marchewka - 20163 przepisów (strona:264/1345)

Surówka z czerwonej kapusty 242

Jest surówka z białej kapusty.Jest też surówka z czerwonej kapusty.Wystarczy:-połówka niewielkiej czerwonej kapusty-jedna marchewka-jedno jabłko-jedna czerwona cebulka-warzywko-sos sałatkowy koperkowo-ziołowy-olej-sok z cytryny do smaku   Drobno szatkujemy kapustę.   Jabłko i marchewką tarkujemy na grubych oczkach a cebulkę kroimy w kostkę.   Do kapusty wsypujemy cebulkę.Delikatnie posypujemy warzywkiem(...)sosem sałatkowym.Mieszamy.Dodajemy jabłko i marchewkę.Skrapiamy olejem i ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny do smaku.Mieszamy i odstawiamy, aby wszystkie składniki nabrały właściwego smaku.Gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Gołąbki z kaszą, mięsem i grzybami 193

gołąbki, ale smak jest zdecydowanie inny.    Składniki: -główka włoskiej kapusty -20 dkg kaszy jęczmiennej perłowej -0,5 kg mielonego mięsa -6 pieczarek -cebula -3 ząbki czosnku -2 marchewki -przyprawa do mięs -przyprawa warzywna -przyprawa barbecue -olej    Gotujemy kaszę w wodzie z dodatkiem warzywka ok. 20 minut. Wyciągamy z wody i studzimy.    Kapustę przygotowujemy(...)gołąbki pamiętając, że kapusta włoska nie wymaga długiego parzenia. Pieczarki, cebulę i czosnek kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki.    Dwa liście sparzonej kapusty ( mogą być te najmniejsze ) drobniutko kroimy  -dodamy je do farszu.    Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy pieczarki a kiedy pojawi się sosik dodajemy pokrojoną kapustę. Posypujemy wszystko niewielką ilością

Maminek kulinarny
Ryba w warzywach po mazursku 232

Ryba,którą proponujemy może być daniem obiadowym, ale fajnie też smakuje na zimno. Składniki: -ok.1 kg filetów rybnych ( my użyliśmy morszczuka) -1 duża cebula -4 marchewki -słoiczek koncentratu pomidorowego -przyprawa do ryb -ziele angielskie -pieprz ziarnisty -przyprawa warzywna -cukier -olej -woda    Filety kroimy na mniejsze porcje. Posypujemy je przyprawą do ryb, skrapiamy olejem i odstawiamy na czas przygotowania(...)warzyw. Marchewkę kroimy w plasterki. Cebulę w półplasterki. Posypujemy przyprawą warzywną.    Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy rybę.    Rybę zdejmujemy a na olej wrzucamy marchewkę i cebulę. Smażymy do zeszklenia warzyw.    Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w szklance wody i wlewamy do warzyw. Dokładamy kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, przyprawiamy do smaku

Maminek kulinarny
Jarzynka duszona z mięsem 173

udało nam się poprzestać na jednej porcji - potrzebna była dokładka :) Składniki: -25 dkg ugotowanej fasoli -5 średnich czerwonych buraczków -5 średnich ziemniaków -1/4 średniej główki białej kapusty -4 marchewki -1/2 kg mięsa (szynki) -10 suszonych śliwek -3 ząbki czosnku -sól, pieprz, koperek -1/2 l bulionu warzywnego lub rosołu    Mięso kroimy w dużą kostkę(...)Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw.    Obieramy i tarkujemy na grubych oczkach buraczki i marchewkę.    Kapustę szatkujemy a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Śliwki suszone kroimy w kosteczkę.    W misce mieszamy buraczki, marchewkę, ziemniaki, fasolę, kapustę, śliwki, mięso i pokrojony koperek.    Przekładamy

Maminek kulinarny
Karczek składany z farszem 181

Karczek w innym wydaniu, ale tak smaczny, że mniam mniam... :) Składniki: -ok. 1 kg karkówki -ok. 1/2 kg mięsa mielonego -4 pieczarki -3 cebule -3 marchewki -2 duże ząbki czosnku -1 czerstwa bułka -1 jajko -sól, pieprz, przyprawa barbecue, olej    Karkówkę kroimy w plastry a czosnek w drobną kosteczkę.    Plastry mięsa rozbijamy dłonią, przyprawiamy solą, pieprzem(...)bułkę, jajko i podsmażone pieczarki. Wyrabiamy masę, przyprawiając do smaku barbecue i solą.    Na plaster karkówki nakładamy farsz, składamy na pół a brzegi spinamy wykałaczką.    Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w ćwierćplasterki.    Na rozgrzanym oleju obsmażamy z obu stron nasze składańce i przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Na pozostały olej wrzucamy marchewkę z cebulą

Maminek kulinarny
Cebulka marynowana 192

Marynowana cebulka przydaje się do sałatek i do dekoracji dań. Podamy proporcje na 1/2 kg cebulki, ale zawsze można zrobić więcej. Składniki: -1/2 kg cebulki dymki -jedna marchewka -3 ząbki czosnku -koper -listki laurowe -pieprz ziarnisty -gorczyca -ziele angielskie Na zalewę: -3 szklanki wody -1/2 szklanki octu 10% -5 łyżek cukru -1 łyżka soli    Najwięcej czasu(...)zajmuje obieranie cebulki. Marchewkę kroimy w plasterki. Na tą ilość cebulki przygotowujemy 3 małe słoiczki. Do każdego wkładamy : -ząbek czosnku -gałązkę kopru -po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy -listek laurowy    W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą oraz kilkoma listkami laurowymi i kilkoma ziarnami ziela angielskiego. Do wrzątku wrzucamy pokrojoną marchewkę i gotujemy

Maminek kulinarny
Pierogi w rosole 173

Pierogi w rosole to propozycja na jednodaniowy obiad. Przygotowujemy składniki na rosół, czyli: -ok. 3 l wody -seler, por, pietruszka -marchewka -kilka suszonych grzybów -kilka ząbków czosnku -opalona cebula -ziele angielskie, listek laurowy -sól, pieprz    Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego  i 2 ćwiartek z kurczaka. Na ciasto(...)szklanki mąki ( ok. 1/2 kg ) -4 jajka -5 żółtek    W przygotowanej wodzie z warzywami ok. 1 godzinę gotujemy mięso.    Wyciągamy mięso, cebulę, czosnek i pół marchewki. Po ostudzeniu ćwiartki obieramy z kości.    W maszynce mielimy mięsa, marchewkę, cebulę i czosnek. Dodajemy jedno jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy farsz

Maminek kulinarny
Galareta wieprzowa 161

Bardzo prosta w przygotowaniu, popularna galareta wieprzowa.    Składniki: -opalona cebula -marchewka -kawałek selera i pora -2 ząbki czosnku -ziele angielskie -listki laurowe -sól, pieprz -1 kg łopatki wieprzowej -1 lub 2 nóżki wieprzowe Do garnka wlewamy tyle wody, aby zakryła mięso.    Mięso i warzywa gotujemy ok. 2 godziny.    Po ugotowaniu mięso z łopatki kroimy(...)małe kawałki. Jeśli ktoś lubi, może dodać mięso z nóżek, ale raczej niewiele z nich da się zagospodarować. Marchewkę kroimy w plasterki. Rosół przecedzamy przez sitko.    Mięso i marchewkę układamy w szklanym naczyniu i zalewamy rosołem. Odstawiamy do wystudzenia i zastygnięcia galarety. Smacznego

Maminek kulinarny
Ciasto marchewkowe 178

Ciasto marchewkowe, ale marchewka jest ledwie wyczuwalna. Wilgotne, puszyste, smaczne i proste w przygotowaniu. Składniki -1/2 kg marchewki -3 szklanki mąki -2 szklanki cukru -kostka margaryny -3 jajka -2 łyżeczki sody oczyszczonej -5 łyżek wody -szczypta soli    Szklankę cukru karmelizujemy, dodajemy wodę i studzimy.    Obraną marchewkę tarkujemy na średnich oczkach.    Oddzielamy żółtka

Maminek kulinarny
Sałatka z kapusty 197

cieszy się sałatka z ogórków.Sałatka z kapusty jest równie dobra i stanowi świetny dodatek do obiadów i kanapek.Składniki:-3-3,5 kg poszatkowanej kapusty-0,6 kg marchwi-0,6 kg cebuli-szklanka oleju-1/3 - 1/2 szklanki octu-2 łyżki cukru-do smaku ok. 3-4 łyżki soli-pieprz do smaku   Kapustę szatkujemy ręcznie(...)maszynie.   Marchew ścieramy na grubych oczkach a cebulę kroimy na drobno.   Do cebuli dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.W dużej misce łączymy kapustę, marchew i cebulę, dodajemy cukier i sól oraz pieprz.Dokładnie wszystko mieszamy.   Dodajemy olej i ocet i dokładnie mieszamy.Odstawiamy na ok. godzinę, aby warzywa zwiotczały.   Przekładamy

Maminek kulinarny
Zupa grzybowa 179

Kolejna potrawa z wykorzystaniem leśnych grzybów. Składniki: -30-40 dkg grzybów ( borowiki, podgrzybki ) -4-5 ziemniaków -marchewka -cebula -natka pietruszki -250 ml słodkiej śmietany -warzywko -pieprz -2 l wody    Oczyszczone grzyby kroimy w kawałki.    Ziemniaki w dużą kostkę a marchewkę w plasterki.    Do wrzącej wody wrzucamy obraną cebulę, ziemniaki i marchewkę. Dodajemy warzywko

Maminek kulinarny
Sałatka z grzybami 169

Ucieszymy oczy widokiem naszych ulubionych opieniek a potem zbierzemy je do koszyka.    Składniki na sałatkę: -2,5 kg umytych grzybów ( opieńki, kurki, podgrzybki, pieczarki ) -2 papryki -3 marchewki -5 cebul    Składniki na zalewę: -9 szklanek wody -1,5 szklanki octu -15 czubatych łyżek cukru -3 czubate łyżki soli -kilka listków laurowych, szczypta gorczycy, ziela angielskiego(...)pieprzu ziarnistego  ( to samo do słoików ) oraz czosnek ( po ząbku do każdego słoika )    Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w grube ćwierćplasterki a paprykę w paski.    Przygotowujemy też słoiki ( na podaną ilość produktów - ok. 5 szt. 0,9 l ).    Grzyby obgotowujemy we wrzącej wodzie. W momencie pojawienia się szumu zbieramy go i gotujemy

Maminek kulinarny
Zupa szczawiowa z mięsnymi kulkami 186

Zupę szczawiową chyba wszyscy znają.My dodaliśmy do niej mięsne kuleczki i oczywiście jajka.   Składniki:-solidna porcja liści szczawiu-kilka ziemniaków-marchew-koper-15 dkg mięsa mielonego-1/2 szklanki śmietany-sól, pieprz, warzywko-2,5 l wody-jajka   Ziemniaki i marchew kroimy.   Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.Wyrabiamy i formujemy małe kuleczki

Maminek kulinarny
Zupa ogórkowa 161

tylko. Możemy ją przygotować na bazie bulionu warzywnego lub wykorzystać rosół z gotowanego mięsa.    Składniki: -2,5 l rosołu -kilka ogórków kiszonych -kilka ziemniaków -marchewka -1/2 szklanki kwaśnej śmietany    Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Ogórki tarkujemy na grubych oczkach.    Ziemniaki i marchewkę wrzucamy do wrzącego rosołu i gotujemy do miękkości. Dodajemy ogórki

Maminek kulinarny
Skrzydełka z kurczaka w warzywach 164

kurczaka są inne w smaku, ale aby się o tym przekonać należy jeprzygotować.   Składniki:-10-12 skrzydełek z kurczaka ( można je zastąpić podudziami )-5 średnich cebul-marchew-200 ml koncentratu pomidorowego-2 łyżki miodu-1/4 szklanki wody-sól, pieprz, majeranek-bułka tarta-olej do smażenia   Skrzydełka gotujemy, jak na rosół.   Cebulę kroimy(...)ćwierćplasterki, marchew tarkujemy na grubych oczkach.   Ugotowane skrzydełka odławiamy z rosołu, studzimy, odcinamy lotkii posypujemy majerankiem.   Obtaczamy tylko w bułce tartej i układamy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju.Smażymy z obu stron do zrumienienia.   Skrzydełka zdejmujemy a na patelnię wrzucamy cebulę, marchew i smażymydo zeszklenia. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy miód

Maminek kulinarny