wigilijnym stole. Oczywiście takie śledzie można przyrządzać nie tylko na święta... zawsze jak przychodzi ochota na śledzika robię z tego właśnie przepisu:-) Składniki: 1/2 kg śledzi ( matiasów) 2 duże marchewki 2 cebule 100 g rodzynek olej do smażenia 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190 g) ok. 2 łyżek octu cukier, sól, pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie moczymy 2-3 godziny(...)zimnej wodzie. W zależności od słoności śledzi często taką wodę trzeba wymieniać 2- 4 razy. Rodzynki moczymy we wrzątku ok. 30 min. Cebulę kroimy w półkrążki. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Marchewki i cebule smażymy na głębokiej patelni na dość obwitej ilości oleju (warzywa muszą być bardzo miękkie). Następnie dodajemy rodzynki (bez wody) i koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Śledzie
IMPRESJA SMAKUciasto będzie równie dobre. Smaczne ciasto do kawy. CIASTO MARCHEWKOWE II Blacha: 25x35 cm | Czas przygotowania : ~45 min | Ciasto bez pieczenia, inspiracja: link Składniki 300 g drobno startej marchewki 100 g ananasa (świeżego lub z puszki) 80 g orzechów włoskich 80 g wiórków kokosowych 300 g mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 2 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowe 1 łyżeczka(...)szklanka) brązowego cukru 225 ml oleju roślinnego Przygotowanie Ciasto. Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm posmarować grubo masłem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Do jednej miski włożyć marchewkę, ananasa, orzechy, migdały i wiórki kokosowe. Odstawić bez mieszania. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wszystko wymieszać
coolinarnastrefa.blogspot.compięknie wyglądająca tarta warzywna. Przyznam że, jest troszkę pracochłonna, ale uwierzcie na prawdę warto. Uraczy Nas swoim smakiem i wyglądem. Składniki: Ciasto francuskie 3 marchewki 1 cukinia 1 łyżeczka tymianku 2 ząbki czosnku 2 jajka 35 ml mleka 1 łyżeczka mąki pieprz, sól Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180'C. Formę do tarty(...)smarujemy tłuszczem. Najlepiej nada się do tego okrągła forma to tart, jeżeli jej nie mamy możemy użyć tortownicy. Wykładamy ją ciastem francuskim. Marchewkę i cukinie kroimy na cienkie długie plasterki, dobrze jest użyć do tego tarki lub obieraczki do warzyw. Pokrojone warzywa układamy na przemian marchewkę z cukinią
cookplPodudzia z kurczaka zamarynowałam, oliwy z oliwek dolałam, do piekarnika mięso włożyłam, a ziemniaki, marchewki z sokiem z pomarańczy na puree "zmieniłam". Jeśli będziecie czytać składniki i etapy przygotowania, to zauważycie, że ani szczypty soli nie dodałam do tego dania. Zapewniam, że wszystko ma swój smak, pomimo, że soli brak! Dzięki kremu na bazie(...)polewamy 50 ml. oliwy i pieczemy ok. 90 min. Podczas pieczenia mięso polewamy powstałym sosem lub je w nim obtaczamy (wystarczy 2 -3 razy w czasie pieczenia). Ziemniaki, marchewki obieramy, płuczemy i kroimy - ziemniaki w kostkę, a marchewki w plasterki. Warzywa przekładamy do rondelka, dolewamy 100 ml wody, sok z 1 pomarańczy, przykrywamy i gotujemy, aż będą miękkie
Moniki Smakołykijesienne chłodne dni. Tradycyjna domowa zupa ogórkowa. Swoim zapachem przypomina smaki z dzieciństwa, kiedy nasze mamy i babcie nam ją gotowały. Składniki: 50 dag ogórków kiszonych, 2 marchewki, 1 pietruszka , ćwiartka selera, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 60dkg ziemniaków, 2 kostki rosołowe, sól, pieprz, 3-4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pół kubeczka małej śmietany, masło(...)smażenia. Przygotowanie: Pietruszkę, selera i marchewkę myjemy i obieramy, następnie płuczemy. Marchewkę kroimy w kosteczkę. Wyżej wymienione składniki wrzucamy do zimnej wody (ok 2l). Warzywa gotujemy ok 15minut. Dodajemy 2 kostki rosołowe, liście laurowe oraz ziele angielskie. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę lub rozgniatamy. Następnie wykładamy go na rozgrzaną
Kuchnia Pełna Pasjiobrzydzajcie jej dzieciom. Mówcie od początku z czego jest przygotowana, żeby dzieci nie wyobrażały sobie jakichś bzdur :) Składniki: ok. 1 kg flaczków , 2 nogi od kurczaka , 4 średnie marchewki , 3 średnie pietruszki , pół średniego selera , ok. 15 cm pora , 4 liście laurowe , 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego , słodka papryka mielona , ostra papryka mielona , świeżo mielony(...)rosół: Opłukanego kurczaka zalać zimną wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, a po 15 minutach gotowania dodać obrane warzywa - marchew, pietruszkę, seler i pora. Jedną surową marchewkę odłożyć na później. Gotować cały czas na niedużym ogniu, lekko osolić pod koniec gotowania. Z wywaru wyjąć mięso i warzywa. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i obgotowane
Codzienna kuchnia niecodziennawówczas na dwa dni, pierwszego w miseczkach jako samodzielny posiłek, drugiego mamy jeszcze po małej bulionówce jako dodatek do drugiego dania. Składniki wywaru mięsnego: - pasek chudego, mięsnego żeberka - 1 marchewka - kawałek korzenia pietruszki - kawałek zielonej części pora (wystarczą 2-3 listki) - łodyżki od natki pietruszki (pokrojoną natkę dodaję do zupy) - 2 łodygi selera naciowego - sól do smaku (u mnie himalajska(...)białko, dodać obrane, umyte warzywa oraz łodyżki natki pietruszki, zagotować, dodać sól, garnek przykryć i gotować na niewielkim palniku do miękkości mięsa. Składniki zupy: - przygotowany wcześniej wywar - 4 średnie marchewki - 1 duży korzeń pietruszki lub pasternaka - 3-4 łodygi selera naciowego (najlepiej z listkami) - 6-8 średnich ziemniaków - 10 kopiastych łyżek kaszy jęczmiennej (u mnie gruba) - biała część pora - duży
Smaczne Zdroweogniu ok. 45 minut. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy mięso i warzywa, a wywar przecedzamy przez gęste sito. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Do przygotowanych 2 słoików wkładamy plasterki marchewki, pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka, natkę pietruszki, kostki marchewki układając naprzemienne warstwy. Wszystko zalewamy gorącym wywarem i czekamy, aż wystygnie. Następnie słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki by zawartość(...)stężała tworząc dietetyczną galaretkę z kurczakiem i marchewką. Gdy galat stężeje wyjmujemy ze słoika, ja miałam pyszne danie na 2 dni. Wartość kaloryczna 1 porcji ok. 135 kcal Smacznego! The post Dietetyczna galaretka z kurczaka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego kawałeczek imbiru świeżego (wielkości kciuka) lub 2 łyżki suszonego garść pestek(...)czosnkowa,pieprz Przygotowanie (1,5h): Gotujemy bulion. W międzyczasie obieramy dynię ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę (im mniejsza tym szybciej zmięknie). Gdy warzywa w bulionie (marchewka, pietruszka) zmiękną wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz dodajemy łyżeczkę kurkumy oraz rozgniecioną kolendrę. Całość gotujemy, aż dynia będzie miękka (nie ma problemu jeśli się rozgotuje). Miękką dynię przekładamy
PastelFoodJestem babka i lubię babki :) i w ogóle ciasta a szczególnie te wilgotne i pełne orzechów, czekolady i innych dobroci takich jak marchewka czy banany. Bardzo chciało mi się czegoś słodkiego, marzyłam o ciachu pełnym smaku, pachnącym tak, że dech zapiera i... upiekłam tę babkę! Baba marchewkowa z orzechami i czekolada 2 duże jajka 2 szkl. mąki 1 szkl(...)łyżeczki sody i proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru spora garść całych orzechów włoskich 2 łyżki gorzkiej czekolady, u mnie w postaci małych drażetek do pieczenia 3 spore marchewki starte na drobnych oczkach Wszystkie sypkie składniki ciasta mieszamy. Dodajemy do nich olej, jajka, marchewkę, czekoladę i orzechy. Wszystko miksujemy. Ciasto wylewamy do blachy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą
Dzieje kuchennej Wiewióryjeszcze robi się sam. Danie idealne, gdy nie mamy czasu na pilnowanie garnków. Wystarczy przyprawić, wsadzić do piekarnika i nie zapomnieć, że coś się piecze. Dziś podany z gotowaną marchewką. Dlaczego tak? U nas w domu ziemniaków się raczej nie spożywa i o ile nie robię domowych frytek lub nie gotuję zupy, ziemniaki są w mojej kuchni nieosiągalne. Potrzebne(...)porcje): - 2 tylne ćwiartki kurczaka - 4 spore marchewki - 2 łyżki oleju - przyprawa do kurczaka złocista - curry - majeranek - pieprz - czosnek w pudrze - sól Przygotowanie: Kurczaka umyć i osuszyć. Zrobić marynatę: 1 czubatą łyżeczkę przyprawi kurczak złocisty, po pół łyżeczki przyprawy curry i czosnku, ćwierć łyżeczki pieprzu i 2 duże szczypty majeranku połączyć z olejem. Nasmarować kurczaka i odstawić do lodówki
W poszukiwaniu inspiracjiSKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 1-2 marchewki 1/3 opakowania mrożonej fasolki szparagowej 1 mała puszka mleka kokosowego curry sól / sos sojowy kurkuma czosnek imbir (świeży lub mielony) ulubiona mieszanka przypraw do kurczaka olej ryż WYKONANIE Kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy ulubioną mieszanką przypraw do kurczaka, dodajemy odrobinę oleju. Mieszamy i marynujemy przez około 30min w lodówce. Kroimy(...)marchewkę w słupki i zabieramy się za gotowanie ulubionego ryżu. Rozgrzewamy patelnię lub wok i smażymy kurczaka, a następnie dodajemy marchewkę i szparagówkę. Zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, doprawiamy curry, czosnkiem, kurkumą, imbirem i jak za mało słone solą lub sosem sojowym. Dusimy, aż warzywa będą chrupkie. Podajemy z ryżem (polecam basmati z dzikim
Zofianawięcej 1 łodyga selera naciowego z listkami, pokrój na kawałki o długości 2 - 3 cm 1/2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego), opiecz, jak cebulę do rosołu 3 średniej wielkości marchewki, obierz i pokrój na grube plasterki 50 g selera korzeniowego, obierz i pokrój w kostkę 150 ml białego wytrawnego wina Sauvignon Blanc lub podobnego 2 liście laurowe 1 garść świeżego tymianku(...)smaku 2 litry wrzącej wody oliwa + masło do smażenia Przygotowanie rozgrzej tłuszcz w szybkowarze dodaj cebulę, por, czosnek i łodygi pietruszki, chwilkę podsmażaj dodaj seler naciowy, koper włoski i marchewkę, całość podsmażaj łącznie ok. 15 min (pilnuj, aby warzywa nie zbrązowiały) dolej białe wino i wodę dodaj pozostałe zioła i przyprawy zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem
Szybko Szybkowarczerwonej soczewicy i pomidorów, z dodatkiem curry i pieprzu cayenne. Zapraszam do gotowania! Składniki: 1 l wywaru warzywnego lub mięsnego (u mnie wołowy) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 marchewka 400 g pomidorów w puszce 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy(...)podania: jogurt naturalny świeża natka pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę z grubsza siekamy. Soczewicę przelewamy na sitku pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta. 2. Do garnka z grubym dnem wkładamy oliwę i masło. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę
My Culinary Artmasła. W tym czasie obieram i płuczę szczaw. Obrany wkładam do garnka i na łyżce masła podduszam aż uzyska lekko brązowy kolor. Gotuję jajka na twardo.Wyjmuje warzywa z wywaru, marchewkę miksuję ze szczawiem, pozostałe warzywa odkładam. Zmiksowany szczaw i marchewkę dodaje do wywaru, mieszam i podgrzewam około 2-3 minut. Następnie dodaję "mleko" z kiszonych nerkowców. dokładnie mieszam i zestawiam
Magiczna kuchnia Darii