marynaty kurczaka - 1000 przepisów (strona:23/67)

Drobiowe roladki w boczku 4164

filetu kurczaka - większa ok 40 dag boczku w plasterkach 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka 2 łyżki wody wykałaczki Przygotowanie : Zaczynam od marynaty - mieszam wodę z przyprawą do kurczaka po czym dodaję i mieszam z oliwą.Filet z kurczaka oczyszczam z błonek i kroję w plasterki ok 1,5 cm, wkładam do marynaty, dobrze nacieram

Mechanik grilluje
Kurczak pieczony z cytryną i rozmarynem oraz duszona marchewka 269

umyć i zetrzeć z niej skórkę, a następnie z połowy wycisnąć sok. Olej wymieszać ze skórką i sokiem cytrynowym, dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Marynatą dokładnie natrzeć kurczaka z każdej strony (również od wewnątrz). Do środka kurczaka włożyć obydwie połówki cytryny.Kurę umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piec przez

Obiad za dychę
Słodkie klonowe piersi z kurczaka 254

ziemnych 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki octu balsamicznego ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz piesi połączyć w misce. W szklanym naczyniu wyłożyć piersi z kurczaka, zalać przygotowaną marynatą. Marynować w lodówce przez 30 minut. Grilla rozgrzewamy do średnio wysokiej temperatury. Piersi wyciągamy z marynaty i wykładamy na rozgrzanym ruszcie grilla. Grillujemy je około 6-8 minut

naRuszcie
Kurczak w sezamie 215

kiełki brokuła- 2 małe garstki Przygotowanie: Kurczaka pokrój na duże kawałki. Włóż do miski. Polej kurczaka sosem sojowym, dodaj miód, pieprz i sól, papryczkę chilli. Dokładnie wymieszaj kurczaka i pozostaw w marynacie przez 10-20 min. Po tym czasie posyp kurczaka obficie sezamem po obu stronach. Na patelnie ( my wybraliśmy patelnię grillową) polej odrobinę oleju sezamowego. Smaż kurczaka na małym

KreatywnePiny
Szaszłyki drobiowe z grilla. 194

Kolejne mięsko na zakończenie sezonu grillowania to szaszłyki!Przygotowałam je z piersi kurczaka z papryką i cebulką. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka podwójna 1 papryka cebula MARYNATA: oliwa z oliwek zioła prowansalskie przyprawy:sól, pieprz, vegeta, przyprawa magii  WYKONANIE: pierś z kurczaka kroimy na kawałki grubości 0,5 cm., nakłuwamy, wkładamy do marynaty przynajmniej na 2 godz. następnie

Kuchnia Beaty
Sałatka gyros z sosem czosnkowym 482

jogurtu naturalnego (duże opakowanie) 1 łyżka majonezu 3 łyżeczki siekanego koperku świeżego lub mrożonego 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sól i pieprz Składniki na marynatę do piersi z kurczaka: 3 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę czubata łyżeczka oregano płaska łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku płaska łyżeczka majeranku płaska łyżeczka słodkiej papryki płaska łyżeczka ostrej papryki pół(...)kroimy na małe, cienkie (około 3 milimetry) kawałki i wkładamy do zamykanego naczynia. Dodajemy wszystkie składniki marynaty, całość mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Mięso można zamarynować nawet dzień wcześniej. Po tym czasie możemy usmażyć kurczaka. Ważne, aby smażąc kurczaka, wrzucać go partiami na bardzo mocno nagrzaną patelnię. Taką ilość mięsa trzeba podzielić

Smak mojego domu
Grillowany kurczak z warzywami 195

marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku - pokrojony w cienkie plastry kilka kropli soku z cytryny ulubione zioła (u mnie: prowansalskie, papryka chilli, przyprawa do kurczaka) W misce przygotowujemy marynatę, mieszamy składniki. Wkładamy pokrojone mięso (obtoczyć z każdej strony) i odstawiamy do lodówki na ok 2 godz. Następnie mięsko grillujemy w piekarniku nagrzanym

Alutka-Gotuje
DYNIOWE CURRY Z KURCZAKIEM I SALSĄ ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 188

którym gotuje się ryż.  Curry dobrze smakuje też z    CHLEBKIEM NAAN   i kleksem jogurtu naturalnego .  SKŁADNIKI na 2 porcje CURRY 1 filet z kurczaka 1 szklanka dyni hokkaido pokrojonej ( obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę 1x1cm) 1-2 łyżki łagodnej pasty curry* polecam  TAKĄ 1 mała puszka mleka kokosowego (200 ml) 5 łyżek(...)przez około 10 minut, aż dynia zrobi się miękka, a  wbity w nią widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu.  Zwiększamy płomień do dużego i dodajemy kurczaka wraz z marynatą. Smażymy mieszając przez około 3 minuty, stopniowo wlewamy mleczko kokosowe i śmietankę( tak, aby nie przerwać procesu gotowania). Gotujemy ok. 3-5 minut, aż sos zredukuje się

cool and minty
Sałatka a'la kebab 1697

pieprz) przyprawa do kurczaka łyżeczka sosu z papryczek piri-piri masło + oliwa do smażenia Przygotowanie : Pierś kurczaka przedziel na pół, oczyść i zamarynuj przez 1h w marynacie z przypr. do kurczaka, sosu piri piri i łużki oliwy.  Podsmaż ją z obu stron na złoty kolor na maśle z odrobiną oliwy. Ostudzoną pokrój skośnie w plasterki . Paprykę pokrój

Mechanik w kuchni
kurczak z rękawa z marchewką i cebulą z indyjską nutą garam masala... 199

sztuk, rękaw do pieczenia kurczaka umyć, usunąć kuperek, przyprawy wymieszać z olejem i dobrze natrzeć kurczaka, schować do lodówki na całą noc - do odpowiedniej wielkości rękawa włożyć kurczaka, w pozostałej marynacie wymieszać obraną marchew, cebulę i dodać do rękawa rękaw dobrze zawiązać, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 220 C grzanie góra/dół około 60 minut(...)rękaw rozciąć i usunąć z naczynia piec jeszcze z 25 minut, następnie ustawić na termoobieg na 180 C i piec dalej z 10 minut, sprawdzić czy kości się luzują: kurczak jest wtedy dobry - kurczak jest soczysty, smaczny i można podać z czym się lubi................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Szaszłyki z kurczaka marynowanego w trawie cytrynowej 203

upiekę je w piekarniku. Tym razem moje szaszłyki składały się z samego mięsa. Jedyna różnica była taka, że miałam inną marynatę składającą się między innymi z trawy cytrynowej. Składniki:     około 700g piersi z kurczaka     2 białe części trawy cytrynowej     2 łyżki sosu sojowego     2 ząbki czosnku(...)cienkie plasterki (uwalnia się cudowny zapach). Do miski wlać olej, sos sojowy, dodać imbir, trawę cytrynową, czosnek i świeżo mielony pieprz. Wymieszać. Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski. Lekko posolić. Mięso dodać do marynaty i wymieszać aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Odstawić do lodówki na około 4 godziny. Każdy pasek piersi z kurczaka nadziewać na patyk do szaszłyka

Amatorka kuchenna
Butter chicken – indyjskie curry z kurczaka krok po kroku 2397

lepsze. Marynata: 2 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego) 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżki świeżego, startego imbiru 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku 1/2 łyżeczki mieszanki garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili opcjonalnie: kilka kropli czerwonego barwnika duża szczypta soli morskiej Butter chicken: 1/2 kg filetów z udek lub piersi z kurczaka 2 czubate(...)łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) 1/2 szklanki zmielonych orzechów nerkowca 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka cukru trzcinowego Marynata: Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Kurczaka kroimy w 2 centymetrową kostkę, delikatnie solimy i wrzucamy do marynaty. Obtaczamy tak, aby wszystkie kawałki były oblepione i zostawiamy na 30 minut. Kawałki kurczaka rozkładamy

Poezja smaku
PIECZONY KURCZAK NA BUTELCE PIWA   449

się czego bać, tylko trzeba robić :D :D :D Niżej podaje przepis ! Składniki: 1 średni kurczak Tymianek świeży ( może być suszony, ale świeży jest lepszy) 1 butelka piwa 0,5l Marchew ( użyte były male, ale mogą być tez normalne) Ziemniaki Cebula Masło Marynata: Oliwa z oliwek Papryka słodka w proszku Papryka(...)chili w proszku Przyprawa do kurczaka Sol i pieprz Sposób przygotowania: Kurczaka opalamy (jeżeli ma pozostałości z piór ) i myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem i nacieramy całego kurczaka w środku i na zewnątrz, zostawiamy na około 3-4 godziny w lodowce. Pod skore na piersi wkładamy tymianek i kawałki masła. Z butelki z piwem ściągamy

PychaDania
Nadziewane konferencje spotkały się z ostro słodkim kurczakiem! 247

łyżki konfitury z czarnej porzeczki - 2 łyżki miodu - łyżeczka czubrycy zielonej  - 1/2 łyżeczki kminu - 6 łyżek oleju - sok z 1/2 cytryny - posiekany świeży imbir - cały kurczak Kurczaka umyj, osusz. Natrzyj marynatą z w/w składniki, i marynuj przez całą noc w lodówce. Kurczaka przez pieczeniem wyjmij z lodówki na co najmniej 1,5 godziny. Do upieczenia kurczaka dodatkowo potrzebujesz

SMYKWKUCHNI
Grillowana pierś z kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z dodatkiem pietruszkowego pesto 171

smaki się przegryzły. Kurczaka rozcinamy wzdłuż na pół (oczywiście jak ktoś woli grubszy kawałek piersi z grilla to tą czynność pomijamy). Do miski przekładamy wszystkie składniki marynaty, doprawiamy sola i pieprzem i wkładamy kurczaka i mieszamy tak aby dokładnie został pokryty marynatą. Tak zamarynowaną pierś odstawiamy do lodówki. Cukinie i bakłażana kroimy w plastry, rozkładamy na talerzu i posypujemy solą

Piekielna Kuchnia Pati