kawy czy lemoniady w ciepły letni dzień. Podstawą dobrej tarty jest kruche ciasto, im bardziej kruche i aromatyczne tym lepiej. Owoce powinny być kwaskowate, wybierz takie jak: wiśnie, maliny, jeżyny, porzeczki, agrest czy jagody. Możesz je łączyć w dowolnych kombinacjach. Kruszonka powinna być słodka i krucha. 5 zasad idealnie kruchego ciasta: - zawsze używaj produktów prosto z lodówki im zimniejsze(...)żółtek - opakowanie cukru waniliowego - opcjonalnie łyżka zimnej wody W/w składniki zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na kwadrans. Owoce: letnie kwaśne owoce np. jeżyny, maliny, wiśnie czy porzeczka. Na 1 szklankę owoców dodajemy 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej. Wsad: 2,5 szklanki owoców 2,5 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 3-4 łyżki cukru Beza
SMYKWKUCHNImąki ziemniaczanej 30 g świeżych drożdży ¾ szkl. ksylitolu (można dać mniej lub więcej) 50 ml oleju kokosowego lub innego 200-250 ml mleka roślinnego (użyłam migdałowego) Świeże maliny SPOSÓB WYKONANIA: 1.Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka i 1 łyżeczkę cukru. Przykrywamy ściereczką na ok. 10 min, aż drożdże zaczną się pienić. 2. Mąki przesiewamy i mieszamy(...)mieszamy. Na koniec dodajemy olej. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy, przykrywamy i zostawiamy do podrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st . C 3. Na wierzchu ciasta układamy maliny , całość posypujemy kokosem lub np. płatkami migdałów. 4. Pieczemy
Marcepanowa kuchniaDzisiejsza propozycja na lekkie błyskawiczne placuszki śniadaniowe, z faktu że mam zamrożone troszkę malin postanowiłem je wykorzystać do przepisu. Miała być jakaś tarta z delikatnym kremem, ale malinki się zmroziły w jedną kulę i jako drobne kawałeczki nadały się idealnie do tych placuszków. Kilka składników, parę zamieszań łyżką, smażenie i pyszne placuszki gotowe. Baza przepisu poniżej, dla hardcorowców, którzy(...)liczą kalorii do środka można dodać drobne kawałeczki czekolady :) Składniki: - 200g jogurtu naturalnego - 200g mąki - 2 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao - łyżka miodu - garść mrożonych malin - olej do smażenia +opcjonalnie kilka kostek drobno pokrojonej czekolady Mąkę, jogurt, jajka, proszek do pieczenia, kakao, miód wrzucamy do miski i mieszamy do uzyskania gładkiej jednolitej masy
Smacznie Pysznie Kaloryczniepocieszycielskie BROWNIE... Prawdziwe BROWNIE pisane dużą czcionką! Wilgotne, lekko słonawe, nie za słodkie za to orzeźwiająco kwaskowe. Przepyszne! Przepis podpatrzony u Liski ale z moimi zmianami. Brownie z malinami 170 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli morskiej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 350 g gorzkiej czekolady 200 g masła, pokrojonego na małe kawałeczki nasionka z połowy laski wanilii pół łyżeczki(...)czekoladą dodajemy po jednym jajku cały czas dokładnie mieszając a następnie, wciąż mieszając masę, wsypujemy po łyżce suchych składnikó. Kiedy się składniki się połączą, wlewamy masę do blachy, wtykamy maliny i wstawiamy ciasto do piekarnika. Pieczemy 20-30 minut. ale tylko do momentu gdy ciasto przestanie być surowe, powinno pozostać miękkie i jakby niedopieczone, nie za suche. Lepiej piec krócej
Dzieje kuchennej Wiewiórymiałam smak już od jakiegoś czasu i postanowiłam ją zrobić. Przepis pochodzi z bloga i został przeze mnie nieco zmodyfikowany. Rolada jest słodka przełamana dżemem jagodowym i malinami. Nie jest to też typ kruchej łamiącej się bezy co ułatwia nam zwijanie rolady. Składniki: Beza: 5 białek 2/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta(...)zwijamy ją zaczynając od krótszego boku za pomocą papieru do pieczenia , w który owijamy roladę i schładzamy przez ok. 3 godziny, najlepsza jest oczywiście na drugi dzień. Dekorujemy malinami albo innymi kwaśnymi owocami i gotowe
W Moim Magicznym Domuprzepis znajdziecie tutaj: Malinowa chmurka – przepis . Kruchy spód można ewentualnie zastąpić herbatnikami lub pokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone). Brzoskwiniową chmurkę najlepiej kroi się na drugi dzień po złożeniu ciasta, gdy beza nieco wchłonie kremu i przestanie pękać. Jeśli lubicie bezy, to polecam również wypróbować(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 170 g mąki pszennejtortowej 130 g masła (o zawartości tłuszczu min. 82%) Składniki na galaretkę z malinami: 2 puszki brzoskwiń w syropie 4 galaretki brzoskwiniowe (każda na 500 ml wody) 1 litr gorącej wody Składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru
Kulinarne Przebojebiałej czekolady 2 łyżki spirytusu sok z połowy cytryny 200 g mascarpone 250 g twarogu 4 jajka Sos malinowy: 150 g malin 1 łyżka cukru 50 ml czerwonego wina Sposób przyrządzenia: Herbatniki pokruszyć a następnie zmielić blenderem. Masło rozpuścić, połączyć z rozgniecionymi ciastkami, dodać 2 żółtka.Powstałą masą wyłożyć(...)białka oraz lekko wystudzoną czekoladę. Miksować ok. 3-4 min. Masę wlać do przygotowanej z ciastkami tortownicy, piec w nagrzanym piekarniku w 160 stopniach ok. 40 min. Maliny, cukier, wino zagotować w rondelku. Rozgnieść widelcem i dusić chwilę. Można użyć blendera do bardziej płynnej konsystencji lub przecedzić przez sito ale ja tego nie robiła. Smacznego
pieprzny smaczekprzepis na ciasto, które było niegdyś bardzo popularne w wersji z samymi brzoskwiniami. Dla wzbogacenia smaku i dodania koloru proponuję połączyć brzoskwinie z takimi owocami jak truskawki, wiśnie lub maliny. Składniki na biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1 łyżka oleju Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń(...)syropie ok 300 g wiśni (truskawek lub malin) 4 białka 200g kokosu 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego Białka jajek przeznaczonych na biszkopt ubić z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania dodać ocet, a następnie żółtka, olej, proszek do pieczenia. Ubijać jeszcze chwilę. Wsypać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto upiec w blaszce (23x32
Praktyczna pldojrzewającego (ulubionego) 150 g plastrów wędzonego łososia 3 ogórki gruntowe 2 pomidory rzymskie szczypior natka pietruszki 50 ml oleju z pestek winogron 1 łyżka majonezu 2 łyżki soku z malin 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Sałatę szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka. Ser kroimy w kostkę. Rzodkiewki i ogórki kroimy w pół plasterki. Pomidory kroimy w kostkę. Natkę(...)szczypior siekamy. Plastry łososia rwiemy. Wszystkie składniki mieszamy. Olej łączymy z majonezem, sokiem z malin, sokiem z cytryny. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy nim sałatkę
R'n'G Kitchenjest to świetna opcja śniadaniowa, to pieczona owsianka jest też doskonała jako zdrowa przekąska w ciągu dnia, lub po prostu deser :) W mojej wersji wykorzystałam morele, maliny i borówki, ale świetnie sprawdzą się też wiśnie, czereśnie, truskawki, jagody, albo nawet gruszki czy jabłka. PIECZONA OWSIANKA Z OWOCAMI Czas przygotowania 10 minut + 40-45 minut pieczenia 100 g płatków(...)owsianych 100 g płatków jaglanych 2 jajka Dojrzały banan Dowolne owoce, u mnie morele, maliny i borówki Płatki zalewamy wrzątkiem do poziomu płatków. Mieszamy i zostawiamy do wchłonięcia Banana blendujemy z jajkami Masę jajeczno-bananową łączymy z płatkami Morele kroimy drobno, dodajemy do masy i mieszamy Masę wylewamy do foremki Na wierzchu układamy pozostałe owoce Pieczemy 40-45 minut
HealthyCreationsmnie to wspomnienie dzieciństwa. Dla innych kwintesencja lata. Prawdziwy kisiel ze świeżych owoców. U nas z czerwonych i pachnących porzeczek. Można go także przyrządzić z truskawek, malin lub innych sezonowych owoców. Tak przygotowany lekki wakacyjny deser nie jest słodki, ponieważ zamiast cukru dodajemy syropu klonowego lub syropu z agawy. Najlepiej smakuje na ciepło(...)powodzeniem można się nim rozkoszować na zimno, w gorące lipcowe dni. Kisiel z czerwonych porzeczek Składniki na 3-4 osoby : 2 szklanki wody 2 szklanki porzeczek, malin, truskawek itp. (u nas czerwona porzeczka) 2-3 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy 3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: W ½ szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Do rondelka
Moja Mama Gotujeogrodzie mamy zatrzęsienie malin, ogórków i szpinaku. Z malin mama robi sok, ogórki na różne sposoby przerabia na zimę a ze szpinaku ja wymyślam różne dania. Tym razem powstała zapiekanka ryżowa ze szpinakiem jajkami i różnymi serami. Proste danie, do którego sprawdzi się sałatka, które można wziąć potem na wynos do pracy lub odsmażyć na chrupiąco na patelni. Tak zwana
Cooking for Emilysoli na nadzienie: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki łyżka cukru 100 g masła 4 kostki czekolady z nadzieniem z masła orzechowego owoce: jagody, porzeczki, maliny, nektarynki, maliny, poziomki, agrest dodatkowo: papilotki na tartaletki Składniki ciasta zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie foremki do tartaletek wysmarować masłem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazrobić, aby to się trzymało razem? Czy żelatyna zwiąże jogurt? Kombinujemy, próbujemy. I wyszło pysznie! Od tamtej pory, gdy tylko pojawiają się owoce sezonowe, począwszy od truskawek, poprzez porzeczki, maliny, wiśnie, jagody a nawet borówki, to robimy to proste ciasto bez pieczenia. Idealne na gorące letnie dni. JOGURTOWIEC MALINOWY Składniki: biszkopty w ilości na blaszkę esencja z herbaty około(...)owoców sezonowych (u nas są to akurat maliny) cukier do smaku 5 łyżeczek żelatyny 200 ml wody 400 ml jogurtu naturalnego czerwona galaretka Przygotowanie: 1. Na blaszkę wykładamy biszkopty. Namaczamy delikatnie biszkopty esencją z herbaty. 2. W blenderze kielichowym blendujemy połowę owoców z jogurtem naturalnym. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Jeśli masa jest kwaśna, to możemy ją dosłodzić
dobra gospodyni dom wesołym czynikuchni ma bardzo szerokie zastosowanie - zobaczmy w takim razie jak sprawdziła się w owocowo-kokosowych deserkach. 1. DayUp Pearls RASBERRY Skład: puree owocowe 76,5% (banan 29,5%), malina 9,5%, jagoda 8%), śmietanka kokosowa 17%, tapioka 4,5%, wiórki kokosowe 2%. Poszło na pierwszy ogień! I tak naprawdę było pierwszym smakiem, który miałam okazję skosztować. Delikatny(...)subtelnie słodki mus owocowy z dominującą nutką malin i jagód. Na samym początku nie zachwycił, dopiero po drugim "kęsie" przyzwyczaiłam się do tego smaku i stwierdziłam, że chętnie sięgnę po więcej. Konsystencją przypomina gęsty pudding na zimno, taki pudding niosący ukojenie w upalne dni. Jestem na tak. 2. DayUp Pearls COCOA Skład: puree owocowe 76,5% (jabłko
Kuchnia Ellie