kaszy jaglanej 250ml wody (lub mleka) szczypta soli łyżeczka cynamonu łyżeczka rodzynek 2 suszone śliwki 1/2 jabłka 1/2 banana garść orzechów (laskowych, włoskich, migdałów) 1 łyżeczka miodu lipowego z maliną *oczywiście możecie dodać co tylko macie pod ręką ;) Przygotowanie: Aby pozbyć się goryczki, należy wypłukać kaszę jaglaną w letniej wodzie Kaszę wrzucić do garnka i zalać wodą/mlekiem Dodać
Kitchens Alphabetmiałam poziomek więc zastąpiłam malinami a potem przelałam przez sitko, żeby pozbyć się pestek:) Składniki: 800 g miąższu z arbuza, 80 g świeżych poziomek, lub poziomek z syropu, sok z jednej cytryny, kieliszek wódki, 180 g cukru, Wykonanie: Oczyśćcie miąższ arbuza z pestek i włóżcie go do miksera, a następnie dodajcie cukier, poziomki świeże lub z syropu, wódkę, świeży
Anioły w kuchniSkładniki : 660 ml śmietanki 30 % ( ja używam 2 opakowań po 330 ml z biedronki ) 2 galaretki 2 szklanki wrzącej wody maliny lub inne owoce Wykonanie : Przygotowywujemy 2 miseczki do każdej wlewamy po szklance wrzątku i wsypujemy galaretki 1 opakowanie do jednej miseczki drugie do drugiej Mieszamy i studzimy Śmietankę ubijamy - można dodać troszkę cukru ale nie jest
Od kuchni czyli o wszystkim po trochępierwszą ( czyli poziome kreski na tej wysokości jak na początku ) Kończymy resztę w ten sposób Za pomocą tej techniki możemy przygotować różne torty np koszyczek malin czy tort grzybiarza z grzybkami z masy cukrowej lub ciasteczkami grzybkami Do takiego tortu można dorobić rączkę z masy cukrowej splatając 2 wałeczki masy , kształtując uchwyt
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęzasypujemy cukrem po chwili dodajemy śmietanę / jogurt miksujemy - możemy też wszystko rozgnieść widelcem Ugotowany lekko przestudzony makaron nakładamy na talerz i wykładamy zmiksowane truskawki Zamiast truskawek możemy użyć malin , jagód i będzie równie pyszne
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęmarca, więc już pora na to by się choć troszkę ociepliło. Tego potrzebuję. Wiosny, słońca, delikatnego powiewu wiatru i w końcu zmiany na sklepowych półkach. Czekam na truskawki, maliny, borówki.,arbuzy, melony, poziomki.. Smaczne pomidorki, ogórki i szczypiorek. Czekam na Wielkanoc. Na przygotowania, malowanie jajek czy też na święcenie koszyczka. To już niedługo :) A później testy. Nie ważne. Wróćmy
Czarnawisienkapodawać ciepły i zimny .Jeśli chcemy podać na zimno ,to po zdjęciu z kąpieli wodnej ubijamy ,aż sos całkowicie ostygnie. P.s. Czerwony sos został przygotowany z winem czerwonym i malinami
Kulinarny karnet Christopherazapiekł . Lekko ostudzić w temperaturze pokojowej. W wersji "no light" podaję z łyżką ubitej śmietany i gałką lodów miętowych ,z listkami świeżej mięty. Wersja letnia-owoce truskawki , czereśni ,wiśni ,malin ,czarnych jagód
Kulinarny karnet Christopherasalaterki. Dosypać osączone rodzynki. Wszystko delikatnie wymieszać. W miseczce utrzeć, twaróg, jogurt i cukier. Mieszankę owocowa polać i podawać. Rada. Oczywiście ,taką sałatkę możemy skomponować zastępując truskawki, malinami, a grapefruit, pomarańczą. Sałatka z pora i bryndzy. 2 spore kawałki pora bez zielonych liści 1 jabłko 2 łyżki soku z cytryny 100g bryndzy 1/2 pomarańczy 100ml jogurtu naturalnego garść
Kulinarny karnet Christopherapołowie rozsypać owoce. Pomagając sobie ściereczką zwinąć roladę. Właściwie rolada jest gotowa do jedzenia, ale możemy wstawić do lodówki i czekać na gości. Rada. Zamiast porzeczki można użyć, maliny, jagody, wiśnie
Kulinarny karnet Christopherastudzę. Dodaję serek wiejski i masło orzechowe. To jest moja tradycyjna "baza"- resztę dodaję zależnie od tego co akurat mam pod ręką. W moim przypadku świetnie sprawdzają się maliny, truskawki, jagody, gruszki czy też mrożone borówki amerykańskie. Po takim śniadaniu mam spokój minimum na 3 godziny i nie myślę non stop o jedzeniu. Poniżej kilka moich owsiankowych wariacji
peanutbuttermonstertwarogiem i owocami, a przy tym nadal zdrowe... i jak tu ich nie lubić? Wersja z gruszką i twarogiem zmiksowanym z gruszką i cynamonem Twaróg malinowo-jagodowy + świeże maliny i borówki Przygotowując naleśniki zawsze korzystam z jednego, sprawdzonego przepisu, który Wam dzisiaj podam. Właściwie to stanowi on podstawową bazę, którą można dowolnie modyfikować i tworzyć przeróżne cudeńka
peanutbuttermonsterpolane jogurtem zmiksowanym z jagodami SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ-5 PIEROGÓW: 75g mąki żytniej razowej(typ 2000) + mąka do posypania 4-5 gorącej łyżek wody około 50g owoców- malin, jagód, borówek lub truskawek + owoce do dekoracji 100g jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Mąkę wsypać do miski, dodać wodę- koniecznie musi być gorąca, ale należy uważać, żeby nie dać
peanutbuttermonsterPóki czas warto korzystać z owoców sezonowych. Możemy sięgać po maliny, winogrona, jabłka, śliwki czy gruszki, które teraz smakują najlepiej. Od kilku dni zastanawiałam się właśnie nad słodkim i ciepłym deserem z wykorzystaniem owoców. Otrzymana od firmy Ziarenkowo przesyłka utwierdziła mnie w przekonaniu, że połączenie gruszek i cynamonu to będzie TO! Po raz kolejny jest to propozycja szybka i prosta
peanutbuttermonsterpowstrzymać się ukrojeniem kawałka letniej drożdżówki. Mówię Wam, niebo w gębie. Na blogu znajdziecie również inne drożdżowe ciasta z owocami: Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Szwedzkie bułeczki cynamonowe Drożdżowe
Kulinarne przygody Gatity