cebulą, jabłkami na sos marchew 6 sztuk średnie pokroić w kostkę i ugotować w osolnej wodzie na "al dente", nadmiar wody odlać i wsypać groszek z puszki bez wody, dodać 1 łyżkę masła, 1 łyżkę tartej bułki i szybko wymieszać udka podać z ugotowanymi ziemniakami w mundurkach pokrojonymi w talarki polane sosem i z groszkiem z marchewką - udka z szybkowara
W Mojej Kuchni Lubięmarchewka z groszkiem lub mieszanka sałat. *Wywaru zostaje ok. 2 szklanek. Jest mocny i esencjonalny. Można podać go z makaronem, kluskami , po czesku z ziemniakami , z żółtkiem lub po prostu czysty do popicia. ** Marchew, seler i pietruszkę odłożyć i użyć do zrobienia oszczędnej sałatki- dodaje jajko na twardo, ziemniaki i korniszona ( a jak jest to kawałek jabłka , cebulę ). Można
Buniabaje w kuchniZainwestowaliśmy w wyciskarkę do soków i musów. Codziennie, rano i po południu, pijemy owocowe lub warzywne soki. Warto dbać o swoje zdrowie. Do domu z zakupów przynoszę kilogramy jabłek, marchwi, gruszek. Taszczę kalarepki, naciowego selera, buraki. Ostatnio moje serce podbił ananas. Niedoceniany przez długi czas, teraz wręcz na piedestale w mojej kuchni. Zawsze jest. Ze swym pióropuszem sztywnych liści(...)szorstką, nieprzystępną skórką. A w jego środku – niebiańska słodycz! Wyciskany z niego sok najczęściej łączę z sokiem z samego selera naciowego, aby przełamać słodycz lub z gruszki, marchewki, z kroplą cytryny. Ananas to bomba dobrych witamin. Dzięki niemu mamy zdrowe serce, kości, jest zbawienny dla stawów, układu pokarmowego. Wspomaga pamięć i koncentrację, a także zapobiega rozwojowi choroby nowotworowej
Raj dla Podniebieniagalarecie Gravlax a la tuńczyk Gravlax - marynowany łosoś Rillettes z łososia Majonez domowy Kapusta kiszona z olejem lnianym Surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka Szarlotka tatrzańska Kawowy tort bezowy Pavlova Potrawy wegetariańskie i wegańskie Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Bulion warzywny Uszka z grzybami Pierogi z wędzonym twarogiem(...)Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Tradycyjna sałatka jarzynowa Suszone grzyby w cieście piwnym Aromatyczny pasztet z Kotlety z kalafiora Wegeburgery z marchewką Potrawy dla dzieci Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi ruskie Kotleciki z łososia Chrupiące polędwiczki z kurczaka z pieczonymi ziemniakami Ryba
Codziennik Kuchennymarchewki, buraków, fasoli (akurat to było glutem straszliwym, nigdy więcej przepisów z blogów;-), a tym razem osiągnęłam mistrzostwo (nie, nie jestem skromna) mianowicie z selerem. Moja rodzinka bawiła się w konkurs: poznaj Stachu po zapachu, padało że kasza w tym jest, ryż, itd. ale nikt a nikt nie zgadł że seler, który dał o dziwo bardzo orzechowego posmaku, dodane jabłka
greenscarfdiecie bez nabiału, to koniecznie musicie je wypróbować. Właściwie miałam zamiar piec ciasto marchewkowe, ale gdy mój wzrok padł na kupionego wczoraj batata pomyślałam, że dodanie go zamiast marchewki powinno sprawić, że konsystencja ciasta będzie lżejsza, a smak łagodniejszy. Rzeczywiście ciasto jest delikatne, puszyste i sprężyste, a jednocześnie wilgotne. Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nich ani odrobiny(...)konsystencji i smaku długo szukałam. Jestem tak nim zachwycona, że mam zamiar wykorzystać tą recepturę do upieczenia tortu - bardzo przypomina biszkopt. Składniki: batat (słodki ziemniak) 400 g jabłko 1 duża szt mąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 g olej 4 łyżki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka cukier puder 2/3 szklanki cukier waniliowy 2 łyżeczki cynamon (niekoniecznie
głodny alergikusunąć tylko ogonek. Marchew obrać (w ten sposób usuwamy ziemisty smak z soku). Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać w wyciskarce zaczynając od jabłek, kończąc na marchwi. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia. Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega(...)razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin. Smak: Z takiej kompozycji otrzymamy sok o smaku kalarepy z wyraźnie wyczuwalną marchewką. Czeka nas ostre zakończenie, które zawdzięczamy imbirowi
Pij soki wyciskaneplacek. W smaku jest przyjemny delikatnie wilgotny, w sam raz do kawy. Zapraszam... Skala smaku 9/10 ciasto wyłożyłam na większą blaszkę co spowodowało, że nie było za wysokie. Marchewka jest niewyczuwalna w placku. Niestety placek ten nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Źródło z zeszytu domowego Składniki: 5 jaj 1/2 szkl. cukru 1,5 szkl. oleju np. rzepakowego Utrzeć(...)cukrem, wlać olej Dodać: 3 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu Wymieszać wszystko razem i dodać: 1 szkl. pokrojonych w kostkę jabłek 1/2 szkl. pokrojonej suszonej śliwki (pokroić i namoczyć ok. pół godziny w ciepłej wodzie) 1 szkl. pokrojonych orzechów włoskich 3 szkl. startej marchwi na małych oczkach (szklanka nie ubita) Wszystko
Kubki smakusoczystego jabłka.Całość skropiona sokiem z cytryny.Doprawiona śmietaną i cukrem.O delikatnym, słodko-kwaśnym smaku.Smakowity dodatek do dania głównego.Polecam!Składniki:1 średni seler (waga około 400 g);1 duże jabłko;1 łyżka soku z cytryny;2 płaskie łyżeczki białego cukru;3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.Sposób przygotowania:Seler obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce(...)greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Ilość cukru i soku z cytryny można dowolnie zmieniać, zgodnie z własnymi preferencjami. Surówka powinna mieć jednak słodko - kwaśny smak.Do surówki można dodać startą marchewkę i/lu chrzan i/lub posiekane orzechy włoskie.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskatylko z orzeszków ziemnych. 2. Równowaga smaków Do koktajlu (porcja dla 2 osób) warto dodać ok. 1 szklankę (ilość po pokrojeniu składników na niewielkie kawałki) słodkich owoców takich jak jabłko, gruszka, mango, ananas, brzoskwinia, melon, itp. Musimy jednak pamiętać, że koktajl nie powinien być tylko słodki. Gwarantuję, że zdecydowanie zyska na smaku, gdy dodamy do niego jakiś kwaśny dodatek. Może(...)eksperymentowanie z innymi przyprawami, np. cynamonem, goździkami czy nawet chili lub pieprzem. Warto również wzbogacać koktajle o chociaż jeden dodatek warzywny. Może to być tytułowy jarmuż, ale również szpinak, marchewka, burak, seler naciowy, ogórek, pomidor, kapusta, brokuły czy dowolne kiełki. Tak naprawdę wszystko, co nadaje się do spożywania na surowo. 2. Płynna baza Oczywistym dodatkiem rozrzedzającym koktajle jest woda
Ratunku obiadorganizm szybko się rozbudza i jednocześnie rozgrzewa, więc szybko staniemy na nogi. Naturalne witaminy Od dziecka wmawiano, że najwięcej witamin mają owoce i warzywa. Otóż to, bo zjadając średnie jabłko lub czerwoną paprykę dostarczamy dla naszego organizmu mnóstwo witamin. Zdrowe tłuszcze w tabletkach W sezonie jesienno-zimowym zaleca się korzystanie z witaminy D lub Omega 3 w tabletkach, gdyż(...)słońce nie syntezuje tak witaminy D jak latem, więc polecam brać witaminy w tabletach! Dieta bogata w witaminy i tłuszcze Połączenie marchwi z olejem świetnie się komponuję, gdyż w marchewce jest witamina A, która rozpuszcza się w tłuszczach (A, D, E, K). Ponadto zaleca się jeść ryby bogate w tłuszcze t,j: śledź, makrela i łosoś. Kasze i ryże
Truskawkowa FiestaFilet z pstrąga łososiowgo marynujemy w soku z pomarańczy, soli, pieprzu i papryce słodkiej. 2. Obieramy marchew, jabłko ze skórki i trzemy na tarce (marchew na małych oczkach a jabłko na dużych oczkach). 3. Smażymy pstrąga obustronnie na patelni teflonowej (bez tłuszczu) przez około 10-15 min. 4. Pstrąga podajemy z plastrami pomarańczy w towarzystwie ryżu i surówki. 5. Całość(...)Pstrąg w pomarańczach w towarzystwie ryżu i surówki jest bogaty w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z pstrąga), - kwasy omega-3 (pochodzące z pstrąga), które działają przeciwzapalnie, - β-karoten (pochodzący z marchewki), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 610 g Energia: 510,4 kcal Białko: 25,4 g Tłuszcze: 11,0 g Węglowodany
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachPierogi to danie, które chyba nigdy się nie znudzi w moim domu.Tato uwielbia ruskie, Mama z mięsem, a ja chyba najbardziej lubię te o smaku szarlotki, z tartym jabłkiem i cynamonem. Niedługo wrzucę na nie przepis, a dzisiaj proponuję mięsne przysmaki mojej Mamy.Ostatnio po rosole z kluseczkami zostało mięso wołowe, które wykorzystałam do farszu. Zapraszam po przepis. Składniki(...)mąki wrocławskiej 1 żółtko 1 łyżeczka miękkiego masła gorąca woda - tyle ile przyjmie ciasto Składniki na farsz: 40 dkg gotowanego mięsa wołowego z rosołu 1 duża cebula 1 marchewka z rosołu pół pęczka szczypiorku 10 dkg słoniny sól i pieprz do smaku pół łyżeczki majeranku Sposób przygotowania : Ugotowane mięso i marchewkę przekręcić przez maszynkę. Słoninę pokroić w drobną kosteczkę
Gosia gotujesoczewicę (paczuszka 250g) zalewam zimną wodą, dorzucam 2 ziela angielskie, 1 listek laurowy i plasterek cytryny i gotuję al dente. Soczewica się gotuje więc kroimy warzywa. Jedną cebulę, jedną marchewkę, jedną pietruszkę, ćwiartkę selera, ½ pora, ząbek czosnku i sporą ilość suszonych pomidorów. Rozgrzewamy woka lub patelnię i na odrobinie oleju z pomidorów smażymy wszystkie warzywa. Dokładamy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy sosem(...)wysypałam majeranek, sól, pieprz, czerwoną słodką paprykę, suszony czosnek, cząber i czosnek niedźwiedzi. Turlamy schab po desce z przyprawami i odstawiamy go na godzinkę do lodówki. Obieramy 4 spore jabłka lekko kwaskowe i 3 cebule. Jabłka kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych, a cebulę kroimy na grube plastry. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i na tym układamy cebulę
ladykitchenprzebić, ale nie zmienia to faktu, iż należy wykonywać to ostrożnie. W tak przygotowanej kieszonce delikatnie umieściłam mięsny farsz. Wejście zapięłam wykałaczką. Zapętlona pomarańczaPieczone prosiaczki mają w ryjku jabłko, a nasz indor będzie miał w dupce pomarańczkę ;) A dlatego, by nadała ona aromat mięsu od wewnątrz. Przed umieszczeniem jej w tuszce podgrzałam ją 30s w mikrofali, aby uwolnić(...)siebie, a następnie... Opisując to sama się zapętliłam, więc od razu odsyłam tutaj. Ostatnie poprawkiBrytfankę, na której piekłam indyka, polałam oliwą. Ułożyłam na niej podłużne połówki marchewek, robiąc coś na wzór rusztowania. Na nich umieściłam indyka, którego na sam koniec posmarowałam oliwą, obsypałam ostrą papryką, majerankiem i powtykałam w każdą możliwą lukę ząbki czosnku (np. pod skrzydłami
bastalena