Lubię surówki, ale zdecydowanie za rzadko jem takie z wykorzystaniem marchewki. Dzisiaj zrobiłam z dodatkami, które miałam w szafce. Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimiSkładniki:4 duże marchewki1 jabłko1 mały korzeń pietruszki2 łyżeczki kokosu3 łyżeczki orzechów włoskich1 mały jogurt naturalnycukierPrzygotowanie:Obrane warzywa i jabłko ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach, możemy użyć malaksera. Warzywa mieszamy
Moja smaczna kuchniapodczas pieczenia.Fajne urozmaicenie, nie zawsze trzeba mieć na obiad ziemniaki...Obiad dla dwóch głodnych, dorosłych ludzi:- 1 pierś podwójna z kurczaka, olej do smażenia, łyżka masła- 400 g mrożonej marchewki- 3 cebule, pieprz i sól- 3 liście laurowe- 100 g słodkiej śmietany- papryka w ostra i słodka- curry i gałka muszkatułowa-szwedzka surówka z ogórkówPiersi po namoczeniu osusz, usuń białe(...)nakryj ponownie cebulą i duś pod przykrywką jeszcze około 8-10 minut. W czasie gdy mięso się dusi ,rozgrzej masło na osobnej patelni lub w rondelku,wrzuć mrożone marchewki, posól i przykryj pokrywką. Duś na niewielkim ogniu.W momencie kiedy przewrócisz mięso na drugą stronę, wlej do marchewki śmietanę i już nie przykrywaj, niech śmietana odparuje i zgęstnieje. Mieszaj co jakiś
Pasje JolkiPostanowiłam, że wyjątkowo potraktuję kijem mojego męża, czyli naleśnikami ze szpinakiem, którego nigdy tknął i nie tknie, a ja skapitulowałam i postanowiłam uszanować jego wolę :) A z kulinarną marchewką mogłabym nie zdążyć, chcąc wziąć udział w akcji "Marchewką czy kijem? czyli jak zatrzymać motyle" zorganizowanej przez Andźkę, Deli i Justynę.Nie stosuję innych kijów w miłości poza tymi(...)wychodzimy z założenia, że nie warto tracić czasu, życia i zdrowia na szturchanie się kijem. Gdzie dwoje ludzi się kocha, nie ma miejsca na żadne kije,ale za to marchewek niech uzbiera się cała plantacja ♥Czytaj więcej
bistro mamaSzybka, pożywna i banalnie prosta w wykonaniu - drobiowa potrawka. Delikatne mięso z kurczaka duszone w śmietankowym sosie wraz z tradycyjnym duetem marchewki i groszku. Podana z gotowanym ryżem. Na rodzinny obiad idealna!:) Składniki (na 2 porcje): - ok 300 g mięsa piersi kurczaka - opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem - cebula - łyżka serka kremowego (typu philadelphia) -odrobina oleju do podsmażenia cebuli(...)kawałki, doprawić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do jakiegoś naczynia. Wrzucić na patelnię mięso, podsmażyć krótko z obu stron (1-2 minuty), podlać wodą, dodać marchewkę z groszkiem, cebulę, serek i przyprawy. Całość zagotować, przemieszać, a następnie dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Zawiesić całość mąką. Gotowe danie najlepiej komponuje się
Kuchnia Elliemiej się na baczności :) Czas przygotowania: 80 min. Porcja dla 5 osób ( ok. 30 pierogów) Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI na farsz: 150 g mięsa z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1 mały por świeży tymianek bulion olej, sól, pieprz SKŁADNIKI na ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 żółtko z jajka 1 łyżka oleju szczypta(...)grecki) sól, pieprz Do jogurty wciskamy za pomocą praski ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy schłodzony. PRZYGOTOWANIE farszu: Mięso z kurczaka bardzo drobno kroimy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, którą podsmażamy. Dodajemy posiekane mięso z kurczaka. Do podsmażonego mięsa dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i posiekanego
kulinarnyJamojej kuchni zapachniało orientem. Królowały aromaty sosu sojowego, pasty krewetkowej i sezamu. Na bazie tego powstał pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu makaron ryżowy z wieprzowiną, groszkiem cukrowym i marchewką. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 13,00 zł SKŁADNIKI: 200 g wieprzowiny (schab) 150 g makaronu ryżowego (wstążki) groszek cukrowy 1 marchewka (starta(...)rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę. Dodajemy pokrojoną w paski wieprzowinę. Podsmażamy z dodatkiem sosu sojowego, pasty krewetkowej i posiekanym imbirem. Następnie dorzucamy marchewkę, groszek cukrowy i makaron ryżowy. Dolewamy ok. 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, aż makaron zmięknie, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy sezam i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
kulinarnyJabiałym winie. Do tego delikatne, marchewkowe pappardelle. Czas przygotowanie: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 19,00 zł SKŁADNIKI: 250 g krewetek koktajlowych (grenlandzkie) 6 średnich marchewek 2 cebule szalotki 1 ząbek czosnku 1/2 cytryny 1 łyżka masła 100 ml białego wytrawnego wina oliwa natka pietruszki sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewkę myjemy i obieram. Za pomocą(...)obieraczki do warzyw wycinamy długie i cienkie wstążki. Marchewkowe pappardelle wrzucamy do gotującej się wody na ok 5 min. Marchewka powinna być aldente, kontrolujemy aby jej nie rozgotować. Ugotowaną odcedzamy i odstawiamy. Na oliwie podsmażamy posikaną szalotkę i czosnek. Dodajemy masło, a następnie krewetki. Dolewamy wina i chwilę smażymy, aby sos się delikatnie zagęścił. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem
kulinarnyJamarynowanej dyni ( w zalewie słodko- kwaśnej)1 cebula3 łyżki majonezu2 łyżki gęstego jogurtu (np. typu greckiego)1 łyżka oliwy2 łyżeczki musztardy dijonsól i pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE sałatki:Ziemniaki i marchewkę wstawiamy do gotowania w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Groszek i fasolkę gotujemy z odrobiną cukru. Pamiętajmy aby nie przegotować warzyw, powinny być aldente.Ziemniaki i marchewkę obieramy
kulinarnyJaangielskiego2 cienkie kromki chleba razowego120 ml sosu Jack Daniel's BBQ Full Flavor Smokeyoliwasól, pieprz czarny3 szklanki wodyPRZYGOTOWANIE gulaszu:Mięso na gulasz starannie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.Marchewkę, pietruszkę, selera i pora obieramy i kroimy w słupki.Cebulę kroimy w piórka.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Mięso przesmażamy na dwie partie, tak aby się ładnie zarumieniło. Podsmażoną wołowinę przekładamy(...)garnka z mięsem.Na patelnię wlewamy szklankę wody, zagotowujemy i drewnianą łyżką delikatnie zeskrobujemy wszystkie przysmażone resztki. Przelewamy wszystko do garnka.Do garnka wlewamy jeszcze dwie szklanki wody. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, selera, pora, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko dusimy ok. godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.Po godzinie dodajemy, pokrojone w kostkę pieczywo razowe, sos Jack Daniels
kulinarnyJaSkładniki:1 mała cebula4 ząbki czosnku8cm świeżego obranego imbiru1 czubata łyżeczka garam masalapół średniej dyni pokrojonej w grubą kostkę (tyle, żeby zmieściło się do 3 litrowego garnka)2 średnie marchewki pokrojone w talarki (ok. 1cm)2 czubate łyżki śmietany1 łyżka soku z cytrynypieprz i sóloliwa z oliwekbulion z kurczaka lub warzywopcjonalnie świeża kolendra do dekoracjiSposób przygotowania:Ząbki czosnku, imbir pokrojony(...)nożem. Wszystkie trzy składniki podsmażamy na oliwie w garnku na zupę przez około 3 minuty. Dosypujemy garam masalę i przesmażamy z czosnkiem, imbirem i cebulą.Wsypujemy dynię i marchewkę, zalewamy bulionem tak, by przykrył on warzywa, ale nie więcej niż centymetr ponad nie. Gotujemy 20-30minut, aż dynia i marchewka zmiękną. Następnie całość miksujemy blenderem ręcznym
W kuchni wieczoremskładniki dla 2 osób* 1/2 opakowania smażonego makaronu* 1 filet z kurczaka * 4 grzyby shitake* 1/3 opakowania kiełków fasoli mung* 1 mała marchewka* 1/2 średniej pietruszki* 1 cebulka szalotka* 1/2 małej żółtej papryki* 2 łyżki groszku mrożonego* 2/3 szklanki zielonej fasolki szparagowej* 2 cm kawałek imbiru* 1 ząbek czosnku * sos sojowy* pikantny sos chili* gotowa przyprawa azjatycka (lub własna kompozycja(...)biały i czarny* 3 łyżeczki tapioki (może też być skrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana) * olej rzepakowySposób przygotowania Grzyby shitake zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min.Obrać marchewkę, pietruszkę, cebulkę, z papryki usunąć gniazda nasienne.Marchewkę i pietruszkę, paprykę pokroić w słupki, cebulkę w drobną kostkę, obrany imbir i czosnek zetrzeć na najdrobniejszej tarce tarce.Filet z kurczaka umyć
Mix smakuprzychodzi sama z siebie. Na przykład dziś, oglądając jakieś obrazki, wpadł mi do głowy pomysł na te babeczki. Może nie odkryłam Ameryki, ale uważam, że połączenie białej czekolady z marchewką i pomarańczą jest całkiem nowatorskie. Nie każdemu musi smakować, dlatego dziś proponuję zrobić ten przepis pół na pół. Chociaż osobiście uważam, że te z pomarańczą są dużo lepsze i ciekawsze(...)więcej syropu zamiast mleka :) Rozsmakujcie się! Miłego kucharzenia!"Składniki:100g masła80g cukru2 jajka1/2 szklanki mleka4 łyżki śmietany3 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia70g białej czekolady (posiekanej)3 starte marchewki (duże oczka)9 łyżeczek syropu pomarańczowego5 łyżki mąkiSposób przygotowania:Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i dalej ucieramy. W drugiej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy
Słodkie Przyjemnościoczywista. Wypiek ten czekał na publikację kilka dobrych tygodni, więc gdy w końcu doczekał się na ten moment, mam ochotę od razu go ponowie przygotować. Ciasto - mimo dodatku marchewki, bądź właśnie dzięki niej - jest słodziutkie, a krem pyszny. Co jeszcze przemawia za tym ciastem? Może to tylko moje spostrzeżenie, ale jego wygląd tez powali nie jednego na kolana(...)soliSposób przygotowania:Na początek ubijam jajka do podwojenia objętości. Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta. Do powstałej masy dodaję startą na małych oczkach marchewkę i jabłko i delikatnie mieszam. Dodaję wcześniej połączone - (przesianą!) mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, kakao i sól, delikatnie łączę ze sobą wszystkie składniki. Ciasto przekładam do małej formy
Słodkie Przyjemnościpory2 i 1/2 cebuli1 duża marchewka1 ziemniak250ml bulionu 1/2 opakowania sera pleśniowego1 łyżka masła sól, pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, papryka słodka i ostra, pietruszka suszona, czosnek granulowanyPrzygotowanie:Marchewkę i ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy w 250ml bulionu. Rozgrzewamy masło. Pora i cebulę oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy na średnim ogniu (uwielbiam ten orzechowy smak pora!). Można(...)wody.Gdy por i cebula będą miękkie, dodajemy je do bulionu i gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy trochę soli, 1 łyżeczkę pieprzu i suszonej pietruszki, szczyptę papryk.Gotujemy kolejne 5 minut.Gdy marchewka i ziemniak będą miękkie, wszystko blendujemy. Wcześniej proponuję odlać 1 szklanką bulionu. Gdyby okazało się, że zupa jest zbyt gęsta, dodajemy trochę wody/bulionu.Do zblendowanej zupy dodajemy 1 łyżeczkę curry, szczyptę
Kitchens Alphabetgłód.Lista zdrowotnych właściwości orkiszu jest długa,więcej przeczytasz tutaj.Zapraszam na kotleciki z zielonego orkiszu z egzotyczną nutą,którą zapewniają azjatyckie przyprawy i dodatkowo mleko kokosowe w połączeniu z marchewką i ziemniakami.Składniki na 12 sztuk (4 porcje):300 g Grünkernschrot150-200 g płatków owsianych -instant400 g bulionu warzywnego1 cebula,1 ząbek czosnku20 g imbiru4 łyżki oleju1/2 łyżki płatków chili1/2
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!