maliny - 13477 przepisów (strona:720/899)

Truskawki zapiekane pod koglem-moglem 111

Przygotowanie: 1. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć, pokroić w plasterki i włożyć do kokilek 2. żółtka ubić z cukrem na puszystą, jednolitą, gęstą, gładką masę 3. Gotowym koglem-moglem zalać maliny w kokilkach Piec:  W temperaturze 180 stopni   do momentu ścięcia się kogla - mogla na wierzchu; może to potrwać od 5 minut do 10 max. 15 minut. Wierzchnia część

KreatywnePiny
Deser z granolą, twarożkiem i truskawkami 247

Pyszny, zdrowy deser. Robi się go ekspresowo, jeszcze szybciej zjada :) U mnie z truskawkami, ale świetnie będzie smakował również z malinami czy borówkami, co kto lubi :) Takie łatwe, a takie dobre ;) Polecam! Składniki: 250 g truskawek 200 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 75 g jogurtu greckiego cukier puder do smaku granola Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć. Twaróg połączyć

Domowa cukiernia Ewy
Wątróbka jagnięca z malinami 103

wątróbki jagnięcej (można użyć wątróbkę cielęcą), 2 łyżki mąki, 300 g mrożonych malin, 300 g mrożonej mieszanki owoców, 7 g agaru, 3 cebule, 2 jabłka winne, sos Kikkoman, 200 ml miodu pitnego trójniak, 2 łyżki masła, oliwa. Owoce rozmrozić, zmiksować, przetrzeć przez sito (pestek nie wyrzucać). Zmierzyć objętość przetartej pulpy. Ponieważ do przygotowania galaretki potrzeba nam 500 ml przecieru, brakującą

królestwo garów
LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 114

miesiące w dębowych beczkach a następnie 24 miesięcy w butelce przed skierowanie do sprzedaży. Ma rubinowy kolor z jasnymi odcieniami fioletu. Dominują w nim aromaty dojrzałych owoców wiśni i malin oraz nuty korzenne czarnego pieprzu. W ustach jest mięsiste i pełne. Garbniki są miękkie i przyjemne. Oprócz win niekwestionowaną gwiazdą tego dnia był słynny Parmigiano Reggiano. Ten wyrabiany

królestwo garów
Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami 223

łyżki śmietany Przepis II – łatwiejszy, też kruche 300 g mąki pszennej, 200 g masła, 100 g cukru     400 ml śmietany kremówki 30%, 2 – 3 łyżki cukru pudru maliny, jagody, borówki, porzeczki.... Wykonanie w przypadku obu przepisów takie samo. Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć

królestwo garów
przetwory 127

słoikach grzyby suszone kiszone pomidory z papryką   konfitura z brzoskwiń konfitura z czerwonych pomarańczy konfitura z mirabelek konfitura z morwy konfitura z orzechów włoskich     kwas buraczany maliny na zimę mirabelki w occie morele w occie nalewka sosnowa nalewka z mirabelek ogórki małosolne papryka pieczona pesto ze szczypiorku czosnkowego "pesto" z czosnku niedźwiedziego     pomidorki koktajlowe

królestwo garów
CARE - Bodegas Anadas – nowa twarz Aragonii 105

smaczne wino za bardzo przystępną cenę. Care Tinto Roble 2012 Kupaż szczepów Garnacha i Syrah, ok 35 zł. Kolor intensywny czerwono-wiśniowy. Bukiet intensywny z dominującymi nutami wiśni, jeżyn, malin, śliwek. Dzięki 4 miesiącom spędzonym w beczce taniny są bardziej intensywne. Na podniebieniu jest dobrze zbalansowane. Dominują czerwone owoce z odrobiną czekolady i z leciutkim pieprzem. Finisz jest dość długi

królestwo garów
Tort biszkoptowo - czekoladowy ze śmietaną i owocami 86

owocami, przykryć drugim krążkiem, posmarować pozostałą śmietaną. Udekorować z wierzchu pozostałymi owocami. Boki oprószyć kakao. Ja użyłam zestawu form do wypieku ciast z nadzieniem. *mogą być inne owoce sezonowe, maliny, truskawki, morele, brzoskwinie – duże owoce trzeba pokroić zastawa

królestwo garów
Gofry w Swornegaciach 131

wrzucić jabłka.  Dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliły, do miękkości. Doprawić cynamonem i miodem do smaku. Gofry można podać polane miodem, z malinami

królestwo garów
„ SMAKI SĄDECCZYZNY ” Sądecki Bartnik 102

miodem, zamiast cukru... świetny pomysł. Mam tylko jedne zastrzeżenia do dania – nie lubię takiej prezentacji, ale może się coś zmieni... :)   - Sernik z sera koziego z sosem ze świeżych malin i miodu – podobno bardzo smaczny deser, ja nie lubię koziny. Jeszcze w wersji wytrawnej „przechodzi”, natomiast na słodko, to za duże wyzwanie. Ale nie narzekam, gdyż przede mną pojawiło się

królestwo garów
Street Food/Street Wines na Burakowskiej 138

Château de Pennautier 2013 Cabardès . To kupaż Cabernet Franc 10%, Cabernet Sauvignon 20% Merlot 20%, Malbec 10%, Grenache 20% Syrah 20% . Intensywny rubinowy kolor. Dominują aromaty owocowe: wiśnie, jeżyny, maliny z nutami przypraw, z ładnymi taninami oraz przyjemnym finiszem. Doskonałe do zapiekanek i czerwonych dań mięsnych, zup warzywnych i cassoulet lub tagine. Pad Thai z krewetką

królestwo garów
Wino do gęsi 98

Piękny rubinowy kolor. Dominują aromaty wiśni i czereśni. Aksamitne, delikatne, z długim owocowym finiszem. Wino jest niefiltrowane.* Dva Duby Impera 2011 . Bardzo dobry owocowy lekki nos. W ustach dominują maliny, jagody. Lekkie, świeże, z dobrą przyjemną kwasowością. Z białych win proponujemy trochę nietradycyjnie : Sauvignon 2012 - Cépage   Wino w jasnozielonym kolorze, w aromacie przypomina agrest i zielone marynowane papryki

królestwo garów
5 ćwiartka podroby 145

galarecie ogony wołowe policzki wołowe policzki wołowe II risotto z grasicą   serduszka drobiowe z pęczakiem – pęczotto szpik cielęcy szpik wołowy pieczony wątróbka cielęca smażona wątróbka drobiowa z malinami wątróbka drobiowa z wiśniami wątróbka drobiowa - wątróbka gęsia z jabłkiem pierogi z mięsem z ogonów wołowych   sałatka z wątróbką tartinki z wątróbkami paszteciki z płucek pasztet z wątróbki drobiowej pasztet

królestwo garów
Alto Adige – Wina z Południowego Tyrolu 150

położona jest na wysokości 510 m n.p.m. Rosną tam 25 letnie krzewy. Niska wydajność 45 hl/ha. Wino dojrzewa przez 14 miesięcy w dębowych beczkach. Dominują w nim aromaty wiśni, malin, wanilii. W ustach owocowe, świeże i soczyste. Dobra struktura i przyjemny długi finisz. Najlepsze do pikantnych potraw, dań mięsnych w tym do dziczyzny. Cantina Bolzano – Taber Lagrein Riserva Alto Adige

królestwo garów
Odkrywamy kalifornijskie wina II 142

Coast Barwa - intensywna, rubinowa. Aromat - dominują aromaty ciemnych owoców, wiśni i cedrowych akcentów pochodzących z dębu, podkreślonych nutą przypraw. Smak - w ustach bogate, krągłe z nutą dojrzałych śliwek i malin. Wino złożone, ale dzięki miękkiej taninie na finiszu gotowe do picia już teraz. Szczepy: 84% Cabernet Sauvignon, 9% Petite Syrah, 4% Merlot, 2% Syrah, 1% Malbec. Beczka: 12-13 miesięcy

królestwo garów