specjalne życzenie mojej koleżanki Eweliny coś baaaaaardzo swojskiego. Nie, nie, to nie kiełbasa, a… właśnie – twaróg domowy. Ma niepowtarzalny smak, można z niego wyczarować śniadania, obiady, ciasta, desery, kolacje… Z poniższych składników wyszło mi ok. 600g. Składniki: - 2 litry tłustego mleka - 250 ml jogurtu naturalnego (u mnie grecki) - 250 ml maślanki - 2 łyżki kwaśnej śmietany
mojewypiekiinietylkotrochę opadną), zdjęłam papilotki, odwróciłam pustym denkiem do góry i napełniłam uprażonymi jabłkami. Dosłownie na chwilę wstawiłam jeszcze do piekarnika, aby lekko zapiec i podrumienić brzegi. Można podać na śniadanie lub jako deser. Moje były z prażonymi jabłkami, ale kilka sztuk napełniłam bitą śmietaną. To propozycje są na słodko, ale również pyszne będą, np. z nadzieniem z pieczarek
mojewypiekiinietylkoChociaż już późno, zapraszam jeszcze na pastę z łososia :) w sam raz na jutrzejsze śniadanie :) Składniki : Kawałek wędzonego łososia 1 cebulka 1 ogórek korniszon około 2 łyżek serka śmietankowego z ziołami majonez Około 1 łyżki posiekanego koperku Pieprz ostry Sól 1 lub 2 łyżki ketchupu ostrego Wykonanie: Z łososia ściągnąć skórkę i dobrze podusić widelcem
Sama słodycz i szczypta chiliSłodka i puszysta plecionka drożdżowa, to idealne pieczywo na śniadanie z masłem i dżemem. Można ją przed pieczeniem posypać kruszonką, będzie wtedy jeszcze słodsza :) Składniki: 550 g mąki pszennej tortowej 30 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki cukru 2 łyżki masła 1 jajko + drugie do posmarowania chałki Do szklanki z mlekiem pokruszyć drożdże
wyzwania kuchenneNiedziela. I jak to prawie w każdą niedzielę bywa znowu miałem mały dylemat "Co na śniadanie ?" aby spróbować zaskoczyć swoją żonę i syna. Dawno już nic nie zapiekałem więc kierunek był jeden. Składniki (na 4 porcje) : 4 jajka 250 g pomidorów (3-4 szt) 2 łyżki masła średnia cebula 3 łyżki śmietany 18% szczypiorek bułka tarta sól, pieprz
Mechanik w kuchnipierwsze "Cieść mamo!" z zamkniętymi oczami i uśmiechem na buzi, godzina leżakowania z drzemaniem i ciągłym poszturchiwaniem. 5.12 "mamo jeść!". No i rozpoczęliśmy niedzielę! A co na śniadanie? pieczone wczoraj ale idealne i dziś lekko słodkie bułeczki ponoć rodem z Majorki. Maślane, pulchne, idealne same w sobie ale i z domowym dżemem. Przepis niedawno pojawił się w Filozofii Smaku
Dzieje kuchennej WiewióryEveryday cooking zafundowało mi i dzieciakom niebywale pyszną serię śniadań w tę majówkę. Uwielbiamy wszelkie chrupacze płatkowe i często je robię. Niekiedy zdarzają się niewypały ale przeważnie płatki chrupią i sycą jak należy. Tym razem nie było inaczej. Polewa czekoladowa pokryła wszystkie płatki i upiekły się nie przypaliwszy nawet odrobinę. A jak chrupały!!! niestety nim zrobiłam zdjęcie
Dzieje kuchennej Wiewióryśniadanie nie ma jak pajda domowego chleba, biały ser i domowy przetwór. Ostatnio miałam możliwość zakupienia porzeczek czarnych w fajnej cenie a potem przerabiałam i mroziłam. Efektem przerabiania jest m.in. galaretka. Przepis podpatrzony u Smacznej Pyzy. A przy okazji galaretki powstał też kompot, u mnie skoncentrowany i zabutelkowany :) Domowa galaretka z czarnej porzeczki
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam piec chleby, szczególnie te, które można zapakować w żeliwny gar! U Marty z bloga Co Dziś Zjem Na Śniadanie znalazłam ostatnio przepis na zakwasowy chleb z jabłkami. Zaintrygował mnie bardzo. Od razu nastawiłam pszenny zakwas, zrobiłam szafkowy rekonesans i okazało się, że mąka chlebowa jest obecna. Zagniotłam, poczekałam a potem już tylko wąchałam i wąchałam! zapach jest cudowny
Dzieje kuchennej Wiewiórynauczyć robić kaszę jaglana", powiedziałam "nie ma sprawy" i zabrałyśmy się do działania. Tym razem przygotowałyśmy z kaszy kostkę. Na zimno, może być deserem ale równie dobrze lekkim słodkim śniadaniem. Wg blondasów
Dzieje kuchennej Wiewiórysiódma rano, na jednej patelni skwierczą naleśniki, na drugiej pankejki. Czy warto tak zaszaleć o poranku? WARTO! Szczególnie w przypadku placuszków. Dyniowe, korzenne, delikatne i puszyste. Syncio na dwa śniadania pożarł 8 sztuk co jest chyba najlepszą ich rekomendacją. Przepis z wrześniowej KUCHNI. U nas w wersji nie wegańskiej, lekko zmienionej. Pankaces dyniowe z miodem
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne pierwsze lub drugie śniadanie, podwieczorek również niczego sobie. Z książki "O jabłkach". Niezbyt trudne w przygotowaniu, kuszące z wyglądu i pachną obłędnie. Zróbcie koniecznie! W książce niestety pojawiły się nieścisłości dotyczące masła, w tej recepturze również. Dałam sobie rade i prezentuje moje rozwiązanie. Jabłkowo cynamonowe różyczki z migdałami ciasto: 375 ml mleka
Dzieje kuchennej Wiewióryoczach, i tak też zrobiłyśmy, wcześniej odśpiewawszy STO LAT Małżonowi. Całą Trójcą wręczyliśmy mu też prezent i kubek ze świeżo zaparzoną kawusią. To był miły i spokojny poranek. Na śniadanie część
Dzieje kuchennej Wiewióryrutyny które spełniają rolę broniącą przed przeziębieniem, antyalergiczną i przeciwzapalną (drodzy alergicy poczytajcie o nawłoci). Polecam zakup takowego miodu jak i sam deser który równie dobrze posłuży za śniadanie :) Czas przygotowania: 15 minut Dla 2 osób Składniki: 1 torebka ugotowanego ryżu długoziarnistego EKO ponad pół szklanki świeżego mleka garść orzechów nerkowca kilka owoców liczi ksylitol 2-3 łyżeczki miodu
Kuchnia PROzdrowotnawysokiej zawartości białka i błonnika oraz wapnia i fosforu stanowi bazę wysokowartościowego pożywienia. Połączymy ją z typowo polskimi dodatkami gruszką, aronią i orzechem włoskim. Świetna propozycja na porządne śniadanie :) Zaczynajmy! Czas przygotowania: 35-40minut Dla 2 osób Składniki: Ziarno płaskurki 150g Gruszka 1 szt Suszona aronia mała garść Orzech włoski mała garść kremówka 2 łyżki masło
Kuchnia PROzdrowotna