Składniki: 3-4 liście sałaty rzymskiej 20 gram bryndzy (lub sera lazur) 1/2 średniego batata 2 marchewki łyżka syropu z agawy 1 łyżka sambal oelek szczypta cynamonu sól oliwa z oliwek 5-6 pomidorków koktajlowych Robimy marynatę: syrop z agawy, oliwę z oliwek, sambal oelek, cynamon i sól mieszamy. Batata i marchewkę kroimy w kostkę, mieszamy z marynatą i wstawiamy(...)Sałatę rzymską kroimy w paski, bryndzę kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół. Wszystko mieszamy ze sobą, dodajemy upieczone warzywa i gotowe! Wersja z serem lazur i pieczoną marchewką
Mango Papajagołąbków/ liście botwinki - u mnie z jednego dużego pęczka dorodnej botwinki (wybierajcie taką, która ma duże, ładne liście) woreczek ryżu pół kostki fety 1 ugotowana marchewka szpinak (u mnie mrożony - 4 kostki) czosnek sól, pieprz oliwa z oliwek 1 cytryna i sok z jednej cytryny czarne oliwki Liście botwinki umyć. W garnku zagotować wodę i zahartować w niej(...)liście są bardzo delikatne. Liście wyjąć i osączyć np. na ręczniku papierowym. W garnku zagotować wodę i ugotować w niej ryż. Ja w tym samym garnku ugotowałam też marchewkę. Szpinak rozmrozić i odparować. Doprawić do smaku czosnkiem, solą i pieprzem. Ryż odcedzić. Dodać do niego roztartą, ugotowaną marchewkę, przygotowany wcześniej szpinak, pokruszoną fetę i jedną łyżkę
KUCHARNIAzrobię na zakwasie. Akurat w szafce nie miałam pieczywa, a przypomniał mi się chleb, który jadłam dawno dawno temu... Postanowiłam go odtworzyć. Oto co mi wyszło ! Chleb z marchewką i pestkami dyni Składniki : 450 g mąki (100 g pszennej, 350 g żytniej razowej); 300 ml wody; 30 g drożdży; 1 marchewka; 2 łyżki pestek dyni; 2 łyżki oliwy(...)Drożdże rozpuszczam w odrobinie letniej wody z cukrem oraz łyżką mąki i pozostawiam w ciepłym miejscu. Po 15 minutach przelewam zaczyn do miski z mąką, pestkami i marchewką startą na dużych oczkach. Dodaję pozostałą wodę,oliwę, sól i wyrabiam dokładnie ciasto. Potem odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakąś godzinkę
Życie na widelcuBarszcz: 2 -3kg buraków (8 -10 dużych sztuk) 3-4 duże marchewki 2-3 duże pietruszki pół selera 1-2 małe cebulki 5-8 kawałków kapeluszy suszonych borowików 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2-4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1-2 łyżki octu winnego (wg smaku,lub zamiast octu soku z cytryny) sól, pieprz(...)Buraki myjemy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1,5 godziny. W tym czasie do garnka wlewamy 3 l wody. Dodajemy marchewki, cebulę, pietruszki, seler, ziele, liść laurowy. Gotujemy bulion na bardzo małym ogniu do czasu upieczenia się buraków. Gdy buraki przestygną, obieramy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach
w mojej kuchnigładką pastę czosnek z solą. Wymieszać jogurt z liśćmi kolendry i sokiem z limonki.Dodać cukier i doprawić solą i pieprzem. Szpinak duszony z marchewką Skorzystałam z przepisu podanego na opakowaniu . Składniki : 1 opakowanie szpinaku 2 marchewki 2 ząbki czosnku masło do smażenia przyprawy :sól ,kolorowy pieprz Przygotowanie : Umyty i pokrojony szpinak i wrzuc na patelnię(...)rozgrzane masło Marchewkę umyj ,obierz i pokrój-obgotować 10-15 minut-- następnie wrzucić na rozgrzany tłuszcz ,smażyc krótko ..Dodać przyprawy ,dodać zmiażdżony czosnek i duś przez chwilę . WYKONANIE Ziemniaki obrać i opłukać. Nie osuszać. Część ziemniaków mialam ze skórka ,tylko
w mojej kuchniWYKONANIE Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plastry.Włożyc do garnka,zalać woda --tak ,aby zakryła marchew---i gotować ,aż bedzie miekka.Jabłka obrać ,zmiksowac ,zalac sokiem z cytryny Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana marchewkę polączyc z jabłkami .Wszystko razem zasypac cukrem i dodac skórkę z dwoch cytryn. Reszte wyciśniętego soku z cytryny i sok z pomaranczy Smażyć
w mojej kuchnipapryki czerwone 1 czosnek askaloński ,nazywany cebulką szalotką 1,5-2 szkl. kaszy jaglanej 25dag startego sera żółtego 2-3 pomidory 30 - 40 dag pieczarek 2 łyżki startej marchewki s ół,pieprz do smaku 3-4 ząbki czosnku kawałek dyni pokrojonej w kostkę Wykonanie(...)zmiazdzonym czosnkiem.Po ok. 4-5 minutach dodajemy do niej pokrojona w paski paprykę ,następnie pieczarki .Smażymy około 6-8 minut i po tym czasie dodajemy dynie i startą marchewkę - u mnie marchewka tarta ze słoika .Dusimy przez ok.10 min.-ja to robie w głębokiej patelni. Doprawiamy do smaku. Naczynie zaroodporne lekko smarujemy masłem,lub olejem Na spodzie umieszczamy ugotowaną
w mojej kuchniSkładniki 1 duży kalafior 1-2 marchewki 2-3 ziemniaki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki cebule pokrojone w krążki sól,pieprz ulubione zioła i przyprawy masło Wykonanie Kalafior ugotować w wodzie lub na parze. Ziemniaki i marchewki ugotowac w wodzie ,lub na parze.Odcedzić i przestudzić.Cebulke pokroić w krążki i zarumienić na maśle Na dnie(...)naczynia żaroodpornego rozsmarować cienką warstwę masła Na nim ułożyć różyczki kalafiora i pokrojone w plasterki ziemniaki ,oraz marchewkę,posypać przyprawami ,przykryć zarumienioną cebulką. Piec w 180st.C około 25-30minut. Jednym ,lub drugim sosem polewamy zapiekanke Sos paprykowy 11109 com_content.article Paprykowy sos Ilony 4.59 out of 5 based on 317 voters. Składniki papryka 2 sztuki cebula 1 sztuki czosnek
w mojej kuchnitradycyjnie smażone kotlety mielone, albo po prostu nie chce się stać przy patelni, robię wtedy mielone w piekarniku. Taka wersja nie obciąża żołądka, a i przy okazji można przemycić marchewkę. kotleciki przed pieczeniem kotleciki po upieczeniu 1 kg mięsa mielonego (zmielona łopatka) 1 duża marchewka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka natki(...)świeżej 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 1 łyżka śmietany lub mleka 1 jajko 1 - 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dodać do mięsa, dokładnie wymieszać. Bułki tartej na początek dodać 1 łyżkę
Kuchcik gotujeSkładniki: 250 gram piersi kurczaka 3 łodygi rozmarynu 1/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy (bądź z puszki) 2 marchewki, gotujemy na parze 20 minut garść roszponki 5 pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek z dodatkiem chili sól pieprz papryka wędzona w proszku majeranek Pierś kurczaka myjemy i kroimy wzdłuż na 3 części. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką w proszku. Nadziewamy(...)łodygi rozmarynu (poniżej zdjęcie, przedstawiające jak to zrobić) i grillujemy na patelni, na średnim ogniu po 4-5 minut z każdej strony. W tym czasie kroimy ugotowaną na parze marchewkę w talarki, pomidorki koktajlowe na pół. Grillowaną pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, wcześniej pozbywamy się łodygi rozmarynu. Roszponkę, marchewkę, ciecierzycę, kurczaka, pomidorki mieszamy ze sobą, polewamy łyżką aromatyzowanej oliwy
Mango PapajaSkładniki (porcja): 500 ml bulionu (lub ok. 400 jeżeli lubimy bardziej gęste) 150 g białej kapusty 30 g pietruszki 110 g (1 cała) marchewki 40 g (ok. 10 cm długości) pora sól, pieprz, lubczyk Przygotowanie: 1. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę (pietruszkę drobniej od marchewki). 2. Kapistę kroimy w cienkie, niezbyt długie pióra. 3. Pora kroimy na cienkie plasterki
Malowane smakiemdanie dla osób lubiących połączenie owoców i mięsa. Szaszłyki są naprawdę pyszne. Wyraziste, choć o zaskakującym smaku. Polecam na grillowe uczty. 40 dag piersi z kurczaka 1 pomarańcza 2 marchewki czerwona papryka 4 łyżki płynnego miodu 2 cytryny łyżeczka octu sól, pieprz, papryka słodka i ostra Z porcji wychodzi 6 szaszłyków. Marchewki obgotowujemy 10 minut w wodzie. Wyjmujemy kroimy(...)pieprz, sól, paprykę, ocet. Mieszamy. Przykrywamy folią, wstawiamy do lodówki na m.in. pól godziny, a najlepiej na całą noc. Nabijamy na duże patyczki do szaszłyka na przemian paprykę, marchewkę, mięso i pomarańczę. Kończymy papryką. Smażymy na tradycyjnym grillu (na specjalnej tacce) lub na grillu elektrycznym. Szaszłyki ze względu na drób są szybko gotowe. Smacznego
Humanistka w kuchniPrzepis na wegetariański pasztet z marchewką i soczewicą. W sam raz do pieczywa. Mojej większej połówce bardzo smakował, mnie troszkę mniej, pewnie dlatego, że nie przepadam za soczewicą. Składniki: 250 g soczewicy czerwonej 3 średniej wielkości marchewki cebula 2 jajka 3 ząbki czosnku 15 g płatków owsianych górskich łyżka oleju kumin, gałka muszkatołowa, imbir, sól, pieprz Przygotowanie Soczewicę gotujemy(...)ścieramy na tarce i podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i marchew startą na tarce o drobnych oczkach. Warzywa podlewamy pół szklanki wody i dusimy, aż marchewka będzie miękka. Gdy wszystkie składniki troszeczkę ostygną, dodajemy przyprawy, płatki owsiane i jajka i dokładnie mieszamy. Przekładamy do podłużnej formy do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w 180 C przez
e-PrzepisyKulinarne95zł za sztukę, potrzebujemy 2 sztuki -sól, pieprz 0,50zł -łyżka masła; koszt 3,69zł za 170 gram; używamy 35 gram, co daje 0,76zł -dwie pietruszki, seler, trzy marchewki, kawałek kapusty włoskiej, por i natka pietruszki; kupiłem na targu związane w paczkę przez sprzedających za 3zł -dwa ziemniaki; 0,65zł/kg; moje ważyły ok 180 gram, koszt 0,12zł -trzy(...)89zł; zużywamy około 25 gram za 0,26zł -pół serka topionego tylżyckiego; koszt 1/2 kostki 1zł -garść słonecznika; koszt 0,40zł Łączny koszy potrzebny do przygotowania zupy 9,94zł. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w grubą kostkę i zalewamy trzema litrami wody, gotujemy wywar. Kapustę włoską, por, liście i łodygi kalarepy i natkę pietruszki związujemy sznurkiem i wkładamy
BaRepasTrochę smaków z dzieciństwa :). Składnik (2 porcje): - pół szklanki kaszy jęczmiennej średniej, - 30 dkg piersi indyka (oczywiście ilość zależy od apatytów), - 2 marchewki, - pół jabłka, - mała cebula, - olej, - przyprawy: 3 łyżki kminku, sól, pieprz, papryka czerwona, suszony czosnek. Przygotowanie: 1. Kaszę jęczmienną dokładnie płukamy i wrzucamy na 1 szklankę lekko osolonej gotującej się wody. Następnie gotujemy(...)patelnie ze sporą ilością oleju, dodajemy przyprawy ( łyżki kminku, sól, pieprz, papryka czerwona, suszony czosnek do smaku). Wszystko razem smażmy do zarumienienia indyka tj. około 10 - 15 min. 3. Marchewkę i jabłko ścieramy na drobnych oczkach tarki, łączymy i dodajmy oleju (witaminy z marchewki nie wchłaniają się bez tłuszczu) i soku z cytryny. Poniżej zdjęcie efektu. Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy