maliny - 13477 przepisów (strona:731/899)

Wspomnienie lata 213

połowę zjadając od razu. Pyszności! W domu długo szukałam odpowiedniego przepisu. Aż w końcu w Chocolate cakes wydawnictwa The Australian women's weekly znalazłam boskie brownie. Tam było z malinami, które kolorystycznie może i lepiej się komponują, ale jeżyny smakują tu wybornie. Świetnie przełamują ciężki, czekoladowy smak. Bo ciasto, choć pyszne, jak dla nas jednak zbyt czekoladowe (nigdy w życiu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Październikowe jeżyny 181

niewiele pracy wymaga. Jedyna uwaga - ciasto z łatwością przyjęłoby większość ilość owoców. Ja ich po prostu nie miałam... Ale jeśli będziecie je robić, nie żałujcie jeżyn, jagód czy też malin, i dajcie czterysta gram. Będzie jeszcze lepsze. Odwrócone ciasto z jeżynami Składniki: (na tortownicę o średnicy 19 cm) 125 g miękkiego masła 4 jajka 130 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort dla Natalki 194

zadowalały ze względu na niezbyt wyraźną różnicę w kolorze, ale trudno. Później okazało się zresztą, że w kontraście z białym kremem prezentują się wzorcowo. Krem maślany pierwotnie zaplanowałam z malinami, ale C. podrzucił mi pomysł z suszonymi truskawkami. Kupiłam, a później nie użyłam. Krem jednak zrobiłam o smaku truskawkowym - i bardzo dobrze. Zrobił wrażenie (czego się po kremie maślanym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rabarbarowy deser na otwarcie sezonu. I wakacje 243

Myślęcinka, Ostromecka... Trzy tygodnie to przecież szmat czasu! Jeszcze jedna rzecz cieszy mnie ogromnie - będę w Polsce w lipcu . Co oznacza, że najem się truskawek, czereśni, porzeczek, agrestu, rabarbaru, malin i wszelkich innych dobroci za wszystkie te lata, kiedy nie mogłam ich sobie kupić. Mmm... Aż się rozmarzyłam... Wracając do deseru - właśnie nim postanowiłam otworzyć sezon rabarbarowy w tym roku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
A u mnie jeszcze rabarbar. I tarta 199

wielu z Was rabarbar został już zastąpiony truskawkami, albo może nawet czereśniami, malinami czy jagodami. Sezon na poszczególne owoce (i warzywa), te typowo letnie i cudownie pachnące jest wyjątkowo krótki. A przynajmniej takim się zawsze wydaje. Nigdy nie zdążę nacieszyć się choćby truskawkami, nie najem się do syta, zawsze jest miejsce na jeszcze odrobinę . Przepisy na smakołyki z sezonowymi owocami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z rabarbarem. Bo dlaczego by nie...? 156

deserów czy lodów. Uwielbiam, gdy jego kwaśny smak równoważony jest przez słodkie dodatki. Świetnie komponuje się z mnóstwem innych smaków: oczywiście z truskawkami, ale też na przykład ze słodkimi malinami, z miodem czy z jeszcze kwaśniejszą cytryną. Wyśmienicie smakuje w serniku. A kiedy potrzebna mi odurzająca dawka rabarbaru, zanurzam łodygę w cukrze i przypominam sobie stare, dobre czasy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Teatr pod gołym niebem i drożdżówki dla alergików 197

jeszcze można dostać truskawki. W zasadzie sezon się skończył, ale ciągle są dostępne na przykład niemieckie (dzisiaj kupiłam opakowanie bardzo ładnych), więc warto skorzystać. Albo zrobić takie bułeczki z malinami czy jagodami - z pewnością zasmakują nie tylko alergikom. Inspirację znalazłam na blogu Moje wypieki , ale sporo w przepisie zmieniłam. Dyniowo-orkiszowe drożdżówki z truskawkami Składniki: (na 10 bułeczek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Morele w syropie. I plaża 165

redukować około 20-30 minut.  Bardzo gorącym syropem zalać morele, dobrze zakręcić, ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! A teraz czas się zebrać w sobie, i ruszyć do lasu. Chcemy nazbierać malin - już zrobiliśmy rekonesans: są słodkie i pyszne, choć malutkie. Zobaczymy, ile znajdziemy, ale już mam kilka ciekawych pomysłów na ich zagospodarowanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Migdałowy sernik z jeżynami. Absolutnie wspaniały 201

jednocześnie rozpływa się w buzi. Chrupiące migdały, kwaskowate jeżyny i słodka, kremowa masa serowa tworzą wyjątkowo udane połączenie. W dodatku sernik wygląda wspaniale. Zamiast jeżyn można użyć jagód albo malin, też będzie smakował wyśmienicie. Co do twarogu, to użyłam gotowego, już zmielonego, ale nie z wiaderka, tylko z kiełbaski . Jest zwarty, nie wodnity, naprawdę świetny. To doskonała opcja dla tych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Odwrócone ciasto z jeżynami 206

zanadrzu jeszcze kilka pomysłów na ich wykorzystanie. Jeśli jednak w Waszej okolicy jeżyny są trudno dostępne, nie ma strachu - świetnie można je zastąpić bardziej popularnymi malinami.  Wczoraj zebrałam kolejne pół kilo. I troszkę mi się smutno zrobiło, bo musiałam się mocno wspinać na palce i wciskać dłonie między kłujące gałęzie. Przez brak słońca w ostatnich dniach jeżyny bowiem przestały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z jeżynami i białą czekoladą 152

Całość smakuje po prostu rewelacyjnie - słodko-kwaśne, idealnie wyważone połączenie, mocno owocowe, a jednocześnie kremowe ciasto. Mówię Wam - to jest sernik idealny. Oczywiście można przygotować go z innymi owocami - malinami, truskawkami, jagodami, morelami... Trzeba tylko wtedy dobrze dopasować ilość cukru - jeżyny są dość kwaśne, więc ze słodszymi owocami ilość cukru należ odpowiednio zredukować. Sernik z jeżynami i białą czekoladą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jeszcze trochę letnia focaccia z jeżynami 164

swoim rodzaju smak, jeszcze się nam nie znudził.  Dla Was mam dobrą wiadomość - jeśli nie macie lub nie chcecie ich używać, w większości przepisów można je zastąpić malinami, jagodami, czy nawet porzeczkami. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni. W tym jednak przypadku nie jestem pewna, jak sprawdzą się inne owoce. Jeżyny bowiem smakują tak dobrze w tym lekko wytrawnym zestawieniu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Curd. Z jeżyn 149

Dodać olej, wymieszać, gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z palnika, przetrzeć curd przez sitko, ostudzić. Przechowywać do tygodnia w lodówce w zamkniętym słoiczku. Smacznego! Zamiast jeżyn można też użyć malin - późne, słodkie odmiany nadadzą się idealnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ziołowy sernik z kąpieli wodnej, na migdałach, bez mąki i cukru 239

ziół , które się sprawdzają równie dobrze co owoce. Polany sosem miętowo-bazyliowym nabiera wyjątkowej świeżości. Można go podawać również z owocami sezonowymi. Niezwykle udane duety tworzy z truskawkami, malinami, jeżynami, jagodami i borówką amerykańską. Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy (już łatwiej chyba się nie da :) ).          Składniki: 1 kg zmielonego twarogu, 1/2 szklanki ksylitolu, 4 jaja

SzczyptaSmaQ
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 206

Ciasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów.  Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój.  Tym oto wpisem rozpoczynam serię wypieków słodzonych stewią!  Co najmniej

Czarnawisienka