zapraszam do Restauracji Żurawina w Warszawie, gdzie jest serwowane:) Składniki: Bulion rybny: 1 kg ryb morskich lub pozostałych resztek po filetowaniu (głów, kręgosłupów, skór) 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 1 por kawałek selera 2 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz Tortellini: 150 g mąki pszennej typ 550 1/2 żółtka 100 ml ciepłej wody garść natki pietruszki
Smakowity Blog Kulinarnyzakwaszałam. Bardzo ważne aby do wywaru z burakami dodać ocet, ksylitol (lub cukier) wtedy barszcz będzie miał piękny głęboki odcień i doskonały smak. Składniki: wywar warzywny: - 10 średnich marchewek - 3 b.duże pietruszki (może być pasternak, osobiście nie widzę różnicy) - 2 łodygi selera naciowego - kawałek pory - kilka gałązek natki pietruszki - sól do smaku - 4,5l wody Można doać także kawałek
Smaczne Zdroweoliweksól4 serki w plasterkach o smaku śmietankowym4 łyżki startego sera ParmezanSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzygotować 1 l posolonego bulionu warzywnego ( ugotować w 1 l wody dowolne posiadane warzywka: np. seler, pietruszka, por, marchew, cebula ) . Obrać dynię ze skóry i pokroić w grube kostki. Do garnka dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, papryczkę chili, pokrojony kawalek pora, nać pietruszki, dynię i podsmażyć
zielonacukinkaziarenka pieprzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokroić części prosiaka na kawałki. Podsmażyć na bardzo silnym ogniu razem z oliw ą z oliwek, cebulą , marchewką i selerem. Gdy żeberka się zarumienią dodać białe wino i przez chwile odparowac alkohol. Dodać nalewke wody ( gorącej aby nie przerwać gotowania ) sól, pieprz do smaku, listek
zielonacukinkagarnka wlać 1,5 litra wody, wrzucić obraną i umytą włoszczyznę oraz kostki rosołowe i gotować 10 minut. W tym czasie opalić cebulę, dorzucić ją do garnka, wyjąć włoszczyznę. Marchewkę zostawić i pokroić w plasterki. Do zupy delikatnie wrzucać klopsiki, gotować 15 minut. Dodać serki topione, doprawić solą, pieprzem i chilli i delikatnie mieszać do rozpuszczenia serków. Gotowe
W poszukiwaniu inspiracjiŚwięta tuż za rogiem, warto pomyśleć o daniach wigilijnych. Codziennie coś nowego dorzucę z moich dań wigilijnych i świątecznych. Dziś na tapecie zupa- zupa grzybowaSkładniki:2
Z Majeczką w kuchnisoczewicę (paczuszka 250g) zalewam zimną wodą, dorzucam 2 ziela angielskie, 1 listek laurowy i plasterek cytryny i gotuję al dente. Soczewica się gotuje więc kroimy warzywa. Jedną cebulę, jedną marchewkę, jedną pietruszkę, ćwiartkę selera, ½ pora, ząbek czosnku i sporą ilość suszonych pomidorów. Rozgrzewamy woka lub patelnię i na odrobinie oleju z pomidorów smażymy wszystkie warzywa. Dokładamy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy sosem
ladykitchenzupy z mięskiem.Zwykła jarzynowa zupa to moja miłość! Ale dziś pojawiła się dla niej konkurencja!Polecam sprawdzić.Aromatyczna zupa z kurczakiem2 szklanki wody6 szklanek wywaru z kurczaka2 średnie marchewki 2 łodygi selera naciowegopołowa małego kalafiora35 dag piersi z kurczakajedna mała cukiniapietruszka, koperekpieprz, sól2 liście laurowe Mieszamy wywar z wodą, dodajemy liście laurowe i pozostawiamy do lekkkiego wrzenia
Kuchnia moimi oczamiukładu gwiazd. Jak się jednak okazało - do zup trzeba dorosnąć. A przynajmniej ja musiałam. I dorosłam. Teraz uwielbiam, choć do udziwnień podchodzę z dystansem. Odkąd spróbowałam kremu z marchewki, zakochałam się w nim na zabój. Krem z dyni również cieszy się moim ogromnym uznaniem, szczególnie taki dobrze doprawiony, z dużą ilością pieprzu i chilli. Jak się okazało - C. też
Pożeraczka, czyli raz adobrzesuchy.Ostudzić.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem, polać ostudzone ciasto. Wierzch ozdobić kuleczkami.Smacznego!A jakich dziwnych składników Wam zdarzyło się używać do ciast? I nie mówię o marchewce, bo to piekli już chyba wszyscy
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiekę, C. gotuje - taki panuje podział zajęć w naszym domu. Gdy C. robi obiad, troszkę pomagam - obieram ziemniaki, gotuję ryż, kroję marchewki czy mięso, mieszam sos w garnku. Ustawiam minutnik. A potem zmywam, a C. wyciera naczynia. Oboje uważamy to za sprawiedliwy system, nikt nie narzeka i nie ma obiekcji. Jeśli C. pracuje po południu, dzień wcześniej zazwyczaj robi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj będzie o boskim cieście marchewkowym. Drugie, które jest na blogu, jeszcze lepsze niż poprzednie.Ogólnie rzecz biorąc, to przeżyłam sporo frustracji związanych z ciastami marchewkowymi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeobiad. Krem z kasztanów z porto, bekonem, chipsami z karczochów i natką pietruszki, następnie polędwica wołowa pieczona prawie dziesięć godzin w bardzo niskiej temperaturze - obłędna! - podana z puree z marchewki, gotowanymi ziemniakami i sosem z czerwonego wina. Jakie to było dobre... Na szczęście wszystkim starczyło miejsca na deser, na czym szczególnie mi zależało, bowiem za ten odpowiedzialna byłam ja.Poniewa
Pożeraczka, czyli raz adobrzePoniedziałek. Najbardziej znienawidzony dzień tygodnia - nikt bowiem nie lubi poniedziałków, choćby dla zasady.Ja zasadniczo przeciw poniedziałkom nie mam nic. Przez ostatnie trzy lata lubiłam je bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrze