marchewka z jabłkiem - 1612 przepisów (strona:79/108)

Zdrowie na wyciągnięcie ręki. 203

dwóch łyżek keczupu dziennie. 8. Marchew Podobnie jak jabłko, zawiera duże ilości pektyn.   Pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom, sprzyja wydalaniu z organizmu produktów przemiany materii. Zmniejsza ryzyko udaru mózgu, zapobiega nowotworom, przeciwdziała zaparciom. Dzięki beta-karotenowi wzmacnia nasz wzrok i przeciwdziała starzeniu się. Zaleca się spożywanie 2 marchewek dziennie, przy czym należy uważać, żeby nie przesadzić

Powiedz dietom nie
Zielony Poradnik 153

goryczka, która niszczy smak potrawy. Nie należy jadać ziemniaków, które zaczynają kiełkować iż są one niezdrowe. aby dłużej były świeże powinno się je przechowywać w towarzystwie jabłek ( 1-2 jabłka). Najlepiej w ciemnych pomieszczeniach, ponieważ dzienne światło powoduje iż wytwarza się w nich  szkodliwa solanina ( mają zielony miąższ) Nie kroimy sałaty nożem! Staje się ona wtedy gorzka, najlepszym sposobem(...)lodówce! Zimno niszczy ich smak sałata - przechowujemy na dnie szuflady w lodówce w lekko zwilżonym papierowym ręczniku i zamkniętej papierowej foli niedojrzałe gruszki - w papierowej torebce w temperaturze pokojowej marchewkę naciową - zdecydowanie bez naci. Należy się jej pozbyć dlatego, że zawiera warzywu wilgoć i szybciej ono więdnie Pamiętaj aby: Parzyć por przed smażeniem - nie będzie wtedy gorzki  Aby wyeliminować

W Moim Magicznym Domu
Co Lila jadła w środę? 12 186

dodać jajka.  II Śniadanie 10:00 Jabłko i brzoskwinia. Zupa 13:00 Klopsowa. Napiszę przepis, bo jeśli nie znasz tej zupy to musisz koniecznie wypróbować. To chyba jedyna zupa, po której nie jestem głodna pięć minut po zjedzeniu.  Składniki 500 g mięsa mielonego (u mnie chude z szynki) 4 marchewki 2 pietruszki 1/2selera 5 ziemniaków liść laurowy ziele

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Kartoflanka – idealna zupa na zimę 214

góralska z cytryną i koperkiem, kresowa z jabłkami i chrzanem. Mogłabym tak dużo podawać przykładów, ale jedno jest wiadome - ile domów tyle różnie przygotowanych zup ziemniaczanych. Ta którą przedstawiam nie wywodzi się  z mojego rodzinnego domu, lecz jest mieszanką dopasowaną do własnego smaku. Składniki: Woda 3 litry 1200 gram ziemniaków 2 marchewki 1 duża cebula 1 pietruszka Kawałek selera

Smaki Ewy
Barszcz ukraiński SyS 175

pieczarkami Kasza gryczana z grzybami Ryż z jabłkami i rodzykami Placki ziemniaczane klasyczne Buraki suszone Włoszczyzna suszona Tak więc dużo kulinarnych eksperymentów przede mną :). Pierwszy do garnka poszedł barszcz ukraiński. A to jest moja wersja jego przygotowania - miało być na dwa obiady, wyszło na jeden, bo był dokładki :). Zapraszam... Składniki: 2 małe marchewki kawałek selera 1 pietruszka garść suszonych grzybów

Trufelkowo
Drugie śniadanie marchewkowe 163

pomarańcze (7:00) II śniadanie: 2 marchewki (9:00) III śniadanie: Banan (11:00) Ok! 🤔 Trochę się rozjechało, jednak w miarę wyszło... 😄 13:00 idę na spacer do lasu z Olivką (bąbel stracił kondycje) dystans min. 2 km Po 14:00 obiad I danie: zupa warzywna. P.S. Po spacerze mam kupić jabłka! Ktoś mi przypomni? Bo nie będę miał jutro

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sorgo z wątróbką i szparagami - przepyszny eksperyment 204

Dolać pół szklanki wody i dusić, by jabłka skruszały. Dodać wątróbkę, by ją podgrzać. Doprawić solą i pieprzem. A tuż przed wyłączeniem gazu dodać jeszcze rozdrobnioną świeżą miętę. Jeśli woda z gotowania sorgo wyparuje wcześniej niż przygotowaliśmy wątróbkę i szparagi, pozostawić je w garnku pod przykryciem. ----------- Podobne: Sałatka z wątróbką Sorgo z marchewką i roladą drobiową Sałatka z wątróbką

Weekendy w domu i ogrodzie
Barszcz na zakwasie 235

pewno wypiję filiżankę po pasterce. Pamiętajmy, że wymaga on wcześniejszego nastawienia zakwasu. Jeśli tego nie zrobiliście polecam równie dobry i esencjonalny barszcz z pieczonych buraków.Składniki:włoszczyzna (2x marchewka, 2x pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, natka pietruszki)1 surowy burak1-2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego5 ziaren czarnego pieprzuok. 500 ml wody z gotowania grzybów (np. po uszkach(...)dodajemy dwie szklanki wody po gotowaniu grzybów (po kapuście lub uszkach) oraz tyle samo zakwasu (jeśli barszcz ma być wyraźniejszy to więcej). Dodajemy zgniecione ząbki czosnku, majeranek oraz ćwiartkę jabłka – gotujemy barszcz bardzo powoli przez ok. 15 minut nie dopuszczając do jego wrzenia (inaczej straci kolor). Barszcz przyprawiamy solidnie cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Wyciskamy sok z cytryny

Poezja smaku
Colesław (surówka) 164

dodatkami bywa marchew, cebula, jabłko czy ananas. Proporcje pomiędzy składnikami również zależą od naszych preferencji.  Tak samo jest z sosem - najbardziej popularny przygotowuje się na bazie majonezu, ale często bywa też winegret. Poniższy przepis jest prosty, szybki i naprawdę smaczny. Surówka idealnie komponuje się z daniami mięsnymi. 1/2 główki białej kapusty 1-2 marchewki  1 cebula  sól

Di gotuje
Sałatka śledziowa (warstwowa) 340

jeszcze raz, czyli śledzie, cebula, marchewka, ziemniaki, pieprz, sól, buraki, majonez. Dowolnie dekorujemy.5. Sałatkę schładzamy przez kilka godzin. Wierzch się zrobi ładny różowy :)6. Jeśli nie chcemy sałatki układać warstwami, to po prostu mieszamy wszystkie pokrojone składniki, dodajemy majonez i przyprawy wedle uznania. Smacznego!!!Inne sałatki śledziowe na blogu:...z zielonym groszkiem... z jabłkiem... z pieczarkami... z buraczkami

Kuchnia domowa Ani
Surówka marchewkowo-selerowa 184

surówkę z selera i marchewki. Znacie ją zapewne, jest dość popularnym dodatkiem do dań obiadowych, szczególnie w szkolnych stołówkach czy barach mlecznych. Mimo swej prostoty jest bardzo smakowita. Swoją wersję wzbogaciłam o kilka dodatków, dzięki którym surówka smakowała jeszcze lepiej:) Składniki (na 4 porcje): kawałek selera (ok 250g) 1 marchew (ok 150g) 1 kwaśne jabłko 2-3 liście czosnku niedźwiedziego

Obiad gotowy
Placuszkowo 167

kokosowy do smażenia Obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z mokrymi składnikami. Dodajemy mąkę, ksylitol, otręby i cynamon. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na jednego racucha przypada spora łyżka ciasta. Smażymy na średnim ogniu, żeby ciasto się ścięło w środku, ale nie przypaliło na zewnątrz. Placki z cukinii i marchewki, 4 porcje 400 g cukinii

Kucharzyca
BIGOS Z MODREJ KAPUSTY 236

świeżą kapustę wymieszać z marchewką.Dodać do niej cebulę z czosnkiem.Chwilę razem przesmażyć.Podlać bulionem.Dodać listek laurowy,ziarenka ziela angielskiego,goździki i jałwiec.Wsypać kminek i tymianek oraz estragon.Całość doprawić solą i pieprzem.Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem ok.35 minut. Śliwki rozmrozić,osączyć, pociąć na kawałki.Jabłka umyć , wyciąć gniazda nasienne.Mi

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
SAŁATKA Z MOZZARELLĄ I SOSEM WINEGRET 231

wysypujemy na talerz, marchewkę obieramy i obierakiem strugamy cienkie paseczki,pomidorki kroimy na pół, dodajemy kuleczki mozarelli. Jeśli mamy dużą kulkę sera, możemy ją porwać na kawałki. Posypujemy słonecznikiem.  Całość polewamy sosem wg uznania. Jeśli nie lubisz jakiegoś warzywa, spokojnie zamień je na swoje ulubione. W tym wypadku inwencja własna wskazana. Sałatka może zawierać paprykę, jabłko, orzechy włoskie

KuchcikoweLove