Pieczemy przez 20-25 minut, aż babeczki staną się lekko brązowe i sprężyste. P.S. Babeczki można posypać cukrem pudrem lub podawać z pozostałym kremem ozdobione borówkami amerykańskimi lub malinami- PYCHA
Luźna Kuchniaciasto:) Na wierzchu układamy jabłka, zcieramy pozostałą część ciasta Pieczemy około 15 minut w temp 190"C. SMACZNEGO! P.S. jabłka możemy zastąpić każdym owocem jagodowym, jak np malinami czy jagodami, a także gruszką pokrojonymi w cieniutkie plasterki,a jeśli lubicie rabarbarem owoce można też pominąć, a zamiast budyniu śmietankowego, czy waniliowego wykorzystać np. malinowy, wtedy pianka nabierze rumieńców
Luźna Kuchniaposypujemy cukrem kryształem lub oprószamy cukrem pudrem. Dla urozmaicenia, zamiast śmietanki, możemy je, np. polać sosem waniliowym, czy syropem owocowym, np. z malin. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachstoi na przeszkodzie by pyszną konfiturę przygotować również zimą. Ja właśnie tak uczyniłam. Z konfiturą malinową praktycznie zawsze tak mam, kończy się wówczas gdy dostępne są tylko mrożone maliny, więc przygotowuję z mrożonych. Ostatnio przygotowywałam z mrożonych owoców nalewkę, konfiturę wiśniową (która się skończyła) i konfiturę z czarnej porzeczki (której to nie zdążyłam). Obydwie konfitury wyszły cudowne, bardzo owocowe
Smaczne Zdrowemiód, malina! " ;-D Przepyszne i jakże proste ciasto, idealne do przedpołudniowej kawy, czy na spotkanie z przyjaciółmi. Ciasto ma bardzo wysublimowany smak przez dodatek kremu lemon curd. Krem taki można zrobić samemu, ja użyłam gotowca, miało być szybko w końcu. ;-) Zapraszam! Na ciasto: - 250 g mąki pszennej babuni - 125 g masła - 1,5 łyżki lemon curd - 2 żółtka
SMYKWKUCHNIbananowy szejk jaglany (z kaszy) podany z malinami (z masłem orzechowym, kawą, kakao, cynamonem) Był w wersji owsianej nie mogło zabraknąć i w takiej ^^ Swoją drogą ta wersja jest chyba jeszcze lepsza niż poprzednia, o ile tak się da :D W sam raz na szybki poranek. I ten strach, bateria padnie
More food, love and dreamsBardzo łatwe do wykonania ciasto z owocami. Zamiast borówek i jeżyn można użyć truskawek, malin lub śliwek. Ciasto jest gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Miękkie a zarazem wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu i masła. 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 3 jajka pół szklanki jogurtu greckiego 150 g masła
Bulliopotrzebę chwili. Małą blaszkę, której zwykle używam do brownie zostawiłam u mamy, dlatego kiedy piekłam ciasto dla gości zdecydowałam się na niedużą okrągłą tortownicę (16 cm średnicy). Brownie z malinami w bardziej klasycznej formie już wcześniej pojawiło się na blogu, można zobaczyć je tutaj , po wypróbowaniu mogę zapewnić, że borówki też pasują świetnie :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady
Ciastkozercychłodne wieczory proponuję deser TRUSKAWKOWĄ PYSZNOŚĆ sezon truskawek minął, ale możemy skorzystać z mrożonych lub zastosować maliny borówki... smakuje pysznie . TRUSKAWKOWA PYSZNOŚĆ SKŁADNIKI: 500gr maskarpone 125ml. ajerkoniak 50gr. cukru 1 cukier waniliowy 250 ml. śmietanki 30% 50ml. rumu lub wódki wg. uznania płatki migdałów kakao lub czekolada gorzka do posypania truskawki około 500gr. WYKONANIE: Mascarpone zmieszać z ajerkoniakiem, cukrem
Kuchnia Beatyszczypiorku zamiast pędów selera). Zupa: Krem z brokułów . Przepis podany wcześniej na blogu. Danie główne: Makaron z kurczakiem. (Patrz dania z drobiu) Deser: Banany z gorzką czekoladą i gorącymi malinami . (Patrz desery
Kuchnia Beatydziś. Świąteczne porządki , Wielkanocna Palma, Wielki Tydzień, który zaczyna się od Niedzieli Palmowej upamiętniającej wjazd Chrystusa do Jerozolimy. W kościołach święci się palemki – wiązki rózg wierzbowych oraz gałązek bukszpanu, malin lub porzeczek ozdobione kwiatkami, mchem, ziołami i kolorowymi piórkami. Symboliczne uderzenie domowników palemką zapewnia im szczęście przez cały rok. Palmy zatknięte za obraz lub włożone do wazonów chronią dom przed
Kuchnia Beatymąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Masa jabłkowa: 1,5 kg. kwaskowych jabłek 5 dag. żurawiny 2 galaretki (ja daję np. malinę+ agrest) 1 łyżka żelatyny cukier do smaku(ja nie dodaję) Masa śmietanowa: 1/2 l. śmietany 30 % 4 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wrzącej wody 3-4 łyżki cukru pudru można dodać trochę wanilii
Kuchnia Beatyczynność powtarzam jeszcze raz - lubię podwójną panierkę Na patelni rozgrzać olej i na małym ogniu smażyć serki z obu stron Po usmażeniu polać z wierzchu sokiem z malin lub nałożyć dżem malinowy ew. żurawinowy Można podać z frytkami i zestawem surówek Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 1 szklanka mleka 3 łyżki mąki kukurydzianej 6 łyżek cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 żółtka 3 łyżki masła owoce (u mnie maliny, borówki, porzeczka) Ciasto podzielić na 12 części, pozawijać boki w taki sposób, aby powstały miseczki Nagrzać piekarnik do 180 st. C i piec przez 15 minut. Jeśli podczas pieczenia ciasto
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comspodu. Smażymy do zarumieniania i przewracamy różyczki by spód się dopiekł. Wyciągamy na papierowy ręcznik, który wciągnie nadmiar tłuszczu. Podajemy dekorując cukrem pudrem i konfiturą z malin
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki