marchewka - 20163 przepisów (strona:208/1345)

Zimowa sałatka z białej kapusty z sosem roquefort. 138

Tweet Mam dla Was kolejną prostą sałatkę, idealną na zimę. A co? Dlaczego zimą mielibyśmy odmawiać sobie sałatek: Potrzebne nam będą: grzyby (surowe, pokrojne w plasterki), marchewka (starta na tarce), drobno poszatkowana cebulka, biała kapusta starta na tarce, albo grubo poszatkowana, natka pietruszki, ser roquefort i jogurt do przygotowania sosu roquefort. Przygotowanie: Kroimy grzyby. Marchewkę ścieramy na tarce. Grubo szatkujemy(...)śmietany do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Całość łączymy razem. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Z mojego INSTAGRAMU     Zimowa salatka z bialej kapusty, startej marchewki, z grzybami i sosem roquefort #healthy #healthyfood #followall #fit #fitness #foodphotography #foodporn #instafood #instafollow #instafit #salad #yum #yummy #carrot #cuisinesaine #cuisine Une photo publiée par Beata Redzimska (@beatared) le 9 Févr

MODA NA BIO
Krem z dyni 132

Krem z dyni Składniki: 2 małe dynie 4 ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz majeranek estragon imbir 4 łyżki oliwy z oliwek  pestki z dyni Wszystkie warzywa obrałam. Dynię i ziemniaki pokroiłam w kostkę. Cebulę i czosnek w plasterki. Marchewka pozostała w całości. Do garnka z wodą wrzuciłam ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek

nietadieta
Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym z warzywami 131

Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym z warzywami Składniki: 4 piersi z kurczaka oliwa z oliwek puszka pomidorów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka natka selera (gruba część) kawałek pora 50 ml wody sól pieprz kajeński Piersi pokroiłam na połówki, doprawiłam solą i pieprzem kajeńskim, a następnie zawinęłam i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie pokroiłam w plasterki(...)cebulę, czosnek, seler i por, marchewkę starłam na dużych oczkach. W garnku rozgrzałam oliwę, dodałam cebulę, czosnek i por, podsmażyłam do zarumienienia. Dodałam sos pomidorowy, wodę, marchewkę, sól i pieprz. Sos dusiłam pod przykryciem około 10 min. Gotowy sos przelałam do naczynia żaroodpornego, zalewając piersi z kurczaka. Naczynie wstawiłam do piekarnika na 50 min, 180°C. Podałam z bezglutenowym makaronem

nietadieta
Zupa krem z dyni bez glutenu i bez laktozy 196

Zupa krem z dyni Składniki: 1 dynia 6 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera kawałek świeżego imbiru natka pietruszki 2 małe cebule 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego sól pieprz pestki dyni Wszystkie warzywa obrałam. Dynię, ziemniaki i marchewkę pokroiłam na mniejsze kawałki. Do garnka wlałam 3 litry wody. Dodałam oliwę, ocet jabłkowy(...)ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek, imbir, pietruszkę w korzeniu, seler i na końcu dynię. Kiedy warzywa były już miękkie, dodałam natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko dokładnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam pestki dyni i gotowe:) To jest wersja bardzo łagodna i delikatna, specjalnie przygotowana dla mojego synka, który troszkę się rozchorował. Zapewne smak byłby bardziej intensywny po podsmażeniu cebulki, czosnku

nietadieta
Sałatka zimowa: roszponka, biała kapusta, marchewka, ser kozi i grzanki chlebowe. 166

już bardzo prosty i szybki przepis na sałatkę zimową z białej kapusty i roszponki. Potrzebne nam będą: roszponka, poszatkowana cebulka, biała kapusta starta na tarce, drobno starta marchewka, ser kozi pokrojony w kosteczkę, pietruszka i grzanki chlebowe. Przygotowanie: Grzanki chlebowe przygotowujemy podmażając na maśle kromeczki starego chleba. Na tarce ścieramy białą kapustę i marchewkę. Drobno szatkujemy cebulkę. Tniemy natkę pietruszki(...)Beata Redzimska (@beatared) le 12 Févr. 2016 à 1h04 PST       6 total views, 6 views today Tweet The post Sałatka zimowa: roszponka, biała kapusta, marchewka, ser kozi i grzanki chlebowe. appeared first on MODA

MODA NA BIO
Galareta z nóżek 210

wymaga dużo czasu, ale warto. Galaretki można zrobić np. w pojemnikach po śmietanie lub w filiżankach. Składniki: 2 nogi wieprzowe 1 golonko 300 g karkówki 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 pietruszki ½ średniego selera 2 cebule 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 płaska łyżka pieprzu w ziarnach sól Wykonanie: Nogi wieprzowe i golonko dokładnie umyć i włożyć do garnka(...)garnek i gotować na małym ogniu przez 4 - 5 godzin. Przed końcem gotowania wywar doprawić. Wywar powinien być lekko za słony. Wywar odcedzić. Jak warzywa i mięso trochę ostygnie, marchewkę pokroić w kostkę, mięso obrać z golonka i nóżek i jeśli potrzeba pokroić razem z karkówką. Do naczyń w których będzie robiona galaretka włożyć marchewkę, następnie mięso i zalać wywarem

Mama Gotuje
Wegańska zupa z soczewicą i jarmużem 206

zmniejszy zawartość niepożądanych związków (fitynowych czy gazotwórczych). Składniki (3 porcje): 1 łyżka oleju 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 pomidory, pokrojone w kostkę 3 średnie marchewki 1 szklanka (200 g) brązowej soczewicy 1 duża garść jarmużu (lub szpinaku) - możesz usunąć twarde łodygi 1,2 l bulionu z warzyw 1 łyżeczka mielonego imbiru 1,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kminku(...)wypłucz nasiona. 2. W dużym garnku rozgrzej olej  i podsmaż cebulę do miękkości. 3. Wymieszaj z pomidorami i przyprawami (oprócz soli), gotuj kilka minut. 4. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę, bulion  i soczewicę. 5. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i trzymaj przez około 20-30 minut. Co jakiś czas zbieraj pianę z wierzchu. 6. Kiedy soczewica

Powiedz dietom nie
Portorykańska zapiekanka 184

szklanki frijoles negros ( ziarna czarnej fasoli ) 1 szklanka ciecierzycy ( może być z puszki , ja użyłam suchej ale trzeba cierpliwości bo powoli się gotuje ) 1 mała cukinia 2 marchewki średniej wielkości 1 duża cebula lub dwie mniejsze kilka pieczarek około 8 szt 1 papryka słodka -czerwona , najlepiej w typie Ramiro garść kiełków rzodkiewki 1 puszka krojonych pomidorów 1 kubek(...)prostu sprawdzać – ziemniak na zdjęciu nie był do tej potrawy ) . O dcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą . Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni na złoty kolor . Marchewkę kroimy w cieniutkie paski ( dobrze sprawdza się temperówka do warzyw ) , paprykę i cukinię, kroimy w średniej wielkości kawałki . W formie do pieczenia, układamy warstwami, najpierw wymieszane ziarna fasoli i ciecierzycy

Ogrodnik w podróży
Potrawka z kurczaka 177

obiadek. Składniki mięso z kurczaka ugotowanego w rosole 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka pomidorów 2 łyżki ketchupu 1 puszka groszku konserwowego bulion mięsny 1 duża cebula 2 średnie marchewki 200 ml śmietany słodkiej koperek sól pieprz papryka słodka papryka ostra Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę drobno pokrojoną, ale nie rumienić. Dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki i smażyć(...)mieszając. Dodać mięso oddzielone od kości i podzielone na mniejsze kawałki, zalać bulionem i dusić  do miękkości marchewki. Pomidory z puszki zmiksować, dodać ketchup wymieszać i wlać do mięsa, groszek odcedzić na sicie i wsypać do potrawki. Doprawić solą, pieprze, paprykami. Wszystko dusić jeszcze chwilę. Na koniec dodać śmietanę i koperek. potrawka z kurczaka

O kuchni z uczuciem
Gulasz wołowy z warzywami 181

berdyczowska ( przepis tutaj ) i choć uchodzi za zupę i tak się ją nazywa, to dla mnie jest to raczej gulasz. Jednak godny polecenia jest też gulasz z warzywami. Słodka marchewka i lekko ostry por łagodnie aromatyzują wołowinę. Dla dwóch osób: 0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego 1 duża marchewka 1 mała pietruszka mały kawałek selera 1 średni por 1 duża(...)cebula 1 szklanka bulionu wołowego 1 szklanka passaty pomidorowej liść laurowy, ziele angielskie, 3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Marchewkę, selera i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na patelni na oleju i wrzucić do garnka w którym będziemy gotować gulasz. Pora pokroić w pół plasterki a  cebulę w piórka podsmażyć

Jadło i czytadło
Omlet z warzywami 173

Składniki: 6 jajek 1/2 dużej czerwonej papryki kawałek brokułu kawałek kalafiora 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 ml mleka oregano bazylia sól, pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę,   paprykę w paseczki,  marchewkę w cienkie krążki, a kalafior i brokuł podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę zeszklić, wrzucić paprykę i marchewkę, wszystko razem podsmażyć. Na koniec dodać kalafior

magiczna kuchnia Kasi
Rosół z kury 192

Jeżeli zostanie nam zupa z obiadu, to mąż zjada ją wieczorem jako "gorący kubek", więc nic się u nas nie marnuje ;-) SKŁADNIKI 4-5 udek z kurczaka 3 średnie marchewki 1/2 dużego korzenia selera 1 korzeń pietruszki 3-4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego pęczek pietruszki (można dodać również nieco liścia selera) przyprawy: sól, pieprz, można dodać również vegetę(...)makaron (najlepiej jajeczny, u mnie około 300 g) WYKONANIE Udka z kurczaka umyć i przełożyć do dużego garnka (u mnie sześciolitrowy). Marchewki i korzeń pietruszki umyć, ostrugać, pokroić w plastry i wrzucić do garnka. Korzeń selera umyć, obrać, pokroić w większą kostkę, wrzucić do garnka. Dodać jeszcze ziele angielskie, liście laurowe i zalać wodą. Włączyć palnik i od momentu zagotowania

Passions hobbies life
Kurczak po cygańsku 168

moich dzieci są kotlety mielone, albo kurczaczek. Kurczak najczęściej w formie udek pieczonych z różnymi dodatkami. Dzisiaj moja wersja kurczaka z różnorodnymi warzywami, którego nazwałam kurczakiem po cygańsku. Wykorzystałam marchewkę, pietruszkę i selera z rosołu, resztki kalafiora z lodówki i pół czerwonej cebuli. Danie wyszło pyszne, pachnące warzywami, a kurczaczek aż rozpływał się w ustach. 4 udka z kurczaka pół(...)czerwonej cebuli 1 marchewka (surowa lub z rosołu) 1 pietruszka (surowa lub z rosołu) pół selera (surowego lub z rosołu) kilka różyczek kalafiora sól pieprz czerwona papryka słodka czerwona papryka ostra czosnek granulowany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Udka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i zostawić w lodówce na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie udka włożyć do naczynia żaroodpornego. Marchewkę, pietruszkę pokroić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pasztet z czerwonej soczewicy 223

soczewicy w innych daniach. Pasztet z soczewicy pojawił się na imprezie imieninowej męża.  Podany na świeżym chlebku stanowił idealną przekąskę.  Składniki: - 1 szklanka czerwonej soczewicy - 3 duże marchewki - 2-3 cebule - masło - czosnek (około 3- 4 duże ząbki) - sól, pieprz - curry - czerwona papryka Sposób przygotowania:    Soczewicę gotujemy w 2 szklankach zimne wody do miękkości. Na patelnię(...)rozgrzewamy masło i szklimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy starkowaną na dużych oczkach marchewkę i wszystko razem smażymy do miękkości. Pod koniec smażenia dodajemy płaską łyżeczkę curry, paprykę, sól i pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażoną marchewkę z cebulą dodajemy do ugotowanej soczewicy. Jajka roztrzepujemy w misce i dodajemy do masy. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. wykładamy

Pan i Pani Smith w kuchni
Pasztet wegetariański z selerem 223

nielubianych czynności i znacznie przyśpieszyła pracę. Pasztet jest dla nas idealny w smaku, lekko pikantny i łatwy do krojenia. Składniki 1 średni seler (ok 50 dkg) 1 średnia marchewka  2-3 ząbki czosnku 2 duże cebule 4 jajka 1/2 kostki masła około 3/4 szklanki wody około 1 szklanki drobnej bułki tartej (można zastąpić ugotowaną i dokładnie zblendowaną kaszką kukurydzianą(...)papryki (ostrej lub łagodnej) szczypta gałki muszkatołowej opcjonalnie szczypta Vegety sól i  pieprz do smaku tarta bułka do wysypania blaszki foremki aluminiowe do pasztetu Przygotowanie Seler, cebulę i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach , czosnek bardzo drobno posiekać. Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w wodzie, dodać masło, liście laurowe i w tym wywarze dusić seler z cebulą, marchewką

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata