Składniki dla 1 łasucha: 1 szklanka mleka sojowego 1 płaska łyżka cukru trzcinowego duża szczypta cukru wanilinowego 1 żółtko 1 dość czubata łyżka mąki ziemniaczanej domowa konfitura z leśnych malin Wykonanie: Do miseczki wybiłam żółtko (białko wrzuciłam do pojemniczka z innymi, wcześniej zamrożonymi), dodałam mąkę ziemniaczaną i 1/3 szklanki mleka. Dokładnie roztrzepałam. Resztę mleka zagotowałam w rondelku z cukrem
Kuchenne zapiski Edytyzmielonego, temp. pokojowa 1/3 szklanki cukru 2 duże jajka, temp. pokojowa 100 g miękkiego masła 2 łyżki kakao ok. 100-150 g ulubionych suszonych owoców (ja użyłam wiśni i malin) Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzać do 135°C (termoobieg), lub 155°C (góra - dół). 2. Na blasze od piekarnika ułożyć papilotki. Do każdej włożyć po garstce suszonych owoców. 3. Miękkie
Domowa Cookierenka Agikupnej. Poza tym, szybciej od niej tężeje, a wykonanie jest banalnie proste. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki (na 15 szt.): 0,75 l soku z czerwonych owoców (winogrona, wiśnie, maliny). Można wycisnąć samodzielnie, bądź kupić gotowy, byle był bez dodatku cukru. po ok. 150-200 g świeżych owoców: truskawki, borówki amerykańskie, czereśnie 7-8 g agar agar Przygotowanie: 1. Przygotować
Domowa Cookierenka Agijest trwały (na pewno nie spłynie z babeczek), idealnie nadaje się również do przekładania tortów czy wypełnienia rolady. Oczywiście nie musi być na bazie jagód - świetnie sprawdzą się także maliny, wiśnie, porzeczki czy truskawki. Polecam serdecznie, zwłaszcza w wersji z pektyną, ponieważ tężeje błyskawicznie, poza tym będzie jadalny dla wegetarian :). W wersji z żelatyną zaleca się przygotowanie bazy, czyli żelu
Domowa Cookierenka Agiblachę o wymiarach 35x25 cm, odmierzałam miarką z ml): 12 jajek 440 ml cukru 440 ml mąki 150 ml mąki ziemniaczanej 175 ml kakao Krem malinowy: 500 g malin garść jagód (dla koloru) 1 szklanka cukru sok z połowy cytryny 4 łyżeczki pektyny 400 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 500 g serka mascarpone Masa maślana (pomijamy, jeśli nie robimy
Domowa Cookierenka Agiszklanki oleju Biszkopt jasny: 5 jajek 3/4 szklanki (160g) cukru 3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Krem owocowy: 500 g mrożonej mieszanki owocowej (truskawki, maliny, wiśnie, czarne porzeczki) 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 30 lub 36% 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru pudru 2 czubate łyżeczki pektyny 1 łyżka soku z cytryny
Domowa Cookierenka Agimnie dżem z czerwonych owoców ) olej do smażenia (ok. 1,3 l) UWAGA: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Lukier owocowy: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka liofilizowanych owoców (malina, truskawka, jeżyna, czarna porzeczka) kilka łyżek soku z cytryny lub gorącej wody Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu: wymieszać pokruszone drożdże z niedużą ilością ciepłego mleka
Domowa Cookierenka Agiszklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000 2 łyżki karobu 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli niecałe pół szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka wody mineralnej opcjonalnie: garść liofilizowanych owoców (malina, truskawka, jeżyna, czarna porzeczka) Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C. 2. Banany dokładnie rozgnieść lub zmiksować za pomocą blendera. 3. Mąkę wymieszać z karobem, sodą i solą. 4. Połączyć
Domowa Cookierenka Agirazowe gofry z ricotty z jogurtem naturalnym i malinami ; yerba mate miodowo-karmelowa~ Mimo, że wczoraj stałam się posiadaczką nowej gofrownicy, dziś gofry piekę w jeszcze w starej, tak na pożegnanie... ;) I o dziwo, wychodzą idealne... Ten, kto śledzi mój instagram już wczoraj na bieżąco mógł wiedzieć gdzie byłam i co (po części :)) robiłam... Wsiadłam w busa, jak pisałam
breakfast of dreamsowsianka* na mleku sojowym z malinami (także w środku), kakaowym kremem z awokado i masłem orzechowym~ *4 1/2 łyżek pł. owsianych, 1 1/2 łyżki pł. jaglanych Przepyszna była ta owsianka. Wszystko idealnie ze sobą smakowało. I pierwszy raz dodałam do owsianki inne płatki niż owsiane, też pychota! Muszę wypróbować inne wariacje
breakfast of dreamsnaleśniki z mąki kokosowej z kakaową ricottą i malinami (również w środku)~ PRZEPIS /1 porcja/ ~2 jajka ~40g mąki kokosowej ~70-110ml mleka ~szczypta soli ~cukier/stevia do smaku Mieszamy jajka i mąkę, dolewamy mleko kontrolując konsystencję, powinna być mniej więcej "gęstej śmietany", dodajemy sól i cukier/stevię. Odstawiamy na ok.10 minut. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju, wykładamy łyżką masę
breakfast of dreamswaniliowa białkowa* owsianka na mleku sojowym z malinami (również w środku), domowym rabarbarowym curd'em i nutellą~ *z dodatkiem odżywki białkowej o smaku waniliowym W końcu weekend! Jeszcze tylko następny tydzień, i następny, i dwa dni czerwca
breakfast of dreamskluski kładzione na bazie ricotty, na mleku sojowym, z gorzką czekoladą i malinami ; herbata choco-chili ~ Cóż za diabelski numer śniadania! 3:) Jednak jego smak wręcz anielski, bo ricottowe kluski są chyba najdelikatniejsze ze wszystkich! Więc dla podtrzymania klimatu: Zamiast szkoły wizyta u lekarza. Ale wmawiam sobie, że jestem optymistką i wszystko będzie dobrze. Wczoraj kupiłam sobie spódnicę, koniec świata
breakfast of dreamspudding z razowej kaszy manny nadziany kakaową ricottą, z jagodami i malinami ; kawa toffee ~ 1 czerwca! Dzień Dziecka :) Wtedy nawet każdy dorosły chce chodź na chwilę poczuć się znów dzieckiem, prawda? :) W tamtym roku zorganizowaliśmy liczną akcję z paczkami na ten Dzień - KLIK . W tym roku niestety się nie udało powtórzyć jej w tym samym gronie, ale nie ma tego
breakfast of dreamspieczona owsianka z malinami, borówkami i płatkami migdałów~ Wczoraj po śniadaniu zabrałam plecak i poszłam na przystanek skąd odjeżdżał mój bus…do Białegostoku. Wczorajszy i dzisiejszy dzień miło spędziłam z Karoliną . Jest to nasze czwarte spotkanie, a w Białym drugie, bo poprzednio byłam tu jakoś na początku roku. Wczoraj poznałam nieco okolicę, m.in. zobaczyłam Pałac Branickich. Na obiad wybrałyśmy się
breakfast of dreams