maliny - 13477 przepisów (strona:737/899)

Tarta z jogurtem greckim i owocami 169

pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii3/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)1,5 łyżki golden syrupu lub miodu na wierzchok 400g owoców  - malin, jagód, borówekcukier puder do posypaniaprzygotowaniespódFormę na tartę ( robiłam w 26 cm) posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło , smalec oraz cukier i  sól

Stare Gary
Tort migdałowo- kokosowy z owocami 163

woda- 3 łyżki* cukier- 3 łyżki* kakao- 3 łyżki* masło- 100g+ dżem truskawkowy np. z tego przepisu do smarowania blatów+ owoce- ok 200g (u mnie truskawki, czereśnie, maliny, jagody i agrest)Biszkopt:Piekarnik nagrzać do 180st.Migdały zalać wrzątkiem, zostawić na 10min., usunąć skórkę (wystarczy nacisnąć, migdał sam 'wyskoczy') i osuszyć.Po osuszeniu zmielić na mąkę (mogą być

Kraina Miodem Płynąca
Czekoladowa babeczka z kuskusu 117

kuskus, w deserowej wersji- z białą czekoladą i nadzieniem   z serka owocowego (można zamienić na nadzienie z nutelli, bakaliowe, budyniowe, na jakie tylko macie chęć!) w sosie z malin i jagód.Deser zrobiłam w kształcie dużej babeczki (można zrobić kilka wersji mini-w zależności od sytuacji oraz jakimi foremkami dysponujące) dobrze się kroi i nie rozlatuje się, bardzo prosto

Kraina Miodem Płynąca
Współpraca - Nasza Chata - leśne specjały z Borów Tucholskich 182

www.nasza-chata.plSklep internetowy: http://www.grzyby-sklep.pl/ Oto produkty, które otrzymałam:1. Koźlarze suszone2. Podgrzybki suszone 3. Maślaki suszone4. Borówki leśne niskosłodzone5. Koncentrat grzybowy6. Jagody leśne deserowe7. Kurki w zalewie naturalnej8. Maliny deserowe9. Żurawiny leśne niskosłodzone10. Podgrzybki marynowane11. Maślaki zwyczajne marynowane12. Kurki marynowane13. Kurki - danie gotowe14. Podgrzybki - danie gotowe15. Żurawiny leśne dżem - całe owoce16. Borówki leśne dżem - całe owoce17. Jagody leśne dżem - całe

Szefowa kuchni
Pelnoziarniste nalesniki ze szpinakiem - Jedz szpinak na zdrowie! 184

Szpinak,groszek zielony,maliny i jagody zawsze lezakuja w mojej zamrazarce. Natomiast  ser zolty mozna znalezcw kazdej lodowce.I mamy juz produkty do dzisiejszego obiadu.Dzisiaj wytrawne nalesniki z maki pszennej pelnoziarnistej ze szpinakiem.Swietnie smakuja z sosem pomidorowym,ewentualnie z ketchupem.Zawarte w szpinaku bogactwo witamin,mineralow i przeciwutleniaczy stawia go na najwyzszych pozycjach w rankingach zdrowego i pozadanego w naszej diecie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik cytrynowy ze stewią i polewą czekoladową 147

Nastepny przepyszny,kremowy sernik ze stewia w zastepstwie cukru ,o delikatnym cytrynowym smaku i polewa czekoladowa.Ten sernik jest jeszcze bardziej odchudzony od poprzedniego z malinami,poniewaz zamiast 250 ml smietanki kremowki dalam po prostu szklanke chudego mleka.Masa serowa przed napelnieniem foremy jest naprawde rzadka,wiec foremka musi byc bardzo szczelna.Sernik jest duzy, pieklam z 1 kg sera i uzylam formy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smoothie arbuzowo-melonowo-truskawkowe 137

zmiksowaniu w blenderze otrzymalam naprawde zimny,wspanialy orzezwiajacy napoj,prawdziwa rozkosz przy panujacych obecnie afrykanskich upalach.Zmiksowany zimny arbuz bedzie sie swietnie komponowal smakowo z wieloma innymi owocami np.porzeczkami,malinami czy jagodami.Wyprobujcie sami.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dżem jagodowy z kolendrą- ABC dżemowania 150

Dzemy wykonuje sie z owocow wykazujacych wlasciwosci galaretyzujace.Sa to agrest ,brzoskwinie,jablka,czarne jagody,jezyny,porzeczki,maliny,morele,sliwki.Dawka cukru jest zalezna od wlasciwosci uzytych do przerobu owocow.Przewaznie dodaje sie go w ilosci polowy ciezaru oczyszczonych owocow.Ilosc cukru ma zasadnicze znaczenie,poniewaz za mala ilosc spowoduje plesnienie dzemu,a za duza jego scukrzenie.Gotowac je mozna w rozny spsosob,to znaczy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Millefeuilles z owocami czyli napoleonka inaczej 194

przepis na Millefeuilles z owocami, cudownie lekki i soczysty…Napoleonka inaczej – składniki:opakowanie ciasta francuskiego250 ml śmietany 30-36 %cukier puder do posypaniaok. 400 g owoców (truskawki, maliny)Krem:375 ml mleka4 żółtka60 g cukru3 łyżki mąki2 łyżki rumu Podgrzewam mleko w rondelku do momentu zanim się zagotuje. Odstawiam. W misce mieszam żółtka z cukrem kilka minut

UgotujmyTo.pl
Ciasto czekoladowe… poczwórnie! 395

kremem czekoladowym… z polewą czekoladową… i ze startą czekoladą na wierzchu. Ciasto absolutnie dla łasuchów i wielbicieli czekolady:)! Zwykle wolę jak czekolada łączy się ze smakiem świeżych malin czy truskawek ale czasami człowiek musi zjeść kawałek poczwórnie czekoladowego ciasta ;)! Zapraszam serdecznie. (Zobacz też inne ciasto czekoladowe oraz inne przepisy na ciasta)Ciasto czekoladowe – składniki:100 g masła

UgotujmyTo.pl
Panna cotta porzeczkowa 142

które można pojechać i samemu nazbierać sobie owoców czy warzyw, oczywiście płaci się wtedy mniej za kg). Niestety po piątkowym grillu wybraliśmy się tam dość późno…;) Truskawki i maliny na których mi najbardziej zależało zostały już zebrane…:( Zebraliśmy więc trochę czerwonych i czarnych porzeczek i agrestu a ponieważ temperatura była powyżej 30 stopni nie zabawiliśmy tam długo

UgotujmyTo.pl
Sałatka z bobu i wędzonego kurczaka 196

skarbów jakie udało nam się nazbierać w ostatni weekend na farmie oprócz słodziutkich truskawek i malin na pewno mogę zaliczyć bób Strasznie dawno go nie jadłam, więc jak zaczęliśmy go zbierać to ostatecznie przytargaliśmy dwie spore torby! Cóż… trzeba było to jakoś przetworzyć….;) Część oczywiście została pochłonięta w tradycyjny sposób, a że na szczęście coś tam jeszcze zostało

UgotujmyTo.pl
Ptysie z kremem czekoladowo-śliwkowo-rumowym 154

smażenia, pieczenia, dresingów staram się również podmieniać masło czy olej w klasycznych przepisach, jak te właśnie ptysie czy na przykład Focaccia na oleju rzepakowym lub Murzynek z malinami na oleju. Zapraszam na ptysie z kremem dla dorosłych… ;)!Ptysie z kremem czekoladowo-śliwkowo-rumowymSkładniki (na ok. 20 szt.):1 szklanka mąki1 szklanka wody1/4 szklanki olejuszczypta soli3 jajkaKrem:200 g suszonych

UgotujmyTo.pl
Pleśniak 415

rondelka ze 100 ml wody, 2-3 łyżkami cukru i lekko podgrzewamy. Jak częściowo się rozmrożą (wszystko zależy, od tego jakie wykorzystujemy owoce, u mnie były to maliny, jeżyny i borówki, które szybko się rozmrażają i rozpadają a chciałam, żeby choć część zachowała kształt) to dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w kilku łyżkach zimnej wody i zagotowujemy delikatnie mieszając

UgotujmyTo.pl
Drożdżówki z rabarbarem 188

Dobre drożdżówki nie są z złe ;)! Szczególnie jak ciasto drożdżowe jest delikatne i połączone z kwaskowatym rabarbarem i kruszonką. Choć przygotowywałam te drożdżówki również z jagodami i malinami i były równie pyszne. Przepis znalazłam u Kasi i oczywiście na stałe zagości w moim kulinarnym repertuarze. Jeśli szukacie dobrego i sprawdzonego przepisu na drożdżówki to koniecznie wypróbujcie ten, na drożdżówki

UgotujmyTo.pl