Lubicie wiosnę? ja lubię..i to bardzo, a szczególnie czas kiedy w sklepie pojawiają się szparagi..uwielbiam!Składniki:3l bulionu warzywnego5 zimniaków1 marchew1 cebulazielona część z
Z Majeczką w kuchniPomału zaczyna się pokazywać młoda kapusta w sklepach, uwielbiam taka młodą przygotowaną tak jak robiła moja babcia. Taka jest najlepsza!Wszystkim polecamSkładniki:1 głowka kapustykawałek mięsa
Z Majeczką w kuchniCukinia w mojej kuchni jest do wszystkiego. Lubimy ją bardzo i co sie tylko da to z niej robimy :) Dziś zapraszam na pyszna kremową zupkęSkładniki
Z Majeczką w kuchniciekawym smaku urozmaicenie tradycyjnych gołąków.Mniam...Składniki:pół kg mięsa mielonegopól szklanki ryżu tri colori Podravka2 pęczki botwiny o dużych liściachsól,pieprzczerwona papryka słodka1 litr bulionu warzywnegołyżka suszonych warzyw:marchew, pietruszka,selerWykonanie:Ryż gotujemy w posolonej wodzie ok. 10 minut. Studzimy. Liscie botwiny myjemy, parzymy ok 5 minut we wrzątku. Mięso mielone mieszamy z ryżem, doprawiamy solą, pieprzem ,słodką papryką
Z Majeczką w kuchniLubimy ryby, nie tylko od świąt.Choć na Wigilię jest obowiązkowo to i czasem na jakies okazje też lubię go przyrządzić.Swietny na zimno ale jesli
Z Majeczką w kuchniogóreczków gruntowych zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 8 łyżek cukru 2 płaskie łyzki soli do kazdego słoika 0,5: 1 liśc wiśniowy,1korzeń chrzanu,1 srednia marchewka,baldach kopru, przyprawy: 1 łyżeczka gorczycy,zabek czosnku,5 ziela angielskiego Wykonanie: Ogórki myjemy,układamy do słoika.Wkładamy chrzan,koper,marchew pociętą w słupki,listek wisniowy,czosnek,ziele i gorczycę.Mieszamy
Z Majeczką w kuchnimniejsze lub jedna wieksza papryczka chili 1 ząbek czosnku korzen chrzanu,na mniejsze kawaleczki 1 łyżeczka giorczycy 4 pieprze ziarniste 1 liśc laurowy 3 ziela angielskie 3 plastry marchwi zalewa: 10 szklanek wody pół litra octu niepełne 2 szklanki cukru 5 łyżek soliWykonanie:Wszystkie przyprawy układamy do słoików, dodajemy warzywa, wkładamy ogórki i papryczki chili. Z wody, octu, cukru
Z Majeczką w kuchnizielone piórka zalewa: 2litry wody, 2 szkl cukru 2 łyżki soli 1 szkl.octu 16 łyżek keczupu Wykonanie: Ogóreczki obieramy ze skórki. Na dno słoiczka układamy pokrojone w plastereczki marchewki ( tak aby zakryło dno ) i po jednej gałązeczce koperku na słoiczek. Wszystkie składniki zalewy zagotować , gorącą zalewać słoiki. Pasteryzowac ok 10 minut
Z Majeczką w kuchniPyszne , szybkie do przygotowania danie obiadowe . Drób jest bardzo lubiany w moim domu i staram się zmieniać dodatki żeby zawsze smakował inaczej Składniki:pól kg
Z Majeczką w kuchnigałązki natki pietruszki1 por z kawałkiem zielonej częsci2 łyżki majonezu2 łyżki śmietany1 łyżeczka ostrej musztardy Kamisłyżeczka soku z cytrynysól do smakuWykonanie:Kapustę szatkujemy drobno, pora cieniutko kroimy w półplasterki. ,Marchew ścieramy na tarce o buraczanych oczkach.Wszystko mieszamy, dodajemy kukurydzę, dodajemy majonez, śmietanę, musztardę, doprawiamy, mieszamy dokładnie, podajemy schłodzone
Z Majeczką w kuchninakładamy porcję masy mięsnej ok 2 łyżek. Każdy liść zawijamy w kopertę, układamy do dużego garnka. Tak postępujemy z całą kapustą. Poukładane gołabki zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone w plastry marchewki, dajemy sól i pieprz. Gotujemy ok. 45 minut. Po tym czasie szklankę bulionu rozrabiamy z sosem ajvar,wlewamy do garnka, gotujemy razem ok 20 minut
Z Majeczką w kuchnimoim domu wzięcie mają wszelkie kasze, więc często przyrządzam także kuskus.Składniki:300g kuskusu garśc fasolki szparagowej garść zielonego groszku szklanka marchewki pokrojonej w kostkę szklanka bulionu 4 różyczki brokuła 1/2 kg piersi z kurczaka śmietana 12% szklanka sól,pieprz kilka gałązek natki pietruszkiWykonanie:Pierś kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju. Kuskus zalewamy wrzącą wodą
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 1/3 białej rzodkwi 1 marchewka 1 małe jabłko 1 łyżka ziaren słonecznika 2-3 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka sosu koperkowo-ziołowego Knorr Warzywa obrać ze skórki i zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Dodać słonecznik. W osobnym kubeczku przygotować sos: śmietanę połączyć z sosem koperkowo-ziołowym. Tak przygotowany sos dodać do warzyw i dokładnie wymieszać. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomilubicie: słodką lub ostrą papryką, kminkiem, curry, pieprzem ziołowym, szczypiorkiem, kolendrą. Z talerza hummus nabieramy za pomocą kromek ciepłej bagietki, pity, kawałków macy lub świeżych warzyw pokrojonych w słupki: marchewki, selera naciowego, papryki.Smacznego
W kuchni Katiekratkę z góry i z dołu ( nie za głęboko ) Nacieramy wszystkimi przyprawami i polewamy odrobiną oliwy .Cebulę kroimy w talarki i obkładamy nią mięso , ja czasami jeszcze dodaję pokrojoną marchewkę . Wkładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy na noc do lodówki .Mięso w rękawie przekładamy do blaszki i wlewamy wodę .Pieczemy w temp 180/ 190 st około
Sama słodycz i szczypta chili