razem nie jako składnik sajgonek, lecz podany na surowo w formie smakowitych sakiewek. Efektowne i pyszne i syte danie! Składniki: 18 arkuszy papieru ryżowego 18 krewetek (np. Vannamei) 1 marchewka 1/2 zielonego ogórka kiełki rzodkiewki 4 łyżki masła 3 ząbki czosnku 100 g makaronu ryżowego sos sojowy natka pietruszki (suszona lub świeża) szczypiorek sól Przygotowanie: Krewetki podsmażamy przez parę(...)minut na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz natką pietruszki. Delikatnie solimy do smaku. Marchewkę i ogórka obieramy ze skórki i kroimy na paski (przydatny jest w tym celu nożyk do warzyw lub nożyk do krojenia sera). Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą. Gdy zmięknie mieszamy go z dwoma łyżkami sosu sojowego. Wlewamy na talerzyk wodę
Taste Therapytego efekty :) Składniki na keksówkę o wymiarach LxWxH 30x12x8cm: SOCZEWICA: 2 szkl. soczewicy czerwonej 2 liście laurowe 1 łyżeczka Vegety - płaska ¾ szkl. wody PASZTET: 3 cebule – średnie 3 marchewki – średnie 3 łodygi selera naciowego ¼ szkl. oleju rzepakowego - do duszenia cebuli, marchewki i selera 4 ząbki czosnku 3 łyżki koperku ½ szkl. płatków owsianych 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki(...)Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, często mieszając. Cebulę pokroić w talarki i wrzucić na dużą patelnię na gorący olej, podsmażyć aż się zeszkli. Dodać pokrojone w plasterki marchewkę i seler. Poddusić ok. 10 minut. Następnie dołożyć ugotowaną soczewicę i wszystko razem jeszcze chwilę dusić. Po przestygnięciu masę warzywną przepuścić raz przez maszynkę do mielenia – sitko o drobnych
Grunt to przepis!malinowej a ja domowego dżemu z mirabelek. Ciasteczka piekłam z połowy składników i takie proporcje podałam poniżej (z minimalnymi zmianami). Moim zdaniem to fajny i smaczny pomysł na wykorzystanie marchewki. Z chęcią go wypróbowałam i śmiało mogę polecić. (25 sztuk, już złożonych ciasteczek) 225-230g maki pszennej 100g masła (użyłam margaryny z wanilią) 2 marchewki (dość duże) 3/4 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 35g cukru pudru Dodatkowo: konfitura/dżem cukier puder do posypania ciastek Obrane i umyte marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło i startą marchew. Całość dokładnie wyrobić i uformować "zgrabną" kulę. (W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody.) Ciasto cienko rozwałkować i powycinać z niego małe
Di gotujeudało mi się zdobyć dwa opakowania. Pierwsze poszło dzisiaj na obiad. Policzki wieprzowe duszone w ciemnym piwie 60 dkg policzków wieprzowych 2 marchewki 2 cebule 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 250 ml piwa ciemnego ( u mnie porter Kormoran ) 1 łyżka miodu lipowego 1/2 łyżeczki pieprzu 2 liście laurowe 3 ziela angielskie(...)łyżki oleju 2 łyżki masła Marchewkę obierz i pokrój w plasterki, cebule obierz i pokrój w pół plasterki, czosnek obierz i pokrój w plasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzałam olej i masło, przesmażyłam na tej mieszance z każdej strony policzki i wyjęłam je do miski. A do garnka włożyłam marchewkę, cebule i czosnek, podsmażyłam na dużym
Kuchnia na wzgórzuZnane wszystkim danie, ale czy smakuje też wszystkim ? Agar jest niewyczuwalny, dzięki temu każdy składnik galarety zachował "swój" smak. Składniki 500 g filetów z piersi kurczaka włoszczyzna 2 marchewki 1 cebula 1 brokuł mała puszka groszku mała puszka kukurydzy pół czerwonej papryki listek laurowy sól 15 g agar agar 5 ziaren pieprzu Przygotowanie Włoszczyznę, cebulę i marchewki(...)włożyłem opłukane i sprawione piersi, gotowałem jeszcze ok. 20 minut. Mięso i warzywa wyjąłem z garnka, wywar przecedziłem, połączyłem z agarem rozpuszczonym w gorącej wodzie. Kurczak pokroiłem w plastry, marchewki na kawałki, paprykę w kostkę, brokuł podzieliłem na różyczki. Groszek i kukurydzę osączyłem z zalewy. Wszystkie składniki ułożyłem warstwami. Zalałem tężejącą galaretą. Wstawiłem do lodówki na 3 godziny
R'n'G Kitchenpainted”! The recipe is easier than it appears, I promise! Let’s start! SAŁATKA: 200 g kaszy jęczmiennej 2 garści jarmużu ½ średniej czerwonej papryki 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 7-8 pomidorków koktajlowych natka pietruszki (wg uznania) Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka miodu(...)slices) cheddar fresh basil leafs salt, pepper Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (około 15. minut), warzywa kroimy tak, aby ich kawałki były mniej więcej takie same, marchewkę i selera w plasterki, paprykę w dość drobną kostkę, pomidorki w ćwiartki. Gdy kasza stygnie na rozgrzaną patelnię z, dosłownie, kropelką oliwy, wrzucamy marchewkę i selera naciowego, lekko podsmażamy, żeby ani jedno
Martyna Cooksknow that I like to do everything by myself! And I strongly recommend you do the same. SKŁADNIKI (4 porcje): 300 g wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka(...)wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół i w poprzek na dwucentymetrowe plastry. Marchewkę obieramy, przekrawamy na pół i potem obieraczką do warzyw kroimy na cieniutkie paski. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Białą część pora też kroimy na pół
Martyna Cooksserowy, a ja kupiłam akurat ricottę ze szpinakiem i takiego użyłam - wyszło przesmacznie :) TU znajduje się przepis oryginalny, ja podaję tak jak sama przygotowałam. Składniki: Bulion: 2-3 duże marchewki 1/2 selera 1-2 pietruszki kawałek pora 2-3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego pieprz i sól do smaku Składniki na zupę: 1 duża marchewka 1 mała pietruszka(...)przygotowania: Do garnka z wrzątkiem wkładamy składniki na bulion i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze około 20 minut (im dłużej gotowany tym bardziej aromatyczny). Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy grubych oczkach tarki. Pora siekamy w półkrążki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy warzywa i krótko przesmażamy, następnie podlewamy kilkoma łyżkami bulionu i dusimy
Kolorowy Przepisownikpożywne danie w azjatyckim stylu. Kombinujcie z warzywnymi dodatkami i wykorzystajcie to, co akurat macie pod ręką. Składniki: 250 g wołowiny (u mnie rostbef) 1 czerwona papryka 1 duża marchewka 4 cebulki dymki 2 ząbki czosnku 5 cm kawałek świeżego imbiru 2 garści orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni 2 łyżki sosu chili 1 łyżka sosu rybnego 3 łyżki sosu(...)smażenia około 200 g makaronu do dań z woka Przygotowanie: Oczyszczoną wołowinę kroimy w cienkie plasterki w poprzek włókien mięsa. Paprykę oczyszczamy, kroimy w podłużne paski. Obieramy marchewki i imbir i kroimy w słupki. Cebulki kroimy w ćwiartki, a czosnek w plasterki. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i zostawiamy na sicie. Na patelnię lub do woka
Smakowity Blog Kulinarnypewno powtórzę jeszcze nie raz, nie dwa ;) Cydrowe policzki wieprzowe Policzki przygotowywałam i jadłam pierwszy raz w życiu, dlatego nie poszalałam z dodatkami - na początek ziemniaczki, marchewka i cebula wydały się być idealne ;) Danie gotuje się dość długo ze względu na charakter mięsa, ale jest niezwykle proste i... jednogarnkowe! Składniki: 500 g policzków wieprzowych 6 średniej wielkości(...)ziemniaków 5 marchewek 3 cebule 4 ząbki czosnku 500 ml cydru 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła przyprawy: sól himalajska, pieprz, tymianek Umyte i osuszone policzki wieprzowe nacieramy szczyptą soli i pieprzu z każdej strony. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek i maśle, na złocisty kolor. Następnie mięso przekładamy na talerz, a na tym samym tłuszczu
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!oprzeć. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (7-8 sztuk) 75g żółtego sera 50g marchewki (*) 110 ml mleka 35-40 ml oleju 1 jajko 120g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich 1 szczypta gałki muszkatołowej (solidna) pieprz(...)Dodatkowo: żółty ser do posypania wierzchu papryka w proszku do oprószenia wierzchu W pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy (**). Ser oraz obraną marchewkę zetrzeć na tarce (o średnich oczkach) i połączyć z lekko roztrzepanym jajkiem, mlekiem i olejem. Suche składniki wymieszać z mokrymi. (Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę
Di gotujekolejna propozycja z marchewką, ja ją uwielbiam, moi domownicy nie koniecznie ;-) Do obiadu w sam raz! Składniki; 3 duże marchewki sól, pieprz 1 łyżka masła ( z górką) ok 1/ 4 szkl. wody Marchew obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Przekładamy do rondla najlepiej o grubym dnie, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Około 20 min. Ale należy(...)jakiś czas zamieszać i sprawdzić czy twardość nam odpowiada. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy też masło. Chwilę jeszcze dusimy. Podajemy na ciepło. Jęśli w trakcie duszenia marchewka nam się przypala wtedy uzupełniamy wodę ale niewielką ilością ok 2-3 łyżki. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.gulasz wołowy – gulasz z podrobów z pieczarkami Przepis na gulasz z kiełbasą i warzywami 6 ziemniaków 5 cienkich kiełbasek śląskich 4 ogórki kiszone najlepiej własnoręcznie przygotowane 2 marchewki 1 słoik domowego ketchupu o poj. 250 ml lub opakowania (250 g) krajanki warzywnej w koncentracie z przyprawami Winiary (nowość na rynku) papryka kolorowa mrożona 1 łyżka oleju 300 ml bulionu(...)łyżeczka ostrej papryki Przygotowanie: Kiełbaski pokrojone w grubsze plastry zostały podsmażone na oleju. Następnie dodałam obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i obrane, umyte pokrojone w plasterki marchewki. Całość zalałam bulionem i poddusiłam aż ziemniaki i marchewka zmiękły. Dodałam pokrojone w kostkę ogórki kiszone, kolorową pokrojoną w paski paprykę, wlałam słoik domowego lub innego ketchupu, passaty pomidorowej (kupnej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękury z rosołu. Więc gulasz z żołądków taka mała wielka uczta tylko dla mnie. składniki: 600 g żołądków, u mnie z kurczaka 1 duża cebula 3/4 l wody 2 marchewki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól,pieprz ostra papryka garść posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej Żołądki dokładnie oczyścić i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać(...)garnka. Wlać wodę, dodać liski laurowe i zagotować. Następnie wrzucić pokrojone żołądki. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem na średnim ogniu aż żołądki zmiękną ok 1 godzinki. Następnie obrać marchewkę i pokroić w plasterki lub jak duża to w półplasterki. Dodać do żołądków i dusić jeszcze ok 30minut az marchewka i żołądki będą mieciutkie. Gdyby płyn podczas duszenia za bardzo
Monia miesza i gotujedanie? ;) Buraki po burgundzku Składniki (na 4 porcje): 2 łyżki oliwy 1 duża cebula, posiekana 4 ząbki czosnku, posiekane 8 małych buraków, obranych i pokrojonych na ćwiartki 6 marchewek, obranych i pokrojonych na duże kawałki 3 topinambury, obrane i pokrojone na duże kawałki (możecie zamienić na 3 pietruszki lub kawałek selera korzeniowego) 3 liście laurowe 1 łyżka suszonego tymianku sól(...)garnku z grubym dnem) na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć cebulę oraz czosnek i smaż przez 5-7 minut, aż cebula się zeszkli. Teraz dodaj buraki, marchewki, topinambury, liście laurowe, tymianek, po szczypcie soli i pieprzu. Smaż mieszając od czasu do czasu przez 5 minut, aż warzywa lekko się podsmażą, a aromaty uwolnią. Suszone grzyby włóż do miseczki
Chilli Czosnek i Oliwa