marchewka - 20163 przepisów (strona:205/1345)

Marchew zapiekana z pieczarkami 162

pieczarkami na słodko świetnie pasowało w dniu wczorajszym do kotletów schabowych. Mimo iż trochę się namęczyłam by pokroić surową marchew – ale wiem, że warto było i taka wersja marchewki zagości na naszym stole. Jestem przekonana, że każdy kto choć raz przygotuje marchew zapiekaną z pieczarkami to ją polubi. Taka wersja marchewki będzie […] The post Marchew zapiekana z pieczarkami

Magiczny Garnek
Podudzia kurczaka w młodej kapuście 169

Smaczne połączenie młodej kapusty z młodą marchewką, a do tego udka kurczaka - polecamy ! Składniki 4 podudzia kurczaka 2 cebule 2 młode średnie marchewki 2 ząbki czosnku pół główki średniej młodej kapusty 125 ml słodkiego białego wina oliwa do smażenia sól pieprz 1 łyżka gęstej śmietany Przygotowanie   W rondlu, na paru łyżkach oliwy zrumieniłem pokrojoną w talarki cebulę. Dodałem posiekany(...)czosnek, marchewkę pokrojoną w pół talarki ,wymieszałem, dodałem poszatkowaną kapustę, podsmażyłem na średnim ogniu bez przykrycia około 8 minut.. Od czasu do czasu mieszałem. Podudzia kurczaka odsmażyłem na oliwie, włożyłem pod kapustę. Dodałem wino, sól i sporo pieprzu. Przykryłem i dusiłem na średnim ogniu, od czasu do czasu obracałem podudzia i mieszałem kapustę. Pod koniec duszenia dodałem łyżkę gęstej

R'n'G Kitchen
Wontony z pieczoną kaczką i warzywami 231

łyżeczki nasion kozieradki, 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego, 1 łyżeczka imbiru, 1/3 łyżeczk płatków chili, 1 łyżeczka tajskiej pasty chili dodatkowo: opakowanie wontonów do smażenia w głębokim tłuszczu, 3 marchewki, szczypiorek z dymką, 2 mniejsze łodygi selera naciowego, 300 g drobniej pokrojonej kapusty pekińskiej W  moździerzu rozgnieść nasiona kozieradki i pieprz seczuański, przesypać następnie do miseczki do której wcześniej umieściliśmy(...)wcześniej przygotowaną kaczkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. dwóch - dwóch i pół godzin.*  Wystudzoną kaczkę podzielić na kawałki i posiekać drobno nożem. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach, seler naciowy i kapustę pekińską drobno pokroić. Z warzywami mamy dwie opcje - w przypadku kiedy chcemy je gotować na parze możemy seler

Plate of Joy
Bułki z oliwkami, pasternakiem, marchewką i rozmarynem 251

Bułki z oliwkami, pasternakiem, marchewką i rozmarynem czyli bardzo aromatyczne pieczywo dobre na każdą okazję. Wyrabianie klejącego się ciasta bywa męczące, zwłaszcza kiedy nie używamy do tego maszyny ale efekt wynagradza naszą cierpliwość. Idealnie smakują już same lub posmarowane masłem ale można je też zapiec z serem lub podawać z szynką.   SKŁADNIKI / 24 bułeczki: * 1 kg mąki pszennej(...)lekko ciepłej wody * 50 g świeżych drożdży * 120 g płatków owsianych lub 50/50 owsianych z żytnimi * 1 starta marchewka (100 g) * 1 starty pasternak (100 g) * 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu * 250 g pokrojonych czarnych oliwek * 2 łyżki oliwy/oleju * 1 ½ łyżki miodu * 2 łyżeczki soli WYKONANIE: W misce mieszamy drożdże z wodą i miodem. Dodajemy 2 łyżki mąki wymieszanej

Mohiella
Surówka z marchewki i białej rzepy 174

Kolejna wersja pysznej suróweczki z dodatkiem chrzanu. W roli głównej marchewka i biała rzepa. Oczywiście jak ktoś nie lubi chrzanu może go pominąć. składniki: 500 g białej rzepy 500 g marchewki 2 łyżki majonezu 6 łyżek jogurtu greckiego 2 łyżki chrzanu (można dać więcej) świeżo zmielony czarny pieprz Białą rzepę i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W miseczce

Monia miesza i gotuje
Zupa krem z brokułów 200

zawiera tylko 35 kcal). To zielone warzywo zawiera bardzo dużo błonnika, który wypełnia żołądek i na długo daje uczucie sytości. Składniki: 1 średniej wielkości brokuł 2 średnie ziemniaki 1 marchewka 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru wywar mięsny lub rosół powstały po upieczeniu np.  soczystego udźca z indyka pieprz i sól(...)smaku śmietana do zup (opcjonalnie według indywidualnych upodobań) Przygotowanie: Brokuła umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Do gotującej się wody dodać wywar z mięsa (około 2,5 - 3 litry łącznie) wrzucić ziemniaki i marchewkę. Gotować około 20 minut, po czym dodać brokuła, czosnek, pokrojoną cebulę, majeranek i gotować jeszcze z 10 minut

Kuchcik gotuje
Wegański kapuśniak 147

przypomnieć tradycyjne smaki polskiej kuchni w wersji wegańskiej. U nas tej zimy kapuśniaczek gości bardzo często :) Wegański kapuśniak  Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: - 400g kapusty kiszonej z marchewką - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 3 ziemniaki - 4 ziarna ziela angielskiego - 3 liście laurowe - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - 1 łyżka wędzonej papryki - 1 łyżeczka mielonego chilli(...)łyżeczka kminku - 1 łyżka tartego chrzanu - 1 łyżka sosu sojowego - 1,5 litra wody - oliwa lub olej - pieprz Przygotowanie:  1. Obieramy marchew, pietruszkę, ziemniaki, czosnek i cebulę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry, ziemniaki i cebulę w kostkę, a czosnek siekamy.  2. Jeśli kapusta jest mocno kwaśna płuczemy ją pod zimną wodą i szatkujemy.  3. Teraz

Bananowe Pole
Zimowe muffiny marchewkowe ze śnieżną polewą 179

świątecznego charakteru.  MUFFINY MARCHEWKOWE  ZE ŚNIEŻNĄ POLEWĄ Składniki: (na 15 szt) 220 g mąki 120g cukru 170 ml oleju 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 marchewki 1 szczypta soli 2 łyżeczki soku z cytryny 3/4 łyżeczki cynamonu polewa: 1/2 szklanki cukru pudru 60 g masła 1/8 szklanki mleka 3/4 szklanki mleka w proszku dodatkowo: orzechy(...)dekoracji Przygotowanie: muffinki: Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia,szczyptę soli i cynamon wsypujemy do miski. Do składników suchych dodajemy 2 jajka,olej i sok z cytryny. Wszystko mieszamy na gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy marchewkę, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotakmi do 3/4 ich wysokości. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego

Bon appetit mon amie
Zupa pół przecierowa z selerem naciowym 157

żadnych problemów, a ja sama byłam zaskoczona smakiem zupy. Gęsta sycąca i bardzo smaczna zupa, jestem bardzo zadowolona i polecam wszystkim. Składniki: 4-5 łodyg selera naciowego 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera korzeniowego 3-4 ziemniaki 1 cebula łyżka masła koperek ok. 70 dag kości wieprzowych (ja miałam od schabu) lub ok. 1,5 litra bulionu sól, pieprz(...)maggi i szczypta curry Kości umyć zalać wodą, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i seler korzeniowy. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso na kościach będzie miękkie. Wyjąć kości i warzywa, przecedzić wywar przez sitko (różnie to bywa, może trafić się jakaś mała kostka). Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać pokrojonego selera naciowego i razem podsmażać

talerz przyjemności
Pasztet z królikiem. 208

być tłusty) - 0,7 kg wątróbki drobiowe lub wieprzowe - 0,5 kg (drobiowe są słodsze więc lepiej skłonić się w ich stronę) 2 czerstwe duże bułki 0,7 kg marchwi 1 korzeń selera średniej wielkości 0,3 kg pietruszki 3 ząbki czosnku 2 cebule 2 jajka łyżka smalcu do posmarowania formy przyprawy do wywaru: 5 liści laurowych, 10 ziaren ziela(...)angielskiego, 10 ziaren pieprzu, natka lubczyku, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku,  przyprawy do mięsa po zmieleniu: 2 łyżki majeranku, sól, pieprz Marchew, cebulę, pietruszkę, seler obrać i umyć. Mięso pokroić na mniejsze kawałki - królika, ćwiartki kurczaka i boczek. W dużym garnku (ja gotowałam w 10 litrowym) zagotować wodę. Na wrzątek włożyć królika, mięso

Poezja Smaków - blog kulinarny
Surówka z kapusty i papryki 401

Składniki: 1/4 małej główki białej kapusty (około 500 g); 2 duże marchewki; Biała część średniego pora; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia, czerwona cebula. Zalewa: 50 ml wody; 50 ml oleju rzepakowego, najlepiej tłoczonego na zimno; 100 ml octu jabłkowego; 1 łyżeczka soli; 50 ml białego cukru. Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Przełożyć(...)miski. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczakch (na tzw. grube wiórki). Dodać do kapusty. Cebulę obrać, pokoić w cienkie pióra. Dodać do surówki. Pora umyć, osuszyć, pokroić w cienkie talarki. Dodać do surówki. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w cienkie paski. Dodać do surówki. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki zalewy przełożyć

Gospodyni Miejska
Surówka z marchewki i pora 271

Zdrowa i smaczna surówka z marchewką, porem i jabłkiem to pyszny dodatek do obiadu. Składniki: 4 średnie marchewki mały por 2 średnie jabłka łyżka majonezu łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz pół łyżeczki cukru (jeśli jabłka są bardzo słodkie to nie trzeba) Przygotowanie Marchewki i jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy drobno posiekanego pora, jogurt, majonez

e-PrzepisyKulinarne
Zupa ogórkowa! 170

Składniki: -porcja rosołowa -6 ziemniaków -8 ogórków kiszonych (jeśli chcemy uzyskać bardziej kwaśną zupę dodajemy więcej ogórków) -2 średnie marchewki -śmietanka "do zup i sosów" 18% -przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, sól, kucharek) Sposób przygotowania: Porcje rosołową myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na średni ogień. Podczas gotowania zbieramy "szumowinę" a następnie dodajemy przyprawy. Gotujemy(...)Następnie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone i marchewki trzemy na tarce na grubych oczkach. Pokrojone ziemniaki, z tartę ogórki i marchewki wrzucamy do gotującej się zupy. Całość gotujemy aż ogórki i ziemniaki zmiękną. Kiedy nasza zupa jest już gotowa odstawiamy z gazu i odlewamy ok. 1/3 szklanki i pozostawiamy aż troszkę ostygnie. Następnie dolewamy śmietany tak żeby

Magia jedzenia.
Kotleciki z kalafiora i marchewki 146

Składniki: 500 g kalafiora 1 duża marchewka 2 jajka 2 ząbki czosnku bułka tarta  olej do smażenia oregano sól, pieprz Wykonanie: Kalafior ugotować w osolonej wodzie. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ugotowany kalafior przełożyć do miski, rozgnieść widelcem dodać startą marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, jajka oraz 4 łyżki bułki tartej, wymieszać. Przyprawić

magiczna kuchnia Kasi
Gulasz staropolski z ogórkiem i marchewką 188

Dzisiaj polecam przepis na pyszny gulasz z karkówki z ogórkiem kiszonym i marchewką. To doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. Gulasz można podać z pieczywem, kaszą lub ryżem.  SKŁADNIKI:  600g karkówki bez kości, 1,5 litra wody, 1 cebula, 4 ogórki kiszone, 1 marchewka, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej(...)garnka. Wlewam wodę. Dodaję papryki mielone, kminek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu około godziny.  3. Cebulę kroję w kostkę. Dodaję do gulaszu. Ogórki i marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Także dodaję do gulaszu. Mieszam i gotuję jeszcze przez 30 minut. 4. Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem, majerankiem i oregano

Tradycyjna kuchnia Kasi