marynaty kurczaka - 1000 przepisów (strona:24/67)

Kurczak po syczuańsku 1073

wstawić w marynacie na 15 minut do lodówki, podczas gdy będziemy przygotowywać resztę składników. Wtedy danie spokojnie zrobicie w 30 minut. Polecam! Składniki 0,5kg piersi kurczaka pokrojonego w kawałki na jeden kęs marynata 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka sake 2 łyżki jasnego sosu sojowego olej roślinny do smażenia 1 mała suszona papryczka chilli 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego(...)łyżki sake 5 łyżek jasnego sosu sojowego 3 łyżki wody szczypiorek z dymki i ryż do podania Sposób przygotowania Rano lub poprzedniego wieczoru wymieszać składniki marynaty (będzie gęsta) i wymieszać z pokrojonym kurczakiem. Przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć przez 5 minut kurczaka na dużym ogniu, a następnie odłożyć do miski

W kuchni wieczorem
Grillowany czosnkowy filet 204

Szybki i aromatyczny Składniki filet z kurczaka 1 pojedynczy marynata: czosnek 2 ząbki sos chili 2 łyżki sól czubrica czerwona Sposób przygotowania Fileta przekroić na dwa kotlety, lekko rozbić, natrzeć … Czytaj dalej Grillowany czosnkowy filet

czarrna od kuchni
PAD THAI Z KURCZAKIEM 318

wymienionych składników ( pasta z tamaryndowca jest bardzo ważna! ). SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso kroimy w paseczki, marynujemy co najmniej godzinę w sosie sojowym, oleju i sosie rybnym. Rozgrzewamy woka, smażymy kurczaka razem z marynatą przez kilka minut, dodajemy kiełki fasoli mung, pastę tamaryndową, cukier, pokrojone łodygi cebulki, i przesmażamy kilka minut. W tym czasie przygotowujemy makaron ryżowy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy

Ostra na Słodko
Kurczak z ryżem i brokułami 202

pieprz i marynujemy w tym kurczaka przez ok. 2 godziny. Ryż gotujemy wedłu przepisy na opakowaniu, dodając pod koniec kurkumę. Brokuł gotujemy tak, aby nie był zbyt miękki. Kurczaka razem z marynatą smażymy na patelni. Pod koniec smażenia dodajemy różyczki brokułów i ryż.  Smacznego

Salonik smaków
Pomarańczowa pierś z kurczaka pod kruszonką. 256

ewentualnie suszoną bazylię ).  Następnie dodajemy startą skórkę z połowy pomarańczy , drobno pokrojoną papryczkę chili , tarty parmezan. Całość solimy , pieprzymy , dodajemy oliwy i dokładnie mieszamy. Filety z piersi kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso dokładnie pokrywamy " kruszonką ". Pieczemy w temperaturze 200stopni przez 20-25 minut. SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
Buraczano-szpinakowe placuszki/pierś z kurczaka 252

papieru do pieczenia, a na nim układamy placuszki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 20 minut.  Pierś z kurczaka  - pierś z kurczaka (tzw. serduszko) Marynata: -łyżka ziaren sezamu - łyżka ziaren czarnuszki - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim (w proszku) - pieprz ziołowy, sól ziołowa - łyżka sosu sojowego Pierś

Sajkofanka smaku
Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem 373

małe piersi z kurczaka (około 50 dag) 20 dag pieczarek 15 dag sera żółtego 4 łyżki majonezu 1 cebula majeranek sól, pieprz Składniki marynaty: 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki łagodnej  1 łyżeczka papryki ostrej  1 łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka 4 łyżki sosu sojowego  4 łyżki oleju lub oliwy Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami(...)temat kotletów drobiowych. Dzięki marynacie mięsko jest delikatne i soczyste, a uzupełnione o pieczarki i ser, daje wyśmienitą całość. Naprawdę warto spróbować. Piersi z kurczaka przekroić na pół wzdłuż (żeby były cieńsze). Delikatnie rozbić. Przygotować marynatę. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Przełożyć do miski, dodać resztę składników i wymieszać. Włożyć do niej mięso (obtaczając dokładnie każdy kawałek mięsa

Świat Domowej Kuchni
Pieczony filet z piersi kurczaka do chlebka 194

wędlinka. Zachęcam każdego do upieczenia sobie takiego mięska. Spróbujecie, zasmakujecie i zobaczcie, że będziecie chcieli piec już zawsze takie mięsko. Potrzebujemy 1 duży podwójny filet z kurczaka ( mój ważył około 1kg ) Do marynaty 6-7 łyżek oleju lub oliwy papryka czerwona w proszku około 1-2 łyżeczek papryka ostra w proszku (pół łyżeczki ) świeżo zmielony pieprz kolorowy sól oraz sól(...)czosnkowa 1/2 małej cebulki czasami daje też czubryce zieloną około 1 łyżeczki 1. Mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą,  nacieramy nią umyte filety z kurczaka, następnie przekładamy nasz filet do powstałej marynaty i szczelnie zamykamy. Odstawiamy najlepiej na całą noc. 2. Po tym czasie wyjmujemy fileta, ściśle obwiązujemy go nicią i przekładamy do folii aluminiowej, pieczemy najpierw przez około

Gotowanie...to proste !
Pieczony kurczak z młodymi ziemniakami i cebulką 262

delikatnie polać je olejem. Ziemniaki przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie na nie ułożyć kawałki kurczaka. W małej miseczce połączyć 2 łyżki oleju, miodu i sosu sojowego. Przygotowaną marynatą polać kawałki z kurczaka. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180ºC  piekarnika. Piec pod przykryciem około 50 minut. Po tym czasie na wierzchu dania ułożyć plasterki surowej

Ugotować
53. Sałatka z piersią kurczaka, pomarańczą i rzodkwią z sosem musztardowo- miodowym, czyli symfonia smaków! 259

osiągnąć. Każda, nawet mała rzecz bardzo cieszy i motywuje. My dziś stworzyłyśmy nową symfonię... smaków. Na talerzu kolorowa kompozycja smaków i aromatów. Sałatka z gotowaną piersią kurczaka, rukolą, pomarańczą, rzodkwią białą w marynacie bazyliowo- pomarańczowej, sosem z soku pomarańczowego i na koniec sos musztardowo- miodowy. Ach, i truskawki! (niestety jeszcze nie tak dobre jak nasze letnie, polskie...). A jak było(...)plastry)Rzodkiew białaRukolaPestki dyniTruskawkiOpcjonalnie natka pietruszkiSkładniki na sos musztardowo- miodowy:3 łyżeczki musztardy1 łyżeczka miodu1 łyżka oliwy z oliwekTrochę jogurtuSkładniki na marynatę do rzodkwi:BazyliaPlaster pomarańczySólSos pomarańczowy:Sok pomarańczowy (ok. 200 ml)Świeży rozmaryn Wykonanie: Gotujemy pierś z kurczaka z warzywami (jak na rosół) Najpierw przygotowujemy sos pomarańczowy, ponieważ będzie to najdłużej trwało. Sok wlewamy do garnuszka i dorzucamy świeży

Symfonia Smaków
Babeczki - roladki nektarynkowe i tort urodzinowy z grilla 222

plastrów boczku.  Udekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. Rolę babeczek odgrywają roladki z piersi kurczaka - w miodowo-musztardowej marynacie z dzikim czosnkiem i suszonymi pomidorami, owinięte wokół kawałka nektarynki. Przepyszne :)Roladki nektarynkoweSkładniki na około 12 szt:filet piersi kurczaka 500 gmusztarda słodka brązowa 2 łyżkimiód(...)łyżkasól 1/2 łyżeczkiposypka - pokruszony susz pomidorowy, niedźwiedzi czosnek, czarnuszka - 2 łyżkiolej lub oliwa 1 łyżka1 nektarynkaPrzygotowanie:Filety z kurczaka pokroić wzdłuż na paski grubości około 1 cm, bardzo lekko rozbić tłuczkiem. Miód rozpuścić, wymieszać z musztardą, solą i przyprawami. Marynatę dodać do mięsa, wymieszać, odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki. Nektarynkę pokroić na cząstki, wokół każdego kawałka owinąć

głodny alergik
Filet z karmelizowaną cebulą i szpinakiem 232

mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 250 g sera fety Pieprz Karmelizowana cebula: 2 cebule 1 łyżeczka miodu Sól Pieprz Olej do smażenia Filet przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W miseczce przygotowujemy marynatę- mieszamy keczup, miód, odrobinę soli i pieprzu. Wylewamy ją na filet z piersi kurczaka, posypujemy liściem lubczyku i odstawiamy na 20 minut. Cebulę kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy olej

VioletoweKucharzenie
Skrzydełka z kurczaka z grilla 197

Kolejna propozycja na grilla. Skrzydełka z kurczaka z grilla w delikatnej marynacie, w której czujemy zapach papryki, curry i cebuli. Skrzydełka przygotowane z tego przepisu są soczyste, mięciutkie i delikatnie, lecz aromatycznie przyprawione. Mimo dodatku chili, nie są ostre. Składniki marynaty: 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej 1 czubata łyżeczka curry płaska łyżeczka chili pół czubatej łyżeczki majeranku pół czubatej(...)umieszczamy w misce. Oleju dodajemy tyle, aby marynata była gęsta, lecz płynna i całość mieszamy. Skrzydełka wkładamy do miski, polewamy marynatą i dokładnie wszystko mieszamy. Marynata musi dokładnie pokryć skrzydełka. Tak przygotowane skrzydełka z kurczaka wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Ja takie dania staram się przygotowywać dzień przed grillowaniem. Skrzydełka grillujemy na tacce. Grillujemy je 30 minut

Smak mojego domu
PIERSI Z KURCZAKA W PIEPRZNEJ MARYNACIE 230

niedzielny obiad lub jako dodatek do kanapek. Bez żadnych panierek, bez smażenia w głębokim tłuszczu, czyli lekko, pikantnie i w sam raz :-)  Składniki:   w duże piersi z kurczaka  2 ząbki czosnku  4 łyżki oliwy  2 łyżki ostu balsamicznego  2 łyżki sosu sojowego  1,5 łyżki ostrej musztardy 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego(...)łyżeczka soli  1 łyżeczka tymianku  pół łyżeczki cząbru  Sposób przyrządzenia:  Czosnek przecisnąć przez praskę do naczynia szklanego, dodać wszystkie składniki marynaty, dokładnie wymieszać.  Piersi z kurczaka opłukać, przekrajać na pół, osuszyć ręcznikiem papierowym i zanurzyć w marynacie. Każda część mięsa powinna być dokładnie obtoczona w zalewie. Naczynie przykryć folią spożywczą i wsadzić

pieprzny smaczek
Chrupiące kąski kurczaka. 185

kroimy na niewielkie (około 2 cm) kawałki, następnie solimy je i pieprzymy. Jogurt mieszamy z curry, musztardą, kardamonem, chilli, a następnie do gładkiej masy przekładamy kawałki kurczaka. Całość mieszamy dokładnie, tak by marynata równomiernie pokryła mięso, a następnie odstawiamy na co najmniej 60 minut (najlepiej na noc) w chłodne miejsce.      Zamarynowanego kurczaka wyjmujemy z lodówki. Płatki kukurydziane(...)mielimy w blenderze lub umieszczamy w woreczku i rozdrabniamy za pomocą tłuczka lub wałka. Do rondelka wlewamy tyle oleju, żeby kawałki kurczaka swobodnie pływały, a następnie rozgrzewamy tłuszcz. Mięso partiami wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w płatkach kukurydzianych i wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z dwóch stron do zarumienienia. Łyżką cedzakową wyjmujemy kąski, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym

Rozpustne gotowanie