marchewka - 20163 przepisów (strona:1039/1345)

Sałatka szwedzka dla leniwych. 546

słodko-kwaśny smak przetworów. Kilka liści laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Do słoików wkładamy: Kawałki kopru, Ząbek czosnku Kawałek korzenia chrzanu Trochę gorczycy Można włożyć też delikatnie podgotowaną, pokrojoną marchewkę.   Ogórki kroimy w plastry. W moim wydaniu dość grube, ponieważ lubię czuć co gryzę;) Gotujemy zalewę. Wodę z octem, solą, cukrem i przyprawami. Po kilku min gotowania wyjmujemy pływające

Malinowe Pocałunki
Panierowane patisony. 160

Ogród kipi od różnych warzyw. Ogórki szaleją, pomidory, groszek, marchewki, pietruszki, koperek, fasolka szparagowa.... no i patisony. Zdaje się, że patrzę codziennie, ale one rosną jak szalone. Więc zbierając je w celu zamknięcia w słoiki kilka było już za dużych na to. Więc powstał idealnie letni obiad. Patisony kroimy  w plastry. Jeżeli posiadają duże nasiona to się ich pozbywamy

Malinowe Pocałunki
Makaron ryżowy z warzywami. 250

brać udział. Powinien znaleźć się tu zamiast makaronu ryżowego makaron z bazylią. Ale czasami lubię iść sobie na skróty ;) Składniki: opakowanie makaronu ryżowego  2-3 marchewki 2 nieduże pietruszki 1 mały seler 1 mały por 1/2 cebuli czerwonej 2-4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta

Malinowe Pocałunki
Warsztaty kulinarne z Grzegorzem Łapanowskim. Krótka recenzja. 189

świetnie spędzony czas i pyszną zabawę, dosłownie pyszną :) Na samym początku wprowadzenie. Czyli krótkie przemówienie Grzegorza co, jak i z czym ;) Z serii "warzywo przewodnie" czyli mikrofon z marchewki  i przedstawienie się wszystkich biorących udział.   Nasze menu, jakie mieliśmy okazję przygotować, a następnie delektować się...  Pora na gotowanie i przepyszną zabawę!     No i ostatnie zdjęcie

Malinowe Pocałunki
Suhi. Maki z sekiem kremowym i uramaki z łososiem 250

octu ryżowego Blue Dragon 200g wędzonego łososia arkusze nori świeży ogórek rukola papryka czerwona marchew serek kremowy pasta wasabi sos sojowy imbir marynowany Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, ogórka i marchewkę obieramy i kroimy wszystko w paseczki. Łososia w bardzo cienkie plastry, następnie w paski.   Ryż należy dokładnie wypłukać, następnie ostawiamy na sitku.   Czekamy aby odciekł, następnie przekładamy

Malinowe Pocałunki
Chłopskie risotto. 202

szkl ryżu do risotto Arborio 1 szkl wina białego wytrawnego  ok 1 l bulionu (drobiowego, warzywnego) pieprz czarny świeżo mielony 1 szkl mrożonego groszku 1 cebula 2 mniejsze marchewki 200 - 300 g  kiełbasy cienkiej (myśliwska GTS) olej rzepakowy do smażenia ok 3 łyżek 20 - 30 g sera Rubin Wykonanie: Kiełbasę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Dodać

Malinowe Pocałunki
Spring rollsy. 208

rozgrzanym oleju po ok 2 minuty z każdej strony . Papier ryżowy moczymy delikatnie w wodzie i układamy na desce. Nakładamy kawałki sałaty, pokrojone w słupki kawałki ogórka i marchewki, kilka gałązek szczypioru. Nakładamy troszkę gotowego sosu, na to usmażoną i przekrojoną na pół krewetkę. Całość zwijamy jak krokieta, naleśnika. Podajemy z kawałkami limonki, sosem sojowym/teryjaki i kawałkami  krewetek

Malinowe Pocałunki
Drobiowe pulpeciki jako dodatek do domowego rosołu 180

ugotowaniu wszystkich kuleczek, polecam przecedzić rosół przez sitko i gazę, która zatrzyma drobne szumowiny jakie pojawiły się w wywarze podczas gotowania mięsa. Podajemy jak wiadomo z rosołem, kluskami, marchewką i zieleniną. Smacznego

Taste Of My Day
Korzenno-cytrusowe puree z dyni 183

jednak nie jest. Mnie taki smak na bułce, grzance czy kromce chlebka nie przekonuje, choć być może, Tobie mój czytelniku przypadnie do gustu i będziesz zajadać, niczym królik marchewkę ;)  Znalazłam jednak inne przeznaczenie dla owego przetworu. Dla mnie zamknięte w słoiczku puree z dyni stanowić będzie świetną bazę do muffinek czy innych wypieków. Od razu słodkie, od razu doprawione

kolorowotorcikowo
Barszcz ukraiński 275

białej fasoli 250 ml słodkiej śmietanki 12 % 2 - 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 30 dag mięsa wieprzowego z kością, 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por, tylko biała część 1. Fasolę moczymy na noc , lub używamy świeżej jeśli jest dostępna. Mięso i fasolę gotujemy w dużym rondlu i sukcesywnie dodajemy warzywa. Marchew

Apetyczna babeczka
Sałatka jarzynowa 176

rosyjską, ale ta kielecka trafiła w moje podniebienie, jest bardzo dobra.Polecam wszystkim musztardę Kielecką delikatesową.Zapraszam również na ich super stronkę https://www.facebook .com/majonezkielecki.Sałatka jarzynowa  SKŁADNIKI:marchewka -2 sztpietruszka -1 sztseler -0,5 sztcebula -0,5 sztziemniaki -2 sztogórki kwaszone -3 sztjabłka kwaśne -2 sztkukurydza -1 puszkasól i pieprzmusztarda kielecka -1 łyżka majonez -3 łyżkijajka

Kuchnia Danusi
Zupa krem z pomidorów 188

pomimo marca temperaturę (o zgrozo) -15 stopni (tyle stopni wskazywał termometr dzisiaj rano za moim oknem) krem przyrządzę z pomidorów z puszki. Składniki: 1/4 serera 1 mała pietruszka 1 marchewki 3 liście laurowe 3 ziela angielskie kostka rosołowa, vegeta 1 średniej wielkości cebula 2 puszki pomidorów 1 kromka chleba pomarańcza śmietana Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w duże

Taste Of My Day
Pierś z kurczaka pieczona w śmietanie i zupie cebulowej 399

godziny w temperaturze 200 stopni. Od czasu do czasu zaglądamy do piekarnika i poruszamy mięsem, by zapobiec niedopieczeniu. Do pieczeni pasuje zarówno ryż, jak i ziemniaki; szpinak, mizeria, marchewka z groszkiem

Taste Of My Day
Warzywna zupa z soczewicą 226

przyswajalne biało oraz dużo witamin (B1, B2, B6, kwas foliowy) i składników mineralnych (fosfor, magnez, żelazo, cynk). Jest również niskokaloryczna (szklanka ugotowanej soczewicy ma 230kcal). Składniki: 3 ziemniaki 2 marchewki cebula soczewica, ok 8 łyżek bulion lub bulionetka papryka liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy (sól, pieprz, maggi) opcjonalnie 1/4 szklanki mleka do zabielenia Wykonanie:Warzywa obieramy, kroimy - ziemniaki w kostkę

Taste Of My Day
Zupa krem z warzyw sezonowych 240

Będzie regionalnie i sezonowo, ugotujemy ciekawą zupę krem z "nudnych" warzyw :) Składniki: 3 duże ziemniaki 3 marchewki pół małej cebuli 1/4 selera pietruszka kilka suszonych grzybów pół papryczki chilli otręby owsiane sól, pieprz pestki słonecznika lub dyni Wykonanie: Warzywa obieramy, rozdrabniamy, wrzucamy do garnka i gotujemy w ok 1,5 litra osolonej wody. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do nich kilka

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania