marynaty kurczaka - 1000 przepisów (strona:25/67)

Udka miodowo musztardowe i pieczone ziemniaki 149

zrobić w jakiejś dużej misce. Owijamy miskę folią spożywczą i chowamy na wiele godzin do lodówki. U mnie dobę stało. Po tych wielu godzinach przekładamy kurczaki do naczynia żaroodpornego i polewamy połową marynaty. Druga połowa przyda się później. I obieramy ziemniaki. Podgotowujemy je trochę, tak żeby były troszkę miękkie, takie do połowy zrobione. Wkładamy je do drugiego naczynia żaroodpornego, polewamy(...)piekarnik do 220 stopni na funkcji grill (to jest istotne żeby nam się ładnie przypiekły kurczaki i ziemniaki) i wkładamy oba naczynia. Po 10 minutach kurczaki przewracamy na drugą stronę i polewamy kilkoma łyżkami marynaty. Po kolejnych 10 minutach znów przewracamy i znów polewamy. I tak samo po kolejnych 10 minutach - tutaj już wlewamy resztę marynaty i zostawiamy potrawę jeszcze

Marder&Marder Manufacture
Kurczak w panierce jak z KFC 225

Dzisiaj mam dla Was przepis na własnie tą panierkę. Oczywiście marynaty do mięsa możecie użyć dowolnej- takiej jaka najbardziej smakowo Wam odpowiada- ja jednak podaje również swoją marynatę jakiej użyłam do kurczaka.  Cały sekret panierki jak z KFC tkwi w mące i zamykanym pojemniku.  Ciekawi jesteście jak to zrobić? Poniżej odpowiedź na pytanie:)  Salaterka pochodzi z kolekcji

Krakowskie smaki Ani
TYMIANKOWA PIERŚ KURCZAKA 276

tymiankułyżka soku z cytrynyWykonanie:Większe piersi z kurczaka przekrawamy na pól, oprószamy solą i pieprzem. Sos sojowy łączymy z miodem, dodajemy tymianek, dobrze mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy piersi z kurczaka na min. 2 godziny. Po tym czasie obsmażamy na rumiano z obu stron na masle klarowanym.Czerwoną cebulkę bardzo drobno siekamy, łączymy z jogurtem, dodajemy olej, sól, posiekany

Z Majeczką w kuchni
Kurczak w melasie i pestkach granatu 186

książki znowu coś nie przyrządzić. Ten kurczak na pewno przypadnie Wam do gustu – soczysty i aromatyczny Składniki: - 12 udek lub 4 filety z kurczaka - ćwiartka granatu - kilka listków mięty Składniki na marynatę: - 2 łyżki oliwy - 80 ml melasy z granatów - sok z 1 cytryny - 3 duże ząbki czosnku - 2 łyżki musztardy grilowej - 1 łyżka octu jabłkowego - listki(...)gałązek świeżej mięty - sól morska, pieprz Składniki na 4 porcje. Najpierw przygotowujemy marynatę. Do miski dajemy wszystkie składki, czosnek i miętę drobno siekamy. Wszystko dokładnie mieszamy. Kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, ściągamy skórę (jeżeli mamy udka), filety kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do marynaty. Następnie dobrze go mieszamy aby został cały pokryty marynatą i wkładamy do lodówki

Kuchenne Wariacje
Kurczę na patyku, czyli szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką 291

przykład udaję się do ogrodu na wielkie grillowanie i zamierzam upiec takie oto szaszłyki! Może i Wy do mnie dołączycie? Proponuję Wam kruche i delikatne mięso z kurczaka, zanurzone uprzednio w ziołowej marynacie i nabite na patyk wraz ze słodkim i soczystym ananasem. Do tego chrupiąca papryka i czerwona cebulka, które nie tylko smakują, ale i cieszą oczy. Czy może(...)proszku 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek Wszystkie składniki na marynatę po prostu wymieszaj ze sobą. Szaszłyki ( na ok. 20 sztuk ) : 1 kg piersi z kurczaka 1 świeży ananas 3 czerwone papryki 6 czerwonych cebul garść siekanej kolendry lub pietruszki patyczki do szaszłyków Piersi umyj i oczyść

Food Square
Uratuj świat i zjedz jakiegoś hipisa. Albo soczewicę – soczewica z kurczakiem i burakami 195

obiadem właściwym filety lekko solimy i oprószamy pieprzem. W misce w której będziemy je marynować mieszamy wszystkie składniki marynaty. Ma być lekka emulsja. Nurzamy w niej kurczaka, starając się go bardzo dokładnie pokryć marynatą. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki. Zostawiamy na minimum 12h. W dniu obiadu filety lekko smażymy po 2-3 min z każdej strony, wkładamy(...)odrobiną oleju. Szybko smażymy, tak żeby zrobiła nam się pyszna glazura z octu i miodu. Na talerzu układamy rukolę. Skrapiamy olejem rydzowym, układamy buraki i posypujemy prażonymi pestkami dyni. Kurczaka wyciągamy, kroimy w plastry i układamy na soczewicy. Smacznego

ladykitchen
makaron z piersią kurczaka w szpinakowym sosie 182

łyżki oliwy 2 łyżki masła sól, pieprz dodatkowo do marynaty 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżki oliwy  sol, pieprz sposób przygotowania Mieszamy ze sobą składniki marynaty, nacieramy nią pierś kurczaka  i zostawiamy  w chłodnym miejscu na minimum  godzinę. Rozgrzewamy na patelni oliwę oraz połowę masła, dodajemy drobno siekany czosnek, smażymy go przez minutę, dokładamy szpinak ( jeżeli

Miód i pieprz
Tradycyjne zapiekanki na bagietkach. Zapiekanki z kurczakiem, papryką i ogórkiem. 320

kroimy w kostkę lub plastry. Wkładamy do miseczki obsypujemy łyżeczką słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego i szczyptą soli. Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Mieszamy, aby nasza "marynata" pokryła w całości kurczaka. Ostawiamy na chwilę do lodówki (w tym czasie przygotowujemy resztę farszu). Wyciągamy i smażymy na oliwie z oliwek. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy

Słodkie okruszki
Grillowany kurczak 237

umyć, oczyścić i osuszyć, a następnie pokroić na dłuższe paski. W misce wymieszać ze sobą przyprawy, dodać sok z limonki i oliwę, a następnie do tak przygotowanej marynaty włożyć paski z kurczaka i dokładnie wymieszać. Mięso włożyć do lodówki na około 1-2 godziny, do zamarynowania. Po tym czasie mięso ponakłuwać na patyczki do szaszłyków i zgrillować do zrumienienia

Plate of Joy
uda kurczaka z curry pieczone w rękawie... 185

łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, curry Royal Brand 2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, woda 1 szklanka z podanych składników oprócz wody wymieszxać marynatę, natrzeć nią uda kurczaka, schować do rękawa, nie zawiązywać i do lodówki na 2 godziny do rękawa wlać wodę, zawiązać rękaw i włożyć do naczynia do pieczenia piec w 200 C, grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak faszerowany śliwką i żurawiną 139

uddzielić od kości. Nie zrobiłam zdjęć jak to robić, dlatego odsyłam TUKiedy już poradziliśmy sobie z odfiletowaniem. Kurczaka układamy w naczyniu. Z sosu sojowego, przyprawy do kurczaka  i ziół robimy marynatę. Nacieramy mięso i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Na drugi dzień rozkładamy mięso wysypujemy śliwki i żurawinę , rozkładamy równomiernie. Przechodzimy do zwijania rolady. Robimy robimy

W kuchennym oknie Ewy
Skrzydełka zapiekane z cytryną (danie z piekarnika) 205

Jesień to czas na ciepłe i sycące posiłki. Ostatnio postanowiłam przygotować skrzydełka z kurczaka w lekko cytrynowej marynacie. Skrzydełka przyrządzone w poniższy sposób w smaku są cytrusowe i lekko słodkie. Takie danie możecie podać z kromką świeżego pieczywa, kaszą kuskus jak i domowymi frytkami .  Składniki na porcję dla 2 osób: co najmniej 0,5 kg skrzydełek z kurczaka

Ugotować
Roladki z kurczaka z pieczarkami, serem żółtym i suszonymi pomidorkami 521

kurczaka 25 dkg pieczarek, drobno pokrojonych 10 dkg sera żółtego, np. Goudy, Ementaler, morski 5-6 suszonych pomidorków z zalewy, pokrojonych w cienkie paski Do marynaty 2 łyżki oleju przyprawa FIX Knorr soczysty kurczak lub inne Przygotowanie Piersi z kurczaka dobrze umyć, oczyścić z błonek i chrząstek.  Przekroić na pół wzdłuż linii podziału i każdą część na 2 płaskie(...)podwójnej piersi mają  wyjść 4 płaty (w sumie będzie 8 płatów na 8 roladek). Płaty delikatnie rozbić, uważać by się nie rozpadły. Marynata. Do miski wlać 2 łyżki oleju, wsypać 3 łyżki przypraw do kurczaka. Wymieszać i włożyć płaty kurczaka.Po kilku godzinach na każdy płat układać: - po kawałeczku sera żółtego - pieczarki (wcześniej drobno pokroić i usmażyć na oliwie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Karkówka z warzywami 190

jeszcze lepiej sprawdzi się kurczak - którego nie trzeba tak długo marynować a i jego czas obróbki jest znacznie krótszy. Jeszcze kilka słów na temat samej marynaty. Jest przeznaczona głównie do marynowania kurczaka i wołowiny. Mięso, które w niej leżakowało nabiera lekko słodkiego a zarazem wyrazistego aromatu. Jednak pomimo, że przyrządzone w niej mięso wyszło bardzo smaczne, to nie zdecyduję się(...)ponieważ ma w swoim składzie o wiele za dużo cukru i syropu glukozowo-fruktozowego. Składniki: 4 małe kawałki karkówki (lub 2 duże) 1cebula 2 ząbki czonsku ok 3/4 szklanki marynaty do mięs Sempio Bulgogi ( De Care ) 1 opakowanie warzyw na patelnię sól, pieprz Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Mięso ułożyć w misce, posypać

My simple kitchen
Kurczak pieczony na piwie z warzywami 201

oliwy wymieszałem z sokiem z jednej cytryny, dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, otartą skórką z cytryny, szczyptą soli i szczyptą czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Tak przygotowaną marynatą natarłem z zewnątrz kurczaka. Otworzoną puszkę piwa włożyłem do wnętrza kurczaka - niejako sadzając go na niej. Ziemniaki gotowałem w mundurkach w osolonej wodzie przez 10 minut. Marchewki obrałem i pokroiłem wzdłuż

Wyprawy kulinarne