marchewka - 20163 przepisów (strona:227/1345)

Kotleciki ryżowo - marchewkowe 287

wiem jak Wy, ale my lubimy czasem zjeść takie oszukane kotlety bez mięsa:) Tym razem wykorzystałam ryż, który pozostał mi z poprzedniego dnia oraz świeżą marchewkę. Kotleciki są sycące, idealne na piątkowy obiad lub na kolację.    Składniki:    100g ryżu,  2 cebule,  2 duże marchewki, 4 jajka,  pęczek szczypioru,  łyżka masła(...)miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić.  2 jajka ugotować na twardo, ostudzić, oskubać i pokroić w kosteczkę. Dodać do ryżu.  Cebule obrać i posiekać w drobną kostkę.  Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażyć na maśle, po czym dodać do ryżu wraz z posiekanym szczypiorkiem i dwoma surowymi jajkami. Dodać bułkę tartą i doprawić

Z miłości do słodkości
Surówka 186

drobiowych ..i tym razem też trochę eksperymentowałam...tak samo jak do kotletów tak i do surówki , do majonezu dla zaostrzenia smaku dodałam troszkę sosu  sosu barbecue . por  marchewka szyczpiorek sól, pieprz majonez  sos barbecue Pora pokroić w półplasterki.Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wszystko wymieszać w salaterce razem z posiekanym szczypiorkiem.Majonez wymieszać(...)sosem i dodać  do pora z marchewką.Wymieszać sos z surówką i  doprawić.Odstawić surówkę na około 30 minut ,żeby się przegryzła

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z chipsami 3764

idealne więc nie pozostaje mi nic innego jak ją Wam polecić :) Będzie idealna na rodzinne spotkania i imprezy ze znajomymi :) Przepis Pani Magdaleny z Przeworska . Składniki: 5 jajek 3 marchewki 2 cebule + szczypiorek 3 pomidory 2 filety z kurczaka 2 małe paczki chipsów cebulowych przyprawa gyros ketchup pikantny   Sos: majonez (5 łyżek) jogurt naturalny (duży) 2 ząbki czosnku pieprz(...)sól zioła prowansalskie Sposób przygotowania: 1. Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Marchewkę gotujemy i kroimy w paski. Filety kroimy w kostkę i obsmażamy w przyprawie gyros. Pomidory kroimy w kostkę, cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Chipsy kruszymy. Majonez, jogurt, przyprawy, zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie mieszamy. Sałatkę układamy kolejno: jajka, marchewka, sos, cebula ze szczypiorkiem, kurczak

Na Ciasteczkowych Papierach
Miodowe ogórki na zimę 175

musieliśmy wszyscy poczekać do dzisiaj na jej premierę. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i zagości w waszych spiżarniach.  Składniki:  ok 2 kg ogórków gruntowych 3 marchewki kilka gałązek świeżego kopru zalewa  1 szklanka octu 10% 5 szklanek wody 4 łyżki miodu (użyłam spadziowego) 3 łyżki cukru 1 łyżka soli po 3 ziarna ziela angielskiego(...)słoik (gotujemy w zalewie) Ciekawe uzupełnienie znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Ogórki myjemy i odcinamy "dupki" pozostałą część kroimy w dość duże plastry. Marchewkę myjemy, obieramy i tniemy w plastry. Do słoika wkładamy koper i ogórki, przekładamy nie wielką ilością marchewki.  Do garnka wrzucamy wszystkie składniki zalewy i gotujemy doprowadzając do wrzenia. Gorącą zalewą zalewamy słoiki i zakręcamy układając słoiki

Niezły Młynek
Kilka pomysłów na... 188

wszystkie wrzucicie na raz do piekarnika    A jak się już ma falafele to coś takiego też szybko się robi   Tortilla z humusem, falafelami, świeżym ogórkiem, pieczona marchewką i pomidorem  W sumie to ciecierzycę głównie namoczyłam, by zrobić hummusa, który chodził za mną już x czasu, a jak dobrze zużyć go (pomijając oczywiście wyjadanie go ze świeżymi(...)warzywami/lub palcem z miseczki) można zrobić makaron w "sosie" z hummsa,z brokułem, marchewką i tahini ciągnąc ten ciecierzycowy szał możecie zrobić  orientalny* makaron z w sosie dyniowym, z podsmażaną cebulką, marchewką i zielonym groszkiem *z kminkiem rzymskim, przyprawą galam masalam itd a żeby nie zanudzić was już tą ciecierzycą, to polecam wegańskie kluski z mniej wegańskim serem

More food, love and dreams
Drobiowe podudzia bez kości po azjatycku z makaronem TaoTao 205

SKŁADNIKI 500-600 g podudzi z kurczaka bez kości 200 g pieczarek 2 zielone marchewki (mogą być zwykłe) 4 łyżki sosu sojowego TaoTao 1/2 buteleczki sosu czosnkowego z miodem TaoTao 2 łyżki oleju ryżowego szczypta pieprzu cayenne 1/2 opakowania makaronu z ryżu brązowego TaoTao PRZYGOTOWANIE Makaron przygotuj wedle zaleceń producenta. Podudzia opłucz i oczyść. Pieczarki umyj gdy trzeba obierz. Marchewki(...)umyj szczotką (nie obieraj). Pieczarki i marchewki pokrój w plasterki. Na patelni WOK rozgrzej olej. Mięso pokrój na mniejsze kawałki i zalej octem i sosem, przemieszaj. Na patelni najpierw podsmaż warzywa, potem dodaj mięso. Obsmaż tak aby stało się leciutko chrupiące z zewnątrz. Dopraw pieprzem cayenne. Podawaj na dużym talerzu dekorując i dodając smaku czerwoną cebulą i szczypiorkiem.  INFORMACJA

ClauditteMissCooking
Zupa gulaszowo-warzywna 158

podsmażoną cebulkę i bukiet warzyw. Można powiedzieć, że jest to pomidorowa w bogatszej wersji. 600 g mięsa gulaszowego 1 łyżka mąki 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki 1 cebula 2 marchewki 450 g mieszanki warzywnej 9-składnikowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry wody 2 kostki rosołowe Sól Pieprz Mięso kroimy na mniejsze kawałeczki. Przyprawiamy czerwoną papryką i obtaczamy w mące(...)Cebulę kroimy w piórka. Szklimy w większym garnku z odrobiną oleju. Dokładamy mięso i razem wszystko podsmażamy. Całość zalewamy wodą, dodajemy kostki rosołowe. Marchewki obieramy i kroimy w pół plasterki. Do zupy dodajemy marchewkę oraz mieszankę warzywną. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z ugotowanym w osobnym

VioletoweKucharzenie
Gumbo z Nowego Orleanu. Garnek pełen smaku 457

pietruszkę, łyżeczkę suszonego tymianku, łyżeczkę soli. Ugotujcie powoli lekki rosół, do miękkości mięsa, około 2 godzin. Ugotowanego kurczaka pozbawcie skórki, ogołoćcie z mięsa. Kości i warzywa z rosołu – poza marchewką – wyrzućcie. Marchewkę pokrójcie w półplasterki. Odłóżcie na bok razem z mięsem. W rosole dodatkowo rozpuście wybraną kostkę bulionową. Odlejcie 1,2l rosołu, resztę można zjeść lub zamrozić.   Naszykujcie sobie(...)naciowego 1 pęczek grubego szczypioru 2 papryki okrągłe, około 350g 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki czarnego grubo mielonego pieprzu 1 kostka bulionu wołowego/ drobiowego/warzywnego 3 liście laurowe 1 duża marchewka 1 pietruszka 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 szklanka mąki pszennej łyżeczka płatków chili łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżeczki soli 1 łyżka stołowa mieszanki kreolskiej

Karo in the Kitchen
Klasyczna zupa szczawiowa, czyli powrót do dzieciństwa 243

smaku tych zup. Były pierwszymi przepisami, które szlifowałam do perfekcji. Obieramy ziemniaki, kroimy je na mniejsze kawałki i gotujemy je osobno, w osolonej wodzie. Czemu tak, a nie z marchewką, pietruszką i od razu w zupie? Oddałyby za dużo swojego smaku, a to nie kartoflanka. A w kwaśnej zupie – nie ugotowałyby się w ogóle i zostały twarde. Pamiętajcie, że kwaśne(...)rzeczy dodajemy dopiero na koniec gotowania, albo poddajemy je osobno obróbce cieplnej i dopiero potem łączymy je z resztą składników. Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy w niezbyt cienkie półplasterki. Cebulę kroimy drobno. Zalewamy warzywa w garnku 1,8 litra wody, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kostki rosołowe, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. Wrzucamy

Karo in the Kitchen
Sałatka szwedzka z ogórków – do hot-dogów, hamburgerów, do obiadu 247

już pokrojone ogórki. Zostawiamy je w solance na 1,5 godziny, żeby zmiękły i nabrały smaku. Po tym czasie dokładnie je odcedzamy (nie płuczemy!) a solankę z moczenia wylewamy. Marchewki obieramy i koimy w grubsze plasterki. Składniki zalewy mieszamy w dużym niereaktywnym garnku (wszystko, byle nie aluminium!) i zagotowujemy. Wyparzamy słoiki i wygotowujemy zakrętki.   Do każdego słoika wrzucamy przyprawy(...)gotujących się słoików bez nadzoru! SKŁADNIKI na 10 słoików o pojemności 250-280ml 2,5 kg ogórków gruntowych 2,5 litra wody przegotowanej 1/2 szklanki soli kamiennej 2 marchewki pokrojone w grube plastry SKŁADNIKI ZALEWY 2 szklanki cukru 1,5 niepełnej szklanki octu spirytusowego 10% 1,5l wody przegotowanej 1-2 łyżeczki kurkumy (dla koloru, ogórki nie wyglądają trupioblado

Karo in the Kitchen
Curry z warzyw letnich z krewetkami i świeżym kokosem 221

Pyszne połączenia to nie tylko gotowe przepisy, ale wszystko to, na co akurat macie ochotę. Curry połączy smakiem orientalnych przypraw i gęstym, kremowym mlekiem kokosowym swojskiego kalafiora, młode marchewki, letnią szparagową fasolkę i krewetki. Jest pikantne, ale żadna orientalna nuta przy tej ostrości nie ginie. Wszystko gra! Curry to nie proszek. Chociaż kupujemy przyprawę o nazwie handlowej curry, ta nazwa(...)cebule obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy do czosnku na drobnych oczkach tarki, cebule kroimy w wąskie piórka. Krewetki odmrażamy na sicie i pozbawiamy je ogonków.   Obieramy marchewkę i kalarepkę, kroimy kalarepę w słupki, marchew w zapałki – musi być pokrojona najcieniej bo jest twarda, dłużej jej zajmie mięknięcie. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. Fasolkę pozbawiamy końcówek i kroimy

Karo in the Kitchen
Sałatka z ogórków 193

sałatkę mam od babci. Jak dla mnie jest ona idealna w smaku. Dlatego też wzięłam przepis  i ostatnio zrobiłam sałatkę z ogórków. W pierwotnym przepisie jest 500gr marchewki ja odrobinę zmodyfikowałam przepis i dałam 250gr marchewki i 250gr papryki czerwonej. Składniki:     4 kg ogórków gruntowych     250gr marchwi     250gr papryki czerwonej(...)szklanka cukru Przygotowanie:   Ogórki obrać i pokroić w plasterki (ja robiłam to na tarce), posolić i odstawić na 4 godziny. W tym czasie zetrzeć marchewkę na dużych oczkach, natkę pietruszki posiekać, paprykę pokroić w cienkie paski a cebulę w kostkę.  Zalewa : ocet i cukier zagotować i ostudzić.  Gdy miną 4 godziny ogórki odcisną od nadmiaru wody. Dodać

Amatorka kuchenna
Babka ziemniaczana 143

czynność zabiera najwięcej czasu. Zetrzeć ziemniaki można maszynowo, choć muszę przyznać smak babki z ziemniaków tartych na ręcznej tarce jest lepszy. Moja babka jest z chudym boczkiem i marchewką. Po upieczeniu najszybciej znikają boczne kawałki babki z mocno zapieczoną skórką. Taka babka smakuje zarówno świeżo po upieczeniu, jak i na drugi dzień podsmażana. Zazwyczaj podaję ją z białym serem. Składniki(...)ziemniaków (obranych) 400 - 500 g chudego dobrego boczku (może być surowy lub wędzony) 2 jajka 2 średnie marchewki 2 - 3 średnie cebule 2 ząbki czosnku 100 ml gorącego mleka 2 łyżki majeranku 2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 płaskie łyżeczki soli łyżka oleju lub masła do posmarowania formy 2 - 3 łyżki bułki tartej do posypania formy ewentualnie 1 - 2 łyżki mąki

Kuchcik gotuje