Kapuśniak z kiszonej kapusty najlepszy na kapuście zrobionej przez nas. Ta sklepowa pozbawiona marchewki, a jeśli już ją ma to trzeba dobrze się przyglądać, by ją dojrzeć. Smak kapuśniaku z kapusty sklepowej nieporównywalny do domowej. Dlatego polecam ukisić sobie takiej kapustki. Ja tak zrobiłam i teraz mogę gotować pyszny kapuśniak. Link do kiszonej kapusty TU Na pewno kapuśniak(...)dodamy do niego wędzonego boczku, a przede wszystkim ugotujemy na wywarze z żeberek. SKŁADNIKI ok. 3 litry wywaru z żeberek i warzyw ( tu 4 żeberka wieprzowe, jedna marchewka , pół pora , pół pietruszki , kawałek selera 1 słoik kiszonej kapusty ( jak ktoś lubi gęsty można więcej) 30 dag boczku 3-4 ziemniaki 1 cebula liść laurowy, 3-4 ziarna
W kuchennym oknie Ewyteż duże. Zawsze jednak można skorzystać np. z pomidorów z puszki. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 450 g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 320 g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 2 puszki pomidorów 1 duża śmietana 18% (330 g) około 400 g makaronu 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz biały, oregano, bazylia, chilli, zioła prowansalskie oliwa(...)kulka mozzarelli WYKONANIE Do dużego garnka lub brytfanny wlać nieco oliwy. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Dusić pod przykryciem około 5 minut. Dodać mięso mielone, wymieszać. Marchewkę ostrugać i zetrzeć na tarce. Paprykę umyć, wyjąć nasiona, pokroić w małą kostkę. Pieczarki opłukać i poszatkować. Marchewkę, paprykę i pieczarki dodać do pozostałych składników, wymieszać i smażyć krótko
Passions hobbies lifejest w wykonaniu mojej mamy. Ale wracając do tego pysznego rosołu w formie stałej ;). Składniki: 4-5 ćwiartek z kurczaka (lub innych części zasobnych w mięso) 2-3 marchewki korzeń pietruszki kawałek pora kilka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe natka pietruszki, selera (posiadam zamrożoną) opalona cebula przyprawy do smaku czosnek żelatyna spożywcza na 2,5 l płynu(...)wody dodajemy umyte warzywa, opaloną cebulę, ziele angielskie, listek. I tak delikatnie "pyrkający" rosół gotujemy do miękkości mięsa. Ok 1-1.5 godz. Kiedy jest gotowe wyjmujemy mięso i marchewkę. Resztę przelewamy przez sitko. Przestudzone mięso drobiowe oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Porcja rosołu powinna być ok 2,5 l. Doprawiamy go do smaku przyprawami i rozgniecionym
Malinowe PocałunkiNieskromnie pochwalę się, iż ten przepis zdobył główną nagrodę w konkursie na danie z podrobami wołowymi. Składniki: ok 1 kg serc wołowych 2 l wywaru warzywnego 2 średnie marchewki przypalona mała cebula listek laurowy ziele angielskie sól, pieprz do smaku cebula średnia Naleśniki: 150 g mąki 2 jajka 250 ml mleka Polskie Mlekovita woda olej Dodatkowo: 2 jajka bułka(...)szczyptą soli i kilkoma łyżkami oleju. Odstawiamy na ok 30 min i smażymy naleśniki. Serca oczyszczamy, opłukujemy i gotujemy do miękkości w wywarze z dodatkiem przypalonej cebuli, listka, ziela, marchewki. Wystudzone serce mielimy blenderem z ugotowaną marchewką i surową cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Farsz zawijamy w naleśniki, panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej
Malinowe PocałunkiUgotowało mi się dużo kaszy jaglanej, więc urozmaiciłam sobie wersje ciasteczke. A oto odsłona nr. 2. Ciasteczka z dodatkiem marchewki, te bardziej mi przypadły do gustu niż, te poprzednie. Składniki: 3/4 ugotowanej kaszy jaglanej(dobrze ubitej) 3 marchewki 2 łyżki jogurtu greckiego 5 łyżek płatków jaglanych 3 łyżki mąki 3 łyżki cukru brązowego Wykonanie: Ciepłą jeszcze kaszę zmiksować z jogurtem(...)greckim. Płatki jaglane zmielić w młynku. Marchewkę zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Następnie wszysko dokłądnie wymieszać. Nabierać porcjami i robić nie duże ciasteczka. Ukłądać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec ciasteczka 30 minut. Smacznego
Moje pyszne gotowanieZapraszam :) Składniki : 400 g makaronu Fusilli Fabijańscy około 1 kg szynki 3 marchewki 2 cebule kawałek pora 1/2 puszki groszku 2 małe papryki czerwone 30 dag pieczarek 1 mała papryczka chilli suszona Vegeta 2 łyżki czosnku granulowanego 2/3 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki papryki czerwonej Wykonanie : Mięso umyć i pokroić w grubą kostkę(...)dużym rondlu rozgrzać około 7 łyżek oliwy , wrzucić mięso i chwilkę podsmażyć. Marchewkę obrać i pokroić w grubą kostkę , pieczarki umyć i pokroić w pół talarki , cebulę pokroić w kostkę, por w pół talarki . Do mięsa dodać przyprawy( około 2 łyżek papryki czerwonej , zioła prowansalskie 2 łyżki, 2 łyżki czosnku , Vegety, ziarenka z suszonej papryczki chilli
Sama słodycz i szczypta chiliwytrawne to dzięki dodatkowi cukru zalewa jest lekko słodka. Polecam jako przekąskę, dodatek do dań a także wypieków. Składniki: 1kg miąższu dyni 150ml octu 10% biała cebula średnia marchewka czarny pieprz ziarnisty liście laurowe ziele angielskie 8 łyżeczek cukru łyżeczka ziaren gorczycy 3 szklanki wody sól Sposób przygotowania: Kilka godzin wcześniej przygotować zalewę. Marchew obrać i obieraczką do warzyw(...)piórka. Warzywa zalać 3 szklankami wody, dodać ocet, łyżeczkę soli, cukier, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Gotować na małym ogniu pół godziny. Pozostawić do ostygnięcia. Odcedzić. Wybrać marchewki i połączyć z zalewą. Resztę wyrzucić. Dynie obrać ze skórki, wydrążyć, miąższ pokroić w kostkę. Dynie gotować około 15 minut w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i dwóch łyżeczek cukru
Pyry na Gazminut Patelnię rozgrzać, rozprowadzić na niej małą ilość tłuszczu, (najlepiej pędzelkiem), smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Składniki na farsz mięsny: ½ kg mięsa wieprzowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 kostka rosołowa 2 listki laurowe sól, pieprz ½ łyżki suszonego majeranku 3 ziarnka ziela angielskiego 1 – 2 jajka 2 bułki Dodatkowo: 3 cebule pokrojone w kostkę olej(...)jajka 2 szklanki bułki tartej Sposób wykonania farszu: Mięso gotować z kostką rosołową, zielem angielskim, marchewką, pietruszką i liśćmi laurowymi w małej ilości wody około 1 godziny 30 minut. Cebule pokrojone w kostkę smażyć na patelni do momentu aż się zeszklą. Bułki namoczyć w wodzie i odsączyć Po ugotowaniu mięso wystudzić i zmielić dwukrotnie wraz z namoczonymi bułkami, marchewką
Na słodko lub wytrawniesushi - Opakowanie alg nori - ocet winny (w oryginale powinien być ocet ryżowy, ale z winnym wyszło ok.) - płat łososia wędzonego - opakowanie paluszków krabowych surimi - długi zielony ogórek - 2 większe marchewki - awokado - cukier - sól Dodatkowo do podania sushi: - sos sojowy - pasta wasabi - marynowany imbir Dzień wcześniej przygotowujemy marynowaną marchewkę. Obraną marchew kroimy w słupki i ułożyć w dopasowanym naczyniu. W garnku(...)podgrzać szklankę octu z 4 łyżkami cukru i szczyptą soli. Gorącym octem zalać marchewki. Jak ostygną wstawić do lodówki. Sushi zaczynamy od przygotowania ryżu, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryż trzeba kilkakrotnie opłukać zimną wodą, aż woda będzie przezroczysta. Do gotowania ryżu odmierzamy 1,5 szklanki wody na szklankę ryżu. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 15 min., aż do odparowania
Na słodko lub wytrawnieryżem lub kaszą jaglaną. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 200 g mięsa wieprzowego (może być schab) 1/2 czerwonej papryki 2 marchewki 1 czerwona cebula 4 łyżki sosu worcestershire Lea & Perrins 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej oliwa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewkę obieramy, kroimy w talarki(...)paseczki i zasmażamy. Następnie dodajemy 2 łyżki sosu worcestershire, paprykę słodką i drobno posiekany imbir. Smażymy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i wcześniej podgotowaną marchewkę. Dolewamy kolejne 2 łyżki soku worcestershire. Wszystko razem przesmażamy. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
kulinarnyJanapiszę jak się je robi) jednak tym razem zupę podałam z makaronem (małe kolanka) Składniki: 2 l rosołu z kury 0,5 l soku z kiszonej kapusty 2 duże marchewki 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% majeranek makaron Wykonanie: Do gotującego się rosołu dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach. Gotujemy przez chwilę, po czym dodajemy ok. 3 łyżek majeranku (majeranku można(...)dodać wg uznania). Jak już marchewka będzie miękka do rosołu dolewamy sok z kiszonej kapusty, chwile gotujemy. Sok z kiszonej kapusty można wycisnąć samemu lub po prostu kupić gotowy w sklepie:-). Na koniec dodajemy jeszcze nieco majeranku tak aby miał świeższy zapach i zahartowaną kwaśną śmietanę, która łagodzi nieco kwaśny smak. Zupę podajemy z makaronem lub jak wcześniej
IMPRESJA SMAKUbiałka 21 g tłuszczy 3 g węglowodanów 105 mg cholesterolu Całodniowy jadłospis dostarcza: 475 kcal ŚNIADANIE: Składniki na 1 porcję: 1 mała cukinia (150 g) 1 średnia marchewka (60 g) 1 jajko (62 g) ugotowane 1 łyżka posiekanego szczypiorku kilka oliwek zielonych (ja wzięłam 5) 50 ml jogurtu naturalnego 2% tłuszczu ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Cukinię i marchewkę obieramy(...)obieraczką do warzyw (tak aby postały wstążki). Jajko dzielimy na ćwiartki, zaś oliwki kroimy na pół. Na talerzu układamy cukinię i marchewkę, na nie kładziemy jajko i dodajemy oliwki. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu, którego doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywa na talerzu polewamy sosem jogurtowym i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego OBIADOKOLACJA
IMPRESJA SMAKUdoprawić solą, pieprzem i oregano. Na każdy liść położyć łyżkę lub dwie farszu i zwijać nieduże gołąbki. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć gołąbki, a na nie położyć startą marchewkę (jak gołąbków mamy dużo to układamy warstwowo: gołąbki, marchewka, gołąbki, marchewka). Zalać je 2 szklankami gorącego rosołku. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 1h 20 min. (piec bez przykrycia
IMPRESJA SMAKUZamiast makaronu chow main danie można podać z makaronem ryżowym. Proste i sycące... w zupełności wystarczy dla 4-6 osób Składniki: 4 marchewki garść suszonych grzybów mun 2 pojedyncze piersi kurczaka 2 pory (białe części) 1 papryczka chili 2 cm świeżego imbiru (obranego ze skórki) 2 ząbki czosnku 2 opakowania gotowego sosu chińskiego bami goreng ok. 3 garści sezamu(...)Grzyby mun wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem na ok. 10 min. Po upływie tego czasu wodę z moczenia grzybów wylewamy. Z cukinii wydrążyć środek i pokroić w słupki. Marchewkę pokroić w słupki, namoczone grzyby i papryczkę chili w paski, zaś pora pokroić w krążki. Piersi należy pokroić w paseczki. Piersi podsmażamy na oleju i doprawiamy solą i pieprzem
IMPRESJA SMAKUWarzywne kotleciki są miłym urozmaiceniem dla codziennych mięsnych obiadów. Ponadto zapewne zadowolą niejednego wegetarianina:-) Składniki: 1 duży kalafior 2-3 marchewki 2 cebule 4 łyżki skrobi kukurydzianej 3-4 jajka natka pietruszki (wedłu uznania - ja dałam ok. 6 łyżek) sól, pieprz 2 łyżki masła olej do smażenia Wykonanie: Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, zaś cebulę kroimy w drobną(...)kostkę. Całość smażymy na maśle do miękkości doprawiając solą i pieprzem. Kalafiora gotujemy do miękkości, po czym rozdrabniamy widelcem. Marchewkę, cebulę, kalafiora, jajka, natkę pietruszki i skrobię kukurydzianą razem mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i formujemy.Nakładamy łyżka na rozgrzaną patelnię i smażymy na złoty kolor. Smacznego
IMPRESJA SMAKU