Everyday cooking zafundowało mi i dzieciakom niebywale pyszną serię śniadań w tę majówkę. Uwielbiamy wszelkie chrupacze płatkowe i często je robię. Niekiedy zdarzają się niewypały ale przeważnie płatki chrupią i sycą jak należy. Tym razem nie było inaczej. Polewa czekoladowa pokryła wszystkie płatki i upiekły się nie przypaliwszy nawet odrobinę. A jak chrupały!!! niestety nim zrobiłam zdjęcie
Dzieje kuchennej Wiewióryśniadanie nie ma jak pajda domowego chleba, biały ser i domowy przetwór. Ostatnio miałam możliwość zakupienia porzeczek czarnych w fajnej cenie a potem przerabiałam i mroziłam. Efektem przerabiania jest m.in. galaretka. Przepis podpatrzony u Smacznej Pyzy. A przy okazji galaretki powstał też kompot, u mnie skoncentrowany i zabutelkowany :) Domowa galaretka z czarnej porzeczki
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam piec chleby, szczególnie te, które można zapakować w żeliwny gar! U Marty z bloga Co Dziś Zjem Na Śniadanie znalazłam ostatnio przepis na zakwasowy chleb z jabłkami. Zaintrygował mnie bardzo. Od razu nastawiłam pszenny zakwas, zrobiłam szafkowy rekonesans i okazało się, że mąka chlebowa jest obecna. Zagniotłam, poczekałam a potem już tylko wąchałam i wąchałam! zapach jest cudowny
Dzieje kuchennej Wiewiórynauczyć robić kaszę jaglana", powiedziałam "nie ma sprawy" i zabrałyśmy się do działania. Tym razem przygotowałyśmy z kaszy kostkę. Na zimno, może być deserem ale równie dobrze lekkim słodkim śniadaniem. Wg blondasów
Dzieje kuchennej Wiewiórysiódma rano, na jednej patelni skwierczą naleśniki, na drugiej pankejki. Czy warto tak zaszaleć o poranku? WARTO! Szczególnie w przypadku placuszków. Dyniowe, korzenne, delikatne i puszyste. Syncio na dwa śniadania pożarł 8 sztuk co jest chyba najlepszą ich rekomendacją. Przepis z wrześniowej KUCHNI. U nas w wersji nie wegańskiej, lekko zmienionej. Pankaces dyniowe z miodem
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne pierwsze lub drugie śniadanie, podwieczorek również niczego sobie. Z książki "O jabłkach". Niezbyt trudne w przygotowaniu, kuszące z wyglądu i pachną obłędnie. Zróbcie koniecznie! W książce niestety pojawiły się nieścisłości dotyczące masła, w tej recepturze również. Dałam sobie rade i prezentuje moje rozwiązanie. Jabłkowo cynamonowe różyczki z migdałami ciasto: 375 ml mleka
Dzieje kuchennej Wiewióryoczach, i tak też zrobiłyśmy, wcześniej odśpiewawszy STO LAT Małżonowi. Całą Trójcą wręczyliśmy mu też prezent i kubek ze świeżo zaparzoną kawusią. To był miły i spokojny poranek. Na śniadanie część
Dzieje kuchennej Wiewióryrutyny które spełniają rolę broniącą przed przeziębieniem, antyalergiczną i przeciwzapalną (drodzy alergicy poczytajcie o nawłoci). Polecam zakup takowego miodu jak i sam deser który równie dobrze posłuży za śniadanie :) Czas przygotowania: 15 minut Dla 2 osób Składniki: 1 torebka ugotowanego ryżu długoziarnistego EKO ponad pół szklanki świeżego mleka garść orzechów nerkowca kilka owoców liczi ksylitol 2-3 łyżeczki miodu
Kuchnia PROzdrowotnawysokiej zawartości białka i błonnika oraz wapnia i fosforu stanowi bazę wysokowartościowego pożywienia. Połączymy ją z typowo polskimi dodatkami gruszką, aronią i orzechem włoskim. Świetna propozycja na porządne śniadanie :) Zaczynajmy! Czas przygotowania: 35-40minut Dla 2 osób Składniki: Ziarno płaskurki 150g Gruszka 1 szt Suszona aronia mała garść Orzech włoski mała garść kremówka 2 łyżki masło
Kuchnia PROzdrowotnaLubię takie jajko na śniadanie :) Składniki: jajka - dowolna ilość Sposób przygotowania: W rondelku zagotowujemy wodę. Kiedy zawrze, jajko kładziemy na łyżkę i ostrożnie wkładamy do wrzącej wody. Gotuj emy 5 minut - ze stoperem w ręce :) Takie jajko najbardziej mi odpowiada, bo gotowane 3 minuty jest po prostu dla mnie za miękkie, wręcz płynne. A to jest idealne. Gotowe
Kuchnia domowa AniPyszna propozycja na ciepłe śniadanie. Dodatkowo można wykorzystać kilkudniową czerstwą bułkę :) Skł adniki: (na jedną porcję) pół bułki 1 jajko przyprawa do jajek koperek Sposób przygotowania: 1. Z bułki wydrążamy środek. Wbijamy jajko. 2. Posypujemy przyprawą do jajek i koperkiem . Zapiekamy w piekarniku do momentu, aż jajko się ładnie zetnie. 3. Zajadamy na ciepło. Smacznego
Kuchnia domowa AniSposób przygotowania: 1. Ogó rki i paprykę kroimy w kosteczkę. 2. Tuńczyka odsączamy z zalew y. 3. Serek mieszamy dokł a dnie z pozostałymi składnikami. 4. Podaj emy na śniadanie z pieczywem. Smacznego
Kuchnia domowa AniCoś dla małych i dużych - to a kurat moja córcia lubi zjadać na śniadanie - "Mama! Jajo!" Składniki: 2 jajka 1 łyżka masła odrobinka soli Sposób przygotowania: 1. Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka i smażymy na małym o gniu, mieszając co chwilę. 2. Jajka delikatnie solimy. 3. Podajemy na ciepło. Smaczne
Kuchnia domowa AniSałatka w sam raz na śniadanie czy kolację. Składniki: 1 opakowanie serka wiejskiego duża garść rukoli 4 rzodkiewki szczypiorek lub zielona cebulka Sposób przygotowania: 1. Rukolę płuczemy, dodajemy do serka. 2. Umyte rzodkiewki ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Posiekany szczypiorek dodajemy do sałatki, całość mieszamy. Smacznego
Kuchnia domowa AniLubię od czasu do czasu zjeść sobie kaszę jaglaną na śniadanie :) Składniki: pół szklanki suchej kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka miodu 1 mały banan Sposób przygotowania: 1. Kaszę płuczemy, zagotow ujemy wodę, wrzucany kaszę i gotujemy ok. 20 minut. 2. W międzyczasie obranego ba nana kroimy
Kuchnia domowa Ani