ciasto czekoladowe - 22635 przepisów (strona:1039/1509)

TRADYCYJNE PĄCZKI Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ 68

pasem, więc nie mogło zabraknąć przepisu na tradycyjne pączki z marmoladą różaną . Pyszne, delikatne, miękkie i puszyste. Pełne nadzienia z marmolady różanej, ale może to być też krem czekoladowy, powidła śliwkowe, budyń. Możliwości na nadzienie jest sporo, co kto lubi. Jak dla mnie wychodzą lepsze niż z cukierni, wbrew pozorom pracy przy nich niewiele. A u Was jakie wypieki goszczą(...)pracować i podrośnie.  Do dużej miski od robota planetarnego wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, wlać żółtka, pozostałe mleko, roztopione masło i ocet. Dodać wyrośnięty zaczyn. Ciasto dokładnie wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około godzinę, ciasto wyrośnie i powinno podwoić swoją objętość.  Na stolnicy podsypanej mąką wyjąć wyrośnięte ciasto (nie wyrabiać

Zrób to smacznie
Ciasto bananowe 344

Kiedy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziała, że go wykorzystam i wcale nie tylko dlatego, ze miałam akurat nadprogramowe, dojrzałe banany. Lubie ciasta w których wykorzystuje się aromatyczne przyprawy, pełnoziarnistą mąkę i trzcinowy cukier. Nie zawiódł mnie, a dzieciaki wyjadły go do ostatniego okruszka. Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie. Przepis z książki „Nasze jedzenie – naturalnie!”.     SKŁADNIKI: (na formę 23cmx23cm(...)pełnoziarnistej typ 2000 150g cukru 150g cukru trzcinowego muscovado 100g czekolady gorzkiej ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki kardamonu ½ łyżeczki cynamonu ¼ kulki gałki muszkatołowej 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki sody polewa czekoladowa: 150g czekolady 50ml śmietanki kremówki posypka/orzechy/wiórki kokosowe/płatki migdałów wg gustu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka (białka i żółtka) ubijamy. Dodajemy przestudzone, roztopione masło, oraz ugniecione widelcem banany. Przygotowujemy przyprawy: kardamon

Pyry na Gaz
Sernik kokosowy 371

jajek 7 łyżek mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 puszka mleka słodzonego 100 g masła 1 kg tłustego sera 200 gram wiórków kokosowych szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 gram czekolady gorzkiej 5 łyżek mleka 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białka. Do miski dodajemy żółtka oraz mleko słodzone miksujemy do białości. Następnie dodajemy ser oraz stopione(...)delikatnie. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Sernik przelewamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o średnicy 28 cm pieczemy ok 1h 20 minut. Wyłączamy piekarnik i studzimy w piekarniku ciasto. Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli dodajemy mleko oraz cukier puder dobrze łączymy składniki i polewamy wystudzony sernik. Smacznego

kgwjanczewo
makowiec pod orzechową pierzynką 169

Wygląda na skomplikowany, ale w rzeczywistości jest łatwy do zrobienia, choć odrobinę pracochłonny. Jeśli lubicie makowce inne niż te tradycyjne, ten przepis wart jest wypróbowania.  *źródło: Wielka Księga ciasta Siostry Anastazji (z moimi zmianami) *blaszka 24*24 cm: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę makową: 250 g maku(...)masę orzechową: 150 g orzechów włoskich zmielonych 1/2 szklanki mleka 200 g masła 100 g cukru pudru 3 żółtka 1/2 kieliszka spirytusu dodatkowo: duża paczka herbatników miękka polewa czekoladowa 2 łyżki kokosu Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić, odkleić od papieru do pieczenia i włożyć do foremki na papier. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić. Wszystkie składniki masy makowej umieścić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pieczony sernik bez spodu – wersja fit 77

ulubionymi dodatkami (galaretką, polewą czekoladową czy dżemem). Pamiętajcie jednak o tym, że im słodszy dodatek, tym więcej kalorii. Ja polecam powidła wiśniowe – świetnie przełamują smak! Inne przepisy na słodko: Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem Szybki deser owocowy – zapiekane morele | warsztaty PlantON Domowy przepis na kulki rafaello w wersji odchudzonej Fit ciasto marchewkowe z kremem kokosowym Trudność

A to pestka
Czekoladowa tarta z malinami i czekoladowym kremem 181

uzależniająca tarta o niesamowitym smaku. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): Ciasteczkowy spód: 220 gram ciastek Oreo 120 gram herbatników kakaowych lub oblanych czekoladą 100 gram gorzkiej czekolady Czekoladowy krem (ganache): 200 gram gorzkiej czekolady 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki wody (lub wody kokosowej lub wody różanej dla podbicia smaku) 100 gram masła(...)się rozpuści. Gotowy ganache przelewam do tortownicy i ponownie całość umieszczam w lodówce na pół godziny. Wykończenie Maliny myję, osuszam ręcznikiem papierowym i dekoruję nimi tarte. Gotowe ciasto umieszczam w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem ciasto wyciągam z lodówki minimum 5 minut zanim zacznę je kroić, gdyż musi nabrać temperatury pokojowej by lepiej się je kroiło. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Muffinki bananowe z polewą czekoladową i kolorową posypką 272

soli; 1/2 łyżeczki cynamonu; 1/2 szklanki białego cukru; 6 łyżki płynnego oleju kokosowego (lub innego roślinnego np. rzepakowego); 2 duże jaja (klasy L); 1  łyżeczka ekstraktu waniliowego. POLEWA CZEKOLADOWA: 1/2 szklanki (100 g) drobno posiekanej czekolady (mlecznej lub deserowej); 2 łyżeczki miodu; 2 łyżeczki zimnej wody; 2 łyżki miękkiego masła (w temperaturze pokojowej); Kolorowa posypka cukrowa. DODATKOWO: Blacha(...)wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Wymieszać mikserem jedynie do połączenia składników. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do tak przygotowanej blachy na muffinki nakładać łyżką ciasto (u mnie łyżką do lodów o średnicy 6 cm), wypełniając każdą z papilotek prawie do pełna. Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka

Gospodyni Miejska
Babka herbaciano-miodowa 100

nadchodzących świąt wielkanocnych. Zresztą możecie ją upiec w dowolnej formie bez żadnej okazji, ponieważ jest naprawdę bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Uwielbiam te mięciutkie oraz nieco wilgotne wnętrze ciasta. Nutę herbaty i miodu możecie wzbogacić o ulubione dodatki. Ja dotychczas dodawałam imbir, aromat waniliowy, cytrynowy bądź pomarańczowy. Tym razem w mojej babce znalazł się miód pomarańczowy. Wyszło pysznie! Babka(...)miodu (płynnego) 300g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Opcjonalnie: 1/2 łyżeczka imbiru, kilka kropel aromatu waniliowego, cytrynowego lub pomarańczowego (*) Ponadto do dekoracji: cukier puder, lukier lub polewa czekoladowa Babka herbaciano-miodowa - przygotowanie: Herbatę zalać wrzącym mlekiem i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masło/margarynę z cukrem utrzeć na puszystą masę i nie przerywając miksowania wbić jajka. Następnie należy

Di gotuje
Marcepanowy tort z żelką 149

poncz: 125 ml wina białego 1 cytryna 50 ml wody polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietany kremówki 30 % 1/3 łyżeczki żelatyny żelka wiśniowa: 250 g wiśni mrożonych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej płaska 1/2 galaretki owoce leśne 125 ml wody dekoracja: jajka czekoladowe, jajka marcepanowe, baton czekoladowy, migdały płatki Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję(...)masy dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem krótko, dodaję barwnik w żelu. Mąki przesiewam i dodaję w dwóch partiach do ciasta delikatnie mieszając od spodu. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Jak biszkopt wystygnie dopiero wyjmuje

wesoła kuchnia
Muffiny z marmoladą i czekoladą 136

Muffiny z dużą ilością marmolady oblane czekoladą, domowe, moje, najlepsze, delikatnie słodkie kakaowe ciasto udekorowane migdałami, uwielbiam tę słodkość, dzielić się nią, smakować. Prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz;) a dzieci się ucieszą, w końcu jest tu czekolada i pyszna marmolada, muffinki kuszą nie tylko smakiem, ale wyglądem, polecam! Składniki: 1¾ szklanki mąki pszennej 2 jajka(...)cukru 10 g cukru waniliowego lub łyżeczka aromatu waniliowego (zamiennie może być migdałowy, rumowy, śmietankowy) 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka lub wody kilka łyżek marmolady różanej do dekoracji polewa czekoladowa, płatki migdałowe, zamiennie cukier puder, lukier, bakalie   Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Mieszamy w większej misce wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia

Zasmakuj Kuchni
Ciasto Maxi King 144

Ciasto Maxi King   Składniki na blaszkę 23x33cm:   Do przekładania: około 400g herbatników   Na masę mleczną: 300g masła lub margaryny 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub laska wanilii 400-500g mleka w proszku (nie w granulkach!)   Na masę kajmakową: puszka gotowej masy krówkowej   Na polewę czekoladową: 2 tabliczki(...)masy mlecznej. Na masie układamy trzecią warstwę herbatników.   Polewa: czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką. Gdy się rozpuści dodajemy orzeszki, mieszamy i rozprowadzamy na herbatnikach. Ciasto schładzamy minimum 3 godziny, najlepiej smakuje po 12 godzinach schładzania.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO Z BANANAMI 151

Pyszny serniczek w sam raz na upały z dodatkiem czekolady i bananów bez pieczenia.Prosty, a jakże smaczny sernik na zimno cieszył domowników swoją obecnością :). SKŁADNIKI Masa serowo-czekoladowa 750g sera białego mielonego 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 100g ciemnej czekolady najlepiej gorzkiej 2 i 1/2 łyżki żelatyny 6 bananów Masa śmietankowa   500 ml schłodzonej śmietanki(...)mleko dodajemy żelatynę i odstawiamy aby napęczniała.Następnie podgrzewamy mleko i mieszamy aby żelatyna się rozpuściła.Wystudzić.Śmietankę ubijamy na sztywno, wlewamy żelatynę i miksujemy.Masę wykładamy na wierzch ciasta,wyrównujemy i posypujemy startą czekoladą.Ciasto wstawiamy jeszcze do lodówki najlepiej na noc aby dobrze stężało. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Czekoladowe naleśniki (paleo) 56

Czekoladowe naleśniki są świetnym śniadaniem albo deserem paleo. Są pulchne, polane miodem dość słodkie i smakują dzieciom. Są też świetną metodą na przejrzałe banany, za miękkie, żeby je normalnie zjeść. Przepis na czekoladowe naleśniki paleo – bezglutenowe, bez nabiału (laktozy i kazeiny) i bez cukru (ilości na dwa naleśniki): banan – 1 sztuka, dojrzały albo nawet przejrzały jajka(...)kokosowy – do smażenia Wszystkie składniki poza miodem i olejem kokosowym dobrze wymieszaj , najlepiej blenderem albo malakserem. Roztop na patelni olej kokosowy i wylej trochę ciasta tak, żeby cienka warstwa przykryła patelnię. To ciasto będzie dość gęste, więc możesz sobie pomóc łyżką, żeby rozprowadzić je na całej patelni. Smaż na małym ogniu , bo inaczej zaczną się przypalać. Po mniej więcej

PaleoSMAK
Prosty sernik malinowy 208

można przybrać malinami. Polewa czekoladowa: do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować, dodać 3 łyżki cukru pudru wymieszać aby się rozpuścił, dodać 100 g masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować,zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki kakao, dokładnie i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko przestudzić i polać ciasto. Użyłam foremki 25x28

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania