maliny - 13477 przepisów (strona:722/899)

Historia pewnej królowej i jabłka w filo. 179

któregoś popołudnia.  Widok z kuchni już nigdy nie będzie tak piękny jak za jej panowania. Łąka i ogród straciły królową, a my skarby jakimi były te cudowne, pachnące malinami rumiane owoce.  Od kilkunastu lat wypatruję tych rumieńców na straganach, wciąż mając nadzieję, że jeszcze kiedyś gdzieś je spotkam... Pięć pozostałych w ogrodzie jabłoni wciąż dzieli się z nami

KUCHARNIA
Bania, harbuzem zwana i pranie blondyn 167

przepisów korzystała moja Prababcia. Zastanawiam się jak bardzo wonne były zaznaczone przez nią pierniczki ,  jak pachniała pieczeń cielęca z biszmelem i jak bardzo rozgrzewała nalewka mięszana z poziomek, malin, truskawek i listków różanych .  Jest jeszcze jedna rzecz, która niezwykle mnie w Kucharzu pociąga - jego wszechstronna wiedza na temat domowych porządków. Począwszy od prania drobiazgów, przygotowania pachnidła i fryzowania

KUCHARNIA
Wiosenne porządki i gotowane perły. Risotto. 202

Paczka botwinki. Dwa woreczki czerwonych winogron. Wielkie pudełko malin. Pojemnik z wiśniami. Torebka rabarbaru. Worek czerwonych porzeczek. Trzy pudełeczka dyni. To nie jest lista moich zakupów.  Ani relacja z wizyty na straganie. To po prostu zamrożone lato i trochę jesieni, które wciąż trzymam w zamrażarce. To nic wielkiego, jestem pewna, że i Wy tak macie. Ale przecież mamy wiosnę

KUCHARNIA
Blog Forum Gdańsk 2011, czyli przepis na wyjątkowy weekend 168

serdeczność na zawsze pozostawia najlepsze wspomnienia A kulinarnie?  - pyszna foccaccia – koniecznie z sypaną z rozmachem solą i oliwą w sprayu;) - lekkie i puszyste muffiny szpinakowe - czekoladowe babeczki z malinami - konfitura z cebuli i pomarańczy - ser Manchego - domowa malinówka - wielka tabliczka kultowej czekolady Studenskiej – niestety, odnaleziona w zakamarkach walizki dopiero po powrocie - francuska uczta u Gaskończyka, czyli ryba raja

KUCHARNIA
Dla kogo bukiecik? Suflet z fiołków z Klaudyną. 165

użyciem białek i żelatyny. Ma konsystencję bardzo delikatnego musu i myślę, że z powodzeniem mógłby też nosić taką nazwę. Podobnie przygotowywane suflety wspaniale smakują z dodatkiem innych owoców, np. malin, truskawek czy jagód.  7 g żelatyny 1/2 filiżanki zimnej wody 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka 1 szklanka cukru /dałam 3/4 szklanki/ szczypta soli 1/4 szklanki soku

KUCHARNIA
Smak lata, warsztaty i róża dla ... Update:) 131

najnowszym numerze magazynu Spring Plate - tu link (klik). A ja zaczynam się pakować przed kulinarną podróżą do Szwecji - relacja po powrocie:) Słonecznego weekendu!  Jak smakuje lato? Porzeczkami, malinami,  śliwkami rwanymi prosto z drzewa, miodową słodyczą gruszek czy może jest bardziej pomidorowe? Lato przepełnia zmysłowość.  Kolory intensywne, kuszące. Smaki dojrzałe, świadome. Skórka gładka, jedwabista. Miąższ słodki, kapiący sokiem

KUCHARNIA
Smak Lata, czyli...warsztaty kulinarne w Siedlisku 137

menu warsztatów Smak Lata: CZWARTEK Grillowane brzoskwinie z kozim serem, szynką parmeńską z focaccią (ziołową oraz z mirabelkami, miętą i solą morską), sałata Zupa krem z pieczonych buraków i malin Galette (na dwóch spodach – oliwkowym i maślankowym) z pieczonymi warzywami, kremem z fety i sałatą Lawendowa panna cotta z pieczonymi morelami z tymiankiem SOBOTA Carpaccio z żółtej cukinii z kozim

KUCHARNIA
Szczęście to czas. Selerowe karmelki i kasza jaglana. Na dobry początek. 175

Robić śniadania nie tylko dla innych, ale także dla siebie. Takie jak lubię. Bez kanapek, wędlin, jajek i kiełbasek. Piekę granole, gotuję owsianki, do kaszki manny dolewam soku z malin, który wciąż pachnie minionym latem i rytualnie w zimne poranki rozgrzewam się kaszą jaglaną. To dobro, jakie sobie ofiaruję i cudowny zastrzyk energii, jakiej teraz naprawdę potrzebuję.  Porcja kaszy

KUCHARNIA
Gdzie jesteś? Wracaj! Limonkowy sernik z ricotty z owocami lata. 179

chowaj się za kurtyną chmur, za tą szarą i ponurą scenografią, którą wciągać na scenę może tylko jesień! Zobacz, jak potrafisz pięknie malować świat.  Kolorowe grona porzeczek, rumieńce malin, subtelne fiolety lawendy. Słońce wróć!  Lato bez Ciebie to jak pyszny obiad bez deseru, to jak poranek bez kawy, to po prostu wielki smutek i nieporozumienie. Wróć i osusz

KUCHARNIA
Smak Lata - relacja z warsztatów 171

nadzieję zaraziła uczestników chęcią samodzielnego pieczenia chleba.  Oto jak wyglądało nasze menu: CZWARTEK Krem jabłkowo-ogórkowy Miętowy suflet z zielonego groszku Ratatouille Zupa owocowa z białych brzoskwiń i malin z prosecco SOBOTA Zupa Pappa al pomodoro Orzotto z warzywami Chleb z suszonymi pomidorami Lemoniada brzoskwiniowa Menu „w słoiku” – Chutney z mirabelek NIEDZIELA Chłodnik arbuzowo-pomidorowy z miętą i fetą

KUCHARNIA
Tort nutella 149

dorosłych dodałam odrobinę wódki (może być też rum lub likier cytrusowy). Co do dekoracji tortu to z racji pory roku i braku dostępu do świeżych owoców sezonowych typu truskawka, malina czy jagoda, użyłam kandyzowanych wiśni i gotowych listków czekoladowych. Boki obsypałam gotowymi, pokrojonymi migdałami. Efekt końcowy moim zdaniem super smakowicie :). Przepis jest na tortownicę 23 — 24 cm. (Szklanka o pojemności

Wypieki i Rumieńce
Tort tiramisu 218

Składniki 5 - jajek 220 g - drobnego cukru szczypta soli 100 g - mąki pszennej 100 g - mąki ziemniaczanej 2 łyżki - wody 2 łyżka - oleju ===Dekoracja 250 g - malin kakao gorzkie podłużne biszkopty =====Krem 500 g - serka mascarpone gęsta śmietana 30% 4 - żółtka 2 łyżeczki - żelatyny 1 filiżanka - espreso 75 ml - mleka ====Poncz 2 filiżanki - espresso 2 łyżki - likieru amaretto WYKONANIE

w mojej kuchni
ciasto Magic Custard 119

ręcznie .Gotowmasę wylac do wysmarowanej formy i piec 40-50minutWszystko zależy od piekarnika .Wierz ma być upieczony ,a środek mokry.Gdy ciasto wystygnie posypać cukrem pudrem i udekorowac owocami ,maliny jagody.ja nie zdążyłam posypac a juz znikło......SMACZNEGO

w mojej kuchni
LODY MALINOWO - BEZOWE 182

śmietanki kremówki -4-5 łyżek malin        WYKONANIE

w mojej kuchni
Malinowy raj 140

SKŁADNIKI 450 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków 8 białek maliny do dekoracji WYKONANIE Białka ubić na sztywno.Pomalu ,w trakcie ubijania dodawac cukier.Ubijając piane do całkowitego rozpuszczenia sie cukru,aż piana będzie sztywna i lśniaca Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni. Blache wyłozyc papierem do pieczenia. Ubitą masę białkową przełożyć na blachę. Włożyć do piekarnika i piec

w mojej kuchni