marynaty kurczaka - 1000 przepisów (strona:18/67)

Szafranowy pilaw z kurczaka 303

przygotujesz to danie, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Szafranowy pilaw z kurczaka Proporcje na 4 porcjeCzas przygotowania: 45 minutSkładniki Marynata: 200 g naturalnego jogurtu  sok z połowy cytryny 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 700 g piersi z kurczaka sól morska Pilaw: 250 g ryżu(...)łyżka masła 2-3 łyżki oleju arachidowego 50 g orzeszków ziemnych 50 g płatków migdałowych 1/2 pęczka natki pietruszki sól morska Wykonanie: Składniki marynaty mieszamy w  misce. Kurczaka kroimy w kostkę 2 x 2 cm, mieszamy z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 1- 2 godziny.Do bulionu dodajemy szafran i odstawiamy do namoczenia.Na patelni prużymy

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak marynowany w melasie z granatu 263

melasy podkreśli charakter niejednego dania. Pamiętacie mój dip do kotlecików z kaszy bulgur ( klik )? Melasa doskonale sprawdzi się też w sałatkach.   około 800g dowolnych części z kurczaka (użyłam filecików z udek) Marynata: 2 łyżki melasy z granatu 3 łyżki oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1-1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka czosnku granulowanego (płaska) 1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu(...)łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki pieprzu naturalnego     Wszystkie składniki marynaty umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Kurczaka umyć, osuszyć i obtoczyć w marynacie. Całość przykryć i odstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso umieścić w rękawie do pieczenia, związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 100 minut w 180 stopniach. (Kurczak będzie rumiany

Di gotuje
Kurczak w sosie Teryiaki 398

piersi z kurczaka ·         1/4 korzenia imbiru ·         1/2 cebulki dymki (zielonej części) ·         1/2 papryczki chili ·         oleju ·         oleju Marynata(...)łyżka octu ryżowego ·         2 łyżki miodu   Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Składniki marynaty mieszamy z kawałkami kurczaka. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Imbir i papryczkę chilli siekamy drobno. Dymkę kroimy w 1 cm kawałki. W woku rozgrzewamy olej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy imbir i papryczkę chili. Podsmażamy. Dodajemy

Mania Gotowania
Kurczak curry z ryżem 1787

dodaję przyprawy. Pieprz najpierw mielę. Morele kroję drobno i zalewam wrzątkiem. Tak moczę przez minimum 10 minut. Cebulę drobno siekam i podsmażam na oleju. Dodaję na patelnię kurczaka z marynatą oraz posiekany ząbek czosnku. Wszystko razem podsmażam ciągle mieszając. Dodaję również morelę i smażę do miękkości. Ugotowany ryż przekładam na talerz i na to nakładam kurczaka w sosie

Kuchnia co dnia
porcje kurczaka na ostro z pieczarkami... 215

porcje, umyć, osuszyć,odciąć nadmiar tłustej skóry, kuperki przyprawę Harrisa Royal Brand, kucharka wymieszać z olejem, natrzeć kurczaka i odstawić do lodówki na godzinę do gorącego rondla dać kurczaka z marynatą, podsmażać do zrumienienie z każdej strony, przełożyć na talerz do rondla wsypać cebulę pokrojoną, pieczarki i podsmażać z 5 minut na średnim ogniu na pieczarki położyć kurczaka, wlać wodę

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z kurczakiem teriyaki 236

kurczaka 1/3 - 1/2 główki kapusty pekińskiej  1 pomarańcza lub kilka plastrów świeżego ananasa 3 łyżki drobno pokrojonego w kostkę sera żółtego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki pomarańczowej marynata do kurczaka: 1 łyżka miodu 3-4 łyżki sosu teriyaki dressing : 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru/ cukru brzozowego sól morska, pieprz kolorowy do smaku Przygotowanie

Ze smakiem i z pasją
Dyniowe curry z kurczaka 221

grubą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, kurkumą. wymieszać z olejem i pokrojonym drobno imbirem. Odstawić na chwilę, choć można mięso przygotować wcześniej i pozostawić do zamarynowania na całą noc kurczaka z marynatą ułożyć na rozgrzanej patelni, dodać drobno posiekany czosnek i cebulę. Podsmażyć mięso do zrumienienia  w międzyczasie pokroić w kostkę dynię, cukinię i jabłko (obrane ze skórki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zielone Curry ze szparagami i cukrowym groszkiem podane z jaśminowym ryżem 213

light lub zwykłego 1-2 łyżki zielonej pasty curry ( w zależności od preferowanego stopnia ostrości) 1 zielona papryczka chilli  1 cebula 2 ząbki czosnku sól olej kokosowy marynata do kurczaka sos sojowy 1 łyżeczka przyprawy shoarma ( lub innej ulubionej przyprawy) ryż 1 szklanka ryżu jaśminowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli do ugotowania groszku 1 łyżka soku z cytryny

DefinicjaSmaku
Chrupiący kurczak w aromatycznej panierce z pastą misą i imbirem 196

mamy ochotę! Zawsze poratuje, zawsze zainspiruje! Donna Hay jest naszą ulubienicą! Przepis pochodzi z jej magazynu. Przepis zmieniliśmy - dopasowaliśmy do nas i zmieniliśmy panierkę - koniecznie spróbujcie! Pycha! Kurczak jest świetny! Mięso w marynacie zmienia konsystencję i jest niesamowicie delikatne, świetne ciasto, dobrze doprawione. Bardzo aromatyczne! Składniki: (dla 3 osób) ok. 400 g piersi kurczaka, 60 g pasty miso, łyżeczka startego(...)osuszyć, pokroić na małe kawałki o wielkości 2 cm. W miseczce wymieszać pastę miso, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i wino do gotowania Shaoxing. Następnie przełóż kurczaka do miseczki z marynatą i wymieszaj, włóż miseczkę do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie w miseczce wymieszaj składniki panierki mąkę pszenną, mąkę ryżową i proszek do pieczenia

Plate of Joy
Czerwone curry z kurczakiem 399

dania. Jest zupełnie niepowtarzalne, przede wszystkim ze względu na swój niesamowity korzenny aromat (m.in. cynamonu, gorczycy i kardamonu).Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Zalewać jogurtem wymieszanym ze słodką papryką i garam masala (ewentualnie cynamonem). Mięso musi pozostać w marynacie(...)najmniej 20-30 minut.W tym czasie pokroić cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać masło a następnie usmażyć na nim cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem. Przełożyć na patelnię kurczaka wraz z marynatą. Dodać pastę curry i smażyć całość do czasu, aż kurczak się "zetnie" i nie będzie surowy.Następnie na patelnię wlać pomidory, a po 3 minutach śmietankę. Dusić około

Świat Domowej Kuchni
Kurczak pieczony w patelni z bobem, suszonym pomidorem , fenkułem i śliwką. Na winie. 177

prawdę opłaca. Umyj go i pozbaw skóry. Przełóż do miski, wsyp przyprawę karahi chicken masala. Przyprawa jest idealna do marynowania kurczaka! Dodaj oleju lnianego, dość sporo. Pięknie obtocz kurczaka w marynacie, przykryj folią spożywczą i włóż na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzej na patelni niewielką ilość oliwy z oliwek. Wrzuć pokrojone śliwki i pomidora suszonego, ja nie podaję

Z Kuchni Do Kuchni
Tortilla z kurczakiem i kolorowymi warzywami 294

szczypta mielonego chili (pieprzu cayenne, ok. 1/8 – 1/4 łyżeczki) 4 średnie (ok. 25cm) pszenne tortille Marynata 1/4 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki oliwy Instrukcje Z fileta z kurczaka usuwamy ewentualne(...)chrząstki, błonki i nadmiar tłuszczu, po czym kroimy w paski o grubości 2-3 cm. W miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty, po czym zanurzamy w niej kurczaka. Mięso pozostawiamy w marynacie na co najmniej godzinę, pod przykryciem w lodówce. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w dość drobną kostkę (do 1 cm). Cebulę obieramy i kroimy

Kulinarna Pokusa
Kurczak na butelce piwa 5346

oglądało "Kuchenne Rewolucje" kiedy to pani Magda Gessler robiła na kolacje generałów, czyli kurczaki na butelce piwa. Tak mnie ta potrawa zainspirowała, że postanowiłam zrobić ją sama. Kurczak jest naprawdę wyśmienity, soczysty w środku i ta chrupiąca skórka... Mniam! Kurczaczka myjemy, oczyszczamy z resztek piór i wycinamy szyję. Do miseczki wsypujemy łyżkę słodkiej papryki, łyżkę majeranku, 1/3 łyżeczki chili(...)solidne, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodajemy też trochę suszonego, ok. łyżeczkę soli, ok. pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu i dolewamy 1/4 szklanki oliwy. Mieszamy i wcieramy powstałą marynatę w  kurczaka, a pod skórę kurczaka delikatnie wciskamy kawałki masełka.  Nasadzamy kurczaka na butelkę z piwem, wkładamy do brytfanki lub stawiamy na blachę (nalewamy trochę wody do naczynia żeby

Pelusiowa Kuchnia
Szaszłyki z kurczaka 160

Przepis powstał z potrzeby wykorzystania kurczaka w inny sposób niż dotychczas oraz z wielkiej miłości do pysznych szaszłyków mojej mamy. Moja mama robi najlepsze szaszłyki na świecie, co prawda z mięsa wieprzowego i cebulki, które rozpływają się w ustach po przyrządzeniu, ale zapragnęłam(...)drobiowego odpowiednika. Co prawda nie ma cebulki, za to jest kilka warzywno-owocowych dodatków, ale jest równie pysznie.  Dodatkowo to pomysł na naprawdę szybki obiad - polecam! :) Marynata do kurczaka*: ok. 650 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek sok wyciśnięty z połowy limonki (może być także cytryna) pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki chilli

Cooking Monster