LIMONKOWĄ:250 g śmietany remówki 36%250 g mascarpone3-4 łyżki cukru pudruSkórka otarta z 1 limonki2 łyżeczki soku z limonkiDODATKOWO:1 granat (lub w sezonie jagody, borówki, jeżyny, maliny, porzeczki albo inne drobne owoce)WYKONANIE:CIASTO:Szpinak wyjmij z opakowania i pozostaw do całkowitego rozmrożenia.Odzedź z niego wodę, jeśli powstanie po rozmrożeniu (u mnie wody praktycznie nie było
Słodko-Słony Świat Ilonyminut lub do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 60 minut).Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.* do ciasta możesz wykorzystać również inne drobne owoce, typy maliny, jeżyny, borówki, mirabelki, aronię
Słodko-Słony Świat Ilonysyropie200 g jagód leśnychcukier do smakuKiedy latem wybierzemy się na targ owocowy... panuje tam istna uczta dla zmysłów. Wszędzie mnóstwo rozmaitych owoców w różnych kolorach. Wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny, jagody... Jak więc nie skusić się na taki deser, który proponuję dzisiaj? :) Podanych składników wystarcza na 6 porcji.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 2 łyżki cukru
Świat Domowej KuchniSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego400 g świeżych owoców (malina, truskawka, borówka amerykańska)1 jajko120 g pokruszonych biszkoptówok. 100 g cukru trzcinowego100 g kwaśnej, gęstej śmietanySezon letni nieubłaganie dobiega do końca. Owoców na straganach jest coraz mniej. Postanowiłam więc chodź trochę zatrzymać lato na dłużej, piekąc wyśmienite, lekkie ciastka ze świeżymi owocami.Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć z niego kwadraty
Świat Ciastacukier waniliowy szczypta soliSkładniki na masę budyniową:500 ml mlekabudyń waniliowy bez cukrułyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowyDodatkowo:ok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp.Niestety sezon pomału dobiega końca, więc postanowiłam wykorzystać jeszcze dostępność świeżych owoców i przygotować przeurocze babeczki z owocami. Przepis znalazłam na blogu Słodka Strona
Świat Ciastakremem na bazie malinowego budyniu … pokryty jeżynami i galaretką o smaku owoców leśnych. Deser szybki , łatwy , w sam raz do popołudniowej kawy ;) Zamiast jeżyn śmiało możemy użyć np. maliny i swoją ulubioną galaretkę! SKŁADNIKI :BISZKOPT JASNY:* przepis na bloguKREM :* budyń malinowy – 2 op* cukier – 4 łyżki* mleko – 3/4 l* masło – 170 gDODATKOWO :* jeżyny
Ostra na Słodkowiecie jestem wielbicielką kasz i dość często ( z wielką przyjemnością ) wykorzystuję je w swojej kuchni.Były już racuszki z kaszy manny z malinami ….. były z żurawiną … było też orzotto z kaszy … i wiele wiele innych przysmaków z dodatkiem kasz. Tym razem padło na kasze kukurydzianą , z której zrobiłam ekspresowe racuszki z dodatkiem sosu pomidorowego. Fajny pomysł
Ostra na Słodkokokosem.Przykrywamy resztą kaszy i posypujemy resztą cukru.Zapiekamy ok. 30 min w 180C.Podajemy lekko przestudzoną i posypaną cukrem pudrem!Smacznego!PS. Do truskawek możemy dodać inne sezonowe owoce np. maliny , borówki , brzoskwinie
Ostra na Słodkopłatków owsianych górskichkilka łyżek otrąb owsianychsezampestki dynipestki słonecznikapłatki migdałówkilka łyżek powideł śliwkowych (lub dowolnych innych, dżem też się nada)u mnie dodatkowo ponieważ miałam akurat w lodówce kilka łyżek malin z syropu BabciWszystko razem mieszamy, wykładamy na wysmarowaną masłem formę (blachę lub naczynie żaroodporne) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 190 stopni na około pół godziny.Chętni mogą przed
Z butelką mleczka w tleKolejny truskawkowy torcik, tym razem z masą budyniową z dodatkiem mleka w proszku oraz konfiturą malinową. Maliny idealnie współgrają z truskawkami, a masa mleczna nadaje całości wyjątkowego, aksamitnego smaku. Tort Truskawkowy z Masą Budyniowo-Mleczną i Konfiturą Malinową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka8 łyżek cukrucukier waniliowy3/4 szklanki mąki tortowej1
Słodka Stronasłodkiej śmietanki 30 lub 36%250 g serka mascarpone3-4 łyżki cukru pudruok. 80 g biszkoptówniewielka ilość mlekaok. 400 g dowolnych owoców, najlepiej mieszanki np. borówek, poziomek, truskawek, malin itp.Desery Owocowe Tiramisu - Sposób przygotowania:Kremówkę ubijamy, a następnie partiami dodajemy mascarpone ciągle mieszając. Na końcu łączymy z cukrem pudrem. Do kieliszków lub pucharków na przemian układamy: krem, biszkopty namoczone
Słodka Stronaidealny, nie sposób sobie odmówić kolejnego kawałka.... Polecam.Pavlova - Składniki:150 ml białek225 g cukrułyżeczka wódki400 g śmietanki kremówki 30%fix do ubijania śmietany (opcjonalnie)ok. 350 g owoców (np. maliny, jagody, borówki, truskawki)Pavlova - Sposób przygotowania:Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając partiami (najlepiej po jednej łyżce) stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wlewmy wódkę.Na papierze do pieczenia
Słodka Strona/watch?v=LTsI7Sn_jv0. Nie dość, że ciasto jest pyszne to jeszcze bardzo efektownie wygląda, zwłaszcza kiedy jest sezon na truskawki. Sądzę, że teraz, kiedy truskawki już się kończą można je zastąpić malinami, porzeczkami czy wiśniami i też sernik będzie bardzo smaczny. Można też użyć truskawek mrożonych tylko trzeba odsączyć je z nadmiaru wody.Składniki: 100 g kruchych ciastek100 g masła500
upichcicśrodku :)))Dzisiaj zapraszam Was na Miśka Owocowego.Ciasto łatwe i w sumie szybkie. Bałaganu w kuchni też wielkiego nie ma ;)Owoce do tego ciasta mogą być różne: porzeczki, maliny czy mieszanka. Najlepsze są świeże, ale zimą raczej nieosiągalne, więc można je zastąpić mrożonymi. Tylko trzeba pamiętać, że truskawki mrożone nie będą dobre, gdyż po rozmrożeniu stają się miękkie. Zatem truskawek
Codzienna kuchnia niecodziennaPoniższy przepis opublikowałam już na stronie Kosmetycznych Trendów Maliny, na którą zapraszam wszystkich. Znajdziecie tam wszystko, co interesuje każdą kobietę. O o dba nasza kochana Malinka, którą pozdrawiam najserdeczniej :)Niewiele jest smaczniejszych potraw ponad domowe gołąbki. Czy zastanawialiście się kiedyś nad historią powstania tej potrawy lub samej nazwy? Podobno nazwa pojawiła się w XIX wieku od ukraińskiej
Codzienna kuchnia niecodzienna