Gdy macie ochotę na coś słodkiego a równocześnie wartościowego to te ciasteczka będą idealne. Zawierają bowiem płatki owsiane , bakalie , miód Są smaczne , chrupiące , pożywne , tanie
Malinowa KawiarenkaZazwyczaj po tłustoczwartkowych wypiekach zostaje mi w lodówce zapas białek. I wtedy szukam pomysłów na ich wykorzystanie. Najpopularniejszy rzecz jasna to bezy . Ale tym razem coś
Malinowa KawiarenkaPo raz kolejny tort z małą wesołą świnką, Peppa to ulubienica dzieci. Tym razem u mnie w otoczeniu kolorowych bąbelków :) W środku tort też jest kolorowy
Malinowa KawiarenkaDziś ciasto proste w wykonaniu , orzeźwiające dzięki dodatkowi owoców. Ja robie je z jogurtem naturalnym , bo lubię jego kwaskowaty posmak , ale można zastąpić go także
Malinowa KawiarenkaWiosna już się zagościła u nas na dobre , co cieszy niezmiernie. a jak wiosna to i święta Wielkiej Nocy... te już niedługo . Warto więc już dziś
Malinowa KawiarenkaPozostaję w temacie babek . Wielkanoc już za tydzień , co raz mniej czasu na rozmyślanie o świątecznym menu . Już lada dzień trzeba zakasać rękawy i ... ucierać ... wyrabiać
Malinowa KawiarenkaSezon na truskawki w pełni . Teraz są najlepsze , wypieszczone przez słońce smakują wybornie. Są rewelacyjne jedzone prosto z koszyka , ale równie wspaniale smakują we wszelkiego rodzaju
Malinowa KawiarenkaDzień dobry! Dzisiaj kolejna odsłona owocowego latte po bananowym latte . Tym razem proponuję Wam bardzo delikatną kawę z nutą malin. Użyłam suszonych malin, jeśli jednak ich nie macie, są inne sposoby - opisałam je na końcu przepisu. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćbudyniu śmietankowego bez cukru (na 0,5l mleka) 3 łyżki cukru 2 żółtka 100g masła masa krówkowa/kajmakowa 300g masy krówkowej o smaku kakao 150g masła płatki migdałów i maliny do dekoracji Wykonanie: BLATY MIODOWE - masło, miód i cukier podgrzać do rozpuszczenia i połączenia się składników, ostudzić - mąkę przesiać, dodać żółtka, ostudzoną masę miodową, sodę rozpuszczoną w śmietanie, wszystko wymieszać(...)krówkowej na wierzch i boki tortu - za każdym razem krem należy wyrównać i przycisnąć do niego lekko następny blat - wierzch i boki można udekorować płatkami migdałów, a górę tortu malinami Tort miodowy najlepiej smakuje po dłuższym pobycie w lodówce (1-2 dni), masy uzupełniają się smakowo i wizualnie - krem budyniowy jest mało słodki, najsłodszym elementem w cieście jest masa krówkowa
Smakołyki Berenikikażdego bloggera dniu! Pozdrawiam wszystkich piszących blogi. Będę miała swoje ochłodzenie. Słodkie, ale bez cukru. Malinowe. Niebezpiecznie smaczne. Idealne do świętowania. MALINOWY SORBET BEZ CUKRU. (autorski;) 250g świeżych, dojrzałych malin 50-100 ml soku malinowego (u mnie domowy) Maliny blenduję, dodaję sok i razem mieszam. Przelewam do pojemniczków na lody. Wstawiam do zamrażarki na minimum 3h. Smacznego ochłodzenia! Pozdrowienia
W kuchni Karmel-itkiTobie. Wdzięczność powinnam okazywać Ci na co dzień. Ale nie zawsze się to udaje. Chociaż Ty i tak wiesz, jak bardzo Cię kocham. MALINÓWKA . /autorska receptura;/ 500 g malin 1 litr wódki czystej 2 szklanki cukru Maliny, cukier umieszczam w dużym słoju. Wlewam alkohol. Odstawiam na czas około dwóch do trzech miesięcy, mieszając co jakiś czas, aby cukier dokładnie się
W kuchni Karmel-itkiuwielbiane przeze mnie. Przyjemny, delikatny smaczek. Jak to przystało na prawdziwą kolację z klasą, wisienką na torcie tego spotkania musiał być deser, bezapelacyjnie! Sernik z mascarpone, puree z malin, z czekoladową kruszonką, skropione wszystko oliwą miętową . Właśnie ta oliwa to dla mnie fenomen. Bardzo aromatyczna i rzeczywiście, świetnie pasowała do słodkiego ciasta. Sernik rozpływał się w ustach(...)dodatkiem malin i czekolady... Nic, tylko rozkoszować się i odpływać w niebyt. Po tych wszystkich kulinarnych wspaniałościach, po tej uczcie dla zmysłów, szefowie kuchni wyszli z ukrycia, by ukazać swoje oblicze i opowiedzieć co nieco o zaprezentowanych daniach. Z racji obecności dziennikarzy, porwano obydwóch panów przed kamerę i obiektywy aparatów. Przeprowadzono wywiady, wymieniono uwagi i porady, podzielono się spostrzeżeniami
W kuchni Karmel-itkiminut, do tzw. suchego patyczka. UWAGI: Zawsze wychodzą. Czasami daję pokrojona w kostkę czekoladę, czasami do środka wkładam całą kostkę. Pyszne jak na koniec wmieszamy świeże maliny. Można przed upieczeniem w środek włożyć konfiturę wiśniową, albo truskawkową. Każdy może opracować własną kombinację dodatków, którą z przyjemnością poznam:) SMACZNEGO !!! Muffinki z konfiturą w środku. Muffinki ze świeżymi malinami! Mniam
Blondynka Gotujeosobisty krytyk, Syn zjadł prawie całą. Zainspirował mnie przepis Kwestia Smaku , jednak najpierw postanowiłam upiec ciasto, a potem okazało się, że jest taki upał, że nikt nie sprzedawał malin... i postawiłam skarmelizować brzoskwinie - pomysł okazał się trafny, a tartę z malinami i tak zrobię, już nie długo ;) Zapraszam na Fun Page`a na Facebook`u - tam więcej się dzieje
Blondynka Gotujeudaje i wszystkim smakuje. składniki: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30 % 300 g gorzkiej czekolady (ja dałam 60 % z biedronki) 3/4 szklanki cukru 2-3 garście mrożonych malin wiórki kokosowe do posypania 150 g herbatników pełnoziarnistych 100 g margaryny Margarynę rozpuścić w rondelku i przestudzić. Herbatniki wrzucić do rozdrabniacza i drobno zmielić. Dodać wystudzoną margarynę i razem zmiksować(...)Śmietankę ubić. Serek mascarpone utrzeć z cukrem, dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Potem dodać ubitą śmietankę i dokładnie wymieszać. Połowę czekoladowej masy przełożyć do tortownicy i nieco wyrównać, rozłożyć maliny i wyłożyć resztę masy. Wyrównać i posypać wiórkami kokosowym. Wstawić do lodówki na min. 8 godzin
Monia miesza i gotuje