lodówce i się konsumuje. Przed podaniem można dodać ziarna słonecznika, pestki dynii czy starte jabłko, a nawet wymieszać z odrobiną majonezu czy śmietany. Składniki: • 1,5 kg kapusty białej – 1 mała główka • 2 marchewki • 3 ząbki czosnku Zalewa • 1/2 litra wody • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki octu 10% • 1/2 szklanki oleju • 1 łyżka czubata soli
To co kochamtakże na wzrok. Polecam szklankę soku z marchewki, albo pyszny gęsty koktajl. Po całej zimie zielonych koktajli szpinakowych, marchewka z dodatkami to zdecydowanie mój faworyt na wiosnę. Można zrobić bardzo prostą wersję koktajlu z marchwi, banana i jabłka albo dodać trochę egzotycznych owoców np. mango albo pomarańczę. KOKTAJL MARCHEWKOWY Składniki: 1 duża marchew 1 banan 1/2 mango
Bon appetit mon amiemoim blogu znajdziecie już kilka różnych tego typu ciast. Szczególnie polecam Wam bardzo łatwą do zrobienia roladę z jabłkami i bakaliami i oczywiście poniższą . Składniki: Ciasto 4 jajka 130 g brązowego cukru 2 łyżki oleju 2 średnie marchewki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 100 g mąki pszennej Krem
O kuchni z uczuciemWędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia. Tłuszcze - tylko roślinne w umiarkowanych ilościach olej rzepakowy, z pestek winogron, sojowy, oliwa z oliwek. Przyprawy - liść laurowy
Codzienne Gotowaniepowitać piękną, zieloną wiosnę. Sok marchwiowo-jabłkowy, to podobno również najlepszy z naturalnych kosmetyków. Przecież od dawna wiemy, że marchewka jest dobra dla naszej cery, chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem się, uelastycznia ją. A dokładając do tego właściwości jabłka...no cóż idealny kosmetyk i co dla mnie najważniejsze - pyszny napój. Składniki: 1 kg marchwi 2-3 soczyste jabłka Przygotowanie: Jeśli
Słodkie okruszkiśródziemnomorskie. Oczywiście powinniśmy przy tym brać pod uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka. Owoce jedzmy po posiłku jako deser. Możemy
Chilli Czosnek i Oliwaswoje upodobania, tego mniej – tego więcej, a tamtego wcale?. Moja klasyczna sałatka jarzynowa:)Składniki; 5 średnich ziemniaków 4-5 dużych marchewek 1 pietruszka 1 selera w korzeniu 10 jajek 2 puszki groszku 1 puszka kukurydzy 1 cebuli Kwaśne twarde jabłko 3 litrowego słoika ogórków konserwowych 4-5 łyżek majonezu 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka musztardy stołowej Sól , pieprz
Apetyczna babeczkamój 4,7 kg • sól, pieprz • 3 łyżki masła • 4 duże marchewki Marynata do indyka • 6 litrów wody • 6 łyżek soli • 2 główki czosnku • 1 łyżka pieprzu ziarnistego • 2 łyżki ziela angielskiego • 1 łyżka kminku • 8 liści laurowych Farsz • 250 g śliwek suszonych • 2 jabłka • 1/2 szklanki bułki tartej • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1 łyżka masła(...)Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać ze śliwkami odcedzonymi i resztą składników. Przygotowanie indyka • Indyka wyjąć z marynatu, osuszyć ręcznikiem papierowym. • Natrzeć w środku i na zewnątrz rozpuszczonym masłem, solą i pieprzem. • Do środka włożyć farsz. Pieczenie • W garnku do pieczenia indyka umieścić na dnie marchewki, robiąc
To co kochamprzygotowania: 4 godziny Składniki na rosół: 2 kacze szyjki 2 skrzydełka podroby 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera cebula kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu 3 listki laurowe sól Czernina: 250 ml kaczej krwi 2 łyżki octu 50 g suszonych śliwek 1/2 szklanki suszonych jabłek 2 łyżki mąki pszennej 4 ziarenka jałowca 1 łyżka majeranku sól ew. miód natka(...)odchodzić od kości. Jabłka i śliwki wrzucamy do garnka, zalewamy przecedzonym rosołem (ok. 1200 ml), dodajemy majeranek, jałowiec i gotujemy do miękkości. Dokładnie miksujemy. Krew mieszamy w miseczce z octem i mąką, wlewamy do gotującego się rosołu, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotujemy, aż zgęstnieje. Gotową zupę doprawiamy do smaku. Podajemy z plasterkami marchewki i makaronem, posypaną natką
Kulinarne przygody Gatitystron, a następnie dusiłam na patelni. Natomiast sałatka, to zwyczajne połączenie miksu różnych sałat (w tej wersji miałam jeszcze marchewkę i kapustę) oraz czerwonej papryki. Do buteleczki na dressing nalałam sok z cytryny, który jest nieodzownym elementem moich sałatek. PODWIECZOREK ⇨ Jabłko z masłem orzechowym O tym połączeniu słyszałam już nie raz. Ale zawsze jakoś od niego odchodziłam i wracałam
Zdrowie na języku :PNa blogu zrobi się bardziej wiosennie, odchudzę troszkę kuchnię, bo i mnie się to przyda :)Sałatka colesław, czyli jedna z najprostszych surówek z kapusty. Jej nazwa
Kulinarne przygody Gatitykażdemu kojarzy się ze smakami dzieciństwa :) Niektórzy do tej surówki poza wymienionymi przeze mnie poniżej składnikami dodają jeszcze jabłko i cebulkę – ja jednak najbardziej lubię wersję minimalistyczną :) Surówka z kiszonej kapusty – Składniki: 240 g kapusty kiszonej 1 duża marchewka (150g) szczypta soli pieprz czarny do smaku […] The post Surówka z kiszonej kapusty appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeautorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Kaczka z pomarańczami i rodzynkami autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Perliczka z jabłkami i żurawiną autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Pieczona karkówka autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Jagnięcina z glazurowaną marchewką autorka: Aromat Malin | blog: Aromat Malin Kurczak z Masłem Orzechowym autorka: mariolak87 | blog: Zakątek Smakosza Kurczak pieczony faszerowany kaszą gryczaną
Kuchenna KontrrewolucyaZdrowo, kolorowo i całkiem szybko. Na zdjęciu: kasza jaglana, surówka z czerwonej kapusty, marchewka curry , kotlety sojowe kebab-gyros i ogórki kiszone. Jak zrobić surówkę? Składniki: 1/2 małej czerwonej kapusty 1-2 jabłka 1 cebula sos: olej z pestek winogron lub oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz Zblenduj warzywa (lub drobno pokrój). Zmieszaj składniki sosu i polej nim surówkę
Qlinarnie i Qlinarniepasztety. Pasztet z kilku rodzajów mięs a zwieńczeniem smaku jest lekko kwaśna galaretka jabłkowa i jabłka podsmażone z tymiankiem. Składniki: Masa na pasztet: 500 g łopatki wieprzowej 350g mięsa wołowego na pieczeń 200 g surowego boczku 100 g wątróbki z indyka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kilka suszonych grzybów 2 liście z pora około(...)łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soli 1 cebula 1 płaska łyżka masła klarowanego Galaretka: 300 ml soku jabłkowego Smaki Victoria Cymes 17 g żelatyny 1 jabłko 1 łyżeczka masła klarowanego tymianek 30 ml soku jabłkowego Przygotowanie: Mięso pokroić w kawałki około 4-5 cm. Warzywa obrać. Włożyć mięsa, grzyby, warzywa i przyprawy do garnka. Zalać
Ala piecze i gotujeimieninowym czy urodzinowym stole. Dla mnie jest ona jednym z najważniejszych dań. Smakuje zawsze i jest pyszna. Składniki: 4 marchewki ( spore ) 4 ziemniaki 1 korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera Groszek z puszki 1 duża cebula ( lub 2 mniejsze ) 4 - 5 jabłek 5 ogórków kiszonych 5 jajek Majonez 1 łyżka musztardy Sól Pieprz Wykonanie: Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler gotujemy w osolonej
Smaki EwyNajbardziej tradycyjna z tradycyjnych: Sałatka jarzynowa :))Wg mnie przebija smakiem wszystkie sałatki świata! Kiedyś, jak byłam dzieckiem tylko taka sałatka była robiona na święta i
Walijskie Pichcenierosyjską, ale ta kielecka trafiła w moje podniebienie, jest bardzo dobra.Polecam wszystkim musztardę Kielecką delikatesową.Zapraszam również na ich super stronkę https://www.facebook .com/majonezkielecki.Sałatka jarzynowa SKŁADNIKI:marchewka -2 sztpietruszka -1 sztseler -0,5 sztcebula -0,5 sztziemniaki -2 sztogórki kwaszone -3 sztjabłka kwaśne -2 sztkukurydza -1 puszkasól i pieprzmusztarda kielecka -1 łyżka majonez -3 łyżkijajka(...)włożyć do rondla, osolić, zalać wodą, ugotować do miękkości.Następnie wyjąc warzywa, ostudzić, obrać.Warzywa ugotowane pokroić w drobną kostkęJajka ugotować we wrzącej i osolonej wodzie na twardoNastępnie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i razem z cebulą, jajkami, ogórkami pokroić w kostkę.Przełożyć składniki do garnka, dodać ugotowane i pokrojone warzywa, musztardę, kukurydzę, sól i pieprz, wymieszaćSałatkę wymieszać z majonezem
Kuchnia Danusirazem - mięsny. Jest to polędwica wieprzowa z selerem i marchewką. Dodałam do tego suszoną śliwkę, którą bardzo lubię, a na którą jakoś nie miałam pomysłu. Wykorzystałam ją więc do tajine'a z polędwicy. Ugotowałam do tego brązowy ryż i zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej, czerwonej cebulki i jabłka całość polałam oliwą (możecie też zrobić tę: surówkę z pekińskiej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com