marchewka - 20163 przepisów (strona:262/1345)

Marchewkowe gnocchi + pesto z czosnku niedźwiedziego 196

pieprzSkładniki na pesto na oko:1 wiązanka czosnku niedźwiedziego1/2 szklanki ziaren prażonego na suchej patelni słonecznikaok. 1/2 szklanki startego parmezanu ok. 1/2 szklanki oliwyGnocchi: Obrane ziemniaki i marchewki gotujemy w osolonym  wrzątku do miękkości. Następnie odcedzamy z wody a ziemniaki i marchewkę mielimy przez praskę albo tłuczemy. Doprawiamy je solą i pieprzem. Następnie gdy ziemniaki

Bon Appetit Małgorzaty
Surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką 226

jest cała masa! Polecam pyszną i chrupiącą surówkę z rzodkiewką.Składniki:pół kapusty pekińskiejmały pęczek rzodkiewek1 marchewkapół cebulisiekana zielona cebulkasiekany koperekprzyprawa do sałatek lub dressingSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.2. Rzodkiewki myjemy, kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce tak jak marchewkę.3. Cebulę drobno siekamy.4. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy siekaną cebulkę i koperek

Kuchnia domowa Ani
Drobiowy Strogonow 326

łyżeczki mielonej papryki ostrejziele angielskieliść laurowysól, pieprz do smaku2 łyżki mąki2 litry wodymarchewka, seler, pietruszkaSposób przygotowania:1. Mięso dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i odszumowujemy, dodajemy obrane warzywa: marchewkę, seler i pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy odrobinę soli i gotujemy ok 1 godzinę.2. Mięso z bulionu kroimy na mniejsze kawałki, a marchewkę, selera i pietruszkę

Kuchnia domowa Ani
Domowy paprykarz szczeciński 201

smaku1 liść laurowy2 ziela angielskiesól, pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Studzimy.2. Dokładnie oczyszczamy rybę z ości.3. Cebulę drobno siekamy.4. Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej.5. Cebulę dusimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy.6. Dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy.7. Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy ryż

Kuchnia domowa Ani
Roladki śledziowe kolorowe na ostro 167

Święta bez śledzia?Śledź musi być!Roladki kolorowe…Roladki smaczne….Roladki na ostro…Składniki:4 płaty śledzia korzennego,1 cebula,1 ugotowana marchewka,2 szt. pomidorów suszonych,1 ogórek konserwowy,4 ziarenka kapary,4 listki świeżej rukoli,½ papryczki chili,olej rzepakowy 2 łyżki,sól himalajska do smaku,pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.Przygotowanie: Cebule i marchewkę drobno kroimy, solimy(...)siekamy (bez pestek) mieszamy z olejem i doprawiamy do smaku.Z filetów śledziowych ściągamy delikatnie skórkę, śledzie zwijamy i układamy na talerzyku. Do środka wkładamy po łyżce cebuli z marchewką, dodajemy po jednym pasku ogórka, pomidora suszonego, kapary i rukolę. Doprawiamy pieprzem i papryczką chili w oleju. Smacznego

Moniki Smakołyki
zupa ogórkowa 232

małych kiszonych ogórków250 g ziemniaków1/2 cebuli1 mała marchewkaduży ząbek czosnkukoperek1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu1,5 l bulionusól pieprz oliwa + masło do smażeniaprzygotowanieZiemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę. Do bulionu wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę, dodać pokrojony koperek i gotować aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać

Stare Gary
Kalafior kiszony 166

niejodowana  - 1 łyżka na 0,5 l wodyPrzygotowanie Kalafior podzielić na niewielkie różyczki, włożyć do garnka z gotującą wodą na 30 sekund ( młody wystarczy tylko przelać wrzątkiem)Marchewkę obrać, pokroić w grube krążki. Słoiki wyparzyć. Na dno każdego włożyć 1 część koperku, kawałek chrzanu, ząbek czosnku. Ułożyć różyczki kalafiora i krążki marchewki, na wierzchu czosnek, chrzan i koperek

Stare Gary
Rosół drobiowo wołowy 387

bardzo małego i gotować ok 40 minut. Tuż przed zagotowaniem można zebrać łyżką cedzakową szumowiny, ale ja nigdy tego nie robię. W międzyczasie przygotować warzywa. Marchewkę , pietruszkę seler obrać i umyć, można przekroić na mniejsze kawałki. Por i seler naciowy umyć, przekroić na dwie części. Cebulę obrać z wierzchniej, brudnej brązowej skórki, tę pod spodem zostawić, przekroić(...)wołowina będzie miękka. Kurczaka możemy wyjąć wcześniej, ale szczerze mówiąc rzadko mi się to zdarza. Ugotowaną zupę odcedzić, doprawić solą. Podawać rosół z makaronem - najlepiej domowym - kawałkiem marchewki i posypany natką pietruszki. Smacznego

Stare Gary
Mazurek orzechowo-marchewkowy 201

Pyszny,bardzo aromatyczny, orientalny mazurek z zaskakujacym nadzieniem .Marchewka okazuje sie warzywem uniwersalnym.Biszkopt marchewkowo-migdalowy ,oraz smaczne,wilgotne ciasta marchewkowe  wszyscy znaja.Teraz kolej na tarte marchewkowa w slodkim wydaniu czyli na mazurek.Ma bardzo delikatny i niezwykle kruchy spod z dodatkiem mielonych orzechow laskowych ,natomiast gore stanowi marchewkowy krem.Wyrafinowany smak kremu podkreslaja orientalne przyprawy imbir,cynamon i kardamon.Ten mazurek zaspokoi(...)Skladniki na kruche ciasto : ( na mala foremke 11x35 cm)100 g mielonych orzechow laskowych100 g maki -dalam orkiszowa jasna 630100 g masla50 g cukru1 zoltko MNalozenie marchewkowe:400 g marchewki (nieobranej)2 kapsle kardamonu1 laska cynamonu1/2 lyzeczki swiezo startego imbiru2 lyzki soku z cytryny125 g gestej smietany lub serka100 g cukru2 jajka L lub 3 male1 lyzka orzeszkow pistacjowych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa ogórkowa 223

zupa na co dzień - prosta ,a przy tym wyjątkowo smaczna.Zupę przygotowałam na esencjonalnym wywarze z warzyw,bo to najlepsza baza dobrej zupy.Ogórkowa to pożywna zupa z ziemnakami,marchewką i tartymi ogórkami kiszonymi,koniecznie ukiszonymi samodzielnie w domu.Zatem czas sięgnąc do spiżarni ....Zupę można oczywiście przygotować na wywarze z mięsa,wówczas do gotownia włoszczyzny wystarczy dodać mięso i gotować(...)ogórki kiszone+ sok z ogórkówdużo świeżego koperku1 listek laurowy3-4 kulki ziela angielskiegosól,pieprz do smakujogurt grecki lub śmietana Wykonanie:ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Obrać marchewkę,pietuszkę,selera i pokroic w kostkę.Pora pokroić w półkrążki.Warzywa umieścić w garnku i zalać 1,5 litra wody.Dodać listek laurowy, ziele angielskie i trochę soli .Gotować do miekkościw miedzyczasie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marchewkowe Cappuccino - Möhren-Cappuccino 183

Zupa z marchewki - rozgrzewająca,sycąca i smaczna,a w dodatku lekka i bardzo zdrowa bo ugotowana na bulionie warzywnym.Kolor zupy poprawi samopoczucie i doda Ci energii.Połączenie słodkiej marchewki z aromatycznym fenkułem to gwarancja pierwszorzędnego smaku.To,co sprawia,że zupa jest naprawdę wyjątkowa to biała czapa spienionego mleka.Tak podana może spokojnie być przystawką do każdego odświętnego posiłku.Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa pieczarkowa 184

niewielkie marchewki 1 pietruszka 50 dag pieczarek 2 średnie ziemniaki 1 l bulionu 1 łyżka masła 2 czubate łyżeczki mąki 100 ml kwaśnej śmietany odrobinę natki pietruszki do posypania sól, pieprz do smaku 1/3 opakowania makaronu "świderki" Dzisiaj otwieram swój nowy dział blogowy - ZUPY. No i jak go nie zacząć od swojej ulubionej zupy pieczarkowej? :) Mam nadzieje(...)dodatkiem warzyw, ale można również prościej - z wykorzystaniem gotowych kostek bulionowych. Ja zawsze gotuję bulion sama, ponieważ wydaje mi się, że baza w każdej zupie jest najważniejsza. Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obrać. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, a marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Tak przygotowane warzywa

Świat Domowej Kuchni
Bolońskie niespodzianki 187

naszych gości. Pod "płaszczykiem" z ciasta francuskiego, kryje się bowiem cały obiad w tak niewielkiej formie... czyli mięso, ziemniaki i przystawka :)Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać i starkować na tarce z grubymi oczkami. Następnie na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę oraz marchewkę, aż lekko zmiękną. Dodać mięso mielone i smażyć jeszcze przez kilka minut.Fix wymieszać

Świat Domowej Kuchni
Kurczak curry z jogurtem 377

krawędziach około 2 cm. W moździerzu skruszyć ziarna kolendry. Kurczaka zamarynować w przyprawie do złocistego kurczaka, kolendrze oraz jogurcie. Odstawić na co najmniej 2 godziny.Warzywa obrać a następnie marchewki pokroić w cienkie paski, szalotkę w piórka, a czosnek posiekać.Na teflonowej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć szalotkę, czosnek i marchewkę. Dodać curry i smażyć jeszcze chwilę do momentu, kiedy przyprawa

Świat Domowej Kuchni