masa makowa - 2519 przepisów (strona:84/168)

Makowiec z kremem śmietankowym i karmelem. 167

Makowe ciasto zrobione z gotowej masy makowej, jest wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu. Przełożone delikatnym, (nie za słodkim) kremem śmietankowym i oblane gęstym karmelem, wygląda i smakuje wyśmienicie! Zawsze sięgam po ten przepis, gdy mamy ochotę na jakąś słodką, makową pychotkę. Poza walorami smakowymi, do zalet makowego przekładańca, można zaliczyć jego podzielność! Duża blaszka takiej makowej pyszności pozwoli wszystkim

Domowe Torty
Makowiec z kremem śmietankowym i karmelem. 4038

Makowe ciasto zrobione z gotowej masy makowej, jest wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu. Przełożone delikatnym, (nie za słodkim) kremem śmietankowym i oblane gęstym karmelem, wygląda i smakuje wyśmienicie! Zawsze sięgam po ten przepis, gdy mamy ochotę na jakąś słodką, makową pychotkę. Poza walorami smakowymi, do zalet makowego przekładańca, można zaliczyć jego podzielność! Duża blaszka […] Artykuł Makowiec z kremem

Domowe Torty
Seromakowiec wg s. Anastazji 252

Anastazji, która łączy 1 część sera z masą makową, a resztę pozostawia białą. Dlatego tym razem na tapetę rzucam ten przepis, następny na pewno będzie mój. Składniki na kruche ciasto: 300 g maki pszennej 200 g masła 100 g cukru 3-4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo-makowa: 1 1/4 kg twarogu 200 g masła(...)jednym żółtku i ucieram aż składniki połączą się ze sobą. Dodaję zmielony ser, następnie proszek do pieczenia wymieszany z kaszą manną i mieszam dość szybko by nie napowietrzyć masy serowej. Biała ubijam na sztywną pianę i dodaję do masy serowej mieszając za pomocą łopatki. Mak sparzam wrzątkiem, osączam na sicie i mielę mielę dwukrotnie. Jabłka obieram i ścieram na tarce

Ciasteczkowy Potwór
Mazurek czterowarstwowy Siostry Anastazji+życzenia 182

mielonych orzechów Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy. Na koniec dodajemy pianę z białek i razem mieszamy. Placek makowy: Składniki jak w placku orzechowym (oprócz orzechów) + 2 płaskie łyżki maku Wykonanie: Jak w pierwszym placku + dodajemy suchy mak zamiast orzechów Placek kokosowy Składniki jak w placku orzechowym (oprócz orzechów(...)tarce o dużych oczkach. Następnie smażymy je z cukrem. Na koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. (UWAGA: placki należy przekładać gorącymi jabłkami). Przełożenie ciasta: Placek orzechowy- masa jabłkowa - placek makowy - masa jabłkowa - placek kokosowy - masa jabłkowa - placek kakaowy - polewa

psgotujemy
Metrowiec makowo-owocowy 390

cukru 25 dag mąki 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 galaretki , np. wiśniowa i agrestowa 500 ml. śmietany kremówki 10 dag powideł śliwkowych Przygotowanie biszkoptu makowego Białka ubić z 20 dag cukru na sztywna pianę, małymi porcjami dodawać mak , 2/3 maki i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.Dokładnie wymieszać i wlać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec(...)wody, odstawić do lodówki. Schłodzoną kremówkę obić na sztywno, podzielić na dwie części i d każdej dodać galaretkę. Na jasny blat biszkoptowy posmarować różową masę, przykryć biszkoptem makowym, masą zielona i resztą jasnego ciasta. Wierz dodatkowo można udekorować jak chcemy , np, polewą czekoladową. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Tort makowy z kremem jajecznym 381

cukrem pudrem na pulchną masę, powoli dodajemy po łyżce maku. Ciągle miksując dodajemy bułkę tartą, aromat migdałowy i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej delikatnie mieszając łyżką. Przekładamy całość do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto(...)miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy na parze (w taki sam sposób jak ubijaliśmy jajka) razem z odłożoną wcześniej łyżką masła. Odstawiamy do przestudzenia. Jeden blat makowy układamy na talerzu lub tortownicy. Smarujemy go równomiernie jasną masą i przykładamy drugim blatem. Wykładamy ciemną masę i przykładamy ostatnim blatem. Cały tort smarujemy roztopioną czekoladą za pomocą długiego noża. Z odłożonej na dekorację masy możemy

Poezja smaku
Makowiec z Dobrzechowa – kuchnia podkarpacka 207

Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Makowiec z Dobrzechowa - kuchnia podkarpacka Składniki na 2 zawijańce makowe: Składniki na masę makową: 500 g maku 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 3 łyżki miodu 3 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu kilka kropli olejku migdałowego bakalie wg uznania (orzechy(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi objętość. Wracamy do maku. Jajko roztrzepujemy i dodajemy do maku razem z mąką ziemniaczaną, cukrem, miodem, powidłem i olejkiem migdałowym. Masę mieszamy łyżką, rozcierając ją w taki sposób, by jajko było dobrze rozprowadzone. Dodajemy bakalie i mieszamy. Jeśli korzystamy z maku z puszki dodajemy te same składniki poza cukrem. Wyrośnięte ciasto

Trzeci talerz
Świąteczka choinka do zjedzenia na 6 sposobów! 98

rodzaje ciasta i 4 różne nadzienia! Czyli choinka na słodko i słono :) Dla każdego coś dobrego! Nadzienie cynamonowe, makowe, z powideł śliwkowych, a może na słono z czosnkiem? Wypróbuj każdą opcję! CIASTO Ciasto francuskie Pierwszym rodzajem ciasta jest... ciasto francuskie. Takie, gotowe ze sklepu. Kupujecie jedno, rozwijacie i nakładacie dwie części na siebie. Wycinamy z niego trójkąt z nóżką(...)Mieszamy w miseczce. Nadzienie czosnkowe: 3 łyżeczki masła 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanej pietruszki Czosnek wyciskamy do miseczki. Wszystkie składniki mieszamy. Nadzienie makowe: 2 łyżki masy makowej 1 łyżeczka ksylitolu/erytrolu/cukru 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej Mieszamy w miseczce

Czarnawisienka
Babka makowo-kokosowa 142

olej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z białkami łyżką. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać mak, do drugiej kokos. Wlać do formy połowę masy makowej, następnie połowę masy kokosowej. Czynność powtórzyć. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem pudrem i udekorować

Smakołyki Asi
Masa makowa - najlepsza! 283

Najlepsza, wilgotna, tradycyjna masa makowa. Żadna gotowa masa nie równa się z domową. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne a efekt naprawdę wart każdej minuty w kuchni. U nas w domu tylko taką masę stosuje się do świątecznego makowca. Raz z ciekawości kupiłam gotową masę i ... wiem, że nigdy więcej już nie kupię. To zupełnie nie ten smak

maniapieczenia
Makowiec śnieżny wg siostry Anastazji 166

Masa I składniki: 25 dag maku mielonego 10 dag cukru kryształu 3 białka 2 łyżki miodu 1/2 szklanki słodkiego mleka olejek migdałowy 20 dag bakalii (ja natomiast użyłam gotowej masy makowej z puszki) Masa II składniki: 1/2 l śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Masa III składniki: 20 dag masła 10 dag cukru pudru

Pychotkaaa
Wiśnia z makiem wg Aleex 170

cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. 5. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. 6. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. 7. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. 8. Dno formy o wymiarach 22 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze(...)być w jednakowej, pokojowej temperaturze (jeśli doda się ciepłą nutellę do zimnego serka, masa się zwarzy). 12. Mascaropne i nutellę wymieszać do powstania jednolitej, gładkiej masy. Najlepiej użyć trzepaczki rózgowej. 13. Złożyć ciasto: spód makowy odwrócić do góry nogami (jest wtedy gwarancja, że wierzch będzie idealnie równy). 14. Ciasto nasączyć ponczem. 15. Wyłożyć masę śmietankową i równomiernie rozprowadzić. 16. Wiśnie

W mojej kuchni
Niskokaloryczne i tradycyjne polskie ciasta 126

gotowany, który jest przepyszny. Tradycyjny polski makowiec Nie mniej znanym ciastem i często pieczonym w polskich domach jest makowiec . Zwany też struclą makową. Składa się z ciasta drożdżowego i masy makowej. Rozwałkowane cisto drożdżowe przekładane jest masą powstałą ze zmielonego maku, cukru lub miodu, oraz bakalii. Następnie zwijany jest w kształcie wałka i pieczony. Lubiana i popularna karpatka Karpatka

ProstePesto.pl
Słoneczna Latina 2764

Słoneczna Latina to pyszne ciasto będące połączeniem kruchego ciasta z bezą i bakaliami, biszkoptu makowego oraz masy adwokatowej, biszkoptów i białej czekolady. Ciasto ucieszy każde podniebienie. Z filiżanką aromatycznej kawy smakuje nieziemsko.  SKŁADNIKI: Ciasto bakaliowe: 1,5 szklanki mąki, 150g margaryny, 3 jajka, 1,5 łyżki cukru pudru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżki śmietany 18%, 1/3 szklanki cukru kryształu(...)przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję budyń. Ucieram. Na końcu wlewam advocat. Ucieram. 4. Na ciasto bakaliowe wykładam 2/3 masy. Wyrównuję. Na masie układam ciasto makowe. Na cieście makowym rozsmarowuję pozostałą masę. Na masie układam biszkopty. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Czekoladą polewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Podsumowanie akcji "Świąteczne Słodkości! 2015" 361

Wafle z masą i bakaliami Sernik na zimno a la ptasie mleczko Drożdżówka z masą makową Tort makowo-kawowy Ciasto "Wiewiórka" - pyszny i szybki brzydal Pierniczki świąteczne z ciasta dojrzewającego Warstwowy miodownik Cytrusowy deser w wersji świątecznej Piernik na herbacie Piernikowe muffinki Ptysie z masą piernikową Świąteczne pierniczki Solony gęsty karmel Duże ciastka z czekoladą i bakaliami Ciasteczka migdałowe(...)czekoladowym spodzie Piernik dojrzewający staropolski! Pierniczki dojrzewające Kruche ciasteczka czekoladowo - imbirowe Drożdżowa Rolada Piernikowa Z Powidłami Pierniczki Bethmännchen, czyli niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe Ciasto Królewiec Piernik z bakaliami Makowiec z masą orzechową i serową Kruche kryształowe gwiazdki Chatka z piernika Pierniczki kruche Muffiny piernikowe z powidłami Świąteczny makowiec w cieście cytrynowym Mini makowce Pani Walewska z orzechami włoskimi. Ciasto Pychotka. Keks

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania