Tort tiramisu i mikser planetarny marki Philips 416koktajle, sosy, dipy i kruszyć lód. Posiada również wyciskarkę do cytrusów i łatwo zakładany pojemnik robota kuchennego ze specjalnymi tarczami do krojenia, siekania, szatkowania i rozdrabniania wszystkich rodzajów składników. Marchewkę starłam w minutę:). Pomógł mi również w przygotowaniu tego wspaniałego tortu. Składniki:Biszkopt:6 jajek – osobno żółtka i białka130g mąki pszennej (użyłam tortowej)50g zmielonych migdałów1 łyżeczka proszku
Mała Cukierenka
Tęczowy chleb na starterze Tang Zhong 263zabawie.Oczywiście pozostaje kwestia barwników. Jest tyle naturalnych do wyboru. Zielony to matcha, czarny to sproszkowany węgiel drzewny, różowy to sok z buraków, zółty to kurkuma, pomarańczowy to marchewka. Tym którym brak inwencji pozostają barwniki spożywcze.Składniki (na dwie foremki a 26 cm): 360 g Tang Zhong na mące pszennej chlebowej i mleku400 g mąki pszennej chlebowej140 g mąki pszennej
Grahamka, weka i kajzerka
Rosół / Broth 252Składniki / Ingredients: 1 szklanka bulionu warzywnego / 1 cup of vegetable broth1 szklanka bulionu drobiowego / 1 cup of chicken broth makaron / pastakurczak / chicken włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, cebula, seler) / mix vegetables (carrot, parsley, leek, onion, celery)8 ziaren ziela angielskiego / 8 grains of pimento5 listki liścia laurowego / 5 leaves of bay leafszczypta koperku / pinch of dill1 łyżeczka majeranku / 1 teaspoon
Projekty ze smakiem
Ciasto Kubuś 717pieczenia, więc szybciutkie do zrobienia.Bardzo dziękuję autorce bloga Smakołyki Bereniki za kulinarną inspirację :)SKŁADNIKI:SPÓD CIASTA:20 herbatnikówWARSTWA KUBUSIOWA:1 duża butelka soku Kubuś (ja wybrałam smak marchew, malina i jabłko)150 g masła3 budynie waniliowe z cukremWARSTWA ŚMIETANOWA:0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36%3 łyżeczki żelatyny1/2 szklanki cukru pudru1 opakowanie cukru wanilinowego+ galaretka cytrynowaWYKONANIE
Serce zamknięte w formie pyszności
Galaretka z nóżek wieprzowych gotowanych w szybkowarze 366Galaretka z "nóżek chodziła" za mną :) :)Musiałam ją zrobić, pomimo, że nie miałam golonki , ale tylko nóżki :(I była udana.Po wystudzeniu galaretce nic nie brakowało
Proste Potrawy
Z dalekich wypraw #9 Zieloną łychą mieszane 313ziemniaki1 duża marchewkaszczypta imbirupieprz do smakuMięso opłukałam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Wsypałam przyprawy. Wlałam sos sojowy i olej. Starłam cebulę. Wymieszałam. I zamarynowałam ok. 1h w lodówce.Ziemniaki i marchew pokroiłam w kostkę. Po godzinie wrzuciłam do wieloryba. I całość piekłam ok. 40 min. pod przykryciem. Mieszając w połowie pieczenia. A pod koniec bez przykrycia.Serwowałam z brukselką z wody
bastalena
Ryba po grecku 306Odkąd zaczęłam robić rybę w wersji z brzoskwiniami i papryką, stara dobra ryba po grecku poszła w odstawkę. Ostatnio jednak zatęskniliśmy za jej smakiem. Też lubicie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Mój sposób na Fasolkę Po Bretońsku 195nowotworowych. Obniża poziom cholesterolu. Niestety powoduje wzdęcia i gazy, a tu pomoże nam dodanie majeranku.- 600 g fasoli Jaś- 300 g boczku wędzonego- 300 g karkówki- 2 średnie cebule, marchewka, mały kawałek selera, pietruszka- sos pomidorowy 1 l- rosół (tyle aby zalać fasolę w garnku)- majeranek , pieprzWieczorem zalewamy fasolę wodą. Rano wodę odlewamy i gotujemy namoczoną fasolę w rosole.Można
Pasje Jolki
Zupa z dorsza 243śmiało można mieszać różne gatunki ryb.Co robimy: całe ryby czyścimy,filetujemy, głowy oczyszczamy, wstawiamy wywar warzywny.Na około dwa kilo ścinek rybnych potrzebujemy ok. 2 litry wody.Kawałek pora, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 selera, 3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, troszkę lubczyku i sól w/g uznania. I zostawiamy na ok.1,5 godziny na wolnym ogniu.Po tym czasie wszystkie aromaty
Pasje Jolki
żEberka wieprzowe duszone w warzywnym sosie własnym 209poświęcić czasu. Sosu wychodzi więcej, tak że starczy na 2-3 obiady.Najpierw z żeberkami, a potem można wykorzystać do pulpetów czy kopytek.- 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku- marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- 700-800 g żeberek wieprzowych- olej do smażenia- sól, pieprz, liść laurowyWarzywa pokrój w kostkę. Rozgrzej olej w garnku
Pasje Jolki
Wywar mięsny na Zupę / Consume soup 241warzyw i mięsa. Mam wrażenie, że taka zupa jest dużo smaczniejsza. Ze względu na czas gotowania przygotowuję wywaru więcej i chowam do lodówki lub zamrażam. - dwie średnie marchewki - jedna średnia lub dwie małe pietruszki - połowę pora - połowę małego selera - jedna cebula - 2-3 liście laurowe - 5-6 ziaren ziela angielskiego - sól,pieprz - jedno udko od kurczaka - kawałek kości wieprzowej
Pasje Jolki
Sos Ragout bolognese 217czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego- 200 g koncentraty pomidorowego- 1 litr sosu pomidorowego lub 3 puszki pomidorów, całe pomidory też się nadają- pół litra wywaru mięsnego lub wody- 1 średnia marchewka, pietruszka i kawałek selera i pora- duża cebula- olej do smażenia- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, czosnekWarzywa myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju.NIE SOLIMY. Mięso mielimy na sicie
Pasje Jolki