Dzisiaj chciałbym zaprosić Was na wpis nieco bardziej techniczny. W ostatnich tygodniach publikowałem na blogu przepisy przygotowane z użyciem piekarnika parowego GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM. Jeśli
Pogotujmy.plZnakomity tort ajerkoniakowy , ale tylko dla dorosłych. Masa to śmietana kremówka ze sporą ilością ajerkoniaku (tak jak lubię ) z dodatkiem żelatyny, a wierzch i boki to
Oryginalny smakWięcej wiedzy o tortach i pieczeniu na INSTAGRAMIE. Mus śliwkowy to mój słodki pomysł na jesienne torty. Mus ze śliwkami idealnie pasuje do kremu orzechowego lub
Słodki PomysłPogoda za oknem nas nie rozpieszcza, dobrze się zatem porozpieszczać samemu, tak "od środka". A czy jest coś lepszego do rozpieszczania niż delikatny mus
Moja kraina smakówWitajcie :) Czy tylko ja nie mogę się w grudniu obyć bez cynamonu? Jeżeli macie podobnie, weźcie pod uwagę upieczenie tego sernika na święta. Sernik jest mocno
Pełny talerzDziś zapraszam na przepis tylko dla dorosłych – to rzadkość na moim blogu 🙂 Sernik jest z gatunku tych cięższych deserów: bardzo sycący i zarazem mocno czekoladowy
WiszniówkaJak przyrządzić szybki deser? Pamiętacie cupcakes z bezą i czekoladą, hi hat? W weekend nabrałam ochoty na słodkie. Miałam białka do wykorzystania, czekoladę i czekoladowe ciastka
codojedzeniaŚwięta niebawem, warto więc zainteresować się przepisami na pyszne świąteczne wypieki. Proponuję dziś łatwy sernik z dodatkiem pysznej chałwy i wiśni kandyzowanych, oblany polewą czekoladową. Jest
karmelowySkładniki 0,6 kg twarogu 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru kostka masła 2 żółtka 4 paczki herbatników petit beurre 3 łyżeczki kakao aromat pomarańczowy polewa
Darcia w kuchniWitam wszystkich w nowym roku. Mam nadzieję że będzie dla Was pełen niespodzianek, dobrych wiadomości i pysznych doznań kulinarnych. A na blogu zaczynamy rok od czekoladowej
Bernika - moj kulinarny pamietnikChwilowa przerwa w blogowaniu nie oznacza, że zaczęłam się obijać z pieczeniem, wręcz przeciwnie. Wyjazd do rodzinnych stron owocował w wiele nowych pysznych słodkości i właśnie
ciastkarnia na kruchym spodzieWróciłam ... na razie z Roztoczańskiej Krainy, ale urlop jeszcze trwa. W końcu zjedliśmy normalny domowy obiad, który chętnie ugotowałam... Jeszcze przed wyjazdem przygotowałam babeczki, z którymi
Czerwień i błękitzawsze patrzę co akurat mam w domu i to wykorzystuję. Dziś przedstawię przepis na ciasteczka kruche nadziane mleczną czekoladą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kruche ciastka z nadzieniem czekoladowym 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość około 18 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 15 min. Kalorie 290 kcal Kruche ciasteczka z nadzieniem z mlecznej(...)wymieszaniu tych suchych składników dodajemy jajko, dodatkowe 3 żółtka, płynną ostudzoną margarynę oraz jogurt naturalny. Całość mieszamy łyżką, a następnie dłonią zagniatamy na kruche ciasto. Mleczną czekoladę siekamy nożem na wiórki lub niewielkie kosteczki. Ciasto dzielimy na kilkanaście części. Każdą porcję formuję w płaski krążek, do środka wkładam trochę posiekanej czekolady i zlepiam w okrągłe ciasteczko. Tak przygotowane ciastka układamy
ProstePesto.plpory i wyszła perfekcyjna. Jeśli chcecie spróbować czegoś nowego to naprawdę polecamy ten lekki letni deser 😊 Składniki (śr: 20cm): Spód -40g płatków kukurydzianych -3 łyżki kremu czekoladowego (u nas Rawnella) -2 pełne łyżki oleju kokosowego Masa z tapioką -100g perełek tapioki -600ml płynu (u nas 400ml mleka kokosowego i 200 napoju roślinnego ryżowego) -90g ksylitolu(...)zblendowanych truskawek -ok. 50g ksylitolu -100ml wody -2 małe płaskie łyżeczki agaru SPÓD 1. Płatki kukurydziane nieco rozdrobnić (zmiażdżyć np. szklanką). 2. Płynny olej wymieszać z kremem czekoladowym. 3. Płatki wymieszać z olejem i kremem. Taką masę wyłożyć cienko na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy i wstawić do lodówki. GOTOWANIE TAPIOKI 4. W garnku zagotować
Candy Pandaspiekę z owocami, serem lub powidłami. Dlatego tym razem postanowiłam coś zmienić, i zrobiłam je z nadzieniem orzechowym. Przepis na ciasto z dodatkiem śmietany kremówki zaczerpnęłam jakiś czas temu z bloga Krystyny "Takie tam moje pomysły" . Ciasto jest tłuste, nie klei się i bardzo dobrze się z nim pracuje. Często wykorzystuję je w moich drożdżowych wypiekach. Składniki(...)masła szczypta cynamonu (jeśli lubimy) 50 ml mleka lub śmietanki Wszystko zmiksować/zblendować do uzyskania gładniej masy. Ja do mojej orzechowej masy dodałam jeszcze 2 łyżki kremu czekoladowego, który zalegał mi w słoiczku. Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Mieszamy i robimy dołek w mące. Ciepłe mleko, łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru oraz drożdże mieszamy. Wlewamy
Walijskie Pichcenienigdy nie byłam zbyt blisko. 'Rozpływa się w ustach' to było hasło, które prawie od razu sprawiło, że chcę tego piernika, choć jest piernikiem właśnie. Intryguje mnie proces dojrzewania ciasta, to, jak zmienia się jego gęstość i konsystencja po leżakowaniu, przekładanie go ulubionymi powidłami i kolejne dni dojrzewania wypieku już w pełni przygotowanego. TO jest dopiero świąteczna magia w kuchni(...)inne Polewa według uznania: polewa czekoladowa (100g wybranej czekolady roztopić z 40g msła) lukier Sposób przyrządzenia Piernik: 1. Miód, masło i cukier podgrzewaj w rondlu, doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstaw do wystudzenia. 2. Do wystudzonego płynu maślano-miodowego dodaj pozostałe składniki piernika i wyrób dokładnie jednolite, gładkie ciasto (będzie dość luźne i kleiste
Kuchnia w Słońcu Skąpanałyżki kakao 100 ml kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do pierników 125 g masła 200 g miodu Dodatkowo: powidła śliwkowe do nadziewania, polewa czekoladowa (przepis poniżej) lub lukier Miód zagotować z przyprawą do pierników, kakao i masłem. Gotować do momentu rozpuszczenia masła i miodu, co jakiś czas mieszając. Lekko przestudzić. W śmietanie (w temperaturze pokojowej) rozpuścić(...)czasu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy jajecznej dodawać powoli mąkę i przestudzony miód z masłem i miksować do połączenia się składników. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto odstawić na 24 godziny pod przykryciem w chłodne miejsce. Ciasto powinno w tym czasie mocno zgęstnieć. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i wałkować na grubość
Bullioostudzoną mieszankę czekoladowo -galaretkową , cały czas miksując mikserem na niskich obrotach. Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Na dnie formy ułóż ściśle biszkopty i wylej na nie połowę masy śmietankowej. Odstaw do lodówki na 20 min. do stężenia. Po wyjęciu z lodówki ułóż kolejną warstwę biszkoptu ( już nie tak ściśle ), wylej pozostałą część masy śmietankowo -galaretkowej. Wyrównaj wierzch ciasta i posyp obficie
Pysznosci Babci Basi