmietany kwaśnej 12-18 % 1 żółtko ( białko możemy dołożyć do masy makowej ) 1. Ciasto na ciasteczka zagniatamy (jeśli wydaje nam się że ciasto jest zbyt suche dodajmy jeszcze odrobinę śmietany ) i chowamy do lodówki na czas przygotowania masy makowej(...)razem ucierając aż ciasto wchłonie żółtko. Następnie dodajemy mak, bakalie i kasze mannę. 4. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając druga połowę cukru. Ubita pianę delikatnie wmieszać do masy makowej. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Wyjmujemy schłodzone ciasto, wałkujemy i wycinamy ciasteczka mogą to być jak u mnie choinki lub gwiazdeczki lub inne ;) Ciasteczka delikatnie
Gotowanie...to proste !