Jako dziecko jej nie znosiłam. Surowej, gotowanej, tartej z jabłkiem - każda wersja była na "Nie". Nie pomogło zawijanie w białą ściereczkę butelki ze świeżo wyciśniętym sokiem - do czego w desperacji uciekała się Mama. Nie chodziło przecież o kolor, ale o smak MARCHEWKI ! Wyławiana z rosołu, wzgardzona w surówkach, dopiero po latach doczekała się należnego jej traktowania. Odkąd zaczęłam sama gotować
KUCHARNIAmarchewkowego. Sok marchew, mandarynka oraz banan Bardzo prosty przepis na sok marchewkowy. Bazą soku jest oczywiście marchewka ale pozostałe owoce możemy dobrać według uznania. Ja akurat miałam w domu mandarynki i banany więc to ich użyłam. W sezonie można śmiało sięgnąć po maliny, jabłka czy gruszki. Sok z poniżej podanych proporcji wychodzi dość gęsty Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego
mecooksgotowych produktach są zawarte połączenia smakowe - poczytajcie czasem skład. Nawet aromatyzowana herbata zawiera takowe połączenia np. pomarańcza i imbir, miód i cytryna czy jabłko i mięta. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował jutro może zetrzeć marchewkę do surówki na słodko i dodać trochę cynamonu i wymieszać. Zwykła surówka staje się zupełnie inna. Spróbujcie tez surówki tymiankowej z mojego bloga gdzie surówka
Kuchnia PROzdrowotnamakrelą (6 porcji) Składniki: 1 puszka groszku, odsączonego (ok. 200g) 1 puszka kukurydzy, odsączonej (ok. 250g) 3 ugotowane ziemniaki, pokrojone w kostkę 2 ugotowane marchewki, pokrojone w kostkę 4 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę 2 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kosteczkę 4 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w kostkę, plus 2 do podania 1 wędzona makrela
karmelowySkładniki (3 porcje): 4 duże marchewki (500 g) dynia (300 g) banan (100 g) 1 duże jabłko (150 g) 1 pomarańcza (150 g) 1 cytryna, szczypta cynamonu Sposób przygotowania : Wszystkie warzywa i owoce dokładnie umyć, obrać i oczyścić. Z marchwi dyni oraz jabłka wycisnąć sok w sokowirówce. Wycisnąć sok z cytryny oraz z pomarańczy, skropić sokiem banana. Banan zmiksować
Menu Zdrowiakoszu. Składniki Po drugie. Sezonowość. Jest zima. Styczeń. Truskawki? Serio? Mrożone ok, ale świeże lepiej sobie odpuścić. Obecnie mamy sezon na buraki , fenkuł, marchewkę (mój króliczek jest w siódmym niebie), pietruszkę, por, seler, gruszki, jabłka . Obiad na już! Po trzecie. Czas! Wszyscy żyjemy w pośpiechu i większość z nas wychodząc z pracy, na pewno nie chce spędzić reszty dnia przy
rabarbarowomagiczny składnik. Moją urozmaiciłam kukurydzą i efektownym podaniem. Ciekawa jestem, jak często ją robicie? Ja 3-4 razy w roku. Składniki: • 5 marchewek • 5 ziemniaków • 2 pietruszki • 1 mały seler • 5 jajek • 2 jabłka • 6 ogórków konserwowych • 1 puszka groszku zielonego • 1 puszka kukurydzy • 5 łyżeczek musztardy • 3 łyżki majonezu • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ugotować marchew
To co kochamsałatkę jarzynową, przyznam szczerze że dawno je nie robiłam. Tradycyjna sałatka która gości prawie w każdym domu, szczególnie na uroczystościach rodzinnych. Składniki: 5 marchewek 2 pietruszki 1 seler 5 ziemniaków 4 ogórki kiszone 2 jabłka 1 por 1 papryka czerwona 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy złocistej z groszkiem Bonduelle 2 łyżki musztardy 1 mały słoik majonezu
Bajeczna Kuchniaodkryć mnóstwo ciekawych połączeń. Na zdjęciu: kotlet fasolowy wg tego przepisu ale z białej fasoli, sos z suszonych śliwek, puree brokułowo-ziemniaczane, surówka: por, jabłko, ogórek kiszony z czarnuszką i olejem z pestek winogron/oliwą, marchewka z ananasem (marchewka ugotowana, pokrojona w blenderze i podduszona z ananasem na odrobinie tłuszczu). Inspiracja do sosu i puree pochodzi z sieci. Puree brokułowo
Qlinarnie i Qlinarnieprzez nie sok z ugotowanego buraczka.Składniki:2 całe solone śledzie (lub ewentualnie 4 pojedyncze filety),3 średnie ziemniaki,3 większe marchewki,2 większe pietruszki,10-12 cm średniego pora,1 średnie jabłko,3 jajka,kilka łyżek majonezu.Śledzie wyfiletować, usunąć drobne ości, opłukać i pokroić w grubszą kostkę lub cienkie paseczki
Codzienna kuchnia niecodziennaodświeżyć” nasz ulubiony przepis i wzbogacić jego smak. Spróbujcie mojej dzisiejszej wersji Składniki: 8 mniejszych ziemniaków 6 jajek 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 2 cm pora (biała część) 2 większe ogórki kiszone około 2 średnie majonezy 2 jabłko 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka groszku około 1/2 selera (małego) sól do smaku – u mnie himalajska Skworcu pieprz czarny mielony(...)kostkę. Marchewkę, pietruszki i seler obieramy, gotujemy do miękkości. Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Ugotowane i przestudzone obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do miski z jajkami. Następnie dodajemy pozostałe, ugotowane i pokrojone w kostkę warzywa (ja używam sitka do warzyw). Do składników w misce dodajemy również pokrojone w kostkę ogórki kiszone, jedno obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz
Słodkie okruszkipieczenia, skropić oliwą i ułożyć na nich tymianek (lub posypać tymiankiem). Piec w piekarniku (180 stopni) przez około 45 minut. Ugotowaną marchewkę, pietruszkę i selera przełożyć do jednego garnka z upieczonymi burakami. Cebulę poszatkować, podobnie czosnek, jabłko obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni z masłem zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać jabłko i jeszcze chwilę podsmażać. Dodać do garnka
Pociąg Do Kuchnismażyć kilka minut mieszając. Część jabłek wrzucić do kremu, część można zostawić do dekoracji. Krem z kabaczka z chrzanową nutą i karmelizowanymi jabłkami podawać na ciepło. Podobne przepisy Krem szparagowy biały Krem z pieczonej marchewki Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important(...)jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Krem z kabaczka z chrzanową nutą i karmelizowanym jabłkiem pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnifrajdy, ale z wielką radością robi to starsza córka Dziś przedstawiam Wam mój przepis na ten klasyk. Składniki: - 5 sporych ziemniaków; - 2 duże marchewki; - 1 mała pietruszka; - kawałek pora; - 1 puszka groszku; - 1,5 dużego jabłka; - 6 jajek ugotowanych na twardo; - 4 średnie kiszone ogórki; - 1,5 łyżeczki ostrej musztardy; - 1 1/4 szklanki majonezu; - sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki, marchew
dom-agi.plbrązowego ryżu!) oraz moją ulubioną Wasę :) Takie codzienne produkty, które kupuję to serek wiejski, który jest tutaj bardzo smaczny, jogurt grecki, marchewki typu baby carrot (są tutaj bardzo tanie, nie to co nasze marwitki), owoce - głównie jabłka, borówki, jeżyny, truskawki, nektarynki i warzywa, których jest tu bardzo dużo. Ostatnio próbowałam batatów, na które przepis już niedługo pojawi się na blogu
Zgrabne Gotowanie