ciasto czekoladowe - 22635 przepisów (strona:1033/1509)

Sernik czekoladowy z pomarańczowo-dyniową galaretką 189

galaretką z dyni.  spód sernika: 200 g herbatników kakaowych  masa serowa: 500 g mielonego twarogu 100 g masła  2 jajka 3/4 szkl. mleka  1 budyń czekoladowy na 3/4 l 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao galaretka: 2 galaretki pomarańczowe 400 g puree z dyni 2 szkl. wody Okrągłą tortownicę (śred. 24 cm) wyłożyć folią aluminiową(...)Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody,dodać puree z dyni,wymieszać i odstawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na sernik. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Kiedy ciasto porządnie stężeje,wyjąć z formy,ściągnąć folię i wyłożyć na talerz

Kolorowa kuchnia Elki
Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną 271

Bułeczki bogato nadziane! Ciasto drożdżowe od pewnego czasu stało się moim ulubionym rodzajem wypieku. Zachwyca mnie łatwością przygotowania i rewelacyjnie wychodzi - a co tam, będę nieskromna! :P . Piekę regularnie przeróżne placki drożdżowe , jak również wszelakiego rodzaju drożdżowe bułeczki . Ostatnio mocno eksperymentuję też z nadzieniem . Faszerowałam już bułeczki twarogiem, powidłami, dżemem i kremem czekoladowym. Całkiem niedawno przerzuciłam się jednak na bardziej(...)ciepłe miejsce, aż rozczyn "ruszy" - używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia. Do miski przesiać przez sito mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać cukier, szczyptę soli oraz rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem

Grunt to przepis!
Ciasteczka z maszynki 93

takiej maszynki można je zrobić za pomocą nakładki do ciastek założonej na maszynkę do mięsa- tak robiła te ciasteczka moja Babcia. Ale można je też zrobić inaczej, lepimy z ciasta kulki wielkości orzecha i lekko spłaszczamy tłuczkiem do mięsa, stroną w kratkę lub widelcem jak w tym przepisie na ciasteczka . Moje ciasteczka zrobiłam otworem w kształcie pół gwiazdki. Ciasteczka moczyłam(...)czekolada/polewa czekoladowa perełki cukrowe Jak zrobić kruche ciasteczka z maszynki? Jeśli nie mamy robota kuchennego to wszystkie składniki zagniatamy na stolnicy. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy w osobnym naczyniu. Masło ucieramy w misie robota na puszystą masę. Dodajemy śmietanę z żółtkami i pastę waniliową, ucieramy razem. Dodajemy sypkie składniki i wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jabłecznik straciatella z galaretką i kawałkami czekolady. 56

Dzisiaj przepis na obłędnie pyszne ciasto z jabłkami. Delikatny, puszysty biszkopt przełożony lekko kwaśnymi jabłkami. Na wierzchu krem z dodatkiem kawałków czekolady. Jak dla mnie połączenie idealne. Ciasto, które z pewnością posmakuje większości z Was. Do tego pięknie się prezentuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jabłecznik straciatella z galaretką i kawałkami czekolady. Składniki Składniki na biszkopt: 4 jajka ¾ szklanki(...)wody ½ soku z cytryny ½ łyżeczki cynamonu Składniki na krem: 500 ml śmietanki 30 % 300 g serka mascarpone 60 g posypki czekoladowej lub startej czekolady 3 łyżki cukru pudru Instrukcje Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Do misy miksera wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy lekko, następnie partiami dodajemy cukier

To co lubię - gotuję i polecam
Tort truskawkowy 150

torcie z owocami leśnymi lub w czekoladowo truskawkowym ), oprócz tego, że świetnie się prezentują, są po prostu pyszne :) ale przeglądając dotychczasowe torty zdałam sobie sprawę, że jeszcze nigdy nie było całkiem truskawkowego! Zatem do dzieła! Dziś tort truskawkowy. Do przygotowania spodów biszkoptowych wykorzystałam 2 nieduże tortownice o średnicy 18 cm każda. Gotowe ciasto można rozkroić na 8 porcji. Składniki(...)mieszczą mi się do piekarnika i jest nieco szybciej. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 4 spody. Truskawki miksujemy na mus, będziemy go potrzebować ok. 1 szklanki: na polewę, do nasączenia ciasta i do kremu. Schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania w miarę sztywnego kremu (nie za długo, żeby krem nie zaczął się rozwarstwiać). Kilka łyżek

Ciastkozercy
Sernik z orzechowym spodem 121

stół, ale i nie tylko. Można upiec go bez jakiejkolwiek okazji do niedzielnej kawy, czy herbaty. Smakuje małym i dużym. Znika w tempie ekspresowym! :) Potrzebujemy: Spód: 160 g pokruszonych czekoladowych herbatników 40 g roztopionego masła lub oleju kokosowego Warstwa orzechowa: 2/3 szklanki golden syrupu/syropu kukurydzianego/melasy trzcinowej 1 łyżka brązowego cukru 2 jaja 1/3 szklanki roztopionego masła lub oleju kokosowego(...)Ponadto: cukier puder połówki orzechów włoskich Pokruszone herbatniki mieszamy razem z roztopionym tłuszczem i wykładamy tą masą formę wyłożoną papierem do pieczenia (forma o średnicy 24 cm). Kiedy spód ciasta mamy wyrównany, zabieramy się za dalszą część przygotowywania sernika. Orzechy lekko siekamy. W rondelku umieszczamy golden syrup, cukier, jaja, roztopione masło, sól i wanilię. Całość mieszamy ze sobą, aby jajko

MamaOskarka
Tort z masą Pischinger 104

  Urodziny to wyjątkowa okazja, szczególnie urodziny najblizszych osób. ( Sto lat Brat: ) ) , dlatego tort musiał być wyjątkowy, spersonalizowany pod gusta Jubilata. Biszkopt nasączony mocną kawą, krem

Domowe ciasta
Chrupiące świąteczne wianuszki Bożonarodzeniowe 63

Uwielbiam takie małe kulinarne detale. To właśnie takie przekąski nadają magii świąt. Dziś chrupiące wianuszki w postaci słodkiej przekąski. Składniki: 200 g pianek marshmallow  100

Niezły Młynek
PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 176

przestygnie dolewamy mleko, w którym wcześniej rozpuszczamy sodę, mieszamy, aż się spieni, na koniec wlewamy roztrzepane jajka, dokładnie mieszamy i bardzo powoli, cały czas mieszając wsypujemy mąkę.Dokładnie wymieszane ciasto wlewamy do wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem keksówki.Wykładamy pokrojoną w plasterki pigwę. 3. Pieczenie: około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół z termoobiegiem(...)CZEKOLADA "NASTROJOWY WIECZÓR":Magiczna, jakby stworzona specjalnie do piernika. Jej nazwa jest jak najbardziej trafna - trudno wyobrazić sobie bardziej nastrojowy jesienny lub zimowy wieczór niż ten, który będzie otulony czekoladowym aromatem z korzenno-cytrusową nutką. Świętami nam zapachniało i smak również iście świąteczny całkowicie nas ujął. Szczerze mówiąc, bez niej piernik nie byłby TAKI aromatyczny, ani taki smaczny. Polecamy! Warto

Wypisz Wymaluj
Ciasto KUBANKA -po prostu wspaniałe (czekoladowe z herbatnikami) +FILM 70

przepisem na ciasto, które po prostu uwielbiam. Jest zdecydowanie na mojej liście Top ciast. Zachwyca smakiem, pięknie wygląda i jest łatwe do zrobienia. Mowa o cieście Kubanka. Jest to ciasto na kakaowym biszkopcie z kremem z dodatkiem Nutelli, herbatnikami przełożonymi powidłami, i śmietanką. Musicie je wypróbować, bo smakuje obłędnie. Zapraszam  Zapraszam też na film z przygotowaniem ciasta krok(...)koniec dodajemy nutellę lub dowolny krem czekoladowy i miksujemy do połączenia. Krem wykładamy na biszkopt Na krem wykładamy jasne herbatniki, smarujemy je powidłami, układamy na powidłach ciemne herbatniki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, wciąż miksując dodajemy żelatynę-chwilkę miksujemy na najwyższych obrotach i wykładamy na ciasto. Wyrównujemy i posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ptysie z bitą śmietaną 95

Ptysie to słodkie wypieki przygotowane z ciasta parzonego. Ciasto parzone uzyskuje się poprzez zaparzenie mąki w gorącej wodzie połączonej z tłuszczem. Ciasto to wywodzi się z Francji a jego nazywa w języku francuskim “choux” oznacza kapustę, gdyż ptysie po upieczeniu kształtem i wyglądem przypominają małe kapustki. Idealne ptysie po upieczeniu powinny być lekko przypieczone, lekkie oraz suche(...)upieczeniu wypełnić je można bitą śmietaną, kremem pâtissière, kremem czekoladowym, kremem pistacjowym czy ganache. Jeśli chodzi o pieczenie ptysi to są dwie szkoły: pieczenie w dwóch różnych temperaturach lub pieczenie w jednej stałej. Pieczenie w dwóch różnych temperaturach polega na włożeniu ptysi w pierwszym etapie pieczenia na kilka minut do piekarnika nagrzanego do wysokiej temperatury. Taka temperatura to około

MeCooks
Ptysie z bitą śmietaną 103

Ptysie to słodkie wypieki przygotowane z ciasta parzonego. Ciasto parzone uzyskuje się poprzez zaparzenie mąki w gorącej wodzie połączonej z tłuszczem. Ciasto to wywodzi się z Francji a jego nazywa w języku francuskim “choux” oznacza kapustę, gdyż ptysie po upieczeniu kształtem i wyglądem przypominają małe kapustki. Idealne ptysie po upieczeniu powinny być lekko przypieczone, lekkie oraz suche(...)upieczeniu wypełnić je można bitą śmietaną, kremem pâtissière, kremem czekoladowym, kremem pistacjowym czy ganache. Jeśli chodzi o pieczenie ptysi to są dwie szkoły: pieczenie w dwóch różnych temperaturach lub pieczenie w jednej stałej. Pieczenie w dwóch różnych temperaturach polega na włożeniu ptysi w pierwszym etapie pieczenia na kilka minut do piekarnika nagrzanego do wysokiej temperatury. Taka temperatura to około

MeCooks
Ciasto Pijak / Cycki murzynki 1190

niedzielę też nie dałam odpocząć piekarnikowi – wręcz przeciwnie! Pracował na pełnych obrotach a za zadanie miał uraczyć nas pysznymi smakołykami! Udało mu się!  Jednym z nich było obłędne ciasto z przepisu , który mama dostała od cioci Basi – o żartobliwie brzmiącej nazwie PIJAK  ( niektórym znane pod nazwą Cycki Murzynki ) Kokosowy spód … delikatny krem … czekolada …. no czego(...)łyżki- mąka pszenna – 3 łyżki- cukier puder – 3 łyżki- masło – 250 gWIERZCH:- wódka – ok . 200 ml- okrągłe biszkopty – 1,5 op- polewa czekoladowa – 200 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:SPÓD:Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier , kokos i mak.Dokładnie , ale delikatnie mieszamy. Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.  25  minut. MASA: Do połowy

Ostra na Słodko
Przepis na donuty z mascarpone 45

Zobacz przepis na donuty z serkiem mascarpone. Donuty są puszyste, a dzięki polewie mają piękny wygląd i smak. Poniżej znajdziesz przepis na proste ciasto na donuty, a także trzy opcje polewy. Pierwsza to polewa na bazie mlecznej czekolady, a kolejne dwie (czyli kolorowe) przygotujesz na bazie białej czekolady. Zieloną polewę otrzymasz dzięki matchy (czyli japońskiej zielonej herbacie), a różową polewę(...)głos/y ) składniki Składniki na ciasto na donuty (na 15 sztuk): 300 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 120 ml mleka 50 g cukru 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka mascarpone (40 g) 25 g masła 1 łyżeczka spirytusu lub wódki (ewentualnie soku z cytryny) 1 litr oleju rzepakowego do smażenia Polewa czekoladowa (na 5 donutów): 60 g mlecznej

Via Gusto
GOFRY 111

przepis na gofry domowe, puszyste, delikatne w smaku, rozpływające się w ustach. Idealne na sobotnie lub niedzielne śniadanie albo deser, podane z ulubionymi dodatkami, np. świeżymi owocami, konfiturą, polewą czekoladową, kremem mascarpone lub posypane cukrem pudrem. Zimne lub odgrzane w piekarniku też dobrze smakują To szybki i prosty przepis, bez ubijania białek na sztywno – wystarczy wymieszać wszystkie składniki mikserem(...)przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Czas pieczenia zależy w dużej mierze od rodzaju gofrownicy, ustawionej mocy, głębokości/pojemności otworu na ciasto. Te głębsze będą piekły się nieco dłużej. Warto wspomóc się czasem podanym w instrukcji danej gofrownicy. Po upieczeniu jednej porcji należy ponownie odczekać aż temperatura osiągnie pożądaną wysokość. Unikniemy

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania