WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 300 g makaronu pełnoziarnistego, 300 g polędwiczek z kurczaka (może być również pierś), 100 g szpinaku, 180 g śmietany 30%, 1/2 małej cebuli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia, czosnek niedźwiedzi, łyżeczka mąki + odrobina wody do zagęszczenia, 1-2 łyżki oleju. Przygotowanie: Makaron(...)cebulą. Kiedy mięso lekko się zarumieni dodaję szpinak, smażę często mieszając (aż liście szpinaku nieco zwiędną). Wlewam śmietanę, zagotowuję. Całość zagęszczam mieszanką wody z mąką, gotuję jeszcze przez chwilę na małym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Danie doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, łączę z makaronem
JejKuchniaNaprawdę warto spróbować! 3 porcje 1 pierś z kurczaka (podwójna) garść szpinaku 200 -300 ml śmietany do sosów * 3 ząbki czosnku oliwa lub olej do smażenia suszony estragon 1 łyżka szczypta lub dwie kurkumy (opcjonalnie)** sól i pieprz Do podania makaron (najlepiej sprawdzają się krótkie formy takie jak np casarecce, które dobrze wiążą sos) parmezan (opcjonalnie(...)się nieco zredukuje i będzie miał kremową konsystencję. Sprawdzamy jeszcze raz czy nie trzeba dania doprawić. Na pół minuty przed końcem duszenia wrzucamy szpinak. I gotowe. Podaję danie zazwyczaj z makaronem i posypane parmezanem. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku
Simple DishPrzedstawiam propozycję na szybką przekąskę lub lekki obiad. Zwykle przygotowuję szpinak jako dodatek do dań np. ryby lub makaronu. Duszę go wówczas z dużą ilością czosnku i śmietaną. Tym razem chciałam by było lżej i przygotowałam szpinak właściwie saute bo jedynie z dodatkiem parmezanu i odrobiny soli. SKŁADNIKI (na 2 porcje) 2 duże garście liści szpinaku 2 wiejskie jajka
OstryKęsPrzedstawiam propozycję na szybką przekąskę lub lekki obiad. Zwykle przygotowuję szpinak jako dodatek do dań np. ryby lub makaronu. Duszę go wówczas z dużą ilością czosnku i śmietaną. Tym razem chciałam by było lżej i przygotowałam szpinak właściwie saute bo jedynie z dodatkiem parmezanu i odrobiny soli. SKŁADNIKI (na 2 porcje) 2 duże garście liści szpinaku 2 wiejskie jajka
OstryKęspłatami lasagne, na które układamy plastry cukinii, posypanych pieprzem. Szybko przygotowujemy sos: na patelnię po szpinaku wlewamy 3 łyżki śmietanki kremówki, dodajemy odłożoną łyżkę sera camembert, mieszamy podgrzewając,aż ser się rozpuści i powstanie kremowy sos, którym polewamy lasagne po odkrytych częściach makaronu. Wierzch posypujemy startym serem żółtym i stawiamy bez przykrycia do nagrzanego piekarnika na 15 minut
Blondynka Gotujegarści świeżego szpinaku 2 jajka ugotowane na twardo ugotowany makaron (ilość wg uznania) świeży ogórek nasiona słonecznika sól, pieprz słodki dresing 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku Szpinak poszatkować, dodać pokrojone jajka i ogórki. Przygotować dresing i wymieszać z sałatką
Jadło i czytadłogęsty jogurt naturalny, który nawiązuje do kuchni bałkańskiej, w której to występuje chyba w prawie każdym daniu. ;) na 1 większą lub dwie mniejsze porcje: makaron świderki (fusili) pół szklanki świeżego szpinaku (baby) pół szklanki rukoli 2 spore liście bazylii 1 łyżka jogurtu bałkańskiego 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól morska kilka suszonych pomidorów z oliwy(...)Szpinak, rukolę i bazylię dobrze płuczemy na durszlaku. Umieszczamy je, obcieknięte z wody, w blenderze i zalewamy połową oliwy z oliwek. Zioła miksujemy na średnich obrotach, dolewając w trakcie resztę oliwy oraz sok z cytryny. Miksujemy wszystko do momentu, aż masa będzie dość gładka i jednolita. Następnie przelewamy sos do szklanki i przyprawiamy, acz niezbyt mocno, solą morską. Dobrze mieszamy
Kuchenna Kontrrewolucyadanie. Dzisiaj propozycja na makaron pełnoziarnisty z kolejnym sosem śmietanowym. Chyba ten rodzaj sosu najbardziej lubię :) Moja rodzina zresztą też. SKŁADNIKI: 150 g makaronu pełnozarnistego 150 g kurek 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 garści swieżego szpinaku 30g sera z niebieska pleśnią 200 ml śmietanki 30 % świeżle listki oregano sól pieprz masło parmezan A jak to zrobić: Makaron(...)grzyby puszczą wodę i odparują. Szpinak pokroić w paski i przełożyc na patelnię, dodać przeciśniety przez praskę czosnek, pokrojony w kostkę ser i całość dusić 3-4 minuty. Wlać śmietankę, wymeszać, doprawić solą i pieprzem, gotować do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać świeże listki oregano i tak przygotowanym sosem polać makaron. Posypać parmezanem i gotowe
Kuchnia w opałachszparagami i pomidorkami koktajlowymi 2017-04-26 17:22:20 Porcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 200 g makaronu penne pełnoziarnistego 1 łyżka oleju 300 g zielonych szparagów 3 ząbki czosnku 250 g pomidorków koktajlowych garść szpinaku świeża bazylia do posypania sos 1 duże jajko 50 g mozzarrelli szczypta soli szczypta czarnego pieprzu Przygotowanie Ugotuj makaron al dente(...)Dodaj szparagi i smaż 2 minuty. Następnie dodaj przekrojone na pól pomidorki i szpinak. Trzymaj na ogniu kilka minut aż szpinak zwiędnie, a pomidorki będą miękkie. Cały czas mieszaj. Dodaj na patelnię mieszaninę jajka z serem i odcedzony makaron. Wszystko dokładnie wymieszaj, pogrzewając jeszcze chwilę. Podawaj od razu, możesz posypać świeżymi ziołami (np. bazylią lub tymiankiem). Wskazówki W celu pozbycia
Powiedz dietom nieSzybko, łatwo, smacznie, zdrowo! Składniki: mała cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor bez skórki 100 g piersi z kurczaka 2 garści świeżego szpinaku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oleju rzepakowego 30-40 g makaronu orkiszowego "wstążki" przyprawy: sól, curry, pieprz cayenne, papryka słodka, zioła prowansalskie Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie(...)pokrój w ósemki. Wrzuć na patelnię razem ze szpinakiem i pokrojona w kostkę piersią z kurczaka. Przypraw. Wymieszaj. Duś pod przykryciem ok. 15-20 minut. W razie potrzeby podlej odrobina wody. Po koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i pozostaw na gazie 2 minutki. Podawaj z ugotowanym makaronem orkiszowym
Zdrowie na języku :Pzielonego groszku. ZIELONA PASTA z GROSZKIEM, BROKUŁAMI I CUKINIĄ Składniki: (na 2 porcje) makaron typu wstążki 1/2 małej cukinii 1/2 brokuła garść mrożonego groszku Hortex 1 łyżka oliwy zielone pesto: garść zielonej sałaty np. roszponki lub 2 liście lodowej garść szpinaku typu baby 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Brokuła dzielimy(...)bardzo zimną wodą. Cukinię myjemy i temperujemy temperówką do warzyw robiąc cukiniowy "makaron". Cukinię smażymy przez chwilę na rozgrzanej 1 łyżce oliwy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. zielone pesto: Sałatę oraz szpinak myjemy, a następnie wkładamy do blendera. Dodajemy obrany ząbek czosnku oraz oliwę,szczyptę soli i pieprzu oraz połowę wody pozostawionej po gotowaniu brokuła i groszku. Całość
Bon appetit mon amieMoja propozycja szybkiej w przygotowaniu, imprezowej potrawy, w której główną rolę odgrywa makaron oraz składniki bogate w substancje odżywcze: szpinak, cebula oraz czosnek. Wszystko to łączy się idealnie z wyrazistą fetą tworząc szybką, aromatyczną i bardzo smaczną przystawkę. Składniki: 12-14 rurek cannelloni 600g mrożonego szpinaku 60g sera feta 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 3 jajka(...)pieprz sól Wykonanie: 1. Drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku podsmażyć na maśle, dodać rozmrożony szpinak i smażyć całość na wolnym ogniu. Następnie dodać pokrojony w małą kostkę ser feta i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ponownie całość dokładnie wymieszać. 2. Makaron rurki wrzucić na osolony wrzątek i gotować chwilę tak aby zmiękł. Odcedzić i przelać zimną
Szalona Kuchnia Ewelinymały batat 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku olej z pestek winogron świeżo mielona sól i pieprz kolorowy pieprz cayenne curry kilka kropel cytryny ulubiony makaron (u mnie zielony w składzie ze szpinakiem) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Na początek pieczemy w naczyniu żaroodpornym pokrojoną paprykę czerwoną i bataty (obrane ze skórki) pod przykryciem przez około 40 minut (pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia
wege i kropkaresztek przedwyjazdowych można wyczarować coś smacznego Tego,że dziś sobota,a ja nie wiem czego mam ochotę się wieczorem napić. Składniki dwie-trzy garście makaronu dwie łyżki groszku łyżka kukurydzy garść szpinaku cebulka 2-3plastry wędliny pomidor przecier pomidorowy oliwa przyprawy Dodatki buraczki z ostatniego słoiczka z wałówki fasolka szparagowa z wczoraj 1. Wodę wstawić
Fiolka w kuchniKolejna szybka propozycja na obiad, wystarczy wcześniej zamarynować mięsko. Tym razem danie fit, czyli lekkie i smaczne. Makaron razowy idealnie połączył się z kurczakiem, pesto z bazylii i szpinakiem. 500 g kurczaka 2 łyżeczki liścia lubczyku 2 łyżki oleju z cytryną i bazylią Sól Pieprz świeżo mielony z młynka 2 ząbki czosnku Dodatkowo: 300 g szpinaku 100 g sera feta(...)bazylią 200 g makaronu razowego spaghetti Filet z kurczaka kroimy w większą kostkę i marynujemy w oleju z cytryną i bazylią. Doprawiamy liściem lubczyka, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby mięso nasiąknęło marynatą. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka, podsmażamy. Następnie dokładamy szpinak ( u mnie mrożony), dusimy
VioletoweKucharzenie