marchewka z jabłkiem - 1612 przepisów (strona:78/108)

Zakwas buraczany 175

tygodni w lodówce. Składniki: 1 kg buraki czerwone 1 marchewka  1 pietruszka  kawałek selera  2 listki laurowy Kamis  4 ziela angielskie Kamis  5 kulek pieprzu czarnego Kamis   2 łyżki cukru 1 łyżka soli 5 ząbków czosnku 1 kromka chleba na zakwasie  ćwiartka jabłka  1,7 l wody przegotowanej letniej Przygotowanie

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka marchewkowe 140

blachy: 2 margaryny do pieczenia Kasia 60 dag mąki pszennej 30 dag marchewki startej na cienkich oczkach tarki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować bardzo cienko, radełkiem albo nożem pociąć ciasto na małe kwadraty. Zlepiać pierożki lub koperty z jabłkiem albo marmoladą w środku. Piec w temp ok.180 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu

Blondynka Gotuje
Tarte tatin 177

sióstr się pomyliła i najpierw ułożyła w formie jabłka, a że czas naglił to przykryła je ciastem i po upieczeniu całość przewróciła do góry nogami. Inni uważają, że przypaliła jabłka i nie chcąc narażać ich na dalsze podpiekanie przykryła je ciastem, które chroniło je przed zbytnim ciepłem. Bez względu na to, która wersja jest prawdziwa, sama koncepcja tej tarty była(...)marchewkami   na odwróconym spodzie. Nagle wszystko okazało się banalnie proste, szybkie i efektowne. Z tego też powodu, zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Będziecie mogli błysnąć w towarzystwie umiejętnością przygotowania francuskiego klasycznego deseru. Możecie go podać na ciepło z lodami lub schłodzony. Ciasto najlepiej smakuje tego samego dnia, kiedy je piekliśmy ;) Składniki ciasto francuskie (polecam od razu okrągłe) 5 jabłek

W kuchni wieczorem
„Dziecięce menu dla całej rodziny”-recenzja 98

sobie zdrowe przekąski, podawać mu zdrowe jak najmniej przetworzone rzeczy – przykładowo jabłko zjedzone ze skórką ma dużo więcej witamin niż obrane. Największym atutem potraw z tej książki jest jednak to, że samemu ma się ochotę je zrobić tylko dla siebie. Dobrze wygląda szafranowy ryż z marchewką, zapiekanki i słodkie ziemniaki po meksykańsku czy kuskus z awokado. Na pewno przyda

Ugotowane pozamiatane
Co Lila jadła w środę? 20 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 174

robię z rybą i całość miksuję na krem. Tym razem było trochę inaczej - poniosło mnie w kuchni, hahaha! W garnku na maśle klarowanym zeszkliłam cebulkę, dodałam ząbek czosnku, później pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Następnie warzywa zalałam wodą, a gdy się trochę podgotowały wrzuciłam kilka kulek mrożonego szpinaku. Całość przyprawiłam. Gotowe! Akurat tę zupę gotowałam we wtorek, więc w środę wystarczyło(...)wyciśnięty z buraka, jabłka i gruszki. Na początku Lili nie posmakował, bo mówiła, że za kwaśny (według mnie baaaardzo słodki). Jak drugi raz skosztowała to chciała więcej i więcej.  Kolacja 19:00 Kotlety z ryżem i jajkami. Przepis na kotleciki Składniki 150 g ryżu  5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe mała marchewka starta na małych oczkach

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
DaTerra w Porto i quiche ze szpinakiem 142

Quiche ze szpinakiem i marchewką od razu zdobył moje serce w tej restauracji. Przypomina trochę tartę w wersji wytrawnej, ale poza warzywnym nadzieniem, dodaje się jeszcze masę jajeczną – śmietanową. Udało mi się skubnąć kawałek quiche, do tego mój posiłek domykała sałatka, ryż i gulasz z tofu. Spróbowałam również świeżo wyciskanego soku z jabłek. Chciałam posmakować innych dań, ale jedyne(...)zimnego masła pokrojonego na mniejsze części 1 jajko 1/3 łyżeczki soli nadzienie 200 g szpinaku (mrożonego lub świeżego) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 100 g sera camembert mała marchewka dodatkowo 4 jajka 1/2 szklanki śmietany 30 % 100 g sera żółtego 1/3 łyżeczki pieprzu szczypta soli Sposób przygotowania Przesianą mąkę wymieszać z masłem, jajkiem i solą. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę

Pink Envelope
Pomidorowa dwukolorowa 124

jarzynowa i dyniowa azjatycka...               Ta powstała trochę z przekory; pierwotnie miałam zrobić pomidorową z porem i jabłkiem, ponieważ jednak pojawiła się dość podobna w międzyczasie u kogoś innego, chciałam zmodyfikować trochę przepis. Postanowiłam zrobić dwa kremy i połączyć je dopiero na talerzu, żeby otrzymać trochę niecodzienną zupę(...)bulionu warzywnego (może być z kostki) 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 fioletowa cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, cukier, pieprz czarny do smaku 1 łyżka masła KOLOR KREMOWY WARZYWNY 1 mały kawałek selera w korzeniu 3 średnie różyczki kalafiora 5-centymerowy kawałek pora, biało-zielona część 1 małe jabłko 1 mały ziemniak sól, cukier, pieprz biały

Kuchnia Prezydentowej
Podsumowanie 2014 roku – 10 najpopularniejszych przepisów 235

Kolejny rok za nami, życzę więc wszystkim w nadchodzącym 2015 roku sukcesów, w życiu zawodowym, osobistym jak i oczywiście w kuchni Po raz kolejny przedstawiam też

karmelowy
Surówka z kalarepy 145

szczerze, że najbardziej zawsze lubiłam ją chrupać na surowo jak jabłko i ... dalej tak lubię ją jeść. Jednakże często też wykorzystuję ją w różnych sałatkach i surówkach. Dziś zapraszam Was na jedną z takich surówek. Prosto, smacznie i... oczywiście z kalarepą. Składniki: 1 kalarepa 2 małe marchewki por 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki 2 rzodkiewki sól i pieprz do smaku

Słodkie okruszki
Świąteczne wypieki i desery 215

czekoladowo - bananowe z kruszonką Ciasto czekoladowe Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Jabłka pod owsiano-cynamonową kruszonką Keks 2016 Keks Keks z lukrem królewskim i czekoladkami Kule z bananem i suszonymi śliwkami Kulki mocy z masłem orzechowym, chia i płatkami owsianymi Migdałowo-kakaowa babka Muffinki owsiane z marchewką i cynamonem Muffinki ze śliwkami Murzynek Mus czekoladowy Mus czekoladowy z awokado

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z selerem naciowym Julienne 163

dodać do sałatki.  W połączeniu ze słodkim owocem np. jabłkiem lub pomarańczą daje bardzo smaczne zestawienie. Jeśli spróbowaliście już mojej poprzedniej sałatki z selerem ( przepis ) polecam kolejną. SAŁATKA z SELEREM NACIOWYM JULIENNE Składniki:  2,3 łodygi selera naciowego 1/2 pora (zielona część) 1 świeży ogórek 1 marchewka 1 pomarańcza dressing: 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny

Bon appetit mon amie
Co warto kupić w Lidlu - zdrowa żywność 135

oraz truskawkowo-wiśniowe. Puree jabłkowe skład: puree owocowe 70% (jabłko 36%, truskawka 23%, śliwka 11%), jogurt naturalny 26%, płatki jaglane 2%, płatki owsiane 2%. Puree bananowe skład: puree owocowe 71% (banany 35%, gruszka 26%, czarna jagoda 10%), jogurt naturalny 26%, płatki quinoa 2%, płatki owsiane 1%. Zupa krem z marchewki z kolendrą Marwit 500 ml - 4,49 PLN Zupy(...)dać dziecku, zjeść na 2 śniadanie, czy też sięgnąć w chwili słabości i zapotrzebowania na słodycze :) Dobra Kalorio czekam na jeszcze więcej smaków! Baton owocowy jabłko & cynamon skład:  daktyle, chrupki zbożowe, jabłka suszone 12%, orzechy nerkowca, rodzynki, cynamon 0,7%. Baton owocowy śliwka & ziarna skład: daktyle, śliwka suszona 27%, ziarno słonecznika 19%, chrupki

Bez Cebuli
Surówka z kiszonym jabłkiem 107

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Uwielbiam wymyślać różne surówki do obiadu. Surówka z kiszonym jabłkiem jest wyjątkowa ze względu na smak składników i bogactwo zawartych …

My Blueberry Corner
TARTA Z WARZYWNYM NADZIENIEM 144

truskawkami z masą migdałową ze śliwkami z owocami lata z jabłkami francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami   Ile ludzi tyle wariacji i pomysłów na nadzienie. Ja proponuję poniższe: Ciasto: 20 dag mąki 10 dag masła 2-4 łyżki wody szczypta soli Nadzienie: marchewki brokuły kukurydza wędzony boczek  jeden pomidor sery feta,mozzarella

potrawyregionalne
Barszcz na zakwasie 200

Śliwki suszone Jabłko Sól Pieprz Barszcz przygotowuję zwykle w największym garnku, jaki mam – 10 litrów. Oczywiście samej zupy wychodzi znacznie mniej, jednak każda ilość barszczu szybko się rozchodzi. Do zimnej wody (używam butelkowanej) wrzucam włoszczyznę, tak jak na rosół. Im więcej damy warzyw, tym smaczniejszy będzie barszcz. Minimum to jeden pęczek gotowej włoszczyzny, czyli 3-4 marchewki, 2 pietruszki(...)liście laurowe, pieprz ziarnisty, sól, miód, kmin rzymski, jałowiec i oczywiście majeranek. Możemy dodać świeżych ziół – doskonale sprawdzi się oregano i rozmaryn. Ja dodaję jeszcze kilka suszonych śliwek i jabłko. Gotujemy kilka minut na małym ogniu po czym dodajemy zakwas. Pilnujemy, by barszcz nie wrzał, ponieważ straci kolor. Gdy smaki się wymieszają należy spróbować i ew. doprawić. Smacznego! ZOBACZ: Zakwas

MarcinChef