marchewka - 20163 przepisów (strona:219/1345)

Błyskawiczna pomidorowa z mozarellą 128

jest robiona tuż po zbiorach pomidorów, właśnie w krajach obfitujących w doskonałe pomidory. Więc do dzieła. Błyskawiczna pomidorowa z mozarellą Do mojej wersji, dla 4 osób, wystarczy: 1 średnia marchewka 1 cebula 500 g pasty pomidorowej  opakowanie mozarelli 200 g makaronu pełnoziarnistego pęczek natki pietruszki  sól, pieprz, cukier   oliwa  Na początek startą na tarce marchewkę(...)średnio posiekaną cebulę podsmażamy na oleju/oliwie ok. 10-15 minut. Ważne jest aby marchewka maksymalnie oddała swoją słodkość. Następnie dodajemy pastę pomidorową, przykrywamy garnek i doprowadzamy do gotowania. Po ok. 10 minutach miksujemy całość za pomocą blendera (ewentualnie można przetrzeć całość przez sito ale wtedy trzeba dłużej gotować marchew i cebulę aby całkiem rozpadły się). Dolewamy wrzątek do gęstej zupy

Right Behind The Kitchen
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 178

Insze składniki. Wybierając wino nie musimy oczywiście kupować drogiej butelczyny z Burgundii ale wystarczy nam wytrawne czerwone wino o pełnym i wyrazistym aromacie za kilkanaście złotych. Potrzebujemy także: 2 marchewki, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, seler (zieloną część), pół kostki masła, świeża gałązka rozmarynu, łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki sosu  worchestershire, 2 czubate łyżki mąki. Najpierw podgrzewamy wino(...)czosnek). Po tym czasie przelewam ponownie mięso przez sito, zachowany płyn przelewamy na szeroką i duża patelnię (szklankę tego płynu zachowujemy osobno, z  sita zachowujemy mięso i marchewkę, reszta ałt).  Duży ogień pod patelnią i zagotowujemy sos. W miseczce ucieramy mąkę i łyżkę masła. Do takiej mikstury wlewamy powoli zachowana szklankę schłodzonego roztworu winnego (łatwiej się łączy zimny

Right Behind The Kitchen
Surówka z czerwonej kapusty 218

Smaczny dodatek do obiadu, mięs czy fast foodów w postaci surówki z czerwonej kapusty z dodatkiem marchewki i cebulki. Zdrowy zastrzyk witamin w formie surówki. 1/2 główki czerwonej kapusty 3 cebule 2 marchewki 2 łyżki oleju Sól Pieprz Czerwoną kapustę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Marchewki obieramy i również ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w drobną

VioletoweKucharzenie
"Upiorrrne Papryki" czyli makaron spaghetti z kurczakiem, warzywami i sosem pomidorowym ;) 167

potrzebujecie kilku papryk, ulubiony sos do makaronu i makaron spaghetti. Myślę, że efektem będą zachwycone nie tylko dzieci ;) Do dzieła! ;) Składniki: 4-5 sztuk papryki 500 ml passaty pomidorowej marchewka 2 nieduże połówki piersi z kurczaka cebula mieszanka warzyw z marchewką, pieczarkami, brokułem i fasolką szparagową (może być dowolna mieszanka lub możecie kupić świeże warzywa) makaron spaghetti sól, pieprz oregano(...)czasu- powinny być po prostu miękkie. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy. Mieszankę warzywną rozmrażamy na patelni. Jeśli używacie świeżych warzyw, trzeba je ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Marchewkę kroimy w plasterki i również gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. Smażymy na rumiano. Do kurczaka dodajemy

Czerwona Porzeczka
Surówka z białej rzodkwi z selerem 219

blogu surówki z białej rzodkwi dodaliśmy trochę selera i okazało się,  że ma zupełnie inny i lepszy smak. Tak powstała nowa wersja.     Składniki: -biała rzodkiew -seler -marchew -por -jabł ko -majonez -przyprawa warzywna Ilość użytych warzyw zależy od tego, ile surówki potrzebujemy. Na pół dużej rzodkwi dodajemy jedna marchew, jedno jabłko, 1/4 dużego selera(...)pora. Na grubych oczkach tarki ścieramy w następującej kolejności: rzodkiew selera jabłko marchew Pora kroimy na drobno i dodajemy do tartych warzyw. Według upodobań smakowych dodajemy majonez i przyprawę warzywną, mieszamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
RYBA SMAŻONA Z WARZYWAMI PO INDYJSKU 168

zmodyfikowałam to indyjskie danie, wy również możecie użyć innych warzyw... bo przecież w kuchni można wszystko prawda? ;-) Składniki: płaty filetów rybnych np.dorsz,sola paluszki krabowe kawałek białej części pora marchewka pół żółtej świeżej papryki cebula kawałek świeżego korzenia imbiru 3-4 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kminku łyżeczka ziaren kminku łyżeczka zmielonej kolendry łyżeczka sproszkowanego chili łyżeczka curry łyżeczka kurkumy(...)kawałki. Pokroiłam również paluszki krabowe. Dodałam do nich starty imbir i czosnek. Polałam oliwą i posypałam przyprawami I wymieszałam. Odstawiłam aby ryba przeszła przyprawami. Pokroiłam na cienkie paseczki marchewkę. Paprykę i pora. Podsmażyłam na oleju pokrojoną drobno cebulę do której dodałam pora. Wyjęłam je z garnka,podsmażyłam ziarna kminku i dodałam marchewkę. Dodałam do niej paprykę. Do wszystkich warzyw

potrawyregionalne
RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM 158

kurczaka puszka mleczka kokosowego szklanka ryżu Arborio na risotto szklanka bulionu 1-4  szklanki białego wina pół zielonej świeżej papryki różyczki kalafiora dwie dymki dwie małe cebule dwie marchewki kawałek świeżego korzenia imbiru dwa ząbki czosnku 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 2-3 łyżki masła kawałek sera gorgonzola parmezan 2 łyżki przyprawy garam masala  Skład garam masali : kolendra(...)niej garam masalę,kurkumę i sól. Usmażyłam na oleju na złoty kolor.   Przełożyłam go do miseczki i przez 2-3 minuty  podsmażyłam pokrojone w cienkie paseczki marchewkę i paprykę. W głębszym i szerokim garnku zeszkliłam na maśle pokrojoną w kostkę cebulę i dymkę. Dodałam starty imbir i czosnek. Wsypałam ryż. Mieszałam około 2 minuty. Wlałam wino a następnie

potrawyregionalne
gulasz indyczy z fasolą 118

Bardzo lubię mięso z indyka, bo jest delikatne i soczyste. Często przygotowuje z niego gulasze, które lubi mój mąż. Ten zrobiłam z dodatkiem fasoli i dużą ilością marchewki.  Składniki: 750 g mięsa gulaszowego z indyka 2 duże marchewki 1/2 puszki fasoli 1 cebula 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz sól szczypta kolendry 1 łyżka mąki 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)ząbki czosnku szczypiorek 1 łyżki oleju Mięso pokroić w dużą kostkę.  Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Wrzucić mięso i obsmażyć na złoto. Marchewkę pokroić w plasterki, dodać do mięsa, zalać szklanką wody. Wrzucić ziele i liście laurowe i dusić około 45 minut. Przyprawić. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, zagęścić gulasz. Dodać czosnek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kurczak pieczony w marchewce 172

Soczyste mięsko z chrupiącą skórką upieczone w potrawce z marchewki i selera. Może ona zastąpić surówkę i być dodatkiem do ziemniaków.  Składniki: 1 kurczak  2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 2 cebule marynata do kurczaka: 2 łyżki majonezu 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżeczki słodkiej papryki ostra papryka (według uznania) sól pieprz 3 ząbki czosnku Składniki(...)natrzeć kurczaka. Odstawić do lodówki na na godzinę. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec w 200*C około godziny, podlewając wytapiającym się tłuszczem.. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa dodać do kurczaka i piec nadal, aż będą miękkie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sałatka Siostry Anastazji 230

koleżanki i bardzo mi smakowała. Najlepsze w niej jest o dziwo... jabłko! Doskonale smakuje w połączeniu z majonezem i warzywami, nadaje sałatce świeżości. Robi się ją w miarę szybko, marchewkę zamiast gotować można kupić gotową w słoiku i wtedy sałatkę mamy w 5 minut.  *podaję zmienione proporcje, takie z jakich ja zrobiłam Składniki: 1 duże jabłko 3 marchewki słoik(...)selera konserwowego puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 2-3 łyżki dobrego majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Marchewkę ugotować w skórce w osolonej wodzie. Wystudzić, obrać i pokroić. Fasolę wyjąć z puszki i przepłukać zimną wodą. Kukurydzę i seler odcedzić. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z jogurtem i przyprawami. Wszystkie składniki razem wymieszać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pikantny krem z marchewki 144

Dziś pierwszy raz zrobiłam krem z marchewki i choć wydawało mi się, że taka zupa będzie nieszczególna w smaku, to muszę powiedzieć, że była przepyszna! Marchewka co prawda jest słodka, ale dzięki temu zupa jest delikatna. A pikantności dodały jej imbir, ostra papryka i kolendra. Oprócz tego, że smaczna to zupa jest szybka, łatwa i tania, bo składniki(...)przygotowania zawsze mamy w domu.  Składniki: 4 duże marchewki kawałek selera korzeń pietruszki kawałek pora mała cebula 3-4 łyżki kaszy manny bagietka śmietanka 18% z kartonika sól pieprz imbir ostra papryka tłuczona kolendra 2 ząbki czosnku natka pietruszki Warzywa obrać, zalać litrem wody (lub więcej, zależy ile chcemy mieć zupy). Gotować do miękkości, wsypać kaszę mannę i przyprawy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
królik w śmietanie i marchewce 162

smaczny. Mięso z królika jest dość suche, dlatego dzień przed gotowaniem pekluję go, dzięki temu jest soczyste i ma ładny różowy kolor.  Składniki: 2 nogi z królika 2 marchewki szklanka kwaśnej śmietany 3 ząbki czosnku biały pieprz sól 2 łyżki soli peklowej 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu Dzień przed planowanym duszeniem królika zagotować i wystudzić litr wody. Wsypać(...)solić już nie trzeba). Mięso opłukać i natrzeć czosnkiem. W rondlu rozgrzać smalec, wrzucić mięso i obsmażyć a następnie zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem minimum godzinę.  Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W osobnym garnku rozgrzać masło, wrzucić marchewkę, wlać odrobinę wody, przyprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości. Na końcu dodać śmietanę i wymieszać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
jarzynowa z klopsikami 143

jest nie tylko smaczna ale też pożywna.  Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła kilka różyczek kalafiora (może być mrożony) duża marchewka korzeń pietruszki kawałek selera cebula kilka łyżek zielonego groszku (może być mrożony) 3-4 ziemniaki 2 łyżki śmietany 18% natka pietruszki łyżka słodkiej papryki suszonej w płatkach sól pieprz liście(...)laurowe ziele angielskie Warzywa obrać. Marchewkę pokroić w niewielką kostkę, ziemniaki w większą. Kalafiora podzielić na kawałki W garnku rozgrzać masło, wrzucić marchewkę, ziemniaki, seler i pietruszkę, poddusić. Zalać taką ilością wody, ile chcemy mieć zupy. Dodać cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie, dodać groszek i paprykę. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i bułką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
potrawka z mięsa z rosołu (z królikiem) 208

Można ją zrobić z każdego rodzaju mięsa, ja akurat miałam kurczaka i królika. Składniki: 500 g mięsa z rosołu (użyłam udko z kurczaka i kawałek królika) 1 szklanka mrożonki marchewka z groszkiem 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula ząbek czosnku pieprz tłuczony z kolendrą sól łyżka oleju Mięso obrać z kości i pokroić. Cebulę posiekać. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać(...)mięso i podsmażyć. Dołożyć marchewkę z groszkiem, podlać szklanką wody i dusić aż marchewka będzie miękka. Posolić, przyprawić, dodać czosnek i przecier pomidorowy. Gotować chwilkę i wyłączyć. Można podawać z ziemniakami lub ryżem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zupa botwinka 172

doczekać młodych buraczków, żeby zrobić moją ulubioną wiosenną zupę. Obowiązkowo dodaję do niej koperek i młode ziemniaczki pokrojone w kostkę.  Składniki: kość wędzona pęczek młodych buraczków z nacią marchewka seler  korzeń pietruszki cebula 3-4 ziemniaki śmietanka 12% z kartonika łyżka octu jabłkowego ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz koperek Kość wędzoną zalać dwoma litrami wody, dodać ziele(...)angielskie, liść laurowy, cebulę, seler i pietruszkę. Wstawić na piec i powoli gotować. W tym czasie przygotować jarzyny. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić ziemniaki w kostkę a marchewkę w plasterki. Botwinkę pokroić na drobne kawałki i dokładnie wypłukać. Jarzyny wrzucić do wywaru z kości o gotować aż będą miękkie. Na końcu dodać ocet i przyprawy. Zabielić śmietanką i posypać posiekanym

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia