gęsta zupa z najpiękniejszej odmiany fasoli - fasoli borlotti o fakturze przypominającej marmur. Danie jest idealne na obecną, mroźną zimową pogodę, wszak opublikowałam je w styczniu. 9. Marokańska sałatka z marchewki Tak naprawdę, to nie wiem, czy wpis cieszy się popularnością z uwagi na przepis, czy może zamieszczone przy nim moje wyznanie o zaprzestaniu jedzenia mięsa. Jeżeli chcecie wiedzieć(...)Libańskie gołąbki w liściach winogron Pracochłonne, bo wiadomo zawijanie w liście winogron do prostych nie należy. Ale zdecydowanie warte zachodu. Nadziane ryżem, ciecierzycą, warzywami i ziołami. Pyszne! 5. Młoda marchewka pieczona z miodem i tymiankiem O matko, ale to było dobre! Zdecydowanie będę ten przepis powtarzać. Marchewka upieczona z miodem, cytryną i gałązkami tymianku to prawdziwe niebo w gębie
Chilli Czosnek i OliwaPięciokolorowa chałka należy do bardziej pracochłonnych i czasochłonnych wypieków. Nie korzystałam z gotowych barwników, dlatego nie wystarczyło wyrobić ciasta, podzielić na części i każdą zabarwić. Kolory są zasługą szpinaku, marchewki, buraka i kakao. O ile ciasto marchewkowe i Leśny mech ze szpinakiem są u nas popularne, to burak nieco mnie przerażał. Po upieczeniu warzywa nie są wyczuwalne a chałka jest(...)Warto spróbować! Składniki na dużą chałkę: Na początek: 1 szklanka cukru 200ml chudego mleka 100g margaryny 50g drożdży 2 jajka 1 szczypta soli Do barwienia: 1 mała marchewka 0,5 buraka średniej wielkości 1 łyżka kakao 2 kostki mrożonego szpinaku Na koniec: 5x150g mąki Po upieczeniu: 3 łyżki śmietanki Łączymy w naczyniu cukier, mleko, drożdże, jajka, sól
Wrzosowa PolanaMusze przyznać, że uwielbiam marchewkę zawsze miałam to szczęście, że rodzice dbali aby rosła sobie ładnie w naszym warzywniku za domem. Do tej pory jeżdżę z wiaderkiem po warzywa korzeniowe. Taka marchewka lubi się szybko psuć dlatego sposób jej zagospodarowania w placku okazał się świetnym pomysłem. Połączenie przyjemnego z pożytecznym to dobre określenie na ten placek. W smaku jest przyjemny(...)delikatnie wilgotny, w sam raz do kawy. Zapraszam... Skala smaku 9/10 ciasto wyłożyłam na większą blaszkę co spowodowało, że nie było za wysokie. Marchewka jest niewyczuwalna w placku. Niestety placek ten nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Źródło z zeszytu domowego Składniki: 5 jaj 1/2 szkl. cukru 1,5 szkl. oleju np. rzepakowego Utrzeć jajka z cukrem, wlać olej
Kubki smakuSałatkę robi się szybko i sprawnie. Śledzie, korniszony, marchewka, por i groszek, idealnie się ze sobą komponują. Można ją podać w misce lub w pucharku. Ułożyć warstwowo lub wymieszać. Jak komu wygodniej, smakuje zawsze tak samo :) Sałatka ze śledziem 1 słoik marchewki konserwowej krojonej ( 250 g) 6 filetów śledzia marynowanego 1 puszka groszku(...)apetycznie. W pucharku układam kolejno, marchew, groszek, majonez, lekko oprószam pieprzem i solą. Kolejno idą śledzie znowu majonez i przyprawiam. Teraz por, ogórki, śledzie i majonez. Na wierzchu dekoruję marchewką i groszkiem. pyszne śledzie można kupić tutaj : KLIK
Takie tam pichcenieGulasz to doskonałe jednogarnkowe danie dla mięsożerców. Tym razem gulasz wołowy z pieczarkami i marchewką. My go uwielbiamy z kaszą, plackami ziemniaczanymi, ziemniakami czy nawet sam, z chlebem. Sycący, dobrze rozgrzewa po długim, zimowym spacerze. O jego ciężkości możecie decydować dobierając dodatki w postaci większej lub mniejszej ilości warzyw i mięsa. Możecie też zrobić naprawdę ostry gulasz, jeśli będą jeść(...)koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej sól, pieprz, papryka 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 4 łyżki mąki 6 dużych pieczarek 1 duża cebula 1 duża marchewka olej natka, śmietana (opcjonalnie) Wykonanie Mięso kroimy na mniejsze kawałki, pieprzymy i obsypujemy mąką. Na rozgrzany olej wykładamy mięso i rumienimy je. Mięso podlewamy niewielką ilością wody i dusimy
Mieszam w Garnkuautorstwa Jacka Wan . Przepis jest prosty, a zupa wychodzi cudowna. Zupa Pho ga ( czyli pho z kurczakiem ) 1 cały kurczak ( ok. 1,5 kg ) 2 szt marchewki 1 por 2 litry wody 100 ml sosu rybnego 1 łyżka cukru 3 anyże gwiazdkowe 1 laska cynamonu 4 szt kardamonu 4 szt goździków 5 szt pieprzu(...)makaron chiński ja miałam taki do ramenu Kurczaka myjemy pod zimną wodą, kroimy na cztery części i wkładamy do garnka wraz z obraną i pokrojoną na dwa kawałki marchewką, pora płuczemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy przyprawy ( prócz soli ) wraz z sosem rybnym. Zalewamy wodą i gotujemy przez 3 godziny na mikro gazie ( rosół nie może się mocno
Kuchnia na wzgórzujest w czym wybierać. Poniższą sałatkę możecie podawać układając dowolnie warstwy. Zapraszam i życzę smacznego. Składniki 2 duże płaty śledziowe 6 łyżek majonezu 3 ziemniaki 2-3 marchewki 3 ogórki kiszone 2-3 średnie buraki 4 jajka 1/2 pęczka koperku Ziemniaki, marchewkę, a następnie obrać i pokroić w kostkę.Buraki ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki(...)zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Koperek posiekać. Śledzia wymoczyć w zimnej wodzie, a następnie pokroić w paseczki. Warstwy sałatki śledź 2 łyżki majonezu ziemniaki 2 łyżki majonezu marchewka ogórek majonez burski jajka koperek sałatka ze sledziem i burakami
O kuchni z uczuciemświątecznych posiłkach. Lecz będąc składnicą cennych elementów, doda nam sił, abyśmy mogli z nową energią ruszyć w trudy nadchodzącego tygodnia. składniki dla czterech osób 4 średnie buraki 3 marchewki 4 ziemniaki 2 cebule 1 korzeń pietruszki 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego kawałek selera 1 ząbek czosnku szczypta lubczyku sól, pieprz 2 łyżki oliwy natka pietruszki dodatkowo(...)pieczemy przez czterdzieści minut w piekarniku, nagranym do temperatury 180 stopni. Do sporego garnka wkładamy umyty korzeń pietruszki, razem z kawałkiem selera, jedną cebulą, czosnkiem, oraz jedną marchewką. Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy warzywa, przez trzydzieści minut. Następnie
Miód i pieprzszklanki oliwy sól, pieprz do smaku 6 jajek 1,5 szklanki bułki tartej 2 szklanki mleka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki czerwonej papryki 2 marchewki 1 mały seler szczypta oregano i bazylii Dodatek do pasztetu - Chrzan z żurawiną od Eterno Wykonanie : Mięso umyć i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka(...)zalać wodą ponad wysokość mięsa, dodać liście laurowe,ziele angielskie,marchewkę i seler. Gotować na małym ogniu z odrobiną soli.Mięso ma być miękkie. Wątróbkę umyć i pokroić na kawałki, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojona cebulę , lekko posolić,chwilę podsmażyć, następnie dodać wątróbkę, paprykę i wymieszać, dusić aż zmięknie. Zimne mięso, marchewkę i seler z wywaru
Sama słodycz i szczypta chiliwygląda i pysznie smakuje. Można ją zrobić na święta jak i na rodzinne imprezy. Składniki: 1 duży słoik marynowanych pieczarek 3 jajka 3 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 2 średnie marchewki 100g żółtego sera 2 piersi z kurczaka około 300 g olej do smażenia sól himalajska pieprz czarny słodka papryka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek majonez Kielecki(...)śmietany 18% gęsta Przygotowanie: Pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Ogórki pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę. Marchewkę ugotować na miękko, ostudzić i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Piersi oczyścić, pokroić w kostkę, doprawić dolą, pieprzem, papryką, podsmażyć na oleju i ostudzić. Majonez
Ala piecze i gotujebyć ta która została nam po pieczeniu ryby) 100-150 g ryby (u mnie była to już rybka upieczona dzień wcześniej i nieskonsumowana od razu) pół puszki pomidorów mała marchewka mała pietruszka natka pietruszki garść oliwek czarnych garść oliwek zielonych 1 cebula 2 ząbki czosnku białe wino masło ostra papryka sól pieprz Do średniego garnka wrzucamy pozostałości(...)rybie, zalewamy wodą (tak żeby szkielet był przykryty do połowy, u mnie ok 2l, wody zawsze możemy dolać a chodzi o uzyskanie intensywnego wywaru), dodajemy marchewkę- ja miałam tylko mrożoną baby carrots, pietruszkę, 3 krążki cytryny i natkę pietruszki. Całość gotujemy na małym ogniu około 1h. W między czasie kroimy w drobną kostkę cebulę i siekamy drobno czosnek. Na patelni
Piekielna Kuchnia Patinaprawdę to można włożyć do garnka wszystko na co mamy tylko ochotę Wyszło moim zdaniem pysznie, w domu wszystkim smakuje więc zapraszam do zabawy :) Zakupy: - pieczarki 500 g - marchewka z groszkiem - schab wieprzowy 1 kg - 1,5 kg - dwie laski kiełbasy - korniszony lub ogórki kiszone - papryka czerwona 6 szt - ziemniaki 7 szt - koncentrat pomidorowy - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka(...)ostra - woda według uznania Przygotowanie: Pieczarki, marchewkę z groszkiem, kiełbasę, ogórki kroję w plastry i wrzucam do garnka do wody. Te produkty troszkę solę i stawiam na gaz, żeby się pomału gotowały. Paprykę obieram i kroję w kostkę tak samo ziemniaki. Paprykę wrzucam do garnka. Schab kroję w kostkę i podsmażam na patelni, żeby troszkę zmiękł po czym dodaję mięso
Tanio smacznie i prostoinnym okresie niż Święta. :-) R yba przygotowana w s pecyficzny sposób, b o gotowana . Nie każdego to przeko na, ja mi mo to polecam spróbować. :-) 1 pstrąg 4 marchewki 1 pietruszka 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 jajka 1/2 pęczka pietruszki 5 łyżek żelatyny 1. Pstrąga skrobiemy z łusek. Kroimy na kawałki w tzw. dzwonki(...)Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki. Rybę, warzywa, liść laurowy i ziele angielskie zalewamy wodą tak by całość była przykryta. Gotujemy przez około 30 minut. Jajka gotujemy na twardo. 3. Na półmisek wykładamy rybę a dookoła niej marchewkę, pietruszkę i pokrojone jajka. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym wywarze. Studzimy a kiedy zacznie tężeć zalewamy nią rybę. Zostawiamy w lodówce
Szefowa kuchniczas przygotować wszystko, dlatego z pomocą przychodzi piernik marchewkowy! ;) Kilka chwil, garść składników i mamy gotowe pyszne wilgotne ciasto. Gwarantuję, że nikt nie pozna się, że w środku ukryliście marchewkę ;) Polecam szczególnie wszystkim zabieganym oraz tym, którzy twierdzą że nie mają ręki do wypieków. Oczywiście całej reszcie też! ;) Spróbujcie koniecznie ;) Moja blaszka mierzona po dnie(...)mierzona u góry 30x10cm. Składniki: Ciasto: 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki 2 szklanki mąki szklanka oleju szklanka cukru łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao 3 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika cukier waniliowy Wierzch ciasta cukier puder łyżka wody posypka Decorada o smaku karmelowym Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao oraz przyprawą
Czerwona Porzeczkapotrawy czyli 1 plaster: Energia – 15 kcal, Białko – 0,8g,Tłuszcz – 0,9g,Węglowodany – 1,6g, IG – 30 300g grzybów suszonych (można dodać grzyby leśne mrożone) 2 średnie marchewki 2 średnia cebule 1-2 ząbki czosnku 2 jajka ok. 30 g siemienia lnianego świeżo zmielonego natka zielonej pietruszki (świeża) sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek, oregano olej/oliwa z oliwek Grzyby suszone(...)grzyby mrożone rozmrażamy w nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie wodę można zostawić i przecedzić), wlewamy nową i gotujemy grzyby do miękkości. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na rozgrzanym oleju/oliwie. Grzyby kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy razem z marchewką do cebuli
Przepysznik - BLW i nie tylko