maliny - 13477 przepisów (strona:722/899)

Musik Potrójnie czekoladowy 210

najlepiej na całą noc P.S jeśli nie lubicie czekolady białej, możecie wykorzystać dwie tabliczki czekolady gorzkiej i dwie mlecznej:) albo zrobić zupełnie biały torcik, z kontrastem truskawek lub malin:) albo podać deser z biszkoptowymi języczkami w formie deseru

Luźna Kuchnia
Muffinki z borówkami, malinami lub jagodami 135

słodkie podwieczorki lub jako deser. A jeśli coś zostanie - można je w poniedziałek zabrać do pracy... Składniki na 18-20 sztuk 500g mąki 300-400 g borówek, jagód lub malin (zimą używamy mrożonych) 250-300 ml maślanki 400 g brązowego cukru (lub cukru trzcinowego) 2 jajka 100 g roztopionego masła pół łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki proszku

Kulinarne Inspiracje
Owoce pod kruszonką 149

Najprostszy na świecie przepis na pyszny owocowy deser. Uwaga! Uzależnia! ;) Składniki 700 g mieszanki owoców (truskawki, maliny, porzeczki, wiśnie bez pestek) - ja użyłam gotowej mrożonej mieszanki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki cukru trzcinowego Na kruszonkę szklanka mąki 3/4 szklanki cukru pudru 3/4  kostki masła   Owoce wrzucić do naczynia żaroodpornego. Posypać mąką ziemniaczaną i cukrem i dobrze

Kulinarne Inspiracje
Zapiekanka z kaszy manny 223

Kaszka manna przygotowywana jest przeważnie na słodko: Kasza manna na mleku , Deser z kaszy manny z owocami i Kaszka manna z malinami . Często kaszkę wykorzystuję do zagęszczania zup: Wegetariańska zupa pieczarkowa Jednak dzisiaj polecam mój pomysł na wytrawną kaszę manną w postaci pysznej zapiekanki z dodatkiem pieczarek, mięsa mielonego, z pomidorkami i mozzarellą. Zapiekanka z kaszy manny: 1 szklankę kaszki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Leśny mech - ciasto ze szpinakiem 341

żebym kiedykolwiek miała do czynienie z mąką krupczatką Moim zdaniem się udało choć granat chyba niedojrzały kupiony. Następnym razem skuszę się na pasujące naprawdę do nazwy owoce jak jeżyny, maliny, czy jagody. Najpierw przepis z bloga Przyjemność z Pieczenia, potem sporo fotek ;) Składniki: (forma okągła 25 cm) Ciasto: 450 g drobnego szpinaku 1 1/3 szkl. cukru 3 jajka

W kuchni bez szafek
Fondant czekoladowy i Światowy Dzień Czekolady 144

nieco urośnie, będzie ścięta przy brzegach i na wierzchu, a w środku pozostanie płynna). Wyjmujemy z piekarnika, czekamy 1-2 minuty, wykładamy na talerzyki. Obsypujemy cukrem pudrem i dekorujemy malinami

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasteczka ryżowe 173

jajka 1 szklanka cukru 80 gram wiórek kokosowych (małe opakowanie) 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 - 1 1/2 szklanki mąki ( opcjonalnie) marmolada- ja użyłam dżemu z malin oraz z dyni Wykonanie: Płatki ryżowe, jajka, cukier, wiórki, masło i proszek do pieczenia miksuję. W razie potrzeby dosypuję mąkę i ponownie miksuję. Łyżeczką  do herbaty nabieram niewielkie porcje

Ciasteczkowy Potwór
Lody truskawkowe z kiwi i syropem daktylowym 119

Wiosna za oknem więc czas zacząć sezon na lody! W oczekiwaniu na świeże owoce możemy wykorzystywać zapasy mrożonych truskawek, malin, bananów czy  nawet jagód. Moja dzisiejsza propozycja to lody z mrożonych truskawek z dojrzałym kiwi, słodzone syropem daktylowym z niespodzianką, o której przeczytacie nieco niżej :) Składniki : 400 g mrożonych truskawek 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka syropu daktylowego

Chocolate Muffin Blog
Sernik potrójnie kokosowy 145

Składniki na polewę czekoladową: 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady; 60 g masła; Wykonanie: Składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i polać schłodzony sernik. W moim serniku są jeszcze maliny. Dorzuciłam, bo akurat miałam je pod ręką

In my kitchen
Deserek z truskawkami 84

deserku, to podpatrzyłam go u Dorotki . Tyle, że ja zamiast malin wykorzystałam tutaj truskawki. Deserek pyszny i szybki. Polecam! Składniki: 25-30 dkg truskawek; jogurt grecki (lub inny kremowy); kilka ciastek owsianych (użyłam Digestive z czekoladą); 2-3 łyżeczki cukru pudru; Wykonanie: Truskawki umyć, obrać z szypułek, zmiksować razem z cukrem pudrem blenderem. Ciastka pokruszyć. W pucharkach układać warstwy: troszkę

In my kitchen
Zielone naleśniki z kokosowym serkiem 132

nadzienie serowe: 250 g sera białego (najlepiej mielony); 1 op. cukru waniliowego; 1 czubata łyżka cukru pudru; 50 g wiórków kokosowych (drobnych); 1 mały jogurt naturalny; owoce (truskawki, maliny, brzoskwinie,itp.); Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto razem miksujemy, a następnie odstawiamy je do napęcznienia na 15 minut. Po tym czasie smażymy na posmarowanej lekko masłem patelni cienkie naleśniki, nie dopuszczając

In my kitchen
Sernik na zimno 164

przestudzoną galaretkę połączyć z 250g serka. Poszczególne masy wylewać kolejno do formy, pamiętając że warstwę następną nakładamy, gdy poprzednia stężeje w lodówce. Na wierzch sernika ułożyć owoce (u mnie maliny) i wylać tężejącą galaretkę przygotowaną według przepisu na opakowaniu.   Moje uwagi: sernik nie jest słodki, zatem jeśli ktoś lubi słodkości bardziej słodkie to proponuję dodać do każdej galaretki (podczas

In my kitchen
Placuszki z jabłkami 125

Puszyste, jak biszkopt, delikatne i pyszne:) Ja smażyłam je jakiś czas temu, dlatego są z jabłkami, ale teraz znakomicie sprawdzą się tutaj borówki, morele, maliny... Polecam Wam ten przepis, bo ja do niego na pewno wrócę i jeszcze nie raz z niego skorzystam:) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: 400 g kefiru lub jogurtu naturalnego; około 1,5 szklanki mąki pszennej

In my kitchen
Migdałowa tarta z truskawkami 178

Przepis przeniesiony z mojego poprzedniego bloga:) Na truskawki może już za późno, ale ta tarta będzie równie dobrze smakować z każdymi innymi owocami:) Możesz spokojnie użyć malin, śliwki czy borówki amerykańskiej... pozostawiam to Twojej wyobraźni:) Szczerze Wam napiszę, że ta tarta bardzo mi smakowała. Rozpływała się w ustach i te truskawki... mm... u mnie pokropione mandarynkową wódeczką:) Wypiek polecam. Spróbujcie

In my kitchen
Sos owocowo-chrzanowy do mięs lub dań wegetariańskich 133

mięs i pasztetów. Zrobiłam go z myślą o pasztecie jaglano-grzybowym . Do jego wykonania można użyć zarówno owoców mrożonych, jak i świeżych. Składniki : ok. 150 g mrożonych owoców (malin, porzeczek, borówek) liść laurowy łyżeczka chrzanu ewentualnie: miód  Owoce włożyć do garnka. Dodać liść laurowy. Zalać niewielką ilością widy i zagotować. Od momentu zawrzenia gotować na małym ogniu

Weekendy w domu i ogrodzie