dojrzewającego (ulubionego) 150 g plastrów wędzonego łososia 3 ogórki gruntowe 2 pomidory rzymskie szczypior natka pietruszki 50 ml oleju z pestek winogron 1 łyżka majonezu 2 łyżki soku z malin 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Sałatę szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka. Ser kroimy w kostkę. Rzodkiewki i ogórki kroimy w pół plasterki. Pomidory kroimy w kostkę. Natkę(...)szczypior siekamy. Plastry łososia rwiemy. Wszystkie składniki mieszamy. Olej łączymy z majonezem, sokiem z malin, sokiem z cytryny. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy nim sałatkę
R'n'G Kitchenjest to świetna opcja śniadaniowa, to pieczona owsianka jest też doskonała jako zdrowa przekąska w ciągu dnia, lub po prostu deser :) W mojej wersji wykorzystałam morele, maliny i borówki, ale świetnie sprawdzą się też wiśnie, czereśnie, truskawki, jagody, albo nawet gruszki czy jabłka. PIECZONA OWSIANKA Z OWOCAMI Czas przygotowania 10 minut + 40-45 minut pieczenia 100 g płatków(...)owsianych 100 g płatków jaglanych 2 jajka Dojrzały banan Dowolne owoce, u mnie morele, maliny i borówki Płatki zalewamy wrzątkiem do poziomu płatków. Mieszamy i zostawiamy do wchłonięcia Banana blendujemy z jajkami Masę jajeczno-bananową łączymy z płatkami Morele kroimy drobno, dodajemy do masy i mieszamy Masę wylewamy do foremki Na wierzchu układamy pozostałe owoce Pieczemy 40-45 minut
HealthyCreationsmnie to wspomnienie dzieciństwa. Dla innych kwintesencja lata. Prawdziwy kisiel ze świeżych owoców. U nas z czerwonych i pachnących porzeczek. Można go także przyrządzić z truskawek, malin lub innych sezonowych owoców. Tak przygotowany lekki wakacyjny deser nie jest słodki, ponieważ zamiast cukru dodajemy syropu klonowego lub syropu z agawy. Najlepiej smakuje na ciepło(...)powodzeniem można się nim rozkoszować na zimno, w gorące lipcowe dni. Kisiel z czerwonych porzeczek Składniki na 3-4 osoby : 2 szklanki wody 2 szklanki porzeczek, malin, truskawek itp. (u nas czerwona porzeczka) 2-3 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy 3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: W ½ szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Do rondelka
Moja Mama Gotujeogrodzie mamy zatrzęsienie malin, ogórków i szpinaku. Z malin mama robi sok, ogórki na różne sposoby przerabia na zimę a ze szpinaku ja wymyślam różne dania. Tym razem powstała zapiekanka ryżowa ze szpinakiem jajkami i różnymi serami. Proste danie, do którego sprawdzi się sałatka, które można wziąć potem na wynos do pracy lub odsmażyć na chrupiąco na patelni. Tak zwana
Cooking for Emilysoli na nadzienie: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki łyżka cukru 100 g masła 4 kostki czekolady z nadzieniem z masła orzechowego owoce: jagody, porzeczki, maliny, nektarynki, maliny, poziomki, agrest dodatkowo: papilotki na tartaletki Składniki ciasta zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie foremki do tartaletek wysmarować masłem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazrobić, aby to się trzymało razem? Czy żelatyna zwiąże jogurt? Kombinujemy, próbujemy. I wyszło pysznie! Od tamtej pory, gdy tylko pojawiają się owoce sezonowe, począwszy od truskawek, poprzez porzeczki, maliny, wiśnie, jagody a nawet borówki, to robimy to proste ciasto bez pieczenia. Idealne na gorące letnie dni. JOGURTOWIEC MALINOWY Składniki: biszkopty w ilości na blaszkę esencja z herbaty około(...)owoców sezonowych (u nas są to akurat maliny) cukier do smaku 5 łyżeczek żelatyny 200 ml wody 400 ml jogurtu naturalnego czerwona galaretka Przygotowanie: 1. Na blaszkę wykładamy biszkopty. Namaczamy delikatnie biszkopty esencją z herbaty. 2. W blenderze kielichowym blendujemy połowę owoców z jogurtem naturalnym. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Jeśli masa jest kwaśna, to możemy ją dosłodzić
dobra gospodyni dom wesołym czynikuchni ma bardzo szerokie zastosowanie - zobaczmy w takim razie jak sprawdziła się w owocowo-kokosowych deserkach. 1. DayUp Pearls RASBERRY Skład: puree owocowe 76,5% (banan 29,5%), malina 9,5%, jagoda 8%), śmietanka kokosowa 17%, tapioka 4,5%, wiórki kokosowe 2%. Poszło na pierwszy ogień! I tak naprawdę było pierwszym smakiem, który miałam okazję skosztować. Delikatny(...)subtelnie słodki mus owocowy z dominującą nutką malin i jagód. Na samym początku nie zachwycił, dopiero po drugim "kęsie" przyzwyczaiłam się do tego smaku i stwierdziłam, że chętnie sięgnę po więcej. Konsystencją przypomina gęsty pudding na zimno, taki pudding niosący ukojenie w upalne dni. Jestem na tak. 2. DayUp Pearls COCOA Skład: puree owocowe 76,5% (jabłko
Kuchnia Ellierecenzja ) -ksylitol (według własnych preferencji) -kilka łyżeczek czarnego sezamu Dodatkowo -3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (u nas z maltitolem) + 2 łyżki oleju kokosowego (na polewę) -tahini (do ozdoby) -maliny (do ozdoby) SPÓD 1. Płatki zmielić na mąkę i wymieszać z kakao. 2. Melasę, olej i wodę podgrzać do rozpuszczenia oleju. 3. Zagnieść suche składniki z mokrymi i wypełnić ciastem(...)godzin, najlepiej na całą noc do lodówki. 9. Następnego dnia czekoladę wraz z olejem rozpuścić nad parą wodą. 10. Lekko przestudzoną polewę wylać na wyciągnięte z tortownicy ciacho. Ułożyć maliny i polać jeszcze strumieniem tahini. Zobacz recenzję
Candy PandasWitajcie, Dzisiaj polecam pyszną tartę z kremem budyniowym, borówkami oraz malinami Na blachę o średnicy 26 cm Składniki na ciasto: 255 g mąki luksusowej typ 550 130 g masła o temperaturze pokojowej 100 g cukru kryształ 1 jajko 2 łyżki wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką. Ciasto rozwałkować i wylepić nim tortownicę wyłożoną papierem(...)Budyń ugotować z 4 łyżkami cukru na 600 ml mleka. Ciepłą (nie gorącą) masę budyniową połączyć ze śmietaną i jogurtami naturalnymi. Pozostałe składniki: 350 g owoców (borówki i maliny) Wykonanie końcowe: Na gotowy spód rozsmarować ½ kremu budyniowego. Posypać owocami i wyłożyć resztę kremu. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 0 C przez 60 minut. Po ostygnięciu tartę polać
Przepisy Babciwspaniałych doznań smakowych Polecam! Składniki: 6 suszonych daktyli bez pestek 1 szklanka czarnej porzeczki (świeżej lub mrożonej) 1/2 szklanki zimnego mleka roślinnego (ja używam niesłodzonego) kilka truskawek lub malin albo jagód (opcjonalnie) Wykonanie: Czarną porzeczkę myjemy na sitku pod bieżącą wodą, usuwamy szypułki i wrzucamy do blendera. Dodajemy daktyle, mleko oraz ewentualnie kilka malin, truskawek albo jagód. Całość miksujemy
Lamarida.plLekkie jak pianka ciasto o oryginalnym smaku, zrobionym przez trufle w czekoladzie. Niezbyt słodkie, przełamane konfiturą z malin i świeżymi owocami. *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 2 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na piankę: 150 g cukierków trufle w czekoladzie(...)jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki galaretka krystaliczna 50 g czekolady deserowej 4 łyżki mleka dodatkowo: 3 łyżki konfitury malinowej Stovit maliny borówki amerykańskie łyżeczka kakao Przygotować biszkopt: białka ubić na pianę, następnie dodać cukier a kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać żółtka. Ubijać, po chwili wlać wodę i olej. Mąki wymieszać z proszkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamoże się równać z takimi truflami. 100 g biszkoptów, 500 g mascarpone, 4 żółtka wiejskich jajek, 4 łyżki drobnego cukru, 1 szklanka zaparzonej kawy, 1/3 szklanki prosecco, świeże maliny (mogą też być truskawki), kakao do posypania Dla osób, które nie lubią czekolady (są takie?! nie wiem czemu ich zaprosiłam ;)) warto przygotować obłędne owocowe tiramisu w wersji truskawkowej lub malinowej. Wystarczy(...)powiększą objętość oraz zbledną, wmiksowujemy mascarpone. Przygotowujemy 5-6 pucharków i do każdego wkładamy biszkopt – namoczony w kawie i podzielony na 3-4 kawałki. Następnie wsypujemy kilka malin i dodajemy 2-3 łyżki masy jajecznej. Na wierzchu układamy kolejną porcję namoczonego przez kilka sekund w kawie biszkoptu, przykrywamy masą jajeczną i posypujemy kakao. Ozdabiamy owocami i wkładamy do lodówki
Poezja smakukwadrans? Bo ja właśnie robię je tyle czasu! Moim zdaniem najważniejszy jest wybór owoców z jakich chcemy zrobić dżem. I tak zaczynając od dżemów truskawkowych czy tych z malin, wiemy że są to owoce dość wodniste więc dżem będzie z nich płynny, dlatego przy ich przygotowaniu możemy postępować na dwa sposoby, albo gotować długo masę bez pokrywki - co dla mnie(...)specjalnymi maszynkami, które można kupić na necie za grosze, ja mam taką małą ręczną za 5,99zł upolowaną kiedyś uwaga gdzie? w Rossmannie heheheh - owoce z drobnymi pestkami tj. maliny czy jeżyny, przetrzyj bez sitko , niestety żaden blender nie załatwi tych małych drobnych pesteczek, sprawdzi się tutaj duże sito, które postawisz nad garnkiem, i okrężnymi ruchami łyżką bez problemu oddzielisz
SMYKWKUCHNImnie na śmierć i nawet nie spróbował tego deseru, ale mam nadzieję, że Wy będziecie nieco bardziej łaskawi Tu akurat użyłam czereśni, ale robiłam też tiramisu z dodatkiem malin oraz borówek amerykańskich. Naprawdę nie wiem, czemu Włosi jeszcze na to nie wpadli? Owoce w tiramisu? Oczywiście, że tak! Składniki na 4-5 porcji 3 jajka, w temperaturze pokojowej 4 łyżki(...)gramów mascarpone 300 ml mocnej, zaparzonej kawy (espresso)- lakko wystudzonej 125 ml likieru amaretto (mozna pominąć) biszkopty 2 łyżki kakao gorzka czekolada 2 garście czereśni (lubn inne owoce: maliny, borówki amerykańskie) Ż ółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. Odstawić na bok. W dużej misce zmiksować żółtka z cukrem do uzyskania gładkiej, puszystej i blado
olalacookingpodniebienia. Na pewno będzie smakował dzieciom. Spaghetti w wersji na słodko :-) 200 g truskawek 1 łyżka sosu balsamico 1 łyżka cukru trzcinowego 1 garść porzeczek 1/2 szklanki malin 100 g serka twarogowego 1/2 szklanki śmietany 30 % mięta świeża Truskawki obieram, myję i kroję w plasterki. Kilka zostawiam do dekoracji. Przekładam do garnka, wsypuję cukier, sos balsamico i na wolnym(...)gotuję według instrukcji opakowania. Serek i śmietanę przekładam do miski i łączę mikserem. Nie dodaję cukru bo sos truskawkowy już jest słodki. Na talerzu układam makaron, dodaje sos, porzeczki, maliny, truskawki odłożone, serek, miętę
wesoła kuchnia